Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

salceson bez ucha to jak baba bez chuciabki

O to to :grin: .

 

Może to wina zdjęcia, ale mięsko na ten salceson chyba nie peklowałeś.Dla mnie też trochę za dużo chudego ,ale jak na pierwszorazowy to całkiem całkiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247234
Udostępnij na innych stronach

wilow1985, :clap: widzę że nie używałeś maszynki do mielenia , bo nie ma masy wiążącej, aż dziw że się nie rozlatuje . :clap: - wyrób dietetyczny :thumbsup:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247250
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jak galantyna,czyżbyś nie korzystał z rosołku w którym gotowały się mięska , tylko robił galaretę z żelatyny? Widzę ucho :clap: :clap: :clap:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247284
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jak galantyna,czyżbyś nie korzystał z rosołku w którym gotowały się mięska , tylko robił galaretę z żelatyny? Widzę ucho :clap: :clap: :clap:

 

Nie daję żelatyny to jest rosołek w którym gotowałem mięsko tylko daję więcej skórek .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247369
Udostępnij na innych stronach

Nie daję żelatyny to jest rosołek w którym gotowałem mięsko tylko daję więcej skórek .

Te te skóry dajesz do gotowania mięs , a w salceson też dajesz , bo nie widzę na przekroju?

Czy tylko wykorzystujesz klej z gotowania skór ?

 

Jak robię prywatki to jeden na 20 każe se w salceson kostkę tłuszczu mieć , a ucho to 1/100

 

nawet są tacy co każą "język wyrzucić" , bo świnia nim jadła i się brzydzi :shock: , reszta podrobów to rzekomo dla psa biorą :rolleyes:

 

takie czasy... niektórzy to za dużo mają w dup.ch.

 

 

Salcesoniki piękne obydwie wersje - oczywiście szacun za osłonkę naturalną :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247383
Udostępnij na innych stronach

"Te te skóry dajesz do gotowania mięs , a w salceson też dajesz , bo nie widzę na przekroju?

Czy tylko wykorzystujesz klej z gotowania skór ? "

 

Skóry gotuję razem z mięsem część kroje w kawałki ok 3x4 cm i do salcesonu a pozostałe poprostu wyrzucam. Chodzi mi o klej z tych skórek.W przepisie jest chyba 30dkg skórek a ja daję 60-90 dkg poprostu ile mam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247389
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich dziękuje za pozytywne opinie dotyczace debiutu co do masy wiążacej to została również dodana, do 1,5 kg mieska dodałem jakies 350g skórek i 3 szklanki rosołku z gotowania a tak pozatym to salcesoniki były dwa, jeden większy na zdjęciu tu poszło mniej rosołku i drugi mniejszy tam dałem więcej rosołku prawie dwukrotnie więcej ale i tak nieznaczna róznica, miesko niepeklowane a co do uszu to tez z nich coś było a mianowicie skóra :grin: a odnośnie masy wiążącej to czy jest jakąś ilość skórek przewidziana na kg wsadu?

POZDRAWIAM

Zadymiony na maxa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-247697
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po raz kolejny zmierzyłam się z salcesonem.

W żołądku...

I resztę co się nie zmieściło w sztucznej osłonie.

Jutro kolejne wyroby podrobowe czyli kaszanka i wątrobianka w/g AndrzejkaK.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264909
Udostępnij na innych stronach

W żołądku...

Taki lubię :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264916
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny zmierzyłam się z salcesonem.

I tym razem zanotowałaś sukces :clap:

 

Ciekaw tylko jestem czy mięso było solone tak samo do żołądka i do osłonek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264920
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny zmierzyłam się z salcesonem.

 

Halusia , :clap: :clap: . Może na próbę trochę przywieziesz :thumbsup: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264922
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw tylko jestem czy mięso było solone tak samo do żołądka i do osłonek.

No właśnie :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264923
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Po raz kolejny zmierzyłam się z salcesonem.

