boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Listopada 2010 mam jeszcze jedno pytanie . 16 stka podaje skład przypraw i dla Krakowskiej jest to :cukier 0,15 kgPieprz naturalny 0,12 kgGałka muszkatołowa 0,03 kg Są to dawki na 100 kg , tak jak zakłada receptura ? i trzeba to sobie jakoś przeliczyć , czy jak ? Ile gram potrzebuje na 1 kilogram mięsa ?Jestem w trakcie produkcji i mam mętlik , przed kompem człowiek jakoś to sobie układa w głowie , jednak praktyka pokazuje wszystko Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Listopada 2010 Są to dawki na 100 kg , tak jak zakłada receptura ? i trzeba to sobie jakoś przeliczyć , czy jak ?Tak i trzeba to sobie przeliczać Miłego matematykowania :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Ile gram potrzebuje na 1 kilogram mięsa ? boggi podzielisz przez 100 i masz ilość na kg mięsa . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Listopada 2010 andrzej k, tak też myślałem , i odpowiednio - Pieprz naturalny 0,12 kg. Czyli 0,12 przez 100 = 0,0012 x 3.4 =0,0040 Tak mi wychodzi i teraz ile to jest w gramach ? 4 gramy ? Mnożę przez 3,4 bo tyle mam mięsa 3,4 kg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Listopada 2010 Czyli 0,12 przez 100 = 0,0012 x 3.4 =0,0040 Tak mi wychodzi i teraz ile to jest w gramach ? 4 gramy ? Mnożę przez 3,4 bo tyle mam mięsa 3,4 kg Tak :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Listopada 2010 Tysiące ,setki .A nie prościej X 10 X ilość mięsa i z głowy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Listopada 2010 No tak ja już wyleczyłem się chyba z osłonek kolagenowych , strasznie się rwą . Przynajmniej te moje , które dostałem Następnym razem zaopatrzę się w osłonki baranie Wszystko nadziane , teraz osadzanie , następnie trzeba wsiąść w auto i podjechać do teścia do wędzarni Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Listopada 2010 boggi , tu masz przelicznik wag. Przydatna rzecz http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Listopada 2010 No tak bałem się , bo to pierwszy raz , ale nie było tak źle Na razie daje jedną fotkę : http://i56.tinypic.com/a9vd4l.jpg Kabanosów mało , bo poszły u teścia od ręki , Krakowska jeszcze ciepła A teraz czekam na szczere opinie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Listopada 2010 Boggi wyrób Twoich pierwszych wędlinek mówi sam za siebie. :thumbsup: Jak dla mnie to rewelacja. Moje gratulacje :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Listopada 2010 boggi, super, jeśli tak smakuje jak wygląda to tylko rób tak dalej :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Listopada 2010 No i nie było tak straszno :grin: .Powieś ją na kilka dni niech się obsuszy.Moim zdaniem lepsza podsuszana. :thumbsup: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Listopada 2010 A teraz czekam na szczere opinie No to widać :grin: :clap: . Wędlinki sklepowe bierz szerokim łukiem :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Listopada 2010 :clap: w czym wędziłeś, bo kabanosy trochę wg mnie za jasne, może to wina światła? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Listopada 2010 Kabanosów mało , bo poszły u teścia od ręki , Krakowska jeszcze ciepła A teraz czekam na szczere opinie Teściowa będzie wniebowzięta , a Ty wychwalany między sąsiadami do czasu zakończenia konsumpcji . Teraz masz przechlapane :grin: Osobiście dałbym trochę więcej dymu , bo osłonki na "szynkowej wybarwione naturalnie" . Jednak lepiej niedowędzić , niż "przedobrzyć " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Listopada 2010 bo kabanosy trochę wg mnie za jasne Jak je podsuszy to trochę ściemnieją. