DARIOPS Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam!We wtorek moje pierwsze wędzenie. W lodówce miejsca mało, bo garnki z peklującymi się specjałami wszędzie się rozpychają, ale to akurat dobrze. :wink: Chcę się między innymi spróbować z boczkiem. Mam go prawie 3 kg. Część pocięta na odpowiednie plastry, a część - ta o najmniejszej grugości (około 2 cm) w jednym kawałku, coś z 30x30cm.Tak się zastanawiam czy ten duży, cieńki kawałek po ocieknięciu (pekluję na mokro), zwinąć ciasno w rurkę, obwiązać sznurkiem i tak spróbować wędzić. Jak myślicie wyjdzie mi coś z tego? Boję się,że taki cienki boczek zwędzi mi się na suchy wiór. Generalnie te pocięte kawałki też nie za grube, ale tu myślę , że jakoś dam sobie radę. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2010 Boję się,że taki cienki boczek zwędzi mi się na suchy wiór. Jak nie będziesz miał zbyt wysokiej temperatury w wędzarni to nie będzie suchy wiór...kontroluj temperaturę i wszystko będzie dobrze. Zwinąć też możesz, uwędzi się tak samo jak wszystko :smile: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2010 Jasne , że zroluj, przedtem dobrze go natrzyj czosnkiem i lekko popieprz. Zesznuruj lub zawiń w siatkę. Wyjdzie Ci super wędlinka. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2010 No to mnie uspokoiliście. :grin: Z tym czosnkiem to niezły pomysł. Mam kilka główek własnej produkcji.O efektach poinformuję.Dzięki za odpowiedzi. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2010 Tak się zastanawiam czy ten duży, cieńki kawałek po ocieknięciu (pekluję na mokro), zwinąć ciasno w rurkę, obwiązać sznurkiem i tak spróbować wędzić. Jak myślicie wyjdzie mi coś z tego?Wyjdzie boczek rolowany. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2010 Tak się jeszcze zastanawiam, czy jak usunę po wędzeniu i parzeniu sznurki, to boczek pozostanie w formie rolady? To znaczy czy pod wpływem temperatury wędzenia i parzenia jakby się "zaklei" , czy mi się rozwinie. :question: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2010 Tak się jeszcze zastanawiam, czy jak usunę po wędzeniu i parzeniu sznurki, to boczek pozostanie w formie rolady? To znaczy czy pod wpływem temperatury wędzenia i parzenia jakby się "zaklei" , czy mi się rozwinie. :question:Dlaczego upieczone ciasto na roladę po uformowaniu owija się papierem i czeka do ostygnięcia? To, samo dotyczy rolad wykonanych z mięsa, z tą różnicą, że formowanie wykonuje się przed obróbką termiczną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2010 Tak się jeszcze zastanawiam Masz okazję pokombinować - jeden boczek "cienki" w wędzarni , a drugi rolowany. A na zaklejenie , (pomijam pomoc Mistrza Bagno) to żelatyna - albo tłuczek przed zawinięciem - a najlepiej kumulacja tych sposobów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2010 A na zaklejenieWystarczy mocne sznurowanie. :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2010 A na zaklejenieWystarczy mocne sznurowanie. :grin: Pzdr. Potwierdzam, u mnie wyglądał tak, tylko sznurowany: http://img255.imageshack.us/img255/1996/boczuc.jpg Tylko za szybko nie usuwaj sznurka, niech boczuś wystygnie. Pozdrawiam Waldek Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2010 Jeszcze raz dzięki! Teraz nie mam już pytań .Pozostaje brać się we wtorek do roboty. :smile: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgodnie z radą mocno zasznurowałem i nie uwalniałem aż do ostygnięcia po parzeniu. Efekt poniżej. :thumbsup: Obok widoczna "produkcja uboczna" w postaci szynki. :lol: Jeszcze raz dzięki za rady. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2010 No widzisz , jak ładnie Co to wyszło Myślę , że jest trochę słabo przypieczone , ciekawe jakie mi wyjdzie za tydzień Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2010 :thumbsup: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Listopada 2010 Efekt poniżej. :thumbsup: I o to chodzi :clap: , byle tak dalej :grin: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Listopada 2010 Jeszcze raz dziękuję za rady. Boczek w wersji "standard" też wyszedł ok. Żona stwierdziła, że nawet lepiej jej smakuje.Żur ważony na takim boczku - rewelacja. :thumbsup: Martwiłem się , że boczek , który kupiłem będzie za cienki , a po wędzeniu i parzeniu jakby napęczniał i jest akurat. :lol: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Listopada 2010 Żur ważony na takim boczku - rewelacja.Witaj kol. DARIOPS gratulacje udanego wyrobu :grin: Nie tylko żur ale i grochówka na swojskim boczku to je to, a o bigosie już nie wspomna PS :wink: moje dzisiejsze boczusie i szyneczki :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Listopada 2010 moje dzisiejsze boczusie i szyneczki :grin: Boczusie to paluchy lizać , a do jajecznicy . :thumbsup: . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-132881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2010 Boczusie to paluchy lizać :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2010 andrzej k napisał/a: Boczusie to paluchy lizać Ja za chwilę zacznę swoje obgryzać :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2010 Darino Boczusie jak malowane :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2010 :clap: tylko flaszeczki brak :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2010 Darino , nie denerwuj mnie :grin: Dobrze że swoje boczusie wędzone będę miał już w piątek . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2010 Nisko cholesterowe :grin: . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2010 Ja za chwilę zacznę swoje obgryzać Darino Boczusie jak malowane Darino , nie denerwuj mnie tylko flaszeczki brakDzięki za gratulacje :grin: AndrzejKu nie denerwuj się w piątek będziesz miał swoje :wink: Pozdrawiam gorąco :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/#findComment-133634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.