@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Kiełbasa Halusi -szynka 1 kg - karkówka 1,3 kg - łopatka 1.2 kg - boczek 1 kg - podgarle- 0.5 kg woda - 200ml peklowanie na sucho 48 godz. 19g peklosoli na kg Szynkę , karkówkę i podgarle zmielone na sitku 8 mm , boczek i łopatkę na 4 mm. przyprawy na kg mięsa -pieprz -2g -gałka - 0,5 do 1g -cukier - 2g -czosnek- 2g - jałowiec parę ziarenek (zmielić) - majeranek Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i wyrabiać aż mięso będzie się kleić. Napełnić jelita i osadzić przez noc w chłodnym miejscu. . Osuszyć i wędzić przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Halusiu, dla mnie prima sort :lol: a przede wszystkim podziwiam Twoją pracowitość :clap: PS.Dla mnie trochę za chuda Do arkadiusza jaki udział procentowy w "Twojej kiełbasie" powinien mieć tłuszcz skoro halusiowa jest za chuda ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Wygląda apetycznie gratuluję, czy dodawałaś wodę czy nie. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Do arkadiusza jaki udział procentowy w "Twojej kiełbasie" powinien mieć tłuszcz skoro halusiowa jest za chuda ? W "mojej" jest to na ogół 40 % . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Wygląda apetycznie gratuluję, czy dodawałaś wodę czy nie. :thumbsup: :clap: Tak dodałam wody około 200ml , proszę wybaczyć moje przeoczenie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2010 arkadiusz , chyba masz na myśli parówkową , moja najtłuściejsza to "biała" do 30% tłuszczu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2010 halusiu, napisz mi prosze, czy najpierw zmielic całe mieso i wymieszac z peklosolą i odstawic na 48h czy pokroic w kawałki, zapeklować a po 48h dopiero zmielić i dodac resztę przypraw? i czy podczas wyrabiania dodajesz wode? Bo wszedzie sie dodaje, no może prawie, a no i jeszcze nakłuwać nadziane jelita jakąs szpilką? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Możesz zmielić i zapeklować. Kolejność nie jest tu sztywna. Tylko do zmielonego soli dałbym trochę mniej na kg. Jelita nakłujesz tam, gdzie będzie widoczny pęcherz powietrza. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Nie PePe nie mam na myśli parówkowej.Podwawelska 40% a "moja" nawet ciut więcej. Pokemon .Ja bym dał tyle samo soli do zmielonego i do większych kawałków.moim zdaniem nie ma różnicy i tu i tu 20g/kg mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Kolejność nie jest tu sztywnaSztywna może nie, ale nie jest obojętna. pokemon15, Najlepiej mięso pekluje się w kawałakch. Do kiełbasy to kawałki o ok. 2-3 cm. bokach. Proces peklowania przebiega w warunkach tlenowych. Równoczesnie tlen powoduje zmianę zabarwienia powierzchni mięsa. W kawałkach suma powierzchni jest mniejsza, wiec uzyskasz lepszy kolor. Mięso w połączeniu z tlenem zmienia sie niekorzystnie. Po upeklowaniu mięsa się miele na odpowiednich siatkach i łączy zgodnie z recepturą. Sposób łączenia też nie jest obojętny. Najpierw trzeba mieszać samą jedynkę, aby wypuściła klej. Receptury należy czytać ze zrozumieniem i robiąc po raz pierwszy dobrze jest sobie wypunktować kolejne kroki. Ja Ci dobrze radzę, pokemon15, przestudiuj Akademię DZIADKA. Znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania i rozwiejesz watpliwości. Nie znaczy to, że w przyszłości będziesz się musiał trzymać sztywno reguł tam zawartych. Ale eksperymenty najlepiej zacząć po zdobyciu już pewnej praktyki. Produkcja kiełbasy: TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Moje ostatnie wędzenie w tym roku. Nie wiem jak je nazwać ale będzie to raczej ''Moja'' improwizacja :grin: Do kiełbasy w jelicie cienkim oprócz podstawowych przypraw dodałam'' Czubryce czerwoną '', jest to przyprawa kuchni bułgarskiej podobna troszkę do naszego majeranku. Kiełbasa w smaku wyszła pyszna- wędzona i pieczona . Kiełbasa w osłonce szerokiej jak widać na pierwszej fotce to tylko wędzona i pieczona , reszta parzona. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Grudnia 2010 ''Moja'' To nazwa zastrzeżona. :devil: A tak poza tym to cienka bardzo fajna a grubą bym mocniej nabił i popracował nad tymi podciekami tłuszczyku. :grin: Ale najważniejsze ,że smakuje. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Grudnia 2010 To nazwa zastrzeżona. :devil: A tak poza tym to cienka bardzo fajna a grubą bym mocniej nabił i popracował nad tymi podciekami tłuszczyku. :grin: Ale najważniejsze ,że smakuje. :thumbsup: Oj Arkadiuszu zaraz nazwa zastrzeżona... :grin: To może być ''Nasza"' Jeśli chodzi o kiełbasę szeroką to jest dobrze nabita , ten tłuszczyk to nie podcieki lecz w jej skład oprócz szynki i wołowiny wchodzi podgarle krojone w kostkę . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Grudnia 2010 ''Nasza"' To też zastrzeżona nazwa bo po Mojej została Nasza. :grin:.Z tym tłuszczykiem to może wina zdjęć ,ale ja widzę podcieki. :wink: Tantiemy za używanie nazwy poproszę na konto :grin: a ja prześlę na dożywianie prosiaczka P.S Numer konta na P.W Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Grudnia 2010 oprócz podstawowych przypraw dodałam'' Czubryce czerwoną ''smak całkiem odmienny, :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Nie wiem jak je nazwać ale będzie to raczej ''Moja'' improwizacja :grin: Ja tam Ci kadził nie będę i napiszę tak. Skorzystaj na początek z przepisów na skład surowcowy mięska, rozmiar sitek i kolejność mieszania z przepisów na stronie głównej. Nie dotyczy przypraw, które są tam prawie zawsze w niedomiarze. Sprawdź ostrość używanych nożyków i sitek w maszynce. Zwróć uwagę na nadziewanie i temperatury przy parzeniu i pieczeniu. A teraz napiszę jak wszyscy - bardzo ładne wyroby. :thumbsup: A teraz ostrzeżenie dla tych, którzy chcą w ciemno skorzystać z Twojego przepisu - odrobina refleksji przed podjęciem decyzji. :grin: Pozdrawiam... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Grudnia 2010 pis napisał A teraz ostrzeżenie dla tych, którzy chcą w ciemno skorzystać z Twojego przepisu - odrobina refleksji przed podjęciem decyzji. :grin: Pozdrawiam Cię pis'ie i Twoje wyroby :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Następna moja kiełbasa, w skład jej wchodzi szynka zmielona na sitku 18, wp kl II zmielone na sitku 10 i boczek na sitku 4. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Następna moja kiełbasa :thumbsup: :thumbsup: boczek na sitku 4.Tak tylko zapytam Halusia, czemu takie sitko? Boczek śmiało można na 8mm mielić, a na 4-6mm podgarlde. Zaznaczam, ze to nie krytyka tylko moje zdanie no i oczywiście każdy robi jak mu smakuje :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Tak tylko zapytam Halusia, czemu takie sitko? Już mówię Zbójaszku ... ponieważ obawiałam się że będą za duże tłuste oczka . :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Stycznia 2011 @halusia@ a co kleiło tą kiełbaskę? nie dałaś np.golonki? No ale jeśli się skleiła to OK. Ładnie wędzona i najważniejsze że Twoja i wiesz co jesz. :clap: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Stycznia 2011 @halusia@ a co kleiło tą kiełbaskę? Wojtku moje rączki ją skleiły , dobrze wyrobiłam farsz . :grin: Kiełbasa jest bardzo krucha....ale broń Boże nie kruszy się . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Następna moja kiełbasa, w skład jej wchodzi szynka zmielona na sitku 18, wp kl II zmielone na sitku 10 i boczek na sitku 4. ObrazekNiechcial bym oceniac Twojego wyrobu po tym fatalnym foto lub po sitkach na których mielilas miesko . Wiec moze podaj sklad w kg-dg-g.i mieso I-II-III (jakich oslonek uzylas ile przypraw itp. Czas osadzania,wedzenia . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Niechcial bym oceniac Twojego wyrobu po tym fatalnym foto lub po sitkach na których mielilas miesko . Kolego marcus co do foto to jest to jedna z ładniejszych ,które dotychczas wstawiłam, ale nieważne :wink: W skład wędliny to : - 1 kg szynki mielone na sitku 18 - 2kg łopatki i okrawki z szynki mielona na sitku 10 - 1 kg boczku mielone na sitku 4 Mięso zapeklowane na 48 godz . Przyprawy to: - pieprz mielony - czosnek - gorczyca Peklosól 20g na kg mięsa.Jelito wieprzowe 26/28. Wędliny nabite wisiały przez noc na balkonie. Suszenie i wędzenie trwało około 4 godz. Wędzenie 90 min w temp 45-55 stopni. Pieczenie następne 90 min w temp 80-90 stopni. Wędlina zrobiona w/g mojej receptury . Może dla niektórych nie jest to wyrób doskonałej jakości , ale ja cały czas się uczę. :grin: Jeśli nabiorę większego doświadczenia to może wtedy będę bardziej wybrzydzać. Puki co , bardzo się cieszę że nie muszę kupować wędlin w sklepie. Na koniec powiem że wędlina jest bardzo smaczna i krucha. I jeszcze nadmienię że nikt z Nas nie jest doskonały , a wszystkie uwagi i wskazówki przyjmuję z pokorą. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witaj Halinko!!! Mam pytanie _ czy po tak długim obsadzaniu i obciekaniu jelito na twojej kiełbasie jest zjadliwe tz. czy nie jest twarde lub gumowate? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.