Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja ostatnia produkcja:

jak zwykle Polędwica łososiowa, ale tym razem obłożona w słoninę (a w zasadzie obandażowana słoniną, bo była wąska), a tam gdzie nie starczyło obłożyłem skórą wieprzową. Całość się wędziła 12h zimnym dymem:

 

do tego szynki i balerony, no i oczywiście boczki najpierw wędzone 4h ciepłym dymem (40-45C), a potem parzone 15 min, potem 40min spokoju i do chłodnej wody, a na koniec na kije do wystudzenia.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135683
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moja ostatnia produkcja:

Piotrek tylko pozazdrościć takiej produkcji :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135686
Udostępnij na innych stronach

Piotrek moje gratulacje :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135687
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :blush: , jakoś nie chciał mi się otworzyć Fotosik, żeby zaprezentować całość, a przede wszystkim moją balkonową wędzarnię zrobioną przez Rogera. W sumie było to moje drugie wędzenie:

Oczywiście na 1 raz poszły ryby: trafiłem Dzikiego łososia Bałtyckiego (zapraszam do działu Ryby,tam dokładnie opisałem cały proces)

 

[ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 20:19 ]

cd.

wędzonki wyjęte w wędzarni (wędzone ciepłym dymem 4h):

 

 

a po parzeniu:

 

w 1/4 drogi jest ogonówka, bo wędziła się 12h (zimnym dymem),a wg przykazań z 16 ma się wędzić 48h

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135688
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135700
Udostępnij na innych stronach

Witam Darino , mozesz mi powiedziec co to jest barniak ??? , poniewaz jestem tu nowy i niebardzxo wszystko kojaze ...
Mówią że predkość zabija - nieprawda to gwaltowna utrata predkości zabija ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135717
Udostępnij na innych stronach

Piotrze bardzo ładnie wyszły .... :thumbsup: :clap: :clap:

Kolorek super mam nadzieję że smak też ..... MOJE GRATULACJE i nie bądź taki skromny jakie to tam pierwsze czy drugie dymienie ..... Ty stary wyga jesteś a teraz nie musisz się z domu ruszać żeby to pokazać ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135728
Udostępnij na innych stronach

Witam Darino , mozesz mi powiedziec co to jest barniak ??? , poniewaz jestem tu nowy i niebardzxo wszystko kojaze ...

Ja nie Darino ale proszę bardzo http://www.borniak.pl/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135732
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wyszła jędrna i zrównoważona w smaku, choć przypraw nie brakowało.

Nadziewana była nową elektryczną nadziewarką Kolegi Rafała, nie obyło się bez drobnych kłopotów, ale o tym niech napisze Właściciel, który filmował nadziewanie :

 

do tego doszły kabanosy, na razie się obsuszają - od razu dodam , ze celowo są b.tłuste:

 

a na koniec nie ma nic lepszego , jak ciepła parzona kiełbasa Domowa z odrobiną własnej jałowcówki:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136645
Udostępnij na innych stronach

podoba mi się

A mnie te kabanoski.Super :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136654
Udostępnij na innych stronach

Piotrze wszystkie Twoje wyroby to rewelacja :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136670
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś wysyłka dla Znajomych:

 

 

a oprócz tego mój nowy produkt: Baleron w pęcherzu wieprzowym suszonym:

 

 

będą się wędzić razem z kiełbasą czosnkową

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138554
Udostępnij na innych stronach

Lubię czosnek, więc na Święta taką zrobiłem

Skład:

Wieprzowina I 5kg

Wieprzowina II 2kg

Wołowina II 1kg

Tłuszcz drobny 2kg

 

peklowałem 16g/1kg (50/50 pektosól/sól kłodawska niejodowana)

 

Po 48h:

I mieliłem na szarpaku

II mieliłem na 10

Wołowinę x2 na 4 (w przepisie jest na 2, ale mój mocny Zelmer nie dal rady, więc postąpiłem 2 x na 4)

Tłuszcz na 4 (w oryginale jest na 8, ale ja wolę drobniejszy tłuszcz w kiełbasie)

 

Przyprawy na 10 kg:

pieprz czarny świeżo mielony: 20g

czosnek granulowany 30g

papryka słodka 10g

majeranek 15g

kolendra świeżo mielona 5g

 

Mieszając dodałem 1 l zimnej wody

 

Wędziłem 3h ciepłym dymem, a ostatnie 0,5h gorącym , ale nie przekroczyłem 55 C.

Część parzyłem, część piekłem w piekarniku, na włączonym termoobiegu w temp 90C przez 30 min.

 

Kiełbasa wyszła b.smaczna, jędrna, soczysta, bardzo mi smakuje.

Porównując smaki, lepsza jest parzona.

 

Czosnkowa pieczona:

 

 

Czosnkowa parzona:

 

 

a tak wyglądają wspólnie w dobrym towarzystwie jałowcówki:

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138677
Udostępnij na innych stronach

Zamiast karpia w galarecie będzie wędzony:

Cholerka ..... nic więcęj nie powiem :thumbsup: :clap: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138714
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :blush:

Zapominam i jutro jeszcze muszę podwędzić polędwicę zawiniętą w słoninkę i ogonówkę. A potem do zrobienia faszerowany szczupak, ryba po grecku i salatka warzywna......i więcej nic ...chyba

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138716
Udostępnij na innych stronach

Baleron w pęcherzu ładnie się uwędził,szwy nie puściły :wink:, niestety nie pokroiłem, bo zawożę go do rodzinki na Święta.

Pierwszy raz był robiony, ale nie ostatni. Namówiłem właściciela Hurtowni Assist, aby miał takie pęcherze w ofercie. Koszt 1 szt= 1 zł. Jak baleron wyjdzie w smaku dobry, to temat powtórzę z szynką :blush:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138758
Udostępnij na innych stronach

Biotit

 

Jak formujesz karkówkę w tak ładną kulkę żeby weszła do pęcherza :question: :grin:

Czy ta hurtownia robi sprzedaż wysyłkową pęcherzy :question:

 

gratuluję wyrobów

 

[ Dodano: Sro 22 Gru, 2010 14:40 ]

Namówiłem właściciela Hurtowni Assist, aby miał takie pęcherze w ofercie

Dopiero teraz zerknąłem, że jesteś z Wa-wy.

Czy możesz dać namiar na tę hurtownię?

 

pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138783
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.