Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam! Mam pytanko do kolegów którzy już zaliczyli schab suszony a,la wed.... a mianowicie: Jeżeli zastosuję 40 g soli na 1 kg schabu to będzie bezpieczna dawka czy nie ? i drugie ile zastosować kolendry? Nijak nie mogę tego doczytać w postach na w/w temat. Jedynie w komentarzach do orginalnego przepisu kwestję tą próbowała wyjaśnić EAnna. Jednak proszę o potwierdzenie czy taka ilość soli którą proponuję jest względnie bezpieczna i ile zastosować kolendry? . Zo odpowiedz z góry serdecznie dziękuję.
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60831
Udostępnij na innych stronach

Jednak proszę o potwierdzenie czy taka ilość soli którą proponuję jest względnie bezpieczna

andrzejmysłowic, ujastek w komentarzach do tego przepisu napisał, że dał 15g soli na 1kg mięsa, a jak widać w jego profilu: Ostatnia wizyta: Sro Mar 11, 2009

ma się dobrze. ;)

 

Myślę że ilość soli pomiędzy 30g a 40g jest dawką bezpieczną.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60855
Udostępnij na innych stronach

Myślę że ilość soli pomiędzy 30g a 40g jest dawką bezpieczną.

Do aktualnie robionego schabiku dałam 4dkg/kg. W lodówce jest 3 dzień i prawie nie ma wycieku osocza. Otoczka z przypraw zawilgociła się wprawdzie, ale poza tym zero wycieku. Moim zdaniem te 4 dkg powinno być za względów mikrobiologicznych.

W czasie jednej z produkcji basturmy mięso złapało pleśń. Zeskrobałam wszystko, umyłam, osuszyłam i grubo obtoczyłam solą (ile się dało) a potem nowymi przyprawami. Pleśń została skutecznie wypędzona. Piszę o tym dlatego, że podobnie zagrożony jest schab.

Sama miarkuję sól bo nie lubię przesolenia, ale niektóre technologie wymagają jej w nieco większej ilości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60858
Udostępnij na innych stronach

Ja na 1,5kg dałem 40g soli a kolendry tyle aby cały schabik obtoczyć. Potem i tak dodałem jeszcze raz kolendry bo zapaszek wywietrzał.
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60860
Udostępnij na innych stronach

Powyższe wyjaśnienia rozwiały moje wątpliwości. Idę praktykować. Co z tego będzie pokornie zamelduję łacznie ze zdjęciami. Niech się dzieje....
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60862
Udostępnij na innych stronach

W czasie jednej z produkcji basturmy mięso złapało pleśń

EAnna, w którym etapie złapało pleśń ?

Czyżby podczas "peklowania - solenia" ?

:shock:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60884
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wydanie

Mam 1.2 kg drugi dzień schabu i 0,8 kg. karkówki w lodówce z dawką soli w przeliczeniu 16 gr. na kg. robiłem tak już kilkakrotnie i zawsze się udawało.

Poczekamy zobaczymy. :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60893
Udostępnij na innych stronach

EAnna, w którym etapie złapało pleśń ?

Dokładnie nie pamiętam, ale to było gdzieś w drugim tygodniu suszenia. Basturma była oszczędnie zasolona i pusciła mało soków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60923
Udostępnij na innych stronach

EAnna, uściślij proszę czy piszesz o szkodliwej pleśni, czy też o normalnym, białym nalocie. U mnie taki nalot pojawia się zawsze przy długim okresie dojrzewania.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60926
Udostępnij na innych stronach

piszesz o szkodliwej pleśni, czy też o normalnym, białym nalocie.

Była to pleśn zarówno bała jak i punktowo zielona. Te punkty wystąpiły w wielu miejscach. Zauważyłam, ponieważ odpadł kawałek powłoki przyprawowej. Pooglądałam dokładnie i po zobaczeniu tej zieleniny od razu wszystko zmyłam, osuszyłam ręcznikami papierowymi, wyturlałam w drobnej soli i przyprawach (papryka z kozieradką). Po tym zabiegu pleśń nie pojawiła się już.

Basturma suszyła się w garażu, który przylega do ściany kuchni. W garażu jest komin więc wentylacja jest dobra. Suszę w nim wszystkie wędliny i nigdy nie było kłopotu. Czasami, przy zbyt niskiej wilgotności podstawiam kuwety z wodą, aby suszenie wolniej przebiegało.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60932
Udostępnij na innych stronach

Witam brać wędliniarską . Obserwuję Was od dłuższego czasu i dzisiaj postanowiłem dołączyć do forumowiczów.

Na podstawie wskazówek z tematu zrobiłem swój pierwszy schab a`la.. i wyszedł super.

Na 1 kg mięsa dałem 50gram soli , tydzień w lodówce i prawie trzy tygodnie w piwnicy(zrezygnowałem z trzeciego etapu w lodówce) przy uchylonym oknie temp. około 11st. wilgotność 50%.Mięso obtoczone w pieprzu,kolendrze i papryce mielonej. Wizualnie mięsko super, a smak jeszcze lepszy. Bardzo pikantne.

Pozdrawiam Wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60958
Udostępnij na innych stronach

No przy tych przyprawach na pewno było pikantne. Muszę taki schab zrobić, ale niestety bez kolendry, jakoś mi nie podchodzi. Paprykę dam oczywiście ostrą.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-60961
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zapakowałem mój schab do skarpety, związałem (ale niestety, od Tadzia dzielą mnie lata świetlne) i wisi.

Faktycznie, będzie akurat na swięta. (oby :wink: )

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61039
Udostępnij na innych stronach

Witam.

A oto mój pierwszy schab a`la...

Ukłony dla uczestników tematu bo to dzięki Wam zaistniało to zjawisko.

Pozdrawiam

http://img4.imageshack.us/img4/4883/dscn2045a.jpg

 

:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61119
Udostępnij na innych stronach

oto mój pierwszy schab

Przyjmij moje gratulacje.

Schabik pięknie wygląda, a jak wyeksponowany, jak do zdjęcia reklamowego :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61121
Udostępnij na innych stronach

Niestety mam uszkodzony plik sterownika od komputerowego generatora smaku i nie mogę

dołączyć próbki smakowej, cobyście mogli ocenić .

Według opini kolegów z pracy jest :tongue: , moja małżonka wydłubuje zierenka pieprzu i też jej smakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61196
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończyłem sznurowanie dwóch karkówek i dwóch polędwic. Teraz kolejny etap - na efekt poczekamy do Wielkanocy.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61235
Udostępnij na innych stronach

Moje schabiki w lodówie od 2 dni -natarte kolendrą sola i czosnkiem. Za trzy dni zapakuję je w rajstopki. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61294
Udostępnij na innych stronach

Kol. Małgosiu. Płyniemy prawie na tej samej fali. Mój schabik w lodówce jest już od 3-ch dni. Potraktowałem go solą, czosnkiem granulowanym, kolędrą i pieprzem w odpowiednich proporcjach. Jak do chwili obecnej wszystko jest OK!!! Zobaczymy jak będzie dalej .????

Dość duży wyciek soku ze schabu był po pierwszych 12 godzinach pobytu w lodówce. Póżniej spokój. Zdjęcie robiłem dzisiaj. Niech się dzieje ....

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/14/#findComment-61306
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.