pokemon15 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 7 Września 2013 Pokemon - gdzie kupujesz jelita.Na PW napiszę Weekend wolny, to poszaleliśmy z Aśko... :wink: słoikowo... :tongue: Przecier pomidorowy, a bo tak z nienacaka zakupiłem 10kg pomerdorów w atrakcyjnej cenie... http://img577.imageshack.us/img577/9481/1bv8.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/9721/tmwx.jpg http://img202.imageshack.us/img202/1614/sjw9.jpghttp://img23.imageshack.us/img23/9563/zu2m.jpg Wydajność jak na te pomidory całkiem całkiem Jakieś 60% , może więcej... http://img94.imageshack.us/img94/7444/8x64.jpghttp://img62.imageshack.us/img62/2755/tts5.jpg Doprawiony na koniec solą i pieprzem Zajefajny Na fotce z leczo... czas na cukinie, paprykę, patisony i kabaczki W sumie to chyba się zacznie, jak teściowa nas zasypie tymi "wariatami" :P http://img837.imageshack.us/img837/5066/7rxd.jpg No i ogórasy... drugie "podejście"... W zeszłym roku kilkanaście słoików z ogórkami zeszło już w grudniu,... teraz zrobię z 50... tylko te ogóry u nas jak złoto... 4zł za kg... masakra... ale cóż począć... koniec świata... http://img580.imageshack.us/img580/9320/fmoe.jpg Uploaded with ImageShack.ushttp://img35.imageshack.us/img35/8086/xo45.jpg Teraz na tapetę pójdzie jeszcze raz leczo w większej ilości... tzn "podstawa", jeden litrowy słoik to obiadek dla 4 osobowej rodzinki Wiadomo, do tego juz podczas pichcenia idą jajka, kiełbasa, boczek, pieczarki, co jak kto lubi Polecam dla studentów i .... :P Wspaniała rzecz... i szybka... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-299818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 7 Września 2013 Przecier nie robie,szkoda nie mam pomidorów, ale fasolka zajeb.... zrobiłem,dzięki. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-299821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 7 Września 2013 ale fasolka zajeb.... zrobiłem,Cieszę się bardzo a przecier... przywiozę Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-299824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 8 Września 2013 pokemon15 ,Weekend wolny, to poszaleliśmy z Aśko... :wink: słoikowo... :tongue: szkoda tylko że tylko ''słoikowo''... :grin: :grin: :tongue: :tongue: W sumie to chyba się zacznie, jak teściowa nas zasypie tymi "wariatami" :P już Ci teściowa czas wolny wypełni... po brzegi... :tongue: :tongue: Polecam dla studentów i .... :P okres studencki mam już dawno za sobą... :grin: :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-299833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 2 Października 2013 Dostałem od kumpla z pracy przepis na sos paprykowy wiejski... od teściowej Spróbowałem i pychota Coś jak a'la ayvar... ale nasz wioskowy Polski http://img21.imageshack.us/img21/564/mbe3.jpghttp://img43.imageshack.us/img43/4853/idhm.jpghttp://img13.imageshack.us/img13/1179/ko3r.jpghttp://img593.imageshack.us/img593/3402/lnwr.jpghttp://img850.imageshack.us/img850/7141/7g0d.jpghttp://img844.imageshack.us/img844/1990/2bp2.jpghttp://img196.imageshack.us/img196/9562/2wl6.jpg Sos wspaniały Ja osobiście dałem swój przecier pomidorowy... lekko rozwodniony, i gotowałem sos-odparowywałem jakoś przez dwa dni po ok 3 godziny na wolnym ogniu Papryk ostrych też dałem tylko 6 a nie 15,,, ale my za bardzo nie przepadamy za OSTRYM Sosik wspaniały do sosów, jako podkład do pizzy, jako dodatek do wedlin, pycha... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-304619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 3 Października 2013 Pod liśćmi laurowymi jest sól? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-304630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 25 Września 2014 Na tapecie od jakiegoś czasu u nas Sałatka z buraków wg przepisu mojej teściowej Pychota... od razu ze słoika na talerz z mielonymi... ech... poezja... Andzejek dostał na spróbowanie dwa słoiczki na grzybozlocie A przepis... pełna prostota jak to abratek mówi Naprawdę polecam, napiszę jeszcze raz przepis , chociaż jest gdzieś na początku tego tematu... Sałatka z buraków teściowej Pokemona : (Przepis oryginalny na 5kg buraków czerwonych) 5kg buraków1kg papryki czerwonej1kg cebuli1szkl octu1szkl oleju1szkl cukrusól, pieprz do smaku Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce, pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę. Buraki, paprykę i cebulę smażyć razem ok 15-20 minut dodając olej, cukier i ocet (10%), sól i pieprz do smaku...Następnie wszystko wrzucamy w słoiczki, i pasteryzujemy jakieś 15-20 min Ja robię zawsze z połowy porcji, mniej więcej, nie raz jest to trochę więcej papryki, nieraz cebuli, można też dać odrobinę więcej oleju czy octu... ale sałatka ma nie "pływać"... Naprawdę zachęcam do zrobienia kilku słoiczków My w tym roku już ok 30 zrobiliśmy Z połowy porcji wychodzi ok 12-15 słoiczków takich średnich ... np od majonezu winiałała... