PePe Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 11 Marca 2009 Brawo, Podlasiak - tak trzymać. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 11 Marca 2009 tadzio, no rzeczywiście!-arcydzieło. Pewno musisz się przygotować do pokazu sznurowania :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 13 Marca 2009 Witam! Mam pytanko do kolegów którzy już zaliczyli schab suszony a,la wed.... a mianowicie: Jeżeli zastosuję 40 g soli na 1 kg schabu to będzie bezpieczna dawka czy nie ? i drugie ile zastosować kolendry? Nijak nie mogę tego doczytać w postach na w/w temat. Jedynie w komentarzach do orginalnego przepisu kwestję tą próbowała wyjaśnić EAnna. Jednak proszę o potwierdzenie czy taka ilość soli którą proponuję jest względnie bezpieczna i ile zastosować kolendry? . Zo odpowiedz z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 13 Marca 2009 Ja po prostu mięso obtoczyłem w soli, ale co z tego wyjdzie, czas pokaże. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 13 Marca 2009 Jednak proszę o potwierdzenie czy taka ilość soli którą proponuję jest względnie bezpieczna andrzejmysłowic, ujastek w komentarzach do tego przepisu napisał, że dał 15g soli na 1kg mięsa, a jak widać w jego profilu: Ostatnia wizyta: Sro Mar 11, 2009 ma się dobrze. Myślę że ilość soli pomiędzy 30g a 40g jest dawką bezpieczną. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 13 Marca 2009 Myślę że ilość soli pomiędzy 30g a 40g jest dawką bezpieczną.Do aktualnie robionego schabiku dałam 4dkg/kg. W lodówce jest 3 dzień i prawie nie ma wycieku osocza. Otoczka z przypraw zawilgociła się wprawdzie, ale poza tym zero wycieku. Moim zdaniem te 4 dkg powinno być za względów mikrobiologicznych. W czasie jednej z produkcji basturmy mięso złapało pleśń. Zeskrobałam wszystko, umyłam, osuszyłam i grubo obtoczyłam solą (ile się dało) a potem nowymi przyprawami. Pleśń została skutecznie wypędzona. Piszę o tym dlatego, że podobnie zagrożony jest schab. Sama miarkuję sól bo nie lubię przesolenia, ale niektóre technologie wymagają jej w nieco większej ilości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 13 Marca 2009 Ja na 1,5kg dałem 40g soli a kolendry tyle aby cały schabik obtoczyć. Potem i tak dodałem jeszcze raz kolendry bo zapaszek wywietrzał. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 13 Marca 2009 Powyższe wyjaśnienia rozwiały moje wątpliwości. Idę praktykować. Co z tego będzie pokornie zamelduję łacznie ze zdjęciami. Niech się dzieje.... Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 13 Marca 2009 W czasie jednej z produkcji basturmy mięso złapało pleśń EAnna, w którym etapie złapało pleśń ? Czyżby podczas "peklowania - solenia" ? :shock: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 13 Marca 2009 Świąteczne wydanieMam 1.2 kg drugi dzień schabu i 0,8 kg. karkówki w lodówce z dawką soli w przeliczeniu 16 gr. na kg. robiłem tak już kilkakrotnie i zawsze się udawało. Poczekamy zobaczymy. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 13 Marca 2009 EAnna, w którym etapie złapało pleśń ?Dokładnie nie pamiętam, ale to było gdzieś w drugim tygodniu suszenia. Basturma była oszczędnie zasolona i pusciła mało soków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 13 Marca 2009 EAnna, uściślij proszę czy piszesz o szkodliwej pleśni, czy też o normalnym, białym nalocie. U mnie taki nalot pojawia się zawsze przy długim okresie dojrzewania. