Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Peklowanie w wodzie czy tylko posypc mieso 18g na kg?

mięso na kiełbasy peklujemy/solimy "na sucho", czyli posypać i wymieszać - odstawić.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-202582
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

mam pytanie, czy peklowanie miesa przez 48 godzn odbywa sie po zmieleniu (kl II i III) czy kroimy na kawalki jak kl I ipoźnie dopero mielimy? Parzona do tem 68 C?

Można peklować też zmielone mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-202596
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowo kroimy do peklowania.Kiełbasę cienką parzymy 25-35min w temp.72-75C do osiągnięcia w środku 68C ,sztanglówki nieco dłużej,ale też do 68C w środku

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-202597
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowo kroimy do peklowania

Ogólnie mówi się o peklowaniu mięs drobnych, czyli różnych ( cienkie, długie, niekształtne itp. ) kawałków mięsa przez określony czas.

Uważam, że bez krojenia mięsa drobne będą również zapeklowane.

Krojenie mięs drobnych przed peklowaniem nie jest obowiązkiem, chyba, że ktoś pragnie skrócić czas peklowania, wówczas czynność staje jak najbardziej zasadna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203076
Udostępnij na innych stronach

Bagno, robię często i dużo kiełbas Krakowskich, Żywieckich i podobnych własnych. Nigdy nie peklowałem mięsa przed krojeniem czy mieleniem. Wystarczył dodatek peklosoli do zapeklowania. Jednak ja podaję peklosól w inny sposób bo na samym końcu i rozpuszczona w dodawanej wodzie i czasami z miksowanym czosnkiem. Gęsta zawiesina doskonale i jednakowo rozprowadza się w farszu. Mięsko po wymieszaniu bardzo wchłania wodę wraz z solą i przyprawą. Wybarwienie jest jednolite i zasolenie jednakowe. I o to chodzi. Nawet bardzo duże kawałki w szynkowej są pięknie wybarwione i posolone. Uzyskuje w ten sposób dużo krótszy czas peklowania, jednak staram się minimum 14 godzin przed wędzeniem wykonać farsz. To jest czas wystarczający na wyrównanie poziomu zasolenia wszystkich kawałków mięsa i odpowiedniego zapeklowania ( udział nitrytu ).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203086
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, Każdy ma swój sposób na peklowanie mięsa. W twoim przypadku na cytat "Wybarwienie jest jednolite i zasolenie jednakowe" ma wpływ stopień rozdrobnienia tj wielkość kawałków.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-203116
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

A że zapeklowane miałam 10 kg mięsa, oprócz Kruchej .. troszkę Żywieckiej.. :wink:

http://img822.imageshack.us/img822/9194/pb090045.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-248655
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj zapeklowałem mięsko 3,7 kg i ok 0.9kg mięsa wykrojonego z golonki, tak się zastanawiam czy mogę dodać golonkę do żywieckiej? :rolleyes:

Owszem... możesz, przejdz do strony pierwszej gdzie podana jest receptura. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-254790
Udostępnij na innych stronach

Haluś :grin: oczywiście czytałem ale tak to jest jak się czyta na szybkiego i w między czasie planuje co na co przeznaczyć. Tak więc żywiecka będzie git. :wink: :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-254794
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa bez nazwy... przymierzałam się do kiełbasy Tynieckiej.. ale okazało się że nie mam takiego składu mięsa jaki podaje receptura.

Mój skład jest taki na 3 kg .. 18g peklosoli .. 50/50 sól

- wp I.. 1,2 kg (szynka)

-wołowe.. I ..0,6 kg

- wp.II ..0,7 kg (z szynki)

- wp III.. 0,5 kg.. ( okrawki z szynki i wołowiny)

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-256509
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa bez nazwy.

Bardzo ładna kiełbaska :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-256576
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

I wczorajsza Żywiecka... coby na '' zajączka'' było dla rodziny :wink: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276854
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna, ale ten nóż... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276857
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna, ale ten nóż... :D

:blush:

Masz rację.. teraz to widać .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276863
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu uprzedziłem tylko Dziadka. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276866
Udostępnij na innych stronach

wczorajsza Żywiecka

Udana Halusiu,bardzo ładnie wygląda.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276868
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu uprzedziłem tylko Dziadka. :D

Maxell .. uwagę przyjęłam z pokorą :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276870
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady Halusiu. Znamy się i wiesz, że nie jestem złosliwy. Kiełbacha bardzo mi sie podoba i jeśli będziesz miała problem z podziałem, to... wiesz juz co. :D

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/4/#findComment-276875
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.