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 25 Września 2014 Pokemon, ja juz sobie zapisalam. Dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 26 Września 2014 Uwielbiam wszystko co buraczane chyba się skuszę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 26 Września 2014 Muszę tu potwierdzić że ta sałatka jest pyszna - dla mnie jak do tej pory najlepszy przepis na tego typu sałatkę - jej smak całkowicie odpowiada moim gustom PSużywam do niej buraki podłużne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 26 Września 2014 Nie wiem jak smakuje bom leniuch ostatnio Dziś nawet miałam na obiad buraki z papryką ze słoika sklepowego. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 26 Września 2014 Małgoś a czemu nie dane nam było popróbować tego specjału ? ... Arek masz minusa Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 26 Września 2014 Robert, nie wiem.Pewnie Artur zapomniał zabrać ze sobą słoiczków. . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-373296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 1 Października 2014 Ja też buraki lubię bardzo dobrze, podobnie jak pifo.Pozwoliłem sobie przepis przechwycić. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-374617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 1 Października 2014 Rozumiem,ze te buraczki tylko na zimno.Ja od lat po prostu gotuję buraczki w skórach .Po obraniu trę tarką jarzynową [musi mieć takie średnie oczka ]i pakuję do słoików.+troszeczkę cukru i soku z cytryny..Lubimy je na ciepło ,więc przed wylądowaniem na talerzu zeszklę trochę drobno posiekanej cebuli na tłuszczu wrzucam buraczki , chwilkę podsmazam ,poprószam mąką i dodaję troszkę śmietany.Gotowe! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-374621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 3 Października 2015 Dzięki za przepis na buraczki z papryką. Zrobiłam , jest pysznie Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-448115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 3 Października 2015 Buraczki z papryką to poezja Smacznego !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-448146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 4 Października 2015 Kilka osób pisało do mnie o przepis na sałatkę z zielonych pomidorów...Teściowa wczoraj dzwoniła, że do piątku będzie u niej ze 30kg... bo nie chcą juz dojrzewać... Przypominam recepturę na sałatkę z zielonych pomidorów: Na 1 kg pomidorów.... 1kg pomidorów zielonych10 dag cebuli3 dag soliPrzyprawy : ziele angielskie, liść laurowy,Zalewa: 0,4l wody, 0,10l octu 10%, 10 dag cukru Pomidory kroimy w cienkie krążki, cebulę również, Mieszamy cebulę z pomidorami z solą, zalewamy zalewą i zostawiamy na 24h. Później zalewę z tej mieszanki zlewamy, dodajemy cukier, przyprawy i zagotowujemy..Sałatkę układamy w wekach, (pomidory z cebulą) , zalewamy przygotowanym płynem i pasteryzujemy 25 minut. Do sałatki można dodać kilka kawałków czerwonej papryki, ząbek czosnku Smacznego Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-448400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 4 Października 2015 Zapisane Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-448408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 23 Września 2018 Przypominam recepturę na sałatkę z zielonych pomidorów: OK- dobra rada Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-607501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 23 Września 2018 A ja wlasnie jestem po zrobieniu salatki z buraczkow i papryki z przepisu tesciowej pokemona Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-607514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 24 Września 2018 Zielone (niedojrzałe) pomidory zawierają niebezpieczne toksyny solaninę i tomatynę. Jeżeli ktoś lubi jeść niedojrzałe pomidory to powinien je jeść z dużym umiarem, bo te toksyny są dość odporne na wysoką temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-607585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 24 Września 2018 No to kol.Woytas postraszył zielonymi pomidorami.Dawno temu była taka plotka,że zielone pomidory są rakotwórcze ,ale wtedy mało ludzi chorowało na nowotwory i jak się okazuje teraz są inne przyczyny tej choroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-607597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 25 Września 2018 Nikogo nie zamierzam straszyć, bardziej ostrzec. Solanina w większej dawce jest śmiertelnie trująca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-607627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Już kiedyś była dyskusja na temat toksyczności zielonych pomidorów.W pomidorach jest nie solanina, a inny alkaloid tomatyna - 20x mniej toksyczna. W europejskich źródłach pisze się o toksyczności tomatyny, nawet podaje dawkę LD50, która jest równoważna zjedzeniu kilkudziesięciu kilogramów zielonych pomidorów. Natomiast Amerykanie twierdzą, że nieznane są przypadki zatruć czy działania toksykogennego tomatyny wobec ludzi. W dodatku spora część tomatyny w przewodzie pokarmowym wiąże się z cholesterolem i nie jest wchłaniana. Jako ciekawostkę podam, że dojrzałe pomidorki cherry mogą zawierać nawet 10x tyle tomatyny co "zwykłe" zielone pomidory. W czeskiej Wikipedii wspominają o przypadku zatrucia 25 mg tomatyny (w jednej kulce cherry może być sporo więcej) - ale bez podania źródła literaturowego. Edytowane 25 Września 2018 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/8/#findComment-607629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.