pis67 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1801 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Gdzie jest przepis na tą polędwice, bo za bardzo się nie orientuję, a przeglądać 90 stron ponad moje siły?Generalnie już zacząłem, dwa dni temu zadałem peklosól z odrobiną cukru.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1802 Opublikowano 5 Grudnia 2014 http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1803 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Dzięki, to dziś w przyprawy, zrobię na orientalną nutę... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1804 Opublikowano 6 Grudnia 2014 A nie dałoby rady tak dokładniej ten przepisik ?Po przeczytaniu częsci tego wątku mam kompletny mętlik itakie pytania mi się nasuwają-1.płukać -nie płukać?-pewnie nie płukać ,choć w większości przepisów ta opcja się pojawia.2.Najpierw cukier [w ilości/na kg] i .na dobę ,czy mieszamy cukier z solą [w ilości/na kg] i na dwie doby do lodówki.Niektórzy piszą ,ze na 4 inni ,ze tydzień.2A.czy mieszamy razem-cukier,sól i przyprawy i na ile odstawiamy?3Czy używamy peklosoli ,czy sól?4Po kilku dniach w lodówce wkładamy w pończochę i czy trzymamy kilka dni [ile?] w warunkach pokojowych?,czy wynosimy do piwnicy w chłodne miejsce[8-10stopni] i na ile dni?5.w niektórych przepisach w czasie trzymania wędliny w piwnicy niektórzy ja wędzą w zimnym dymie...-po co?.Ja to widzę tak-1kg schab1-1,5 dkg cukru odstawić na 24godz do lodówki Po tym czasie dodać sól-2,5-3 dkg -odstawić na kolejne 24godz do lodówki.W tym czasie przewracać mięso i usuwać wodę .Po tym czasie mięso wytrzeć i opanierować przyprawami -czosnek -wagowo tyle ile soli,pieprz-1łyżka ,majeranek -1 łyzka ,papryka ,kolendra itp. i do lodówki na 2 dni.Po 4 dniach wyjmujemy ,wkładamy do ciasnej rajstopy owijajac trzykrotnie ,sznurujemy i wieszamy na 5-7 dni ...i tu dylemat....-jedni piszą ,zeby w chłodnym i przewiewnym miejscu 8-12 stopni [w tym czasie nawet wędzą chłodnym dymem ] drudzy piszą ,że ma wisieć w temp. pokojowej przez 5-7 dni? Potem już wszystko jest jasne -wędlinkę przenosimy do lodówki w rajtuzie i tam sobie dojrzewa 5-7 dni .Po tym czasie juz nadaje sie do spróbowania.Czy moge zrobić tak jak napisałam?, czy połączyć ten cukier,sół i przyprawy i trzymać 5dni? no i najważniejsze -czy w tej drugiej fazie trzymać ją w kuchni czy w piwnicy ?sól -2,5-3 dkg Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1805 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Polędwica a'la pameńska to wędlina suszona nie dojrzewająca i po ,jak zawsze niezwykle cennych konsultacjach z naszym nieocenionym technologiem Bagno , podaję co następuję cyt cukier jest nie potrzebny, gdyż pozostaje dość silny smak słodki, ponieważ, na powierzchni mięsa nie bytują bakterie fermentacji mlekowej, które rozkładałyby cukier.Polędwicę a`la proponuję zrobić z peklosolą w ilości 3,5%. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1806 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Hmm...Dopiero co na poprzedniej stronie naczytałam się o cukrze ,że w małych ilościach i na krótki okres wskazany ...,ale jak taki autorytet jak Bagno podaje ,ze niekoniecznie to może faktycznie zrezygnuję-czyli -sama peklosól i przyprawy razem na 4-5 dni -przekładamy i odlewamy wodę.No i ta druga faza nie daje mi spokoju-kuchnia [20stopni] czy piwnica [10stopni] ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1807 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Cuker do obsypania mięska na polędwicę a'la nie służy dojrzewaniu. Służy natomiast znianie tekstury miesa dzieki niemu mięso oddaje soki i zmienia swoją konsystencje staje sie bardziej spoiste. Podobnie jak w łososiu po szwedzku wg Maxela. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1808 Opublikowano 6 Grudnia 2014 A ponieważ ta polędwica to wędlina suszona nie dojrzewająca to... ? dać ten cukier , czy nie ?? w/g Ciebie Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1809 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Ja dałem 3g/ kg + 29 g peklosoli, przyprawy - kolendra, kmin rzymski i pieprz. - wszystko. