TOSHIBA Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Stycznia 2009 W rzeźni ostemplują półtusze tak jak przepisy mówią w ilości jak i miejscu stempli. Przy uboju gospodarczym tego nie robią, ale mięso –MUSI- też być badane. ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!!!! żądaj okazania badania weterynaryjnego, to się Tobie należy „jak psu zupa”. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Jeden kupuje półtusze w ubojni i te mają na skórze pieczątki lekarza weterynarii.Drugi bije świnie sam i tam nigdy nie widziałem pieczątek weterynarza Ubojnia to jest już jak zakład produkcyjny z którego mięso jedzie dalej do sklepów, masarni itp.I pieczątka jest gwarantem, że mięsko zostało "wyprodukowane" i przebadane w zakładzie spełniającym wszystkie normy.A jak kolega masarz bije świnie tylko na potrzeby własnej masarni to według mnie poza badaniem weterynaryjnym nie musi sam sobie stawiać pieczątek.Ale zaświadczenia o badaniu pewnie ma :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Stycznia 2009 To odnośnie badań.Właśnie wczoraj po 20 latach stwierdzono u nas w lecznicy włośnia u dzika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kochani u świnek to mało prawdopodobne,ale wszystko sie może zdarzyć.BADAJCIE ZAWSZE MIĘSKO !!!!!!!!!!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Stycznia 2009 O włośniu mówi się u nas cały czas,brałem zawsze świnie weterynaryjnie zbadane Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Bezpieczniej chyba będzie kupować mięso "opieczątkowane".I jeszcze jedno,w większości te świnki to maciorki.To jakaś reguła?Mięso lepszej jakości?Czy po poprostu tańsze w zakupie.Dodam że co do jakości mięsa to nie mam zastrzeżeń.Co innego w sklepach,nawet prywatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Jeżeli nie ma stępla to daj próbkę do przebadania weterynarzowi-to nie jest problem Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Tyle że ta czynność powinna leżeć po stronie sprzedającego.Jest to kwestia jego uczciwości.Co do włośnia u dzika to się nie dziwię-dzik to padlinożerca,zje co mu się pod "gwizd" nawinie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Obecnie większość społeczeństwa jest świadoma odpowiedzialności za wykonywanie dzieła, rzeczy itd., mam nadzieję, że twój znajomy rzeźnik, też.Opiszę znany mi, przypadek z lat osiemdziesiątych. Na wsi, mięsa wieprzowego po uboju, raczej nigdy nie badało się, gdyż uważano, że jest zdrowe i takie przeznaczało się na wyroby, które trafiały na stół biesiadny.Z takiego mięsa zrobił wyroby znany w okolicy sześćdziesięciu letni masarz. Znałem go osobiście, gdyż ze dwa razy zdarzyło mi się pomagać w jego pracach. Wyroby trafiły na stół weselny a po paru dniach, cześć gości weselnych trafiła do szpitala z objawami zakażenia włośniem.Efekt. Masarz pokrył koszty leczenia szpitalnego, zapłacił podatek i domiar do urzędu skarbowego i... zaprzestał wykonywania ulubionego zawodu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Witam .Drugi bije świnie sam i tam nigdy nie widziałem pieczątek weterynarza.Czy mam przez to rozumieć że mięso nie było badane?Czy istnieje jakieś inne oznakowanie? Jeżeli samemu zabijesz świnie i mięso dasz do przebadania powiedzmy takiemu człowiekowi co ma mikroskop i się tym trudni to żadnej pieczątki i zaświadczenia nie dostaniesz . Jeżeli się nie mylę to takie badanie powinien wykonać powiatowy weterynarz względnie osoba przez niego wytypowana . Pod koniec zeszłego roku była dyskusja w tej sprawie na forum . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Temat poruszany http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2284&highlight=badanieNie ma kłopotów z otrzymaniem zaświadczenia .Włośnie giną w temp.powyżej 90 st C.