szuirad Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 27 Grudnia 2009 andrzej k, dzieki za podpowiedż czy 1.5 dag na 1 kg starczy i ile czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Na słoność idealnie (50g/1kg mięsa).Ja dałem na oko Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Mnie odpowiada 60g/1kg. Już parokrotnie i jest super. Ostatnio zrobilem w skróconych etapach, bokawałek był mniejszy. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Nie chcąc odstraszać próbujących stworzenia wędliny parmeńskiej ale muszę się pochwalić moja pierwszą porażką z szynką -właśnie zakańczając etap drugi suszenia poczułem zapach padlinki.Woda w etapie pierwszym była odlewana regularnie,mięso zostało zawinięte i powieszone w tym samym przewiewnym,chłodnym pomieszczeniu jak za każdym razem,myślę że to rodzaj mięsa wpłyną na zepsucie... Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 27 Grudnia 2009 andrzej k, dzieki za podpowiedż czy 1.5 dag na 1 kg starczy i ile czosnku. Naprawdę nie podpowiem , bo jak ja robiłem pierwszy raz schab to soliło się na "oko" . http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=8583#8583 To był mój pierwszy wyrób i pewnie jeszcze raz to robiłem . Muszę powiedzieć że ta wędlina bardzo mi smakuje jednak nie robiłem już więcej w tej formie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam! Mój po pierwszych testach organoleptycznych uzyskał akceptację jury (rodzinki) i w poniedziałek żona ma kupić 1 kg polędwicy i robimy następny. Do zdjęć się niestety nie załapał, bo baterie za długo się ładowały (ok. 4 godzin), a sępy wszystko wyżarły. arkadiusz, właśnie przeczytałem kometarze i mam dylemat ile w koncu tej soli na 1 kg mięsa. Ja dodałem 3% wagi mięsa po wyczyszczeniu z żyłek, błonek itd., na słoność było ok. Część soli wylejesz z płynem, który powstanie w pierwszym etapie. Pamiętaj, że to wędlina surowa dojrzewająca i sól ma za zadanie ją zakonserwować, aby nic niepotrzebnego się nie przypałętało. Pozdrawiam Tegwoj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 27 Grudnia 2009 w poniedziałek żona ma kupić 1 kg polędwicy i robimy następny Schab suszony a`la wedliny parmenskieZ polędwicy to ciężko zrobić Tobie będzie schab. W związku z tym załóż nowy temat który wyprostuje te nieścisłości w nazewnictwie podstawowych elementów z rozbioru na tak elitarnym forum. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 27 Grudnia 2009 tegwoj ,- dostało Ci się od DZIADKA, Może ciut za ostro,ale nie przejmuj się,to się przyda na przyszłość. Pamiętaj że na wytrawnego fachowca to działa jak "płachta na byka" Już prawie rok tu jesteś,można więc od Ciebie wymagać. A wogóle trochę żartobliwego stylu zwracania uwag , nie zaszkodzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 27 Grudnia 2009 witampo probach z szynkowarach chce spróbować tego wyrobuCzy po wyjęciu z lodówki istotna jest temp ok 20 stopni czy można obsuszać w temp 1-5C(przewiewny zabudowany balkon)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 27 Grudnia 2009 To dotyczy nazwy tego asortymentu, która nazwana została nie zgodnie z procesem technologicznym rozbioru i wykrawania . No bo jak inaczej to nazwać kupujemy polędwicę wp. a w gotowym asortymencie uzyskujemy schab .W związku z tym gdy w poniedziałek żona ma kupić 1 kg polędwicy i robimy następnyto zrobimy Polędwicę suszoną a`la wedliny parmenskieDlatego proponowałem nowy temat . Kto chce niech robi to pod starym tytułem tylko prośba nie wykrawajcie kości i pakujcie z kością w pończoszki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Dziadku, myślę że wina stoi po stronie sprzedawców w sklepach. Gro ludzi z tego forum kupuje mięso w sklepie, nie robi rozbioru półtusz. A co widzimy w sklepach: schab z kością, schab bez kości! W moim regionie nie widziałem sklepu, w którym ta część tuszy byłaby nazwana inaczej. Nazwa 'polędwica' występuje w gotowych "wyrobach" sklepowych. Polędwica sopocka, łososiowa, babuni, dziadunia i jaka tam jeszcze jest! Ja sam nie mogę się przestawić na to nazewnictwo. Tkwi to we mnie i nie chce wyleźć! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Dziadku, myślę że wina stoi po stronie sprzedawców w sklepach. Gro ludzi z tego forum kupuje mięso w sklepie, nie robi rozbioru półtusz. A co widzimy w sklepach: schab z kością, schab bez kości! W moim regionie nie widziałem sklepu, w którym ta część tuszy byłaby nazwana inaczej. Nazwa 'polędwica' występuje w gotowych "wyrobach" sklepowych. Polędwica sopocka, łososiowa, babuni, dziadunia i jaka tam jeszcze jest! Ja sam nie mogę się przestawić na to nazewnictwo. Tkwi to we mnie i nie chce wyleźć! No widzisz Radzio, ja jakoś się przestawiłem i nawet zacząłem poprawiać innych. A mina teściowej jak ją poprawiałem - bezcenna Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 27 Grudnia 2009 No widzisz Radzio, ja jakoś się przestawiłem i nawet zacząłem poprawiać innych. A mina teściowej jak ją poprawiałem - bezcenna No widzisz tadzikmal , Ty to jeszcze młody człowiek jesteś. Dlatego tak łatwo poszło. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 27 Grudnia 2009 No widzisz tadzikmal , Ty to jeszcze młody człowiek jesteś. Dlatego tak łatwo poszło. Dobre, a Radzio co? Stary jest? Toż my ten sam rocznik:) Ja po prostu wcześniej nie znałem tego nazewnictwa, dlatego tak łatwo poszło Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Dobre, a Radzio co? Stary jest?No, Radzio jest stary... siwe włosy już ma! A teraz niech "moce wyższe" trochę tu pozamiatają, bo nie w temacie jedziemy! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Toż my ten sam rocznik:)No wiesz trzy lata różnicy. Przez trzy lata to można wiele kotletów wysuszyć na parmeńskie. Ale się robią. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-93888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 28 Grudnia 2009 OK, temat zmieniłem, teraz tylko 40 stron postów :devil: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Dzisiej odwinołem z pończoszki i chcę się pochwalić moim pierwszym karczkiem suszonym a"la wędlina parmeńską.Przyprawy na oko i jest w sam raz. Teraz chyba dobrze? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 3 Stycznia 2010 chcę cię pochwalić moim pierwszym schabem karkowym bez kości polędwica suszona a"la wędlina parmeńska Gdyby nie zdjęcie to by była zgadywanka Nie prościej nazwać Karczek suszony a`la wędliny parmeńskie. A tak to chyba pobiłeś rekord w opacznym nazewnictwie . Myślę że gdy robimy w tym procesie wyroby to w pierwszym rzędzie nazwą będzie element z którego robimy np. boczek - a dalsza nazwa to proces produkcji -suszony a"la wędlina parmeńska . Gdy tak to określimy to nie będzie takich dziwolągów w nazewnictwie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 3 Stycznia 2010 :wink: Poprawiłem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Temat do dyskusji - ale wydaje mi się ze tutaj też następuje zmiana nazwy. karkówka po wycięciu kości i przeznaczona na wędzonki staje się karczkiem . Chociaż w obiegowym nazewnictwie często mówi się- poszedł i wziął dwie karkówki peklowane [w wiadomym celu ] Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Jeszcze raz poprawiłem i teraz już chyba ok? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 3 Stycznia 2010 wziął dwie karkówki peklowaneTak,tak te czasy minęły.{rozumiemy sią Dziadek },- prawda ? Ale pomijając sprawę nazewnictwa{sprostowaną zresztą]Dzisiej odwinołem z pończoszki i chcę się pochwalićArkadiusz ,- chcę powiedzieć że co by to nie było, widzę przekrój wyrobu i jeśli moje skromne doświadczenie pozwala to nic dodać,nic ująć. poprostu gratuluję. Życzę takich zawsze Tobie i sobie również. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-94493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam serdecznie , jestem już po wykonaniu schabu oraz wołowiny. Wędlinki wyszły przepyszne , wszyscy się nimi zachwycaliśmy i zniknęły w błyskawiczny tempie. Wszystko dzięki wskazówką osób życzliwych z forum oraz samej strony wedlinydomowe.pl, za co serdecznie dziękuję ) Chciałabym teraz spróbować czegoś innego , mianowicie czy robił juz ktoś boczek wg przepisu polędwica a'la wędlina parmeńska. Jeśli tak to czy proces przygotowania jest taki sam i jaki jest efekt?? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-95865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tutaj bym nie ryzykował. W tego typu wędlinach zasadą jest, by było jak najmniej tkanki tłuszczowej. Tłuszcz, w przeciwieństwie do mięsa, zachowuje się zupełnie inaczej w takich warunkach i na pewno dojdzie do procesu jełczenia i nie tylko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/24/#findComment-95869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.