Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kaszanka zrobiona, 1,3kg kaszy parzyłem w 3,2kg ciekłej galarety "salcesonowej", foty zrobione, będą jutro, aparat został w piwnicy, jutro lekko podwędzę i śniadanie - kaszanka. Wyszło 11kg wyrobu.

A co do kaszanki i jej składu, każdy robi inaczej. Koszty jakie poniosłem są niewielkie, płaciłem tylko za kaszę, przyprawy i sól i trochę mięsa z rozbioru swojego wieprzka . Reszta surowca zdobyta przy okazji za free. Nie licząc kosztów energii i roboty - koszt wytworzenia dzisiejszego wyrobu to około 3zł za kilogram. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281185
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

parzyłem w 3,2kg ciekłej galarety "salcesonowej"

To co salceson Tobie popękał , Czy kaszę zalałeś rosołem z gotowania składników na salceson.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281189
Udostępnij na innych stronach

kolegi to prawie Branżówka inaczej podana- mięsa - 43% kasza gotowana 43% Krew 14 To jednak nie to samo

Chyba jednak Dziadku mnie nie zrozumiałeś. :sad: Toć ja to napisałem, że oba przepisy (branżowy i kolegi) są podobne ,ale do siebie.Specjalnie podałem skład swojej ,żeby było widać różnicę, która jest dość istotna i dlatego wolę swoją.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281197
Udostępnij na innych stronach

Czy kaszę zalałeś rosołem z gotowania składników na salceson.

Tak lepiej. :cool: W tej galarecie jest ten smak, z gotowania łba wieprzowego, bez którego, jak pisałeś - nie ma prawdziwej kaszanki. Mam namiastkę. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281207
Udostępnij na innych stronach

I kolejna sprawa do rozwikłania, mięsko - dwie karkówki i łopatka :

 

kl.II -6kg

kl.III- 0,5kg

 

Zapeklowane z 18g peklosoli na kilogram mięsa. I co dalej z tym? Czekam dwa dni na darmowe podpowiedzi. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281998
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Ja bym jeszcze peklowała (ze trzy dni) i upiekła. Karkówkę w majeranku. Co do łopatki się nie wypowiadam bo jedyna jaką przyrządzam to w sosie (lub do słoika, ale zdaje się peklowana się nie nada). ;)

 

Ja nie wiem co zrobić z 6 kg wieprzowiny... Zamrożonej na dzień dzisiejszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-298427
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Temat odkurzę, bo pomocy potrzebuję. Dziś przygotowałem trochę mięska z podziału czterech karkówek i trzech szynek i uzyskałem:

 

-wp. kl.I - 7,8kg + peklosól 18g/kg 

-wp. kl.II- 5,6kg + peklosól 18g/kg

dodatkowo woł.kl.I - 0,8kg + peklosól 18g/kg 

 

No i jest temat - przepis na kiełbaski potrzebny, by wykorzystać zapeklowane  mięso. Kto chętny do pomocy? "Miszczu" chyba nie napisze....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313111
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że nic, jeszcze dwie godziny i startuję, przy okazji poczynania "nawałkowców" obejrzę, nadal czekam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313387
Udostępnij na innych stronach

Z tego:


-  wp. kl.I - 4,8kg + peklosól 18g/kg 


 - woł.kl.I - 0,8kg + peklosól 18g/kg 


Ciachnąłbym szynkową. Trochę mało wołowiny, ale znając Ciebie i tak wyjdzie.


 


 


Do tego:


-  wp. kl.I - 3 kg + peklosól 18g/kg/ na sitko 16 mm


-  wp. kl.II- 5,6kg + peklosól 18g/kg/ na sitko 13 mm


Kanapkowa w białkowej 55 mm + kminek jako dominujący smak ...... 


 


 


www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313388
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Trochę mało wołowiny

 

Pół kilo wystarczy, jeszcze zostanie. :cool:

 

 

 

w białkowej 55 mm

 

Brak takiej osłonki, chyba poproszę o ofertę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313394
Udostępnij na innych stronach

Pół kilo wystarczy, jeszcze zostanie.

 

Zawsze liczę ok 30%, ale wiedziałem że dasz radę.

 

 

Brak takiej osłonki, chyba poproszę o ofertę.

 

 

Robiłeś kiedyś w fibrusie ?

http://www.wyroby-domowe.pl/oslonka-fibrus-kaliber-65mm-karmel-p-341.html

 

Tu produkt gotowy, pierwszy wyrób od prawej na górze :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_09_2013/post-39755-0-13461900-1380393518.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313396
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś kiedyś w fibrusie ?

 

 

Chyba nie, ale mi chyba nie są potrzebne, teraz potrzebuję do metki, żywieckiej, krakowskiej, szynkowej. Praktycznie nie mam nic... :cool:

 

A wczoraj oglądając "mecz" zrobiłem 12kg krakowskiej i nieco ponad 2kg innej kiełbaski. :cool:

post-41160-0-82870200-1384589343_thumb.jpg

post-41160-0-09605100-1384589442_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313524
Udostępnij na innych stronach

 

 

zdradzisz z jakiego przepisu korzystałeś?

 

Ostatnio to z przepisów nie korzystam, zerknąłem na receptury z 23-ki i zrobiłem, jak trzeba to zrobię fotę zapisków. :cool:  

Zaraz zaczynam wędzenie....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313530
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Poniżej fota boczku wędzonego i polędwiczki też są, a jako, że ostatnio gdzieś widziałem podobne, potem

wiele oklasków i pochwał na temat ich prawidłowego uwędzenia, to teraz zapytam, co sądzicie o wyglądzie

tych boczków, jak długo były wędzone w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, czy jeszcze je dłużej wędzić,

czy już wystarczy? :cool:

 

post-41160-0-94584100-1389107480_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325157
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie jakieś 0,5 h więc dalej trzeba działać.

A gdzie Ty taką fotkę widziałeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325174
Udostępnij na innych stronach

 

 

, czy jeszcze je dłużej wędzić, czy już wystarczy?
 

Według mnie one siedziały w wędzarni zaledwie godzinę... chyba  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325177
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak długo były wędzone w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, czy jeszcze je dłużej wędzić, czy już wystarczy?

zależy jaką utrzymywałeś temperaturę  wędzenia , może tak wyglądać po osuszeniu albo po 3 godzinach w zimnym dymie 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325178
Udostępnij na innych stronach

Boczki były w rozgrzanej wędzarni 15-cie minut, bez dymu, a fotę zrobiłem po to, by zapytać, czy taki bladzioch podgrzany w wędzarni najczęściej z grzałką, a potem muśnięty dymem przez DG to się nazywa wędzonka, czy to przygotowanie do dyrektyw unijnych, a może strach przed substancjami niby trującymi zawartymi w dymie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325298
Udostępnij na innych stronach

Trochę nie tak.

Nie DG i nie grzałka ...... dym w roztworze natryskowo naniesiony na mięso + temperatura.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczki były w rozgrzanej wędzarni 15-cie minut, bez dymu, a fotę zrobiłem po to, by zapytać, czy taki bladzioch podgrzany w wędzarni najczęściej z grzałką, a potem muśnięty dymem przez DG to się nazywa wędzonka

I toto mamy nazwać  wędzonką? daj Waść spokój a i wstydu oszczędź  :facepalm:  :laugh: Pozdrawiam 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325371
Udostępnij na innych stronach

Może dymionka ?  :)

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.