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Listopada 2010 Dziękuję Wam bardzo za ciepłe słowa :)m Jak na pierwszy raz , to uważam że jest dobrze , do dyspozycji miałem wędzarnię typu beczka , tylko w kwadracie Dymu faktycznie momentami było mało , temperatury grały z przepisem Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Listopada 2010 Hallo Boggi!!!! Na pierwszy raz :clap: :clap: Ps. I jak "nameczyles " sie, czy poszlo gladko? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Listopada 2010 Przepraszam zapomniał bym o najważniejszym . nadziewarkę dostałem od kolegi Olek.P, za co jestem mu wdzięczny Olek.P, dzięki za oklaski kabanosy nadziałem bez żadnego problemu , natomiast Krakowską musiałem zelmerkiem , bo kawałki mięsa nie przechodziły przez lejek . Ale i tak jestem Ci bardzo wdzięczny Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Listopada 2010 Hallo!!!! Boggi,ciesze sie ze moglem pomoc moim prawie zezlomowanym sprzetem. Ps. DZIEKUJE za wyrazy wdziecznosci (" publicznie "bylo to niepotrzebne :wink: ) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Listopada 2010 No tak ja już wyleczyłem się chyba z osłonek kolagenowych , strasznie się rwą . Przynajmniej te moje , które dostałem Następnym razem zaopatrzę się w osłonki baranie Wszystko nadziane , teraz osadzanie , następnie trzeba wsiąść w auto i podjechać do teścia do wędzarni a moczyłeś je przed nadziewaniem? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Listopada 2010 Nie nie moczyłem , bo ich się podobno nie moczy . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Listopada 2010 A mi powiedziano, żebym moczył. Moczyłem poliamidowe 60 do Żywieckiej i te trochę dłużej niż chwilkę były w wodzie. Nadziewanie szło expresowo, nic nie popękało. Spróbuj następnym razem moczyć i zdaj relację. Szkoda, że nie mam teraz aparatu, bo bym pokazał jak wyszły kiełbaski Chińskie w kolagenie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Listopada 2010 No tak ja już wyleczyłem się chyba z osłonek kolagenowych , strasznie się rwą . Przynajmniej te moje , które dostałem Następnym razem zaopatrzę się w osłonki baranie Coś nie tak z Twoimi klagenami. Albo coś źle robisz, albo dostałeś stare osłonki ! Co znaczy rwą ? Moczyłem poliamidowe 60 do Żywieckiej Poliamid do Żywieckiej !! Czy to nie jakaś pomyłka ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Listopada 2010 miro, moje osłonki to te , które dostałem w hurtowni . Opisywałem je w wątku : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6292 Normalnie wziąłem tak jak były na wałeczku , nałożyłem na lejek i nadziewałem kabanoski . Już przy nadziewaniu strasznie się rwały, były po prostu tak delikatne , ze jak powiesiłem na drążku , to na dole na zgięciu nie wytrzymała i pękła. Nie dało się też odkręcać , po prostu jak wziąłem do ręki to się rwało. Nie były zbyt przesadnie nadziane , chodzi mi o to , że nie za mocno . Osłonki białkowe do Krakowskiej moczyłem w letniej wodzie z solą ok. 20 stopni . Nie zużyłem jednej , ale ja wysuszyłem , myślę , że nie stanie się jej nic złego . Mam jeszcze jedno pytanie techniczne , otóż kiełbasa Krakowska jest niedowędzona , przekroiłem dziś jeden baton na pół i niestety nie jest to co ma być , nie jest tez bardzo źle , ale trzeba będzie doparzyć . Teraz pytanko co zrobić z tym przekrojonym batonem ? Normalnie do gara , czy włożyć do czegoś , nie wiem folii ? myślałem nad osłonką barierowa o większym przekroju . Czy nie zachodzić w głowę i normalnie tak jak wędzonki , do gara z wodą . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4740-w%C4%99dzenie-r%C3%B3%C5%BCnych-rodzaj%C3%B3w-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-131694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.