Skocz do zawartości

Pokemona przygody z wędzeniem...


Rekomendowane odpowiedzi

O.K.Tylko to bardzo słaba solanka a kolega jest początkujący i może mu ta solanka nie wytrzymać 14dni.Obym się mylił :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135669
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak by się trzymać tabeli Dziadka to powinno być moim zdaniem przynajmniej 640g

przy tym nie robilem wedle tabeli tylko z przepisu na 5kg miesa mialo byc 17dkg ja mialem 15,80kg boczku+zeberek Dziadek mi podpowiedzial za mam wszystko pomnorzyc przezprzez 3,2 czyli 17razy 3.2 wyszlo 54,4 i tyle dalem Dobrze?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135670
Udostępnij na innych stronach

Dobrze?

Okaże się w praniu.Musisz sam ocenić po całym procesie czy Ci to odpowiada. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135672
Udostępnij na innych stronach

może mu ta solanka nie wytrzymać 14dni

O tej porze roku spokojnie wytrzyma.

Ja pekluję 4 tygodnie w solance 7%.

(Przy dawce solanki 0,4l/kg mięsa, co jest istotne)

Ale to tylko informacyjnie, nie do naśladowania!!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135674
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluję 4 tygodnie w solance 7%

Moderator kontra nowicjusz.Strasznie nierówna walka :grin:. Ja też tak potrafię, ale w szafie chłodniczej :grin:

 

Poczekamy ,zobaczymy :wink:

 

[ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 18:52 ]

temperaturze 0-5celciusza

2°C-5°C tak.W 0° C ustaje proces peklowania

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135677
Udostępnij na innych stronach

a czy moze ta solanka stac w temperaturze 0-5celciusza?

Sama solanka może :wink: ale z mięskiem to nie, bo się nie upekluje. Proces peklowania przeprowadza się w temperaturze 4-8st.C

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135678
Udostępnij na innych stronach

A jak bedzie ok 10st.C bo mam problem gdzie to postawic narazie znalazlem miejsce 5-6st.C ale jak bedzie wiekszy mróz to bedzie ok 0st.C i znowu bede biegal i szukal miejsca :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135698
Udostępnij na innych stronach

znowu bede biegal i szukal miejsca

Przypuszczając ,że nie masz szafy chłodniczej radziłem mocniejszą solankę.10C na stałe to za dużo przy tak długim peklowaniu 5-6C to w sam raz.Oczywiście chodzi o temp. solanki

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135701
Udostępnij na innych stronach

widzę, że "wpadłeś już po uszy" z wędzeniem

Przepadłeś, Pokemon, przepadłeś

Jak tylko się z nami przywitał od razu wiedziałem, że już jest "nasz"

No i rzeczywiście chłopaki , macie racje... załapałem bakcyla jak to mówią...

 

Od razu po pracy pojechałem do domu i... zmolestowałem moja kochana żonkę :wink: co by dała mi odłożone dwie stówki (na dentystę), bo musiałem szybko po zamówione mieso podskoczyć do sklepu. (W sumie to i tak najbliższy wolny termin u wyrwizęba to 30 grudnia, przed sylwkiem, tak, więc wizyta odpada he he) a po 10 wypłata...

No to jestem w sklepie, panie juz mnie pamietaja i lecą na zaplecze... niosą cała góre mięsa... za chwile znowu jedna smiga na zaplecze... i znowu obładowana wraca... "hm mysle sobie to ja tyle chciałem?"

No nic, wyszło w sumie tylko 12kg... 3 szynki, karczek, schab i boczek surowy... 170 zł...

 

Ale tak sobie myslę, zapytam o te kiszki na kiełbasę... pech chciał, że były... no to "raz kozie smierć" mysle sobie dalej i kupiłem 15 metrów, bo takie mieli opakowania, na próbe...

No i padniety jestem, dopiero zalewe zrobiłem, zaraz mieso do beczki i na korytarz...

Troche mięsa mi odeszło przy "obróbce" z kg około, to poszło do zamrazarki i bedzie na kiełbase, cos tam jeszcze dokupie przed wedzeniem 21-ego i spróbuje cos wymodzić... Nawety nie sprawdzałem jakie mam sita w Zelmerze, nie mówiąc już o lejku... ale mam prawie 2 tygodnie to cos wymysle albo będe improwizował :wink:

 

Przeszukam przepisy na "łatwa kiełbasę" dla takich laików jak ja w tej kwestii jeszcze i do dzieła !!!