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Witam! Włośnie giną w temp.powyżej 90 st C. Rozmawiałem z lekarzem weterynarii (na początku grudnia b.r., przy okazji badania mięsa po uboju), że włośnie giną również w temp. minusowej (ale nie wiem jakiej). Podobno amerykanie nie badają mięsa tylko poddają mrożeniu i nie ma problemu z włośniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 7 Stycznia 2009 włośnie giną również w temp. minusowejhttp://www.gronkowiec.pl/wlosnica.html Cytat z powyższego linku: "W celu zabicia ewentualnych larw włośni przy stosowaniu niskich temperatur wymagane jest mrożenie kawałków mięsa do temperatury – 35 stopni C, przez co najmniej 5 godzin i przechowywanie nawet do 2 tygodni w temperaturze zamrażarki. " Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 7 Marca 2009 Witam A tak było dzisiaj . Świnka 160 kg :!: . Nieco większa niż w skupie . http://images48.fotosik.pl/78/183a03b92326a1d2m.jpg http://images40.fotosik.pl/74/f4914805844e4143m.jpg http://images46.fotosik.pl/78/9aad20ef769b7b59m.jpg http://images37.fotosik.pl/74/9ac48cfdc1af097em.jpg http://images44.fotosik.pl/78/1559d083e64b6075m.jpg Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-59935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 8 Marca 2009 Widzę Andrzeju, że o piłce nie zapomniałeś :grin:No i na szmalczyk wg.Małgoś towaru Ci nie zabraknie.Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-59963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 8 Marca 2009 Witam Widzę Andrzeju, że o piłce nie zapomniałeś :grin: Bo dobry fachowiec ma zawsze wszystko ze sobą , po wsi szukać nie musi . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-59965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Marca 2009 świnka przecięta równiutko jak piłą na uboju,ile zajęło Ci przecięcie piłą płatnicącałej świnki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 9 Marca 2009 Witam świnka przecięta równiutko jak piłą na uboju,ile zajęło Ci przecięcie piłą płatnicą całej świnki? Cześć Mareczku :!: To idzie bardzo szybko może z piętnaście minut :smile: Precyzyjnie nie podam :!: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 9 Marca 2009 A jak wyszła kaszanka na kaszy gryczanej? Zgodnie z recepturą SDM? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 9 Marca 2009 Witam A jak wyszła kaszanka na kaszy gryczanej? Zgodnie z recepturą SDM? Odnoszę wrażenie że szkolna lepiej mi smakowała ,moim zdaniem powinno na te tłustości być kilogram kaszy więcej .Ja dałem 2,4 kg . Na razie to jestem objedzony , jutro z rana pewnie będą inne smaki :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Marca 2009 Cześć Mareczku To idzie bardzo szybko może z piętnaście minut Precyzyjnie nie podamwarto poświęcić te 15 min. dla tak ładnie przeciętej półtuszy,jak się nie myle nie miałeś Ty piły od Tomka Fecko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Marca 2009 Witam jak się nie myle nie miałeś Ty piły od Tomka Fecko? Nie mylisz się , miałem i mam . Zakup nie trafiony :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Marca 2009 Nie mylisz się , miałem i mam . Zakup nie trafiony A co było w nim nietrafionego? Też miałem zamiar ją kupić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Marca 2009 Od dawna używam piłki do metalu/ale takiej z górnej półki/ i problemów z cięciem kości nie mam.Po co przepłacać? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Marca 2009 A ja tam przecinam siekierą , tasakiem aż wióry lecą, krzywo, liwo, prosto aby było ostro. kilkanaście sekund i i przepołowiona tusza. Pochwalam takie zacięcie do piły ręcznej .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Marca 2009 Witam Nie mylisz się , miałem i mam . Zakup nie trafiony Myślę że cały problem jest w brzeszczocie , jest cienki i ma bardzo na ostro naostrzone ząbki . Gdy go odwróciłem przeciąłem parę kości i praktycznie już się z tępił . I jeszcze jedno , jak chcesz ciąć żeberka lub kręgosłup wzdłuż to ramka piłki przeszkadza . To są tylko moje spostrzeżenia . Może komuś innemu będzie lepiej służyć :smile: Zresztą na III Zlocie była próbowana z marnym skutkiem :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.