Biotit Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Moja ostatnia produkcja: jak zwykle Polędwica łososiowa, ale tym razem obłożona w słoninę (a w zasadzie obandażowana słoniną, bo była wąska), a tam gdzie nie starczyło obłożyłem skórą wieprzową. Całość się wędziła 12h zimnym dymem: do tego szynki i balerony, no i oczywiście boczki najpierw wędzone 4h ciepłym dymem (40-45C), a potem parzone 15 min, potem 40min spokoju i do chłodnej wody, a na koniec na kije do wystudzenia. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Moja ostatnia produkcja: Piotrek tylko pozazdrościć takiej produkcji :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Piotrek moje gratulacje :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dziękuję :blush: , jakoś nie chciał mi się otworzyć Fotosik, żeby zaprezentować całość, a przede wszystkim moją balkonową wędzarnię zrobioną przez Rogera. W sumie było to moje drugie wędzenie: Oczywiście na 1 raz poszły ryby: trafiłem Dzikiego łososia Bałtyckiego (zapraszam do działu Ryby,tam dokładnie opisałem cały proces) [ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 20:19 ] cd. wędzonki wyjęte w wędzarni (wędzone ciepłym dymem 4h): a po parzeniu: w 1/4 drogi jest ogonówka, bo wędziła się 12h (zimnym dymem),a wg przykazań z 16 ma się wędzić 48h Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Super wygląd :-) Moje gratulacje. Ja w sobotę testuję borniaka, mam nadzieję, że wędzonki wyjdą równie piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Grudnia 2010 :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiu3474 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam Darino , mozesz mi powiedziec co to jest barniak ??? , poniewaz jestem tu nowy i niebardzxo wszystko kojaze ... Cytuj Mówią że predkość zabija - nieprawda to gwaltowna utrata predkości zabija ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Grudnia 2010 :grin: Piotr,ładne wędzonki :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Piotrze bardzo ładnie wyszły .... :thumbsup: :clap: :clap: Kolorek super mam nadzieję że smak też ..... MOJE GRATULACJE i nie bądź taki skromny jakie to tam pierwsze czy drugie dymienie ..... Ty stary wyga jesteś a teraz nie musisz się z domu ruszać żeby to pokazać ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam Darino , mozesz mi powiedziec co to jest barniak ??? , poniewaz jestem tu nowy i niebardzxo wszystko kojaze ... Ja nie Darino ale proszę bardzo http://www.borniak.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiu3474 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Grudnia 2010 mimo wszystko dzieki wielkie :lol: Cytuj Mówią że predkość zabija - nieprawda to gwaltowna utrata predkości zabija ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-135734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Kiełbasa wyszła jędrna i zrównoważona w smaku, choć przypraw nie brakowało. Nadziewana była nową elektryczną nadziewarką Kolegi Rafała, nie obyło się bez drobnych kłopotów, ale o tym niech napisze Właściciel, który filmował nadziewanie : do tego doszły kabanosy, na razie się obsuszają - od razu dodam , ze celowo są b.tłuste: a na koniec nie ma nic lepszego , jak ciepła parzona kiełbasa Domowa z odrobiną własnej jałowcówki: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Grudnia 2010 podoba mi się :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Grudnia 2010 No, no, Piotr ale dałeś. :clap: :brawo: :thumbsup: Soki w żołądku mi się gotują . pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Grudnia 2010 podoba mi się A mnie te kabanoski.Super :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Piotrze wszystkie Twoje wyroby to rewelacja :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-136670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dziś wysyłka dla Znajomych: a oprócz tego mój nowy produkt: Baleron w pęcherzu wieprzowym suszonym: będą się wędzić razem z kiełbasą czosnkową Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Lubię czosnek, więc na Święta taką zrobiłem Skład: Wieprzowina I 5kg Wieprzowina II 2kg Wołowina II 1kg Tłuszcz drobny 2kg peklowałem 16g/1kg (50/50 pektosól/sól kłodawska niejodowana) Po 48h: I mieliłem na szarpaku II mieliłem na 10 Wołowinę x2 na 4 (w przepisie jest na 2, ale mój mocny Zelmer nie dal rady, więc postąpiłem 2 x na 4) Tłuszcz na 4 (w oryginale jest na 8, ale ja wolę drobniejszy tłuszcz w kiełbasie) Przyprawy na 10 kg: pieprz czarny świeżo mielony: 20g czosnek granulowany 30g papryka słodka 10g majeranek 15g kolendra świeżo mielona 5g Mieszając dodałem 1 l zimnej wody Wędziłem 3h ciepłym dymem, a ostatnie 0,5h gorącym , ale nie przekroczyłem 55 C. Część parzyłem, część piekłem w piekarniku, na włączonym termoobiegu w temp 90C przez 30 min. Kiełbasa wyszła b.smaczna, jędrna, soczysta, bardzo mi smakuje. Porównując smaki, lepsza jest parzona. Czosnkowa pieczona: Czosnkowa parzona: a tak wyglądają wspólnie w dobrym towarzystwie jałowcówki: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zamiast karpia w galarecie będzie wędzony: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zamiast karpia w galarecie będzie wędzony: Cholerka ..... nic więcęj nie powiem :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dziękuję :blush: Zapominam i jutro jeszcze muszę podwędzić polędwicę zawiniętą w słoninkę i ogonówkę. A potem do zrobienia faszerowany szczupak, ryba po grecku i salatka warzywna......i więcej nic ...chyba Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Gratuluję pięknych wyrobów, aż ślinka leci :-) No i ta różnorodność, poezja :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Witam Ciebie ja :grin: !!! Pięknie Ci to wyszło ... Pozdrawiam! :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Baleron w pęcherzu ładnie się uwędził,szwy nie puściły :wink:, niestety nie pokroiłem, bo zawożę go do rodzinki na Święta. Pierwszy raz był robiony, ale nie ostatni. Namówiłem właściciela Hurtowni Assist, aby miał takie pęcherze w ofercie. Koszt 1 szt= 1 zł. Jak baleron wyjdzie w smaku dobry, to temat powtórzę z szynką :blush: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Biotit Jak formujesz karkówkę w tak ładną kulkę żeby weszła do pęcherza :question: :grin: Czy ta hurtownia robi sprzedaż wysyłkową pęcherzy :question: gratuluję wyrobów [ Dodano: Sro 22 Gru, 2010 14:40 ] Namówiłem właściciela Hurtowni Assist, aby miał takie pęcherze w ofercieDopiero teraz zerknąłem, że jesteś z Wa-wy. Czy możesz dać namiar na tę hurtownię? pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/2/#findComment-138783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.