 

Prewnie jeszcze sie cos was popytam o wyrób kiełbas ale prosze o wyrozumiałość :wink:

 

a tu kilka dzisiejszych fotek:

i mój mały roczny pomocnik :)

a tu kupne jelita, sam jestem ciekaw co zacz... na razie poszły w tej folii do lodówki , termin waznośći to luty 2011

 

Uff... ale sie napisałem :) (przepraszam za ężć itp ale alt mi szwankuje)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135707
Udostępnij na innych stronach

 

No i rzeczywiście chłopaki , macie racje... załapałem bakcyla jak to mówią...

[/quote

 

Oj załapałeś, załapałeś... może wcześniej niż planowałeś, prawda pokemonie?? :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135716
Udostępnij na innych stronach

Witaj pokemonie widzę,że zaopatrzyłeś się w asortyment dość dobrze byle Ci nie zabrakło na święta. Chętnie by Ci pomógł z tą kiełbaską ale kilometry nas dzielą. Pozdrawiam :grin:
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135727
Udostępnij na innych stronach

Te rozkrojone, nieparzone- uwędź na zimno (4 h zimnym dymem max 22 C) i też będą dobre.

Chciałem zapytać jak to jest z tymi wędzonkami. Chętnie bym zostawił sobie jakąś szynkę na "ciągutkę" ,ale tyle naczytałem się o parzeniu i temperaturze wewnątrz min 68 stopni. Czy przy powtórnym wędzeniu w max 22 stopni, o którym pisze Biotit, można przyjąć, ze mięso te już jest w pełni zdrowe?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135736
Udostępnij na innych stronach

hm gasmil, ja jeszcze drugi raz nie wedziłem to ci nie podpowiem, ale z tego co biotit mówi to owszem, w sumie te moje wedzonki nie parzone, szynka i baleron były prawie ok, tzn jak spróbowałem bo nie mogłem wytrzymac, to szynka była dobra, może ciut słońsza niz po parzeniu ale to normalne, a baleron był... troche surowy, taki ciągutek troche jak surowa wedzona polędwica, w sumie też pycha a do jajecznicy to ho ho :)

w sumie to długo wedziłem, bez osuszania cos ok 5h w temp. 50-60 st, sam nie wiem dokładnie.

 

No a druga partia świateczna już w beczce, aż się przestraszyłem, że nie wejdzie wszystko :) fajne są te stare beczki gliniane, tak się pieknie wszystko układa, że jeszcze ze 3 cm zalewy ponad mięso zostaje :)

no i sprawdziłem zelmera... :( porazka , jedno sitko jakies 3-4mm :( trzeba bedzie molestowac rodzine i znajomych co by poratowali... Zaraz szukam tych kiełbas i jakie sita potrzebne. Swoja drogą, to dobrze, że więcej kasy nie miałem przy sobie , bo wszedłem do Lidla po chleb dla rodziny (ja odstawiłem białe pieczywo) a tam nawet fajny blender był po 69 zł, metalowy cały... oczy mi się zaświeciły, bo wczoraj naczytałem się tutaj o parówkach... no to by sie przydał pewnie, 600w, fajny taki... ja do porfela a tam 30zł... w sumie to dobrze, bo by mnie moja AŚKO z chałupy z tym blenderem pogoniła. Mamy już jeden w domu bo dla małego był potrzebny... philipsa chyba... ale plastikowy jest...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135739
Udostępnij na innych stronach

Ja tez sie oczytalem o wedzeniu , parzeniu i prubowalem 2 razy zrobic taka poledwice sopocka jak na fotkach i mi nie wychodzi czy moze mi to ktos wytlumaczyc zwyklym chlopskim jezykiem ??? z gory dziekuje bardzo ...
Mówią że predkość zabija - nieprawda to gwaltowna utrata predkości zabija ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135744
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zapytać jak to jest z tymi wędzonkami. Chętnie bym zostawił sobie jakąś szynkę na "ciągutkę" ,ale tyle naczytałem się o parzeniu i temperaturze wewnątrz min 68 stopni. Czy przy powtórnym wędzeniu w max 22 stopni, o którym pisze Biotit, można przyjąć, ze mięso te już jest w pełni zdrowe?