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1810 Opublikowano 7 Grudnia 2014 ...beata - dać ale pierwszy raz się spotykam z twierdzeniem , że cukier pozwala oddać mięsu soki jakaś nowa biochemia , czy co Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1811 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Jezus -Maria -dać ,nie dać ,dać , nie dać...,myślę ,że i tak i Tak będzie dobrze -chodzi generalnie o jakiś znormalizowany przepis.Ja dam -choćby 1 łyżeczkę i na jeden dzień,albo pomieszam wszystko razem i na 4-5 dni.[chyba to też nie ma większego znaczenia ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1812 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zrób jedną porcje z cukrem a drugą bez, nacierasz jednocześcnie peklo/cukier ilość jak podał Pis, po kilku dniach obtaczasz w przyprawach jakie lubisz, zawijasz w gazę i na 2-3 dni w temp. pokojowej po tym czasie do chłodnego przewiewnego miejsca (ostatecznie może być lodówka) po 2-3tyg testujesz i sprawdzasz jak przebiega dojrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1813 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ja dam -choćby 1 łyżeczkę i na jeden dzień, Widzę, że szkoda mojego czasu .A chociaż wiesz co powoduje cukier w wyrobach, czy dasz bo tak ktoś napisał. Zrób jedną porcje z cukrem a drugą bez, nacierasz jednocześcnie peklo/cukier ilość jak podał Pis Ty byś chociaż koleżance nie mącił w głowie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1814 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Czym mące? jeżeli Beata nie jest pewna to niech zrobi jak napisałem i wyciągnie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1815 Opublikowano 7 Grudnia 2014 A po co ma koło wymyślać.Już inni za nią to uczynili.Jak tak radzisz to wytłumacz koleżance co ten cukier ma spowodować w tym konkretnym suszonym wyrobie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1816 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Słuchajcie -po to tu przynudzam i wypytuję ,bo chcę poznać zdania kilku osób i jakoś to wypośrodkować.Przyznacie sami ,ze ile osób tyle rad ,zdań, opinii i przepisów.Cukier-na pewno ma znaczenie przy produkcji kiełbas [ z mięsa ] suszonych ,dojrzewających.Przy jego pomocy tworzy się kwas mlekowy ,który pomaga w dojrzewaniu wyrobu.,chyba obniża Ph i zmiękcza wyrób ? [Nie zagłębiałam się specjalnie -zawsze dodaję troszkę do kiełbas]Boggi podaje informację ,że "na powierzchni mięsa nie bytuja bakterie fermentacji mlekowej ,które rozkładałyby cukier" ,a jednak część z Was dodaje ...Arkadiusz - nie denerwuj się ,ja po prostu zbieram opinie Was wszystkich,a ponieważ nie wiem jeszcze kto jest tu autorytetem ,chociaż nawet nie o to tu chodzi to ten cukier dodam tak jak napisałam troszkę , bo myślę ,że nie zaszkodzi ta łyżeczka tej wędlinie , chyba ,ze chodzi o zasady,a tych nie doczytałam się jednoznacznie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1817 Opublikowano 7 Grudnia 2014 182 strony to moło zdań .... No cóż tu można więcej napisać ... tak naprawdę każdy ma swoje kubki smakowe i robimy zawsze pod siebie i bliskich póki nie zrobisz w paru wersjach ta dyskusja to rozmowa ze ślepym o kolorach Ogólne zasady masz ... kombinuj Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1818 Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Te ogólne zasady to np. ilość soli -od 15g do 150g/na 1kg mięsa-.ja wypośrodkowałam do 30g.Sorki -pomyliłam proporcje z zasadami,co nie zmienia faktu ,ze zasady tu też są różne Edytowane 7 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1819 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Arkadiusz - nie denerwuj się Ja się nie denerwuję.Możesz dodawać sobie co chcesz.Ty to będziesz jadła. Pokaż mi tylko gdzie w tym przepisie jest cukier. http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Boggi podaje informację ,że "na powierzchni mięsa nie bytuja bakterie fermentacji mlekowej ,które rozkładałyby cukier" ,a jednak część z Was dodaje Nie wiem czy Boggi tak twierdzi. wiem, że tak twierdzi główny technolog strony czyli Bagno.To komu będziesz wierzyła.?Powinnaś się nauczyć oddzielać ziarno od plew bo inaczej to będziesz miała mętlik w głowie.EOT Edytowane 8 Grudnia 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1820 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zrobiłem schab według tego przepisu. 