Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

We wtorek moje pierwsze wędzenie. W lodówce miejsca mało, bo garnki z peklującymi się specjałami wszędzie się rozpychają, ale to akurat dobrze. :wink:

 

Chcę się między innymi spróbować z boczkiem. Mam go prawie 3 kg. Część pocięta na odpowiednie plastry, a część - ta o najmniejszej grugości (około 2 cm) w jednym kawałku, coś z 30x30cm.

Tak się zastanawiam czy ten duży, cieńki kawałek po ocieknięciu (pekluję na mokro), zwinąć ciasno w rurkę, obwiązać sznurkiem i tak spróbować wędzić.

Jak myślicie wyjdzie mi coś z tego?

Boję się,że taki cienki boczek zwędzi mi się na suchy wiór.

 

Generalnie te pocięte kawałki też nie za grube, ale tu myślę , że jakoś dam sobie radę.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/
Udostępnij na innych stronach

Boję się,że taki cienki boczek zwędzi mi się na suchy wiór.

Jak nie będziesz miał zbyt wysokiej temperatury w wędzarni to nie będzie suchy wiór...kontroluj temperaturę i wszystko będzie dobrze.

Zwinąć też możesz, uwędzi się tak samo jak wszystko :smile:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132076
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam czy ten duży, cieńki kawałek po ocieknięciu (pekluję na mokro), zwinąć ciasno w rurkę, obwiązać sznurkiem i tak spróbować wędzić.

Jak myślicie wyjdzie mi coś z tego?

Wyjdzie boczek rolowany.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132143
Udostępnij na innych stronach

Tak się jeszcze zastanawiam, czy jak usunę po wędzeniu i parzeniu sznurki, to boczek pozostanie w formie rolady?

To znaczy czy pod wpływem temperatury wędzenia i parzenia jakby się "zaklei" , czy mi się rozwinie. :question:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132152
Udostępnij na innych stronach

Tak się jeszcze zastanawiam, czy jak usunę po wędzeniu i parzeniu sznurki, to boczek pozostanie w formie rolady?

To znaczy czy pod wpływem temperatury wędzenia i parzenia jakby się "zaklei" , czy mi się rozwinie. :question:

Dlaczego upieczone ciasto na roladę po uformowaniu owija się papierem i czeka do ostygnięcia? To, samo dotyczy rolad wykonanych z mięsa, z tą różnicą, że formowanie wykonuje się przed obróbką termiczną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132153
Udostępnij na innych stronach

Tak się jeszcze zastanawiam

Masz okazję pokombinować - jeden boczek "cienki" w wędzarni , a drugi rolowany.

 

A na zaklejenie , (pomijam pomoc Mistrza Bagno) to żelatyna - albo tłuczek przed zawinięciem - a najlepiej kumulacja tych sposobów :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132156
Udostępnij na innych stronach

A na zaklejenie

Wystarczy mocne sznurowanie. :grin:

Pzdr.

Potwierdzam, u mnie wyglądał tak, tylko sznurowany:

http://img255.imageshack.us/img255/1996/boczuc.jpg

 

Tylko za szybko nie usuwaj sznurka, niech boczuś wystygnie.

 

Pozdrawiam

Waldek

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132164
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z radą mocno zasznurowałem i nie uwalniałem aż do ostygnięcia po parzeniu. Efekt poniżej. :thumbsup:

Obok widoczna "produkcja uboczna" w postaci szynki. :lol:

Jeszcze raz dzięki za rady.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132830
Udostępnij na innych stronach

No widzisz , jak ładnie Co to wyszło :)

Myślę , że jest trochę słabo przypieczone , ciekawe jakie mi wyjdzie za tydzień :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132831
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132834
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję za rady.

Boczek w wersji "standard" też wyszedł ok. Żona stwierdziła, że nawet lepiej jej smakuje.

Żur ważony na takim boczku - rewelacja. :thumbsup:

Martwiłem się , że boczek , który kupiłem będzie za cienki , a po wędzeniu i parzeniu jakby napęczniał i jest akurat. :lol:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132868
Udostępnij na innych stronach

Żur ważony na takim boczku - rewelacja.

Witaj kol. DARIOPS

gratulacje udanego wyrobu :grin:

Nie tylko żur ale i grochówka na swojskim boczku to je to, a o bigosie już nie wspomna

PS

:wink:

moje dzisiejsze boczusie i szyneczki :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132869
Udostępnij na innych stronach

moje dzisiejsze boczusie i szyneczki :grin:

 

 

Boczusie to paluchy lizać , a do jajecznicy . :thumbsup: .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132881
Udostępnij na innych stronach

Boczusie to paluchy lizać

:thumbsup:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133509
Udostępnij na innych stronach

andrzej k napisał/a:

Boczusie to paluchy lizać

Ja za chwilę zacznę swoje obgryzać :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133514
Udostępnij na innych stronach

Darino , nie denerwuj mnie :grin: Dobrze że swoje boczusie wędzone będę miał już w piątek .

 

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133529
Udostępnij na innych stronach

Ja za chwilę zacznę swoje obgryzać

Darino Boczusie jak malowane

Darino , nie denerwuj mnie

tylko flaszeczki brak

Dzięki za gratulacje :grin:

AndrzejKu nie denerwuj się w piątek będziesz miał swoje

:wink:

Pozdrawiam gorąco :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133634
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.