BonAir Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 11 Października 2008 majsa, wygląda wspaniale! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-42789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 11 Października 2008 Witam Może uda się dołączyc fotkę :???: Fotek to mamy aż nadmiar, ale karkówka to bajer myślę że mnie już zmobilizowałaś i we wtorek zrobię . Karkówki , a la wędlina parmeńska jeszcze nigdy nie robiłem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-42793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 11 Października 2008 Myślę, że warto poeksperymentować. Efekt jest zaskakujący, a ten smaczek :wink: pozdrawiam :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-42797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
famful Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zabieram się do popełnienia wędliny suszonej a'la wędliny parmeńskie Mam pytanie, czy druga faza musi koniecznie odbywać się w kuchni czy na przykład w przewiewnym ale chłodniejszym wejściu do piwnicy. Cytuj Pozdrawiam Famful "życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"____________________https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Listopada 2008 famful, w chwili wolnej zapoznaj się artykułem:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276 a w szczególności zwróć uwagę na fragmenty mówiące o fermentacji oraz temperaturach i wilgotności, w jakiej powinna ona zachodzić. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Listopada 2008 Od wczoraj u mnie "pracuje" w lodówce schabik :grin: .Dodałam jeszcze oprócz czosnku ,soli i kolendry paprykę słodką. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 21 Listopada 2008 Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami.Czyli co sól czy peklosól, może jednak peklosól aby mięsko miało ładniejszy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 22 Listopada 2008 pos, schabu suszengo nie poddajesz obróbce termicznej Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 22 Listopada 2008 Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami.Czyli co sól czy peklosól, może jednak peklosól aby mięsko miało ładniejszy kolor Ja bym dał samą sól. Chociaż jak kol.Bagno pisze, że peklosól jest zdrowa to jednak ..... :???: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 22 Listopada 2008 Chociaż jak kol.Bagno pisze, że peklosól jest zdrowa to jednak .....Oczywiście zdrowie ważne z tym że chodziło mnie bardziej o efekty smakowe oraz wygląd końcowy produktu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zawsze dodaję peklosól 50 do 50. Ważne są warunki dojrzewania . Peklujemy w niskich temperaturach a dojrzewanie w temperaturze 10 do 15 st. no i suche , przewiewne pomieszczenie i dużo cierpliwości. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 26 Listopada 2008 Przepraszam - chyba jestem slepy - nie moge znalezc przepisu na ten schab.Podratuje ktos linkiem? jakub Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 Pozdrawiam Dzieki Juz wiem co bede robil w weekend J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Juz wiem co bede robil w weekend Ale zjesz dopiero za dwa weekendy albo trzy :smile: wyczekiwanie jednak wynagrodzi . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jeszcze pytanie zasadnicze - jakie to maja byc rajstopy? )))))) Spytalem dziewczyne, czy ma jakies zbedne rajtki, spytala "jakie".Przeciez nie odpowiem "takie do suszenia schabu" )))) Kolor pewnie nie ma znaczenia, ale jaka grubosc?Takie cienkie jak ponczochy (tylko nie pytajcie jakie )czy grubsze - cos jak meskie kalesonki? Grubosc ma z pewnoscia wplyw na tempo suszenia... J. Wstydzicie sie przyznac kto jakie rajstopy nosi??