pis67 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Kaszanka zrobiona, 1,3kg kaszy parzyłem w 3,2kg ciekłej galarety "salcesonowej", foty zrobione, będą jutro, aparat został w piwnicy, jutro lekko podwędzę i śniadanie - kaszanka. Wyszło 11kg wyrobu. A co do kaszanki i jej składu, każdy robi inaczej. Koszty jakie poniosłem są niewielkie, płaciłem tylko za kaszę, przyprawy i sól i trochę mięsa z rozbioru swojego wieprzka . Reszta surowca zdobyta przy okazji za free. Nie licząc kosztów energii i roboty - koszt wytworzenia dzisiejszego wyrobu to około 3zł za kilogram. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 parzyłem w 3,2kg ciekłej galarety "salcesonowej" To co salceson Tobie popękał , Czy kaszę zalałeś rosołem z gotowania składników na salceson. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 kolegi to prawie Branżówka inaczej podana- mięsa - 43% kasza gotowana 43% Krew 14 To jednak nie to samo Chyba jednak Dziadku mnie nie zrozumiałeś. :sad: Toć ja to napisałem, że oba przepisy (branżowy i kolegi) są podobne ,ale do siebie.Specjalnie podałem skład swojej ,żeby było widać różnicę, która jest dość istotna i dlatego wolę swoją. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Czy kaszę zalałeś rosołem z gotowania składników na salceson. Tak lepiej. W tej galarecie jest ten smak, z gotowania łba wieprzowego, bez którego, jak pisałeś - nie ma prawdziwej kaszanki. Mam namiastkę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 I kolejna sprawa do rozwikłania, mięsko - dwie karkówki i łopatka : kl.II -6kgkl.III- 0,5kg Zapeklowane z 18g peklosoli na kilogram mięsa. I co dalej z tym? Czekam dwa dni na darmowe podpowiedzi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-281998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiniula Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Ja bym jeszcze peklowała (ze trzy dni) i upiekła. Karkówkę w majeranku. Co do łopatki się nie wypowiadam bo jedyna jaką przyrządzam to w sosie (lub do słoika, ale zdaje się peklowana się nie nada). Ja nie wiem co zrobić z 6 kg wieprzowiny... Zamrożonej na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-298427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 14 Listopada 2013 Temat odkurzę, bo pomocy potrzebuję. Dziś przygotowałem trochę mięska z podziału czterech karkówek i trzech szynek i uzyskałem: -wp. kl.I - 7,8kg + peklosól 18g/kg -wp. kl.II- 5,6kg + peklosól 18g/kgdodatkowo woł.kl.I - 0,8kg + peklosól 18g/kg No i jest temat - przepis na kiełbaski potrzebny, by wykorzystać zapeklowane mięso. Kto chętny do pomocy? "Miszczu" chyba nie napisze.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 15 Listopada 2013 Widzę, że nic, jeszcze dwie godziny i startuję, przy okazji poczynania "nawałkowców" obejrzę, nadal czekam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 15 Listopada 2013 Z tego:- wp. kl.I - 4,8kg + peklosól 18g/kg - woł.kl.I - 0,8kg + peklosól 18g/kg Ciachnąłbym szynkową. Trochę mało wołowiny, ale znając Ciebie i tak wyjdzie. Do tego:- wp. kl.I - 3 kg + peklosól 18g/kg/ na sitko 16 mm- wp. kl.II- 5,6kg + peklosól 18g/kg/ na sitko 13 mmKanapkowa w białkowej 55 mm + kminek jako dominujący smak ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 15 Listopada 2013 . Trochę mało wołowiny Pół kilo wystarczy, jeszcze zostanie. w białkowej 55 mm Brak takiej osłonki, chyba poproszę o ofertę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 15 Listopada 2013 Pół kilo wystarczy, jeszcze zostanie. Zawsze liczę ok 30%, ale wiedziałem że dasz radę. Brak takiej osłonki, chyba poproszę o ofertę. Robiłeś kiedyś w fibrusie ?http://www.wyroby-domowe.pl/oslonka-fibrus-kaliber-65mm-karmel-p-341.html Tu produkt gotowy, pierwszy wyrób od prawej na górze https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_09_2013/post-39755-0-13461900-1380393518.jpg Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 16 Listopada 2013 Robiłeś kiedyś w fibrusie ? Chyba nie, ale mi chyba nie są potrzebne, teraz potrzebuję do metki, żywieckiej, krakowskiej, szynkowej. Praktycznie nie mam nic... A wczoraj oglądając "mecz" zrobiłem 12kg krakowskiej i nieco ponad 2kg innej kiełbaski. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ladnie wyszła ta krakowska, zdradzisz z jakiego przepisu korzystałeś? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 16 Listopada 2013 zdradzisz z jakiego przepisu korzystałeś? Ostatnio to z przepisów nie korzystam, zerknąłem na receptury z 23-ki i zrobiłem, jak trzeba to zrobię fotę zapisków. Zaraz zaczynam wędzenie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-313530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Poniżej fota boczku wędzonego i polędwiczki też są, a jako, że ostatnio gdzieś widziałem podobne, potem wiele oklasków i pochwał na temat ich prawidłowego uwędzenia, to teraz zapytam, co sądzicie o wyglądzie tych boczków, jak długo były wędzone w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, czy jeszcze je dłużej wędzić, czy już wystarczy? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jak dla mnie jakieś 0,5 h więc dalej trzeba działać.A gdzie Ty taką fotkę widziałeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja się nie znam ale po mojemu to jest surowe :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 7 Stycznia 2014 , czy jeszcze je dłużej wędzić, czy już wystarczy? Według mnie one siedziały w wędzarni zaledwie godzinę... chyba Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 7 Stycznia 2014 jak długo były wędzone w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, czy jeszcze je dłużej wędzić, czy już wystarczy? zależy jaką utrzymywałeś temperaturę wędzenia , może tak wyglądać po osuszeniu albo po 3 godzinach w zimnym dymie Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) "W wędzarni z paleniskiem bezpośrednim", hahaha. One są tylko osuszone. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Afryka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Czyli jeszcze surowe :-) mialem chyba racje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Boczki były w rozgrzanej wędzarni 15-cie minut, bez dymu, a fotę zrobiłem po to, by zapytać, czy taki bladzioch podgrzany w wędzarni najczęściej z grzałką, a potem muśnięty dymem przez DG to się nazywa wędzonka, czy to przygotowanie do dyrektyw unijnych, a może strach przed substancjami niby trującymi zawartymi w dymie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Trochę nie tak.Nie DG i nie grzałka ...... dym w roztworze natryskowo naniesiony na mięso + temperatura. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Boczki były w rozgrzanej wędzarni 15-cie minut, bez dymu, a fotę zrobiłem po to, by zapytać, czy taki bladzioch podgrzany w wędzarni najczęściej z grzałką, a potem muśnięty dymem przez DG to się nazywa wędzonka I toto mamy nazwać wędzonką? daj Waść spokój a i wstydu oszczędź Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Może dymionka ? Edytowane 8 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/7/#findComment-325374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.