 

 

I tym razem zanotowałaś sukces :clap:

 

Ciekaw tylko jestem czy mięso było solone tak samo do żołądka i do osłonek.

Arkadiuszu .. zastosowałam się do Twoich uwag, które mi kiedyś napisałeś na PW.

Chyba Cię nie zaskoczę ale do wsad który szedł do żołądka to 22 g soli na kg.. w tym jest 30 % peklosoli.

Natomiast do sztucznej osłony dałam 18 g soli kg.

 

[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 19:25 ]

@halusia@ napisał/a:

Po raz kolejny zmierzyłam się z salcesonem.

 

 

 

Halusia , :clap: :brawo: . Może na próbę trochę przywieziesz :thumbsup: :grin:

Tak jest Andrzejku :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264925
Udostępnij na innych stronach

Ja o peksoli dodawanej razem z solą nic nie pisałem, ale dawki jak na mój smak masz dobre.Ewentualnie można dodać do gotowania surowca łyżeczkę peksoli dla wydobycia koloru choć ostatnio preferuję do tego rodzaju salcesonu mięso peklowane.Moim zdaniem ma lepszy smak.Polecam :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264928
Udostępnij na innych stronach

Ja o peksoli dodawanej razem z solą nic nie pisałem, ale dawki jak na mój smak masz dobre.Ewentualnie można dodać do gotowania surowca łyżeczkę peksoli dla wydobycia koloru choć ostatnio preferuję do tego rodzaju salcesonu mięso peklowane.Moim zdaniem ma lepszy smak.Polecam :grin:

Owszem.. nie pisałeś , ale wszystkie inne uwagi wzięłam pod uwagę. :wink:

Następnym razem dodam peklosoli do gotowania.. nawet na to nie wpadłam, ale cóż.. wciąż się uczę :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264932
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem dodam peklosoli do gotowania.. nawet na to nie wpadłam

nie idź tą drogą..... lepiej zapekluj surowiec... zyskasz poza kolorem smak.....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264945
Udostępnij na innych stronach

ostatnio preferuję do tego rodzaju salcesonu mięso peklowane.Moim zdaniem ma lepszy smak.Polecam

Też Arku polecałem Halince na SB ," następną razą " tak zrobi :grin: Na "sankach" razem z Andrzejkiem K . będziemy Ją molestować by tak robiła , a to posłuszne dziewczę .

Konserwy w słojach też zyskują na smaku , ale to nie ten temat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264946
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny zmierzyłam się z salcesonem.

Pięknie się prezentuje :) a pewnie jeszcze lepiej smakuje :) :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264949
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

ostatnio preferuję do tego rodzaju salcesonu mięso peklowane.Moim zdaniem ma lepszy smak.Polecam

 

Też Arku polecałem Halince na SB ," następną razą " tak zrobi :grin:

Wiem ,wiem Henio... polecałeś na SB ale czas mnie gonił by to przerobić jeszcze w tym tygodniu przed kuligiem.

 

Na "sankach" razem z Andrzejkiem K . będziemy Ją molestować by tak robiła , a to posłuszne dziewczę .

Oby to molestowanie było przyjemne :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-264978
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, poszalałaś ładne w końcu nauka od samego mistrz była pobierana.Fajna przekąska na kulig :lol: :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-265054
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Obdarowana połówką świnki zrobiłam troszkę kaszanki.. było więcej ale już część rozdałam  :)

Ale gafa...  :facepalm: wstawiłam kaszankę a to nie ten temat  ;)  :rolleyes:

 

 

 

post-43626-0-37331100-1393517676_thumb.jpg

post-43626-0-06624900-1393517696_thumb.jpg

post-43626-0-45608100-1393518431_thumb.jpg

post-43626-0-82286100-1393518447_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-337096
Udostępnij na innych stronach

Halinko salcesonik wyborny a i kaszanka ładnie wygląda :)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/5/#findComment-337252
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.