0,75 kg schabu wieprzowego,0,5 łyżki peklosoli,0,5 łyżeczki młotkowanego pieprzu,1/4 łyżeczki czosnku suszonego,1 łyżka cukru,1/4 łyżki wędzonej papryki mielonej,sól czosnkowa z ziołami w młynku,sól z pieprzem w młynku, Przygotowanie; Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami schab.Przyprawy sypiemy też na dno blaszki i układamy na niej kawałek schabu.Blaszkę ze schabem wstawiamy na 3 dni do lodówki,każdego dnia obracamy schab dwa razy dziennie,za każdym razem jak się go obróci posypujemy go delikatnie solą czosnkową z ziołami i pieprzem z solą w młynku i tak przez 3 dni.Trzeciego dnia wyjmujemy schab i układamy na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni C,pod spód wkładamy pustą blaszkę,aby mógł odciekać na nią płyn.Suszymy schab około 1 godz.po tym czasie zmniejszamy temp.do 50 stopni C,włączamy termoobieg i suszymy kolejne 4 godz (można dłużej).Obsuszony schab obwiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy go na kilka dni w przewiewnym miejscu,potem możemy włożyć schab do lodówki, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1821 Opublikowano 8 Grudnia 2014 O Jezu -tu dochodzi jeszcze piekarnik....i był cukier -cała łycha i finalnie wyszło cud ,miód, malina [i chyba takie samo w smaku] O terminach przydatnosci do spożycia wyrobu tym sposobem się nie wypowiadam .ARKADIUSZ-w tym przepisie akurat nie ma ,ale Ci co robili to z użyciem cukru [a na nich trafiłam przed jego przeczytaniem ] chwalili wyrób.Kwestią sporną była nawet nie jego ilość [za dużo dawało słodki posmak] jak jego zmywanie na drugi dzień przy użyciu wody.Powiedz mi co ten cukier daje złego w tym wyrobie?Co do Ników -to pomyliłam Boggiego z Bagnem -nie zwracam faktycznie uwagi kto pisze i tym samym nie oddzielam ziarna od plew -może mój błąd ...,chociaż dobre rady pochodzą również od raczkujących tutaj. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1822 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Bilu72 jak popatrzysz na przekrój swojej polędwicy to ona z dojrzewającą a'la Parma ma tyle wspólnego co zeszłoroczny śnieg Tą piekarnikową obróbką załatwiłeś ją na dzień dobry co widać po pierścieniowej grubej obwodce Nie idźcie tą drogą albo załóżcie temat polędwica na szybko czy wędlina na wariata itd ... itp ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1823 Opublikowano 8 Grudnia 2014 wytłumacz koleżance co ten cukier ma spowodować w tym konkretnym suszonym wyrobie. jak pisałem kilka postów wcześniejCuker do obsypania mięska na polędwicę a'la nie służy dojrzewaniu. Służy natomiast znianie tekstury miesa dzieki niemu mięso oddaje soki i zmienia swoją konsystencje staje sie bardziej spoiste. Podobnie jak w łososiu po szwedzku wg Maxela. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1824 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Pociągne dalej-piszesz,ze cukier nie służy dojrzewaniu w tej wędlinie ,ale ktoś tu pisze ,ze nie jest to wędlina dojrzewajaca.Piszesz dalej ,ze służy zmianie tekstury itd...,czy wobec tego ta zmiana jest wskazana przy tego rodzaju wędlinie ? i dalej , czy mięso w tej wedlinie powinno oddać soki?,czy sól wystarczająco robi tą robotę??Moje pytanie było -co cukier daje ZŁEGO w tym wyrobie? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1825 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Cukier nie daje nic złego no może oprócz posmaku ale płukanie z niego tak W dojrzewaniu chodzi o równomierną utratę wilgotności w calej masie wyrobu czemu szybkie przesuszenie powierzchni przeczy ... poczytaj o temperaturach i procesach zachodzących w miesie podczas podgrzewania a zrozumiesz dlaczego ta kolegi juz nie jest dojrzewajaca i kiedy dojrzała To tak w ogromnym skrócie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 9 Grudnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/73/#findComment-388927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.