Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa Halusi

 

 

-szynka 1 kg

- karkówka 1,3 kg

- łopatka 1.2 kg

- boczek 1 kg

- podgarle- 0.5 kg

woda - 200ml

 

 

peklowanie na sucho 48 godz. 19g peklosoli na kg

 

Szynkę , karkówkę i podgarle zmielone na sitku 8 mm , boczek i łopatkę na 4 mm.

 

przyprawy na kg mięsa

-pieprz -2g

-gałka - 0,5 do 1g

-cukier - 2g

-czosnek- 2g

- jałowiec parę ziarenek (zmielić)

- majeranek

 

Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i wyrabiać aż mięso będzie się kleić.

Napełnić jelita i osadzić przez noc w chłodnym miejscu.

. Osuszyć i wędzić przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, dla mnie prima sort :lol: a przede wszystkim podziwiam Twoją pracowitość :clap:

PS

.Dla mnie trochę za chuda

Do arkadiusza jaki udział procentowy w "Twojej kiełbasie" powinien mieć tłuszcz skoro halusiowa jest za chuda ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135242
Udostępnij na innych stronach

Do arkadiusza jaki udział procentowy w "Twojej kiełbasie" powinien mieć tłuszcz skoro halusiowa jest za chuda ?

W "mojej" jest to na ogół 40 % .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135295
Udostępnij na innych stronach

Wygląda apetycznie gratuluję, czy dodawałaś wodę czy nie. :thumbsup: :clap:

Tak dodałam wody około 200ml , proszę wybaczyć moje przeoczenie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-135532
Udostępnij na innych stronach

halusiu, napisz mi prosze, czy najpierw zmielic całe mieso i wymieszac z peklosolą i odstawic na 48h czy pokroic w kawałki, zapeklować a po 48h dopiero zmielić i dodac resztę przypraw? i czy podczas wyrabiania dodajesz wode? Bo wszedzie sie dodaje, no może prawie, a no i jeszcze nakłuwać nadziane jelita jakąs szpilką?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136033
Udostępnij na innych stronach

Możesz zmielić i zapeklować. Kolejność nie jest tu sztywna. Tylko do zmielonego soli dałbym trochę mniej na kg. Jelita nakłujesz tam, gdzie będzie widoczny pęcherz powietrza.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136045
Udostępnij na innych stronach

Nie PePe nie mam na myśli parówkowej.Podwawelska 40% a "moja" nawet ciut więcej.

 

 

Pokemon .Ja bym dał tyle samo soli do zmielonego i do większych kawałków.moim zdaniem nie ma różnicy i tu i tu 20g/kg mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136054
Udostępnij na innych stronach

Kolejność nie jest tu sztywna

Sztywna może nie, ale nie jest obojętna.

pokemon15,

Najlepiej mięso pekluje się w kawałakch. Do kiełbasy to kawałki o ok. 2-3 cm. bokach.

Proces peklowania przebiega w warunkach tlenowych. Równoczesnie tlen powoduje zmianę zabarwienia powierzchni mięsa. W kawałkach suma powierzchni jest mniejsza, wiec uzyskasz lepszy kolor. Mięso w połączeniu z tlenem zmienia sie niekorzystnie.

Po upeklowaniu mięsa się miele na odpowiednich siatkach i łączy zgodnie z recepturą. Sposób łączenia też nie jest obojętny. Najpierw trzeba mieszać samą jedynkę, aby wypuściła klej. Receptury należy czytać ze zrozumieniem i robiąc po raz pierwszy dobrze jest sobie wypunktować kolejne kroki.

Ja Ci dobrze radzę, pokemon15, przestudiuj Akademię DZIADKA.

Znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania i rozwiejesz watpliwości.

Nie znaczy to, że w przyszłości będziesz się musiał trzymać sztywno reguł tam zawartych. Ale eksperymenty najlepiej zacząć po zdobyciu już pewnej praktyki.

Produkcja kiełbasy: TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-136058
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moje ostatnie wędzenie w tym roku.

Nie wiem jak je nazwać ale będzie to raczej ''Moja'' improwizacja :grin:

 

Do kiełbasy w jelicie cienkim oprócz podstawowych przypraw dodałam'' Czubryce czerwoną '', jest to przyprawa kuchni bułgarskiej podobna troszkę do naszego majeranku.

Kiełbasa w smaku wyszła pyszna- wędzona i pieczona .

 

 

Kiełbasa w osłonce szerokiej jak widać na pierwszej fotce to tylko wędzona i pieczona ,

reszta parzona.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139282
Udostępnij na innych stronach

''Moja''

To nazwa zastrzeżona. :devil: A tak poza tym to cienka bardzo fajna a grubą bym mocniej nabił i popracował nad tymi podciekami tłuszczyku. :grin: Ale najważniejsze ,że smakuje. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139287
Udostępnij na innych stronach

To nazwa zastrzeżona. :devil: A tak poza tym to cienka bardzo fajna a grubą bym mocniej nabił i popracował nad tymi podciekami tłuszczyku. :grin: Ale najważniejsze ,że smakuje. :thumbsup:

Oj Arkadiuszu zaraz nazwa zastrzeżona... :grin: To może być ''Nasza"'

Jeśli chodzi o kiełbasę szeroką to jest dobrze nabita , ten tłuszczyk to nie podcieki lecz w jej skład oprócz szynki i wołowiny wchodzi podgarle krojone w kostkę .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139290
Udostępnij na innych stronach

''Nasza"'

To też zastrzeżona nazwa bo po Mojej została Nasza. :grin:.Z tym tłuszczykiem to może wina zdjęć ,ale ja widzę podcieki. :wink:

Tantiemy za używanie nazwy poproszę na konto :grin: a ja prześlę na dożywianie prosiaczka

 

 

P.S

Numer konta na P.W

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139292
Udostępnij na innych stronach

oprócz podstawowych przypraw dodałam'' Czubryce czerwoną ''

smak całkiem odmienny, :thumbsup: :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139299
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak je nazwać ale będzie to raczej ''Moja'' improwizacja :grin:

 

Ja tam Ci kadził nie będę i napiszę tak. Skorzystaj na początek z przepisów na skład surowcowy mięska, rozmiar sitek i kolejność mieszania z przepisów na stronie głównej. Nie dotyczy przypraw, które są tam prawie zawsze w niedomiarze. Sprawdź ostrość używanych nożyków i sitek w maszynce. Zwróć uwagę na nadziewanie i temperatury przy parzeniu i pieczeniu. :cool: A teraz napiszę jak wszyscy - bardzo ładne wyroby. :thumbsup:

A teraz ostrzeżenie dla tych, którzy chcą w ciemno skorzystać z Twojego przepisu - odrobina refleksji przed podjęciem decyzji. :grin:

 

Pozdrawiam... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139394
Udostępnij na innych stronach

pis napisał

A teraz ostrzeżenie dla tych, którzy chcą w ciemno skorzystać z Twojego przepisu - odrobina refleksji przed podjęciem decyzji. :grin:

 

Pozdrawiam Cię pis'ie i Twoje wyroby :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-139434
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Następna moja kiełbasa, w skład jej wchodzi szynka zmielona na sitku 18, wp kl II zmielone na sitku 10 i boczek na sitku 4.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142866
Udostępnij na innych stronach

Następna moja kiełbasa

:thumbsup: :thumbsup:

boczek na sitku 4.

Tak tylko zapytam Halusia, czemu takie sitko? Boczek śmiało można na 8mm mielić, a na 4-6mm podgarlde. Zaznaczam, ze to nie krytyka tylko moje zdanie :cool: no i oczywiście każdy robi jak mu smakuje :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142876
Udostępnij na innych stronach

Tak tylko zapytam Halusia, czemu takie sitko?

Już mówię Zbójaszku ... ponieważ obawiałam się że będą za duże tłuste oczka . :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142894
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ a co kleiło tą kiełbaskę? nie dałaś np.golonki? No ale jeśli się skleiła to OK.

Ładnie wędzona i najważniejsze że Twoja i wiesz co jesz. :clap:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142898
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ a co kleiło tą kiełbaskę?

Wojtku moje rączki ją skleiły , dobrze wyrobiłam farsz . :grin:

Kiełbasa jest bardzo krucha....ale broń Boże nie kruszy się .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142913
Udostępnij na innych stronach

Następna moja kiełbasa, w skład jej wchodzi szynka zmielona na sitku 18, wp kl II zmielone na sitku 10 i boczek na sitku 4.

 

Obrazek

Niechcial bym oceniac Twojego wyrobu po tym fatalnym foto lub po sitkach na których mielilas miesko .

Wiec moze podaj sklad w kg-dg-g.i mieso I-II-III (jakich oslonek uzylas ile przypraw itp.

Czas osadzania,wedzenia .

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142955
Udostępnij na innych stronach

Niechcial bym oceniac Twojego wyrobu po tym fatalnym foto lub po sitkach na których mielilas miesko .

Kolego marcus co do foto to jest to jedna z ładniejszych ,które dotychczas wstawiłam, ale nieważne :wink:

W skład wędliny to :

- 1 kg szynki mielone na sitku 18

- 2kg łopatki i okrawki z szynki mielona na sitku 10

- 1 kg boczku mielone na sitku 4

Mięso zapeklowane na 48 godz .

 

Przyprawy to:

- pieprz mielony

- czosnek

- gorczyca

 

Peklosól 20g na kg mięsa.Jelito wieprzowe 26/28.

Wędliny nabite wisiały przez noc na balkonie.

Suszenie i wędzenie trwało około 4 godz.

 

Wędzenie 90 min w temp 45-55 stopni.

Pieczenie następne 90 min w temp 80-90 stopni.

 

Wędlina zrobiona w/g mojej receptury . Może dla niektórych nie jest to wyrób doskonałej jakości , ale ja cały czas się uczę. :grin: Jeśli nabiorę większego doświadczenia to może wtedy będę bardziej wybrzydzać.

Puki co , bardzo się cieszę że nie muszę kupować wędlin w sklepie.

Na koniec powiem że wędlina jest bardzo smaczna i krucha.

I jeszcze nadmienię że nikt z Nas nie jest doskonały , a wszystkie uwagi i wskazówki przyjmuję z pokorą.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142975
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko!!!

 

Mam pytanie _ czy po tak długim obsadzaniu i obciekaniu jelito na twojej kiełbasie jest zjadliwe tz. czy nie jest twarde lub gumowate?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-142976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.