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Listopada 2008 Jeszcze pytanie zasadnicze - jakie to maja byc rajstopy? )))))) Spytalem dziewczyne, czy ma jakies zbedne rajtki, spytala "jakie". Przeciez nie odpowiem "takie do suszenia schabu" )))) Kolor pewnie nie ma znaczenia, ale jaka grubosc? Takie cienkie jak ponczochy (tylko nie pytajcie jakie ) czy grubsze - cos jak meskie kalesonki? Grubosc ma z pewnoscia wplyw na tempo suszenia... J. Wstydzicie sie przyznac kto jakie rajstopy nosi??? Ha ha dopiero co ten sam temat drążyłam w sąsiednim wątku Udało mi się wypatrzyć fotografie i wydedukowałam, że chodzi o trzy warstwy zwykłych typowych rajstop. Jak powiesz dziewczynie, że "grubość 15 lub 20 DEN" to powinna wiedzieć o jakie chodzi, bo grubość przędzy jest zawsze podana na opakowaniu. Co prawda nie wiem, dlaczego nie można zastosować jednej warstwy grubszych rajstop takich 40-60 DEN, ale najwyraźniej wariant ubierania schabu 'na cebulkę' bardziej jemu służy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Listopada 2008 Witam dlaczego nie można zastosować jednej warstwy grubszych rajstop Zamiast rajstop mogą być podkolanówki - mniejsze to tańsze :!: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 28 Listopada 2008 Ha ha dopiero co ten sam temat drążyłam w sąsiednim wątku Udało mi się wypatrzyć fotografie i wydedukowałam, że chodzi o trzy warstwy zwykłych typowych rajstop. Jak powiesz dziewczynie, że "grubość 15 lub 20 DEN" to powinna wiedzieć o jakie chodzi, bo grubość przędzy jest zawsze podana na opakowaniu. Co prawda nie wiem, dlaczego nie można zastosować jednej warstwy grubszych rajstop takich 40-60 DEN, ale najwyraźniej wariant ubierania schabu 'na cebulkę' bardziej jemu służy No wlasnie na moje pytanie czy ma zbedne rajstopy, zaczela o jakis "DENach" mowic Jak szalec to szalec - kupie 20DEN z koronka J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 28 Listopada 2008 Chodzi o to, że kilka warstw robi za "sprężynę" i w miarę wysychania schabu dalej ściska ta pończocha te mięsko. Kolanówki są dobre na mniejszy kawałek. Tak to jest z tymi damskimi akcesoriami. A najbardziej zbaraniałem jak moja kazała mi kupić stopki! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 28 Listopada 2008 Witam! Odradzam czarne rajstopy, bo moga zostawić czarne zabarwienie na mięsku. Pozdrawiam :wink: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 28 Listopada 2008 czarneWyszczupla :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 29 Listopada 2008 No wlasnie na moje pytanie czy ma zbedne rajstopy, zaczela o jakis "DENach" mowic Jak szalec to szalec - kupie 20DEN z koronka J. Gdzieś tutaj wyczytałam, że schab co jakieś dwa tygodnie trzeba rozebrać i ubrać od nowa, bo wzór rajstop za bardzo wrośnie w mięso. Jeśli tak się dzieje, to Twój pomysł ubrania jego w szlachetne koronki jest całkiem godzien przemyślenia Mój drugą dobę leżakuje w stanie ściśniętym i w soku własnym, tak więc mam jeszcze trochę czasu na przeznaczenie jemu ubranka. Pozdrawiam, A. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 29 Listopada 2008 Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami.Czyli co sól czy peklosól, może jednak peklosól aby mięsko miało ładniejszy kolor Ja bym dał samą sól. Chociaż jak kol.Bagno pisze, że peklosól jest zdrowa to jednak ..... :???: Pozdrawiam :wink: Poszłam do sklepu uzupełnić zasoby soli i zbaraniałam - ileś gatunków, rodzajów, kamienna, morska, warzona, siaka, owaka...czy ktoś wie, jaką sól do czego się używa? Dlaczego do nacierania schabu a`la parmeńska piszecie, żeby użyć sól gruboziarnistą, skoro drobno zmielona łatwiej by wniknęła w głąb mięsa? Pewnie ktoś zbaranieje, czytając, że nie wiem 'oczywistości' ale ja po prostu...prawie wcale nie używam soli i cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 29 Listopada 2008 Pewnie ktoś zbaranieje, czytając, że nie wiem 'oczywistości' ale ja po prostu...prawie wcale nie używam soli i cukru.Szkoda, że piszesz o tym dopiero dzisiaj. Prawdopodobnie dla twojego smaku wystarczy a może za dużo, nawet 2 % dodatek soli. W soli gruboziarnistej jest więcej mikroelementów, które jednocześnie dostarczamy do naszego organizmu a poza tym, każdy robi, tak jak lubi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.