sverige2 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2201 Opublikowano 15 Października 2022 Z tego co piszą specjaliści, to biały nalot jest Ok. i nie należy się tym przejmować, ale było by fajnie aby któryś z kolegów wypowiedział i Cię ew. uspokoił . Jestem cały w skowronkach bo krajalnica dziś rano dotarła, jest super, a kroi jak marzenia, plasterki wędliny o grubości kartki papieru to żaden problem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2202 Opublikowano 15 Października 2022 Z dedykacją dla naszej Drogiej EAnny, focie ostatnich plasterków "polędwicy tej której nie ma", pokrojone na nowej krajalnicy. Myślę że grubość plasterków jest dosyć dobrze widoczna na tle talerzyka, można przez nie dostrzec wzorek znajdujący się na talerzyku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2203 Opublikowano 15 Października 2022 Mój przypadek: Dziękuję, już otrzymałem pomoc. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2204 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Mój przypadek:Dziękuję, już otrzymałem pomoc. Hej. To smaruj tu jak się sprawa rozwinęła. Chętnie się dowiem . Myślę że nie tylko ja. Tak się tu uczymy.Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Października 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2205 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Jarek dzięki że pokazałeś polędwicę lecz co się stało z ostrością zdjęć? Edytowane 15 Października 2022 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2206 Opublikowano 15 Października 2022 Jarek dzięki że pokazałeś polędwicę lecz co się stało z ostrością zdjęć? Nie wiem sam Mariuszu co za cholerstwo, aparat niby niezły, Kodak EasyShar C813, mam go już wiele lat, ale zdjęcia robi jak chce. Raz są ostre i ładne a kiedy indziej jak widać. Fotograf ze mnie żaden, więc jest jak jest, ale ważne że polędwica wyszła ładnie i była smakowita, a krajalnica, hmmm, tylko cmokać, mała zgrabna i poręczna, pięknie mieści się na kuchennym blacie, a tnie dokładnie dokładnie tak jak mówili Waldek i Grzegorz. Będzie z niej pociecha . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2207 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Raz są ostre i ładne a kiedy indziej jak widaćJarek zacznij od wytarcia soczewki w obiektywie tak jak mówili Waldek i Grzegorz. Edytowane 15 Października 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2208 Opublikowano 15 Października 2022 To smaruj tu jak się sprawa rozwinęła. Chętnie się dowiem . Myślę że nie tylko ja. Miałem umyć mięso wodą z octem ,wytrzeć do sucha , wsadzić (z braku innych materiałów) w pończochę i powiesić w przewiewnym miejscu na kolejne 7 dni. Następnie zapakować próżniowo i na 14 dni do lodówki. Obserwować.Pomoc nadeszła od kol. Grzewloda. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2209 Opublikowano 15 Października 2022 wodą z octem , Powinno być octem. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2210 Opublikowano 17 Października 2022 jestem bardzo zadowolony ze smaku mięsiwka Kolego sverige2, jako pionier tej metody na forum, mógłbyś podać ile peklosoli na 1 kg. dajeszjak w pierwszym etapie polędwica jest przechowywana w woreczku próżniowym?Jakie i ile przyprawy dajesz , czy czosnek granulowany czy świeży? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2211 Opublikowano 17 Października 2022 Nie jestem na Forum pionierem "Uchowaj Boże", są tu naprawdę wspaniali specjaliści od tego typu wyrobów. Choćby EAnna, Grzegorz czy Waldemar, od nich należy się uczyć .Nie mniej kiedyś soli dawałem całkiem sporo na tzw. "oko", teraz jednak zgodnie z zaleceniami daję 35 - 40g peklosoli na 1 kg mięsiwka, plus dowolne przyprawy, takie które najbardziej lubisz. Ja daję paprykę słodką i ostrą, wędzoną, majeranek, pieprz, czosnek, kolendrę. Czosnek jaki używam to krojony i suszony polski "Harnaś", kupiony w Polsce, który to mielę niezbyt drobno w młynku do przypraw. Jest znacznie lepszy od różnych czosnków świeżych jakie można w Szwecji nabyć. Przyprawy następnie mieszam z peklosolą, nacieram mięsiwko i umieszczam je w lodówce zamknięte w woreczku próżniowym zamkniętym zgrzewem, i żadnej wody nie odlewam. Tak mięsiwko odwracane codziennie, leżakuje sobie w lodówce 14 dni . Następnie bez jakiegokolwiek płukania, po wyjęciu osuszam tylko lekko ręcznikiem papierowym i zawijam dwukrotnie w spożywczą folię celulozową i wkładam to niczym szynkę do wędzenia do siatki wędzarniczej, wiąże sznurek i wieszam w "kanciapie", resztę znasz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2212 Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nie jestem na Forum pionierem Jesteś , czytam forum od dawna i nie spotkałem na forum żeby ktoś polędwice suszone a/la parmeńskie w drugim etapie, pakował w folie celulozową Edytowane 17 Października 2022 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2213 Opublikowano 17 Października 2022 Jesteś , czytam forum od dawna i nie spotkałem na forum żeby ktoś polędwice suszone a/la parmeńskie w drugim etapie, pakował w folie celulozową Nooo, pod tym kątem to być może tak, bo już znudziły mi się te skarpety i owijki tekstylne maści wszelakiej, a że wykoncypowałem sobie że skoro folia jest oddychająca, i dedykowana do wędzenia, to warto spróbować, bo to i bardziej estetycznie, wygodnie a i higienicznie przy okazji wydawało mi się, no i wychodzi na to że eksperyment się udał, przynajmniej jak dla mnie, i ja na pewno już do wersji pończoszano-skarpetkowej nie wrócę, choć ci którym tekstylna forma bardziej odpowiada, czemu nie, mamy przecież demokrację . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2214 Opublikowano 17 Października 2022 35-40 g/kg to ile będzie tej soli w wyrobie gotowym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2215 Opublikowano 17 Października 2022 Nooo, ta polędwica która była na fotkach, a jest już tylko wspomnieniem, była że tak powiem "w punkt", ale czemu w wyrobach tego typu należy stosować taką właśnie, a nie inną dawkę peklosoli, to musisz pomówić z fachowcami, których przecież na Forum jest kilku, na pewno wyjaśnią, choć między prawdą a Bogiem już to nie jeden raz robili, trzeba by te "techniczne" informacje po prostu odszukać . Wszystkie wyroby suszone i dojrzewające solimy znacznie więcej niż normalne wędliny wędzone czy parzone, tyle wiem, i tak mówią receptury, ale ............... . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2216 Opublikowano 18 Października 2022 Tak wyglądają mięsiwka po 11 dniach wysychania w "kanciapie", na trzy dni przed 14 dniowym etapem końcowym. Począwszy od strony lewej 1.Karkówka 2.Polędwica ze słoniną 3.Boczek. Całkowite ubytki wagi po 11 dniach suszenia są następujące : 1. Karkówka 275g.2. Polędwica 235g.3. Boczek 285g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2217 Opublikowano 18 Października 2022 Pytam w trosce o twoje ciśnienie. Tyle soli w krótkim czasie. -) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2218 Opublikowano 18 Października 2022 No cóż Quadro, nad moim ciśnieniem pieczę trzyma lekarz rodzinny , a nad prawidłowością wyrobów, jak też przestrzeganiem receptur mamy tu wybitnych fachowców na opinii i zdaniu których powinniśmy polegać, tak myślę ja, ale przecież jeżeli masz taką ochotę, baczysz na skoki ciśnienia i stan kubków smakowych, zawsze możesz dawać soli jak też innych ingrediencji według własnego uznania, to przecież Ty decydujesz jakie wyroby chcesz konsumować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2219 Opublikowano 20 Października 2022 Jak tam eksperyment? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2220 Opublikowano 20 Października 2022 Jak tam eksperyment? Jutro mija 14-dniowy termin suszenia, mięsiwko zostanie wyjęte z folii i siatek, zważone, i sztuki powędrują do woreczków próżniowych aby kolejne 14 dni spędzić w lodówce, celem dalszego dojrzewania i wyrównania smaków, wszystko zgodnie ze sztuką i zaleceniami "Mistrza Grzegorza" . Tak więc bez obaw Azizi, "dalszy ciąg nastąpi" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2221 Opublikowano 20 Października 2022 lecz co się stało z ostrością zdjęć? Jarek po prostu nie założył okularów. Zapomniał. Proste. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2222 Opublikowano 21 Października 2022 (edytowane) Nooo i "Nadejszła wiekopomna chwila" . Mięsiwka zostały wyjęte z siatek i folii, wykonane fotki, zważone i zapakowane próżniowo każdy kawałek w osobnym woreczku, i już leżakują sobie spokojnie w lodówce, gdzie spędzą kolejne 14, tym razem chłodnych dni, tj do soboty dnia 5 listopada . Następnie nastąpi komisyjna degustacja mięsiwka pokrojonego na cieniusieńkie plasterki, z pomocą nowej krajalnicy GRAEF, oczywista oczywistość . Po zakończeniu etapu nr 2. ubytki oraz waga kawałków były następujące : 1. Karkówka, waga początkowa 1135g - 820g waga aktualna, ubytek 315g2. Polędwica, waga początkowa 1305g -1035g waga aktualna, ubytek 270g (kazus EAnny) 3. Boczek, waga początkowa 1020g - 700g waga aktualna, ubytek 320g Na fotkach mięsiwko po zdjęciu opakowania foliowego, przed zapakowaniem do próżni, kolejność jak powyżej : Edytowane 21 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-793012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2223 Opublikowano 21 Października 2022 No to czekamy 2 tygodnie na przekrój Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-793042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2224 Opublikowano 22 Października 2022 sverige2, nałóż na nos okulary jak fotki robisz. Kolejny raz kompletnie bez ostrości.A może ja powinienem założyć jak oglądam?Pozdrawiam Kolegę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-793116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2225 Opublikowano 22 Października 2022 Ojj Dyziu Cieciu Drogi, przecież obiektyw przetarłem, a on nadal robi jak chce, nie mam możliwości ręcznej regulacji, pisałem już o tym, jednak kto chce ten dojrzy to co go interesuje, to przecież Forum wędliniarskie a nie konkurs foto, i ważne, a wręcz ważniejsze chyba są pozostałe aspekty, ale .................. .Również serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-793143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.