karolszymczak Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Jeszcze kilka dni i posmakuje tego cuda Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-428489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 7 Września 2015 Dzisiejszy...jeszcze gorący ☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-443526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 8 Września 2015 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-443568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Wczorajszy wyrob Edytowane 15 Października 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-449432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginta19 Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 22 Października 2015 Niesamowity przepis na pasztet , póbowałem . Pasztet tak szybko wyszedł ,że się tego niespodziewałem Halusia jeszcze jaz wielkie dzięki cała rodzina zadowolona . Przepis powalający !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 22 Października 2015 Czy ktoś próbował rzeczony pasztet robić, dając miast piersi, np. mięso z królika, czy też udo indyka. Jestem ciekaw ewentualnych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Ginta. .dziękuję za miłe słowa. Kotunia spokojnie możesz dodać mięso z królika lub indycze.A to mój ostatni pasztet Edytowane 22 Października 2015 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Października 2015 Halusia to Ty tylko pasztet w domu jesz i nic innego ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 23 Października 2015 Jarek, może mafii pasztetowej podpadła, a to regularna działka dla nich. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 23 Października 2015 JaGra. .a skąd wiedziałeś ??? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Października 2015 No nie pamiętasz jak mi na ucho szeptałaś w Gąsiorowie. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 24 Października 2015 :) Na następnym zlocie znowu poszepce abyś nigdy nie zapomniał o tym Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 24 Października 2015 O.K. to do zobaczenia na następnym zlocie. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-451986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 25 Października 2015 Dobra, dobra, a kto był świadkiem tematu szeptów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-452216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 27 Października 2015 No to pasztet wczoraj zrobiony. Smak i konsystencja 5+. Tylko mam jedno pytanie. Przy pieczeniu, zgodnie z przepisem, ustawiłem piekarnik na 200 C i czas na 1 godzinę, i zająłem się czymś innym, zapomniałem o pasztecie i nie kontrolowałem wzrokowo stopnia upieczenia. Przypomniałem sobie dopiero jak czasomierz w piekarniku dał znać, że minęła godzina. Pasztet wyszedł lekko za bardzo upieczony, jak zmierzyłem temp w środku, to było 95 C. Czy to nie za dużo? Do jakiej temp. w środku powinno się piec pasztet? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-452632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 27 Października 2015 Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200°C Może tu jest odpowiedź. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-452651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 27 Października 2015 Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200°C Może tu jest odpowiedź. No właśnie, napisałem przecież, że zapomniałem o pasztecie i nie kontrolowałem wzrokowo procesu pieczenia. Dlatego też, zapytałem jaka powinna być właściwa temp. wewnątrz pasztetu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-452658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 27 Października 2015 zapytałem jaka powinna być właściwa temp. wewnątrz pasztetu. Zrobiłem może do tej pory może i z pięćdziesiąt Pasztetów Halusi. Nigdy nie mierzyłem temperatury wewnątrz.Parę razy przyłapałem się jednak na tym, że robiąc dwie rzeczy równoczwśnie, jedną z nich wykonuję gorzej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-452666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zrobiłem może do tej pory może i z pięćdziesiąt Pasztetów Halusi. Dyzio, bracie przebijam hehe 41 pasztetów za jednym zamachem ^^bezglutenowe miały być, więc bułki zastąpiłem kaszą kukurydzianą - 18 szklanek wywaru, w którym też moczyły się grzyby i na to 400g kaszki.. wyszło bardzo podobne jak rozmiękła bułka mielona maszynka.Myślę, że będzie dobrze kilka blaszek z prawdziwkami - 20g suszonych = 85g moczonych na blaszkę.. wg mnie idealna ilość Halusiu dzięki OGROMNE jeszcze raz za przepis najsmaczniejszy pasztet ever! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-464433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Wyroby wzrokowo bardzo ładne a smakowo pewnie jeszcze lepsze.Przy okazji mam pytanie:Czy opadanie pasztetu po upieczeniu to norma,czy coś robię nie tak?Podczas pieczenia wyrasta ok 1 cm nad foremke,przy zmniejszaniu temp lekko opada a po wyłączeniu klapnie na ok 1 cm poniżej rantu formy.Może za mało nakładam do foremek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-464481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Gruby dzięki, z Twoimi wszystko jest ok dobry pasztet, żeby był 'pulchny' i 'lekki' powinien być trochę napowietrzony.. jedni dodają np. ubita pianę z białek, inni (np. ja) ubijam pasztet przy blendowaniu, napowietrzając masę. Lekko wyrasta w piekarniku, potem opada i jest bardzo dobry Jest to temat Halusi, więc może poprosimy Królową o ekspertyzę Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-464485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Czy ktoś próbował rzeczony pasztet robić, dając miast piersi, np. mięso z królika, czy też udo indyka. Jestem ciekaw ewentualnych opinii. Rzeczony nie, ale robię od dawna pasztet z indyka wg przepisu: 1-2 udźce z indyka - ok. 1,5 kg mięsaok. 0,5 kg podgardla wieprzowego (ew. może być pachwina wieprzowa) 20-30 dag wątróbki z indyka - więcej lub mniej, w zależności jak kto lubi 2 namoczone bułki 3 jajka całe Procedura wyrobu standardowa - mięso gotowane z przyprawami (ciut soli, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy), wątróbka sparzona parę minut. Całość zmielona 2-3 razy - przyprawy jakie kto lubi - ja daję dużo zmielonego ziela angielskiego (nawet 10 ziaren, ale trzeba lubić bo smak wyraźny, więc radzę na początek mniej),trochę zmielonego w młynku liścia laurowego, 2-3 jagody jałowca, młotkowanego lub grubo zmielonego pieprzu (czarny lub kolorowy) trochę gałki muszkatołowej. Jak mówię - na oko lub na smak. Niektórzy dodają trochę zmielonego wędzonego boczku, można dodać grzyby, albo co kto lubi (ja wolę bez dodatków). Piekę 1,5 godziny w 160-180 stopni w blaszce nasmarowanej smalczykiem i wysypanej tartą bułką, bez termoobiegu. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-464939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Czy opadanie pasztetu po upieczeniu to norma,czy coś robię nie tak?Podczas pieczenia wyrasta ok 1 cm nad foremke,przy zmniejszaniu temp lekko opada a po wyłączeniu klapnie na ok 1 cm poniżej rantu formy.Może za mało nakładam do foremek? Opadanie pasztetu po upieczeniu to normalne.. już mówię dlaczego.Wszystko zależy od konsystencji...ja dodaje tyle wywaru aby można było nim smarować... wtedy podczas pieczenia pięknie wystaje ponad foremkę ale niestety po upieczeniu troszkę opadnie, . Kiedy dodasz mnie wywaru pasztet po upieczeniu będzie bardziej spoisty. I tu mi się wydaje że tkwi przyczyna opadania pasztetu po upieczeniu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-464956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Od Pana Boczka dostałem pasztet Halusi dla synowej. Przeżyła "bez bólu" więc był bezglutenowy. Dziękuję Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-465084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Dziękuje za odpowiedż,trzymam się raczej tej drugiej wersji.Następnym razem użyję foremek bardziej wąskich i troszkę wyższych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/10/#findComment-465101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.