Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanie . 16 stka podaje skład przypraw i dla Krakowskiej jest to :

cukier 0,15 kg

Pieprz naturalny 0,12 kg

Gałka muszkatołowa 0,03 kg

 

Są to dawki na 100 kg , tak jak zakłada receptura ? i trzeba to sobie jakoś przeliczyć , czy jak ?

 

Ile gram potrzebuje na 1 kilogram mięsa ?

Jestem w trakcie produkcji i mam mętlik , przed kompem człowiek jakoś to sobie układa w głowie , jednak praktyka pokazuje wszystko :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Są to dawki na 100 kg , tak jak zakłada receptura ? i trzeba to sobie jakoś przeliczyć , czy jak ?

Tak i trzeba to sobie przeliczać :cool:

Miłego matematykowania :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Ile gram potrzebuje na 1 kilogram mięsa ?

 

boggi podzielisz przez 100 i masz ilość na kg mięsa .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

andrzej k, tak też myślałem , i odpowiednio

- Pieprz naturalny 0,12 kg.

Czyli 0,12 przez 100 = 0,0012 x 3.4 =0,0040

 

Tak mi wychodzi i teraz ile to jest w gramach ?

4 gramy ?

 

Mnożę przez 3,4 bo tyle mam mięsa 3,4 kg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Czyli 0,12 przez 100 = 0,0012 x 3.4 =0,0040

 

Tak mi wychodzi i teraz ile to jest w gramach ?

4 gramy ?

 

Mnożę przez 3,4 bo tyle mam mięsa 3,4 kg

 

Tak :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Tysiące ,setki .A nie prościej X 10 X ilość mięsa i z głowy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No tak ja już wyleczyłem się chyba z osłonek kolagenowych , strasznie się rwą . Przynajmniej te moje , które dostałem :(

Następnym razem zaopatrzę się w osłonki baranie :)

Wszystko nadziane , teraz osadzanie , następnie trzeba wsiąść w auto i podjechać do teścia do wędzarni :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

boggi , tu masz przelicznik wag. Przydatna rzecz http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

No tak bałem się , bo to pierwszy raz , ale nie było tak źle :)

Na razie daje jedną fotkę :

 

http://i56.tinypic.com/a9vd4l.jpg

 

Kabanosów mało , bo poszły u teścia od ręki , Krakowska jeszcze ciepła :)

 

A teraz czekam na szczere opinie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Boggi wyrób Twoich pierwszych wędlinek mówi sam za siebie. :thumbsup:

 

Jak dla mnie to rewelacja. Moje gratulacje :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

No i nie było tak straszno :grin: .Powieś ją na kilka dni niech się obsuszy.Moim zdaniem lepsza podsuszana. :thumbsup: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A teraz czekam na szczere opinie :)

No to widać :grin: :clap: . Wędlinki sklepowe bierz szerokim łukiem :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

:clap: w czym wędziłeś, bo kabanosy trochę wg mnie za jasne, może to wina światła?
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

Kabanosów mało , bo poszły u teścia od ręki , Krakowska jeszcze ciepła :)

 

A teraz czekam na szczere opinie :)

Teściowa będzie wniebowzięta , a Ty wychwalany między sąsiadami do czasu zakończenia konsumpcji .

Teraz masz przechlapane :grin:

 

Osobiście dałbym trochę więcej dymu , bo osłonki na "szynkowej wybarwione naturalnie" .

Jednak lepiej niedowędzić , niż "przedobrzyć "

bo kabanosy trochę wg mnie za jasne

Jak je podsuszy to trochę ściemnieją. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dziękuję Wam bardzo za ciepłe słowa :)m

Jak na pierwszy raz , to uważam że jest dobrze , do dyspozycji miałem wędzarnię typu beczka , tylko w kwadracie :)

Dymu faktycznie momentami było mało , temperatury grały z przepisem :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Przepraszam zapomniał bym o najważniejszym .

nadziewarkę dostałem od kolegi Olek.P, za co jestem mu wdzięczny :)

 

Olek.P, dzięki za oklaski :) kabanosy nadziałem bez żadnego problemu , natomiast Krakowską musiałem zelmerkiem , bo kawałki mięsa nie przechodziły przez lejek .

Ale i tak jestem Ci bardzo wdzięczny :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Hallo!!!!

 

Boggi,ciesze sie ze moglem pomoc moim prawie zezlomowanym sprzetem.

 

Ps. DZIEKUJE za wyrazy wdziecznosci (" publicznie "bylo to niepotrzebne :wink: )

pozdrowienia Olek.P

No tak ja już wyleczyłem się chyba z osłonek kolagenowych , strasznie się rwą . Przynajmniej te moje , które dostałem :(

Następnym razem zaopatrzę się w osłonki baranie :)

Wszystko nadziane , teraz osadzanie , następnie trzeba wsiąść w auto i podjechać do teścia do wędzarni :)

a moczyłeś je przed nadziewaniem?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Nie nie moczyłem , bo ich się podobno nie moczy .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

A mi powiedziano, żebym moczył. Moczyłem poliamidowe 60 do Żywieckiej i te trochę dłużej niż chwilkę były w wodzie. Nadziewanie szło expresowo, nic nie popękało. Spróbuj następnym razem moczyć i zdaj relację. Szkoda, że nie mam teraz aparatu, bo bym pokazał jak wyszły kiełbaski Chińskie w kolagenie. :cry:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

No tak ja już wyleczyłem się chyba z osłonek kolagenowych , strasznie się rwą . Przynajmniej te moje , które dostałem :(

Następnym razem zaopatrzę się w osłonki baranie

Coś nie tak z Twoimi klagenami.

Albo coś źle robisz, albo dostałeś stare osłonki !

Co znaczy rwą ?

 

Moczyłem poliamidowe 60 do Żywieckiej

Poliamid do Żywieckiej !!

Czy to nie jakaś pomyłka ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

miro, moje osłonki to te , które dostałem w hurtowni . Opisywałem je w wątku : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6292

 

Normalnie wziąłem tak jak były na wałeczku , nałożyłem na lejek i nadziewałem kabanoski .

Już przy nadziewaniu strasznie się rwały, były po prostu tak delikatne , ze jak powiesiłem na drążku , to na dole na zgięciu nie wytrzymała i pękła. Nie dało się też odkręcać , po prostu jak wziąłem do ręki to się rwało.

Nie były zbyt przesadnie nadziane , chodzi mi o to , że nie za mocno .

 

Osłonki białkowe do Krakowskiej moczyłem w letniej wodzie z solą ok. 20 stopni . Nie zużyłem jednej , ale ja wysuszyłem , myślę , że nie stanie się jej nic złego .

 

Mam jeszcze jedno pytanie techniczne , otóż kiełbasa Krakowska jest niedowędzona , przekroiłem dziś jeden baton na pół i niestety nie jest to co ma być , nie jest tez bardzo źle , ale trzeba będzie doparzyć . Teraz pytanko co zrobić z tym przekrojonym batonem ? Normalnie do gara , czy włożyć do czegoś , nie wiem folii ? myślałem nad osłonką barierowa o większym przekroju . Czy nie zachodzić w głowę i normalnie tak jak wędzonki , do gara z wodą .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.