 

Tutaj masz odpowiedź

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135747
Udostępnij na innych stronach

No właśnie o to chodzi, że też lubię takie surowe :-) A tak a propos tego co pisałeś o osuszaniu: też mam problem ze zgromadzeniem żaru. Wypalam prawie worek olchy, żar niby jest ale nie daje rady uciągnąć tych 55 stopni. Ostatnio zrobiłem tak, rozgrzewałem wędzarnię ok 1 h, było już trochę żaru, następnie dołożyłem kilka szczap, nie pozwoliłem aby drzewo spaliło się do końca, tzn jest w takim momencie, że już nie dymi, prawie się spaliło, a daje dużo ciepła. Momentami było za gorąco, ale mam otwierany dach i drzwi więc sobie poradziłem. Prawie wystarczyło do końca osuszania, na koniec dokładałem małe szczapki. Też zaczynałem od beczki właśnie zimą, po pierwszym wędzeniu owinąłem ja wełną mineralną trochę było bardziej stabilnie. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135748
Udostępnij na innych stronach

dzieki pokemon15 , moze jutro bo zaraz wyrywam spac , jutro do tyry i trzeba troszke pospac , a tu jeszcze obowiazki malzenskie :devil:

 

[ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 23:17 ]

ja mam beczke owinieta kartonem bardzo grubym i n ie mam zadnych problemow z utrzymaniem temperatury , ale klimat mamy tutaj inny niz w polsce .

Mówią że predkość zabija - nieprawda to gwaltowna utrata predkości zabija ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135749
Udostępnij na innych stronach

Ja jutro w pracy mam szkolenie BHP, to może troche podrzemie :) he he

co do osuszania to wszystko na wyczucie robiłem, na początku też rozpaliłem i podłozyłem z 5 dfużych szczap żeby żar wytworzyć, temp mi skoczyła na te 50 st no to wrzuciłem mieso do obsuszania, ale po jakiś 20, może 30 min temp zaczeła spadać... no to podkładałem delikatnie małe szczapki klona i wisni nbo niczego innego nie miałem, a topoli nie chciałem juz dawac bo nie mozna, co prawda ja kanał mam długi bo ok 2m z hakiem, to sie nic nie osmoliło, a ogień delikatny w palenisku był, jak za duży to tłumiłem wlot pokrywką :) no i sie udało jakoś...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135752
Udostępnij na innych stronach

Ja wedze tylko suchym dębem poniewaz ze zdobyciem innego drzewa w irlandii jest problem , a kolega robi przy meblach bębowych to od czasu do czasu cos mi zalatwi , i musze powiedziec ze kielbase bardzo dobrze sie tym wedzi , jeszcze tylko musze opanowec wedzenie szynek i bedzie OK , dobra ja juz spadam tym razem napewno , dobranoc wszystkim
Mówią że predkość zabija - nieprawda to gwaltowna utrata predkości zabija ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135757
Udostępnij na innych stronach

i mój mały roczny pomocnik :)

"Dżunior" sięga ręką w odpowiednim kierunku, czyli jego przyszłość jest nam już znana :grin: :cool:

Przeszukam przepisy na "łatwa kiełbasę"

Tych przepisów jest u nas mnóstwo, wielu z nas ma przepisy "szestnastkę" więc zawsze można jakiś przepisik na kiełbasę wstawić. Jedna z prostszych kiełbas to biała, gdzie część soli można zastąpić p-solą i do wędzarni, oczywiście nie będzie się już wtedy nazywać biała, więc zawsze coś się wybierze :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135783
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj tak się w pracy "zmeczyłem" szkoleniem BHP, że po przyjeździe do domu na obiadek zrobiłem jajka sadzone na baleronie "surowym wedzonym" ze szczypiorkiem i ziemniaczki, takie cos na szybko...

Jak rozmroziłem baleron, to normalnie jest wspaniały, mozna go "wciągac" bez parzenia... wyszedł jak poledwica surowa wedzona, pycha :)

 

a tak wspaniale pachniało, ze normalnie nie da sie tego opisać... PYCHOTA !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-135874
Udostępnij na innych stronach

Przegladałem różne przepisy na kiełbasy i zdecydowałem sie zrobić kiełbasę wg halusi :) Mam akurat sitka o oczkach 4 i 8 mm. Znalazłem jeszcze taki oto element od maszynki Zelmera z plastiku, takie smigiełko i nie bardzo wiem do czego służy... może do podtrzymywania ślimaka jesli uzywamy maszynki bez noza i sit? czy można by to wykorzystać z lejkiem podczas nadziewania kiełbas? Bo nie wiem.

Musze jeszcze tylko lejek zrobic albo gdzieś kupic...

 

A co do peklowania mięsa na kiełbasy to wszystko chyba razem sie pekluje, wczesniej krojąc na kawałki? Później wszystko zmielić na odpowiednich sitach? Dobrze odrobiłem lekcje?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/10/#findComment-136019
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.