Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

majsa, wygląda wspaniale!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-42789
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Może uda się dołączyc fotkę :???:

Fotek to mamy aż nadmiar, ale karkówka to bajer myślę że mnie już zmobilizowałaś i we wtorek zrobię . Karkówki , a la wędlina parmeńska jeszcze nigdy nie robiłem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-42793
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Zabieram się do popełnienia wędliny suszonej a'la wędliny parmeńskie Mam pytanie, czy druga faza musi koniecznie odbywać się w kuchni czy na przykład w przewiewnym ale chłodniejszym wejściu do piwnicy.

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46578
Udostępnij na innych stronach

famful, w chwili wolnej zapoznaj się artykułem:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276

 

a w szczególności zwróć uwagę na fragmenty mówiące o fermentacji oraz temperaturach i wilgotności, w jakiej powinna ona zachodzić.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46594
Udostępnij na innych stronach

Od wczoraj u mnie "pracuje" w lodówce schabik :grin: .Dodałam jeszcze oprócz czosnku ,soli i kolendry paprykę słodką.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46596
Udostępnij na innych stronach

Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami.

Czyli co sól czy peklosól, może jednak peklosól aby mięsko miało ładniejszy kolor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46617
Udostępnij na innych stronach

pos, schabu suszengo nie poddajesz obróbce termicznej

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46649
Udostępnij na innych stronach

Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami.

Czyli co sól czy peklosól, może jednak peklosól aby mięsko miało ładniejszy kolor

Ja bym dał samą sól. Chociaż jak kol.Bagno pisze, że peklosól jest zdrowa to jednak ..... :???:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46650
Udostępnij na innych stronach

Chociaż jak kol.Bagno pisze, że peklosól jest zdrowa to jednak .....

Oczywiście zdrowie ważne z tym że chodziło mnie bardziej o efekty smakowe oraz wygląd końcowy produktu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46663
Udostępnij na innych stronach

Zawsze dodaję peklosól 50 do 50. Ważne są warunki dojrzewania . Peklujemy w niskich temperaturach a dojrzewanie w temperaturze 10 do 15 st. no i suche , przewiewne pomieszczenie i dużo cierpliwości.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-46669
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47104
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Juz wiem co bede robil w weekend :)

 

Ale zjesz dopiero za dwa weekendy albo trzy :smile: wyczekiwanie jednak wynagrodzi .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47106
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze pytanie zasadnicze - jakie to maja byc rajstopy? :)))))))

 

Spytalem dziewczyne, czy ma jakies zbedne rajtki, spytala "jakie".

Przeciez nie odpowiem "takie do suszenia schabu" :)))))

 

Kolor pewnie nie ma znaczenia, ale jaka grubosc?

Takie cienkie jak ponczochy (tylko nie pytajcie jakie ;))

czy grubsze - cos jak meskie kalesonki? ;)

 

Grubosc ma z pewnoscia wplyw na tempo suszenia...

 

J.

 

Wstydzicie sie przyznac kto jakie rajstopy nosi??? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47107
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze pytanie zasadnicze - jakie to maja byc rajstopy? :)))))))

 

Spytalem dziewczyne, czy ma jakies zbedne rajtki, spytala "jakie".

Przeciez nie odpowiem "takie do suszenia schabu" :)))))

 

Kolor pewnie nie ma znaczenia, ale jaka grubosc?

Takie cienkie jak ponczochy (tylko nie pytajcie jakie ;))

czy grubsze - cos jak meskie kalesonki? ;)

 

Grubosc ma z pewnoscia wplyw na tempo suszenia...

 

J.

 

Wstydzicie sie przyznac kto jakie rajstopy nosi??? :)

Ha ha dopiero co ten sam temat drążyłam w sąsiednim wątku :D

Udało mi się wypatrzyć fotografie i wydedukowałam, że chodzi o trzy warstwy zwykłych typowych rajstop. Jak powiesz dziewczynie, że "grubość 15 lub 20 DEN" to powinna wiedzieć o jakie chodzi, bo grubość przędzy jest zawsze podana na opakowaniu.

Co prawda nie wiem, dlaczego nie można zastosować jednej warstwy grubszych rajstop takich 40-60 DEN, ale najwyraźniej wariant ubierania schabu 'na cebulkę' bardziej jemu służy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47313
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

dlaczego nie można zastosować jednej warstwy grubszych rajstop

Zamiast rajstop mogą być podkolanówki - mniejsze to tańsze :!: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47316
Udostępnij na innych stronach

Ha ha dopiero co ten sam temat drążyłam w sąsiednim wątku :D

Udało mi się wypatrzyć fotografie i wydedukowałam, że chodzi o trzy warstwy zwykłych typowych rajstop. Jak powiesz dziewczynie, że "grubość 15 lub 20 DEN" to powinna wiedzieć o jakie chodzi, bo grubość przędzy jest zawsze podana na opakowaniu.

Co prawda nie wiem, dlaczego nie można zastosować jednej warstwy grubszych rajstop takich 40-60 DEN, ale najwyraźniej wariant ubierania schabu 'na cebulkę' bardziej jemu służy :)

No wlasnie na moje pytanie czy ma zbedne rajstopy, zaczela o jakis "DENach" mowic :)

Jak szalec to szalec - kupie 20DEN z koronka ;)

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47322
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, że kilka warstw robi za "sprężynę" i w miarę wysychania schabu dalej ściska ta pończocha te mięsko. Kolanówki są dobre na mniejszy kawałek. Tak to jest z tymi damskimi akcesoriami. A najbardziej zbaraniałem jak moja kazała mi kupić stopki!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47326
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie na moje pytanie czy ma zbedne rajstopy, zaczela o jakis "DENach" mowic :)

Jak szalec to szalec - kupie 20DEN z koronka ;)

 

J.

Gdzieś tutaj wyczytałam, że schab co jakieś dwa tygodnie trzeba rozebrać i ubrać od nowa, bo wzór rajstop za bardzo wrośnie w mięso. Jeśli tak się dzieje, to Twój pomysł ubrania jego w szlachetne koronki jest całkiem godzien przemyślenia :D

 

Mój drugą dobę leżakuje w stanie ściśniętym i w soku własnym, tak więc mam jeszcze trochę czasu na przeznaczenie jemu ubranka.

 

Pozdrawiam,

A.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47388
Udostępnij na innych stronach

Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami.

Czyli co sól czy peklosól, może jednak peklosól aby mięsko miało ładniejszy kolor

Ja bym dał samą sól. Chociaż jak kol.Bagno pisze, że peklosól jest zdrowa to jednak ..... :???:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Poszłam do sklepu uzupełnić zasoby soli i zbaraniałam - ileś gatunków, rodzajów, kamienna, morska, warzona, siaka, owaka...czy ktoś wie, jaką sól do czego się używa?

Dlaczego do nacierania schabu a`la parmeńska piszecie, żeby użyć sól gruboziarnistą, skoro drobno zmielona łatwiej by wniknęła w głąb mięsa?

Pewnie ktoś zbaranieje, czytając, że nie wiem 'oczywistości' ale ja po prostu...prawie wcale nie używam soli i cukru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47394
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ktoś zbaranieje, czytając, że nie wiem 'oczywistości' ale ja po prostu...prawie wcale nie używam soli i cukru.

Szkoda, że piszesz o tym dopiero dzisiaj. Prawdopodobnie dla twojego smaku wystarczy a może za dużo, nawet 2 % dodatek soli.

W soli gruboziarnistej jest więcej mikroelementów, które jednocześnie dostarczamy do naszego organizmu a poza tym, każdy robi, tak jak lubi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/7/#findComment-47404
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.