Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa węgierska csabai


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2171 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 06 gru 2010 - 08:16

http://grocceni.com/tor/fustkolb.html

#22 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7306 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 gru 2010 - 09:30

Zico ..... a znasz węgierski .... ? Interesuje mnie Apám kolbásza ale w jakimś cywilizowanym języku ...... francuski, angielski niemiecki ...... ale nie ugro-fiński wynalazek ... :(


Ciotka google tek to tłumaczy :

"Mój ojciec pierwszy Sausage
10 kg félkövér sertéshús, 18 dkg só, 30 dkg édes házipaprika , 10 dkg fokhagyma , 1 dkg bors. 10 kg mięsa wieprzowego, pogrubiony, 18 g soli, 30 uncji słodki házipaprika , 10 g czosnku , 1 szklanka pieprzu.
A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Mince mięso jest średnio-bębnowy, doprawić solą, a następnie összedagasztjuk zmiażdżony czosnek, papryka i pieprz. Sertés vékonybélbe kb. Pig jelita cienkiego polega. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. 60 cm włókien wydać, a następnie Następnego dnia zacznij kettécsavarva füstölőrúdra środku łagodny, dym cool. Két nap múlva levesszük és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy. Dwa dni później usunąć i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, dopóki nie zostaną usunięte. "


#23 dziuniek

dziuniek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 06 gru 2010 - 11:20

Witam,
jeżeli potrzebne jest tłumaczenie jakiejś węgierskiej receptury, to myślę że dam radę załatwić.

#24 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 06 gru 2010 - 13:00

Wielkie dzięki Zico :clap: .
Następna moja kiełbasa będzie z podanej przez Ciebie strony.
Trzeba tylko uważać przy tłumaczeniu, bo czasami Google kręci(1 dkg pieprzu przetłumaczyło jako 1 szklankę :shock: ).
Moja skromna uwaga :!: .
Używam tylko oryginalnej papryki mielonej z Hiszpanii - import prywatny lub z hurtowni masarskiej. Nie używam papryki mielonej ze sklepów w RP. Nie ta moc, nie ten kolor, nie ten smak(nawet jeżeli jest napisane: kraj pochodzenia - Hiszpania).
Przekonałem się przy konserwach turystycznych.

#25 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2171 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 06 gru 2010 - 13:49

przepisy dostałem ( link) od kolegi citromos a racji tego że jest węgrem więc na pewno pomoże w tłumaczeniu i doradzi .

[size=9][ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 13:51 ][/size]
a oto przepis który dostałem za pierwszym razem
przepis na zwikla kielbasa:
8.5 kg chude mieso (mieso od szynki,karczek)
1.5 kg slonina( od strone plecy,bez skór)
( zmielic wszystko na 4 szyto )

pieprz-2.5 dkg
czosnek-3 dkg
paprika (czerwona,zmielona) 15 dkg
wino bialy wytrawny 2 dl
sól 25 dkg
czukier póder 18 dkg
kminek zmielony 5g

dobrze pomieszac i mocno nadziac do jelita. tam gdzie powietrze doszlo z iglo przekuc.
2 dni suszyc 5-8 dni wedzic w zymnym dymie ( nic nie zmieniałem pisownia oryginalna :grin: )

#26 citromos

citromos

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćHungary Varbó

Napisano 06 gru 2010 - 17:34

jezeli cos potrzebujecie do przetulmaczenia chetnie pomagam :lol:

#27 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 30 maj 2019 - 07:33

Wiem - wiem - łopata zardzewiała :facepalm:  ale temat bardzo interesujący - tym bardziej iż mam za zadanie zrobienie dobrej i ostrej kiełbaski  :facepalm:



#28 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3211 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 30 maj 2019 - 08:08

dobrej i ostrej kiełbaski :facepalm:

zamiast

 

paprika (czerwona,zmielona) 15 dkg

dasz ostrej i będzie ogień  :devil:

 

 

Praktycznie każdą kiełbasę idzie podkręcić jak dasz trochę tego czerwonego  palącego :D


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 30 maj 2019 - 08:09


#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 30 maj 2019 - 08:20

każdą kiełbasę idzie podkręcić
tylko jest ta granica , która u mnie jest dość daleko przesunięta w dawce kapsaicyny  -  no i wiem papryka ostra czy chili - kazda inny ma wskaźnik  :devil:  :devil:  :devil:  -  :D  :thumbsup:

#30 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 maj 2019 - 11:12

@Muski, dodaj chilipapryke suszona i bedzie ostra :)



#31 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10787 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 maj 2019 - 15:43

no i wiem papryka ostra czy chili - kazda inny ma wskaźnik 

Jest jeszcze skorpion.

Zalałam kilka papryczek oliwą i jedna kropla rozpala garnek gulaszu  :devil:  



#32 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 30 maj 2019 - 16:15

Jest jeszcze skorpion.
Nieeee to rzeczywiście dla kamikadze i chyba tylko Twoją metodą - pośrednią. Ale idąc tym tropem - 2 krople i mam całe 10 kg - kiełbasę piekielnicę  :thumbsup:  :D 

#33 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1768 postów

Napisano 30 maj 2019 - 17:07

Ciekawa stronka. :)



#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6451 postów

Napisano 30 maj 2019 - 18:09

Muski, zrób merquezy.

#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 30 maj 2019 - 18:57

zrób merquezy.
A to jest dobry pomysł harisa i kminek  :thumbsup:  

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#36 Belizariusz

Belizariusz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 95 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 11 sty 2021 - 10:30

Żadne tam kropelki. Dodatek papryki w proszku, poza wpływem na smak, ładnie barwi kiełbasę. Na zdjęciu moja kiełbasa dojrzewająca z dodatkiem słodkiej papryki wędzonej i ostrej. 

 

ad18b03b0b66.jpg






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych