wosiu Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2007 WITAMILE WODY TRZEBA DOLAĆ DO 40 KG FARSZU NA KIEŁBASĘ ABY BYŁO OK?OSTATNIO ROBIŁEM KIEŁBASĘ I WYDAJE MI SIĘ ŻE MOJE PROBLEMY Z PĘKAJĄCYMI FLAKAMI I INNYMI TRUDNOŚCIAMI WYNIKŁY WŁAŚNIE Z TEGO POWODU ZE DAŁEM ZA MAŁO WODY.FARSZ W MASZYNIE DO NAPEŁNIANIA FLAKÓW BYŁ ZA GĘSTY I POWSTAWAŁY PRÓŻNIE I PODCZAS NAPEŁNIANIA AŻ STRZELAŁO POWIETRZEM.JEŚLI KTOŚ ODPOWIE BĘDĘ WDZIĘCZNY. W TYM TYGODNIU BĘDĘ ROBIŁ 40 KG WOSIU Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Wosiu - Temat dodatku wody do farszu na kiełbasę, -nie można tego ustalić obligatoryjnie. Uzależnione to jest od jakości mięsa.i rodzaju mięs jakie używasz Musisz tu wykazać się wyczuciem w laniu wody. Robisz dla Siebie więc po co uwadniać tą wędlinę .Taka norma nie pisana to dodatek wody technologicznej do 5%. Ale może trafić się mięso tak wodniste że nie trzeba żadnej wody dolewać To co sugerujesz że w farszu przez to jest dużo powietrza to prawda jest inna ,w czasie mielenia mięsa i mieszania napowietrzyłeś ten farsz A po drugie przy nadziewaniu nadziewarką luźno wkładany z powietrzem - nie ubity. w przypadku maszynki nie równomierne wkładanie -ślimak nie pokryty farszem pobiera powietrze. Można tu gdybać ale po pierwsze nie wiemy jakie masz klasy mięsa .Po drugie jaką kiełbasę chcesz robić i odpowiedzieć jest trudno. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2007 .... tyle ile dodasz wody do farszu wylejesz łez przy osuszaniu kiełbasy!!!!! Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2007 jeśli napełniasz mazynką elektryczną, zrób regulator obrotów( zmniejsz je to pozwoli Ci na kontrolę tempa nadziewania) do wykonania takiego urządzenia możesz wykorzystać włącznik od uszkodzonej wiertarki :!: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2007 prosta sprawa użyj maszynki ręcznej będzie wolniej ale dokładniej :tongue: Cytuj henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Witam Albo dobra nadziewarka tłokowa. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2007 WitamPrzychylam się do postu Dziadka tak ile dolewamy wody do farszu dyktuje nam mięsoA sposób, w jaki nabijamy farsz w jelita niema wpływu na wodę jedynie na pory z powietrza Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Mam pytanie dot. peklowania. jak długo peklować 3 kilogramowe szynki bez nastrzykiwania i jak długo maja obciekać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2007 DZIĘKI ZA PODPOWIEDZIDo napychania flaków uyżewam nadziewarki tłokowej 8l dwu biegowej oczywiście ręcznie kręconej na korbę.Żona kręci a ja zajmuję się układaniem kiełbasy na stole i pilnowaniem flaka.Kiełbasę robiłem wieprzowo wołową 38kg wieprzowiny (I,II,iIII klasa) i2kg wołowiny dodałem 2l wody z zamrażarki i wyrabiałem ręcznie ok 30min.O BOŻE COZA KATORGA.A propos może ma ktoś sposób na mieszarkę bo można się zamęczyć.wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Mam pytanie dot. peklowania. jak długo peklować 3 kilogramowe szynki bez nastrzykiwania i jak długo maja obciekaćCzas peklowania zależy od wielu czynników: rodzaju mięsa, temp. solanki, tzw. pH soalnki i mięsa oraz wielkości kawałka mięsa im mniejszy przekrój tym szybciej nastapi upeklowanie. Natomiast nie zależy od ciężaru(masy) mięsa. Podaj wielkość(grubość) mięśni z szynki to wówczas łatwiej będzie nam odpowiedzieć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Orientacyjnie można przyjąć szybkość penetracji solanki 1 cm/dobę (zakładając nieco hipotetycznie, że solanka dociera do mięsa ze wszystkich stron).A dlaczego nie chcesz nastrzykiwać? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgoraus Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Stycznia 2007 w maszynce zelmera jest plastikowy element-wygląda jak śmigło helikoptera-zabawki doczego służy?czy jest konieczne jego użycie?iGDZIE GO INSALOWAĆ? bez śmigła kiełbaca jest i tak OK! pozdrawiam w dymie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam Ja mam Jagę i to niby śmigło to jest taka wkładka jak wyjmujesz sitko to ma za zadanie utrzymać ślimak w poziomie. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/507-ile-wody-trzeba-doda%C4%87/#findComment-6778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.