Koszu Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam serdecznie całą Szanowna Brać. Jedną z moich flagowych wędzonek jest surowy schab. Robię go następująco. 1. Peklowanie (wg tabeli Dziadka)2. Ociekanie - 1 dzień3. Osuszanie w wedzarni - 1 h - temp. 45 stopn4. Wędzenie na wiśni i zrabkach olchowych - 3 h - temp. 55-60 stopni. Schabik wyglada i smakuje bajecznie (średnio skromnie to zabrzmialo:), w środku jest różowiutki, soczysty i superowy. Jest tylko jeden problem. Nie wiem czy w ogóle można go jeść bo jak czytam to forum i przepisy to wszyscy najcześciej dopiekają potem te schaby w wedzarni w ok 80 stopniach. Ja tak nie robie bo mnie i mojej rodzinie bardziej smakuje taki totalnie surowy. Pytanie - czy przez to ze nie dopiekam ich nie sa te wędliny niezdrowe?? Pozdrawiam Wszystkich Zadymiaczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Pytanie - czy przez to ze nie dopiekam ich nie sa te wędliny niezdrowe??Dla mnie to raczej sprawa gustu i smaków. Nie każdy lubi surowe mięsko. Ps. Mógłbyś jeszcze wrzucić fotkę tego twoejgo surowego schabu. Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Obiecuję ze po najbliższym wędzeniu fotki sie tutaj pojawią Ze światecznych zapasów niestety wszytsko juz zostało przetrawione Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Pytanie - czy przez to ze nie dopiekam ich nie sa te wędliny niezdrowe?? Ja tak niezdrowo odżywiam się 50 lat i jak mam umierać to ostatnim posiłkiem będzie tatar z surowym jajem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Heniu :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Ja tak nie robie bo mnie i mojej rodzinie bardziej smakuje taki totalnie surowy.Nie tylko Wam :wink: :thumbsup: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Oj ulubiony Dziadkowy schab-polędwica się pojawił/a .... Polędwicę łososiową kolego wędzisz w jeszcze niższej temperaturze bo na zimno ..... a jaka jest dobra ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2011 A ja też mam pytanie czy kości z tego schabu to jesz, jak nie to napisz co z nimi robisz . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2011 A ja też mam pytanie czy kości z tego schabu to jesz :grin: :grin: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2011 A ja też mam pytanie czy kości z tego schabu to jesz, jak nie to napisz co z nimi robisz . Pozdrawiam Z kości robię ozdoby świąteczne w kształcie kiszonej kapusty i sprzedaję na parkingach przy hipermarketach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2011 coooooooooooooooooooooooooooo? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2011 PePe :clap: Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2011 kości z tego schabu Klawiatura wędzona najlepsza do grochówy :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Heniu, nie zapominaj o kwaśnicy, no nie tylko na kościach. Dzisiaj nawet było w TVP1 w Smaki Polskie o kwaśnicy, tylko jakaś wypasiona wersja z przecierem pomidorowym, różnymi wędzonkami, pręgą wołową i kluseczkami. :thumbsup: [ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 19:57 ] A ja wykańczam moje naleśniki meksykańskie, tyż dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2011 kwaśnicę robię na żeberkach Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam serdecznie całą Szanowna Brać. Jedną z moich flagowych wędzonek jest surowy schab. Robię go następująco. 1. Peklowanie (wg tabeli Dziadka) 2. Ociekanie - 1 dzień 3. Osuszanie w wedzarni - 1 h - temp. 45 stopn 4. Wędzenie na wiśni i zrabkach olchowych - 3 h - temp. 55-60 stopni. Schabik wyglada i smakuje bajecznie (średnio skromnie to zabrzmialo:), w środku jest różowiutki, soczysty i superowy. Jest tylko jeden problem. Nie wiem czy w ogóle można go jeść bo jak czytam to forum i przepisy to wszyscy najcześciej dopiekają potem te schaby w wedzarni w ok 80 stopniach. Ja tak nie robie bo mnie i mojej rodzinie bardziej smakuje taki totalnie surowy. Pytanie - czy przez to ze nie dopiekam ich nie sa te wędliny niezdrowe??DZIADEK napisał/a: A ja też mam pytanie czy kości z tego schabu to jesz, jak nie to napisz co z nimi robisz . Pozdrawiam Z kości robię ozdoby świąteczne w kształcie kiszonej kapusty i sprzedaję na parkingach przy hipermarketach Przepraszam autora tego postu że w ogóle skomentowałem jego najszczersze chęci podzielenia się na naszym forum swoimi doświadczeniami z produkcji tego asortymentu. Bardzo mi jest przykro że autor tej technologi i nazewnictwa nie wie co wyprodukował . A jestem wkurzony jego komentarzem do mojego posta który stroi choinki kośćmi których prawdopodobnie nie było przy tym schabie - cudotwórcza . Do przyjęcia musi być nowe nazewnictwo Schab - schab z kością Polędwica - schab b/ kości - Paranoja handlowa I jak już zakupimy ten element to piszmy dokładnie co . Zakupił schabik i udaje geroja . Pozdrawiam ten Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Polędwica - schab b/ kości - Paranoja handlowa Dziadku, czy ja dobrze napisałem? Cytuję: w której głównym składnikiem była by polędwica wieprzowa zwana schabem bez kości. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Cytuję: w której głównym składnikiem była by polędwica wieprzowa zwana schabem bez kościNapisałeś bardzo dobrze .Śledziłem dokładnie Największe umysły technologiczne opisujące technologię poddały się domenie handlowej i już nie patrzą na to co ich uczono w rozbiorze wieprzowiny tylko za nimi powtarzają . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam serdecznie. Szanowny kolego Dziadku. Cos mi się wydaję, że sie lekko nie zrozumielismy i w zwiazku z tym pojawiły się tutaj niepożądane emocje i negatywne słowa Napisałeś mi: A ja też mam pytanie czy kości z tego schabu to jesz, jak nie to napisz co z nimi robisz . Potraktowałem to jako żart bo zakładam, że mało który z nas je kości wobec tego pozwoliłem sobie w tonie żartobliwym odpowiedzieć na Twoja wiadomość. Miało być bezsensownie śmiesznie a zrobiło się WKURZAJĄCO za co z całego serca przepraszam wszystkich urażonych a w szczególności Kolege Dziadka. Nie to było moim zamiarem. Pozdrawiam serdecznie. [ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 01:06 ] Problem jest jednak inny. Oberwało mi się za to, że się niefachowo wyraziłem. Do tej pory wydawało mi się, ze z tego forum mogą korzystać wszyscy, nie tylko fachowcy. Okazało się chyba inaczej Okazało się ze UDAJE GEROJA, ze nie wiem co kupuje i co produkuję i że mam aspiracje cudotwórcze a wszystko dlatego, że nie znam fachowego nazewnictwa i zamiast napisać, że kupiłem polędwice napisałem, że kupiłem schab (zresztą tak mam na paragonie schab b/k Nie mniej bardzo serdecznie przepraszam wszystkich urażonych moim brakiem doświadczenia Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Nie mniej bardzo serdecznie przepraszam wszystkich urażonych moim brakiem doświadczenia Pozdrawiam ciepło Koszu, ale czy wiesz o czym Ty do nas piszesz :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Oberwało mi się za to, że się niefachowo wyraziłem.wcale Ci sie nie oberwalo za to ze sie niefachowo wyraziles :grin: tylko za to ze troche glupio odpowiedziales na post DZIADKA ktory stara sie wpoic nam poprawne nazewnictwo. No ale mysle ze teraz zostalo juz wszystko wyjasnione i jest po sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Papcio, Kiedyś kotlet schabowy był z kostką :wink: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Yogi tylko za to ze troche glupio odpowiedziales na post DZIADKADziadek A ja też mam pytanie czy kości z tego schabu to jesz, jak nie to napisz co z nimi robisz Jakie pytanie taka odpowiedź Osobiście również uważam, że temat tej nieudanej gry słów jest zakończony. [ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 12:32 ] Moi drodzy zajmijmy się teraz na chwile rozpoczętym tematem nazewnictwa. Ja swoją przygodę z wędzeniem rozpocząłem w marcu zeszłego roku i całą wiedzę jaką posiadam pochodzi z tego forum i ze stronki wędlin domowych. Polędwicę wieprzową nazywam schabem choćby dlatego ze na stronie wędliny domowe w zakładce wędzonki / polędwice mamy kilka przepisów jak uwędzić schab bez kości. Na tym forum też bardzo często pojawia sie słowo schab zamiast polędwica. Jak wynika z tej dyskusji zdania na temat nazwy wędzone schabu są podzielone. Dziadek twierdzi, że schab to tylko z kością a po usunięciu kości to już nie schab, natomiast Papcio uważa że schab to schab natomiast schab przetworzony to już polędwica. Skoro dwóch weteranów tego forum ma odmienne zdania to chyba temat wart jest dyskusji. Ja osobiście, podchodząc do tematu logicznie zgadzam się z twierdzeniem Papcia choćby dlatego, że jakbyśmy w mięsnym powiedzieli "poproszę polędwicę wieprzową" to większość sprzedawczyń popatrzyłaby na nas trochę dziwnie Na cenówkach wszak napiasane jest schab b/k a nie polędwica Tyle o polędwicach. Teraz pytanie o baleron. Moi drodzy czy Baleron idąc tokiem Papcia to przetworzony karczek? I pozwole sobie na jeszcze jedno pytanie. Czy karczek i karkówka to to samo czy czyms sie różnią? Pozdrawiam goraco w ten cudowny, wolny od pracy dzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Bo wiadomo że żeby powstał baleron to :peklujemy na sucho , wędzimy w osłonce i parzymy!!! :clap: :clap: :clap: Baleron Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Kurcze Darku mój wygląda tak samo mimo że był peklowany na mokro, wędzony bez osłonki i pieczony :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/#findComment-140494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.