pepe60 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Lutego 2012 Peklowanie w wodzie czy tylko posypc mieso 18g na kg?mięso na kiełbasy peklujemy/solimy "na sucho", czyli posypać i wymieszać - odstawić. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-202582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Lutego 2012 mam pytanie, czy peklowanie miesa przez 48 godzn odbywa sie po zmieleniu (kl II i III) czy kroimy na kawalki jak kl I ipoźnie dopero mielimy? Parzona do tem 68 C? Można peklować też zmielone mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-202596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 15 Lutego 2012 Prawidłowo kroimy do peklowania.Kiełbasę cienką parzymy 25-35min w temp.72-75C do osiągnięcia w środku 68C ,sztanglówki nieco dłużej,ale też do 68C w środku Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-202597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 18 Lutego 2012 Prawidłowo kroimy do peklowaniaOgólnie mówi się o peklowaniu mięs drobnych, czyli różnych ( cienkie, długie, niekształtne itp. ) kawałków mięsa przez określony czas. Uważam, że bez krojenia mięsa drobne będą również zapeklowane. Krojenie mięs drobnych przed peklowaniem nie jest obowiązkiem, chyba, że ktoś pragnie skrócić czas peklowania, wówczas czynność staje jak najbardziej zasadna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 18 Lutego 2012 Bagno, robię często i dużo kiełbas Krakowskich, Żywieckich i podobnych własnych. Nigdy nie peklowałem mięsa przed krojeniem czy mieleniem. Wystarczył dodatek peklosoli do zapeklowania. Jednak ja podaję peklosól w inny sposób bo na samym końcu i rozpuszczona w dodawanej wodzie i czasami z miksowanym czosnkiem. Gęsta zawiesina doskonale i jednakowo rozprowadza się w farszu. Mięsko po wymieszaniu bardzo wchłania wodę wraz z solą i przyprawą. Wybarwienie jest jednolite i zasolenie jednakowe. I o to chodzi. Nawet bardzo duże kawałki w szynkowej są pięknie wybarwione i posolone. Uzyskuje w ten sposób dużo krótszy czas peklowania, jednak staram się minimum 14 godzin przed wędzeniem wykonać farsz. To jest czas wystarczający na wyrównanie poziomu zasolenia wszystkich kawałków mięsa i odpowiedniego zapeklowania ( udział nitrytu ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 18 Lutego 2012 Andyandy, Każdy ma swój sposób na peklowanie mięsa. W twoim przypadku na cytat "Wybarwienie jest jednolite i zasolenie jednakowe" ma wpływ stopień rozdrobnienia tj wielkość kawałków. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 18 Lutego 2012 Bagno, Zgadza się i również jest wpływ na smak. Co do kiełbas i boczków jestem zwolennikiem solenie - peklowania suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 12 Marca 2012 Aby nie było że się obijam.... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-206940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Listopada 2012 A że zapeklowane miałam 10 kg mięsa, oprócz Kruchej .. troszkę Żywieckiej.. :wink: http://img822.imageshack.us/img822/9194/pb090045.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-248655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dzisiaj zapeklowałem mięsko 3,7 kg i ok 0.9kg mięsa wykrojonego z golonki, tak się zastanawiam czy mogę dodać golonkę do żywieckiej? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-254776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dzisiaj zapeklowałem mięsko 3,7 kg i ok 0.9kg mięsa wykrojonego z golonki, tak się zastanawiam czy mogę dodać golonkę do żywieckiej? :rolleyes: Owszem... możesz, przejdz do strony pierwszej gdzie podana jest receptura. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-254790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Haluś :grin: oczywiście czytałem ale tak to jest jak się czyta na szybkiego i w między czasie planuje co na co przeznaczyć. Tak więc żywiecka będzie git. :wink: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-254794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Kiełbasa bez nazwy... przymierzałam się do kiełbasy Tynieckiej.. ale okazało się że nie mam takiego składu mięsa jaki podaje receptura. Mój skład jest taki na 3 kg .. 18g peklosoli .. 50/50 sól - wp I.. 1,2 kg (szynka) -wołowe.. I ..0,6 kg - wp.II ..0,7 kg (z szynki) - wp III.. 0,5 kg.. ( okrawki z szynki i wołowiny) Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-256509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 15 Grudnia 2012 @halusia@, no to do Świąt już przygotowana pięknie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-256510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Kiełbasa bez nazwy.Bardzo ładna kiełbaska :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-256576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Marca 2013 Jako, że nieopodal Żywca mieszkam jestem zmuszony na Święta poeksperymentować i taką kiełbaskę zrobić! :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-274681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 14 Marca 2013 Smacznie wyg :thumbsup: lądają. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-274695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 24 Marca 2013 I wczorajsza Żywiecka... coby na '' zajączka'' było dla rodziny :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 24 Marca 2013 Bardzo ładna, ale ten nóż... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 24 Marca 2013 Bardzo ładna, ale ten nóż... :blush: Masz rację.. teraz to widać . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 24 Marca 2013 Ja po prostu uprzedziłem tylko Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 24 Marca 2013 Świetne są te Pani wszystkie wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 24 Marca 2013 wczorajsza ŻywieckaUdana Halusiu,bardzo ładnie wygląda. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Marca 2013 Ja po prostu uprzedziłem tylko Dziadka. Maxell .. uwagę przyjęłam z pokorą :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 24 Marca 2013 Bez przesady Halusiu. Znamy się i wiesz, że nie jestem złosliwy. Kiełbacha bardzo mi sie podoba i jeśli będziesz miała problem z podziałem, to... wiesz juz co. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.