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 13 Marca 2009 piszesz o szkodliwej pleśni, czy też o normalnym, białym nalocie.Była to pleśn zarówno bała jak i punktowo zielona. Te punkty wystąpiły w wielu miejscach. Zauważyłam, ponieważ odpadł kawałek powłoki przyprawowej. Pooglądałam dokładnie i po zobaczeniu tej zieleniny od razu wszystko zmyłam, osuszyłam ręcznikami papierowymi, wyturlałam w drobnej soli i przyprawach (papryka z kozieradką). Po tym zabiegu pleśń nie pojawiła się już. Basturma suszyła się w garażu, który przylega do ściany kuchni. W garażu jest komin więc wentylacja jest dobra. Suszę w nim wszystkie wędliny i nigdy nie było kłopotu. Czasami, przy zbyt niskiej wilgotności podstawiam kuwety z wodą, aby suszenie wolniej przebiegało. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parma Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 13 Marca 2009 Witam brać wędliniarską . Obserwuję Was od dłuższego czasu i dzisiaj postanowiłem dołączyć do forumowiczów.Na podstawie wskazówek z tematu zrobiłem swój pierwszy schab a`la.. i wyszedł super.Na 1 kg mięsa dałem 50gram soli , tydzień w lodówce i prawie trzy tygodnie w piwnicy(zrezygnowałem z trzeciego etapu w lodówce) przy uchylonym oknie temp. około 11st. wilgotność 50%.Mięso obtoczone w pieprzu,kolendrze i papryce mielonej. Wizualnie mięsko super, a smak jeszcze lepszy. Bardzo pikantne.Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 13 Marca 2009 No przy tych przyprawach na pewno było pikantne. Muszę taki schab zrobić, ale niestety bez kolendry, jakoś mi nie podchodzi. Paprykę dam oczywiście ostrą. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 14 Marca 2009 Po ostatnim sukcesie ze spekiem wezmę teraz na warsztat schab ala...Będzie akurat na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 14 Marca 2009 Właśnie zapakowałem mój schab do skarpety, związałem (ale niestety, od Tadzia dzielą mnie lata świetlne) i wisi.Faktycznie, będzie akurat na swięta. (oby :wink: ) Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parma Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 14 Marca 2009 Witam. A oto mój pierwszy schab a`la... Ukłony dla uczestników tematu bo to dzięki Wam zaistniało to zjawisko. Pozdrawiam http://img4.imageshack.us/img4/4883/dscn2045a.jpg :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 15 Marca 2009 oto mój pierwszy schabPrzyjmij moje gratulacje. Schabik pięknie wygląda, a jak wyeksponowany, jak do zdjęcia reklamowego :!: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 15 Marca 2009 parma, oczu oderwać nie mogę :grin: Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 15 Marca 2009 Coś pięknego. Żeby mój tak wyglądał. Nie mówię nawet o smaku. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parma Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 15 Marca 2009 Niestety mam uszkodzony plik sterownika od komputerowego generatora smaku i nie mogędołączyć próbki smakowej, cobyście mogli ocenić .Według opini kolegów z pracy jest :tongue: , moja małżonka wydłubuje zierenka pieprzu i też jej smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 15 Marca 2009 Właśnie skończyłem sznurowanie dwóch karkówek i dwóch polędwic. Teraz kolejny etap - na efekt poczekamy do Wielkanocy. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 16 Marca 2009 Moje schabiki w lodówie od 2 dni -natarte kolendrą sola i czosnkiem. Za trzy dni zapakuję je w rajstopki. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 16 Marca 2009 Kol. Małgosiu. Płyniemy prawie na tej samej fali. Mój schabik w lodówce jest już od 3-ch dni. Potraktowałem go solą, czosnkiem granulowanym, kolędrą i pieprzem w odpowiednich proporcjach. Jak do chwili obecnej wszystko jest OK!!! Zobaczymy jak będzie dalej .???? Dość duży wyciek soku ze schabu był po pierwszych 12 godzinach pobytu w lodówce. Póżniej spokój. Zdjęcie robiłem dzisiaj. Niech się dzieje .... Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.