Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W rzeźni ostemplują półtusze tak jak przepisy mówią w ilości jak i miejscu stempli.

Przy uboju gospodarczym tego nie robią, ale mięso –MUSI- też być badane.

ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!!!! żądaj okazania badania weterynaryjnego, to się Tobie należy „jak psu zupa”.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51184
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jeden kupuje półtusze w ubojni i te mają na skórze pieczątki lekarza weterynarii.Drugi bije świnie sam i tam nigdy nie widziałem pieczątek weterynarza

Ubojnia to jest już jak zakład produkcyjny z którego mięso jedzie dalej do sklepów, masarni itp.I pieczątka jest gwarantem, że mięsko zostało "wyprodukowane" i przebadane w zakładzie spełniającym wszystkie normy.A jak kolega masarz bije świnie tylko na potrzeby własnej masarni to według mnie poza badaniem weterynaryjnym nie musi sam sobie stawiać pieczątek.Ale zaświadczenia o badaniu pewnie ma :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51185
Udostępnij na innych stronach

To odnośnie badań.Właśnie wczoraj po 20 latach stwierdzono u nas w lecznicy włośnia u dzika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kochani u świnek to mało prawdopodobne,ale wszystko sie może zdarzyć.BADAJCIE ZAWSZE MIĘSKO !!!!!!!!!!!!

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51186
Udostępnij na innych stronach

Bezpieczniej chyba będzie kupować mięso "opieczątkowane".I jeszcze jedno,w większości te świnki to maciorki.To jakaś reguła?Mięso lepszej jakości?Czy po poprostu tańsze w zakupie.Dodam że co do jakości mięsa to nie mam zastrzeżeń.Co innego w sklepach,nawet prywatnych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51189
Udostępnij na innych stronach

Tyle że ta czynność powinna leżeć po stronie sprzedającego.Jest to kwestia jego uczciwości.

Co do włośnia u dzika to się nie dziwię-dzik to padlinożerca,zje co mu się pod "gwizd" nawinie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51193
Udostępnij na innych stronach

Obecnie większość społeczeństwa jest świadoma odpowiedzialności za wykonywanie dzieła, rzeczy itd., mam nadzieję, że twój znajomy rzeźnik, też.

Opiszę znany mi, przypadek z lat osiemdziesiątych. Na wsi, mięsa wieprzowego po uboju, raczej nigdy nie badało się, gdyż uważano, że jest zdrowe i takie przeznaczało się na wyroby, które trafiały na stół biesiadny.

Z takiego mięsa zrobił wyroby znany w okolicy sześćdziesięciu letni masarz. Znałem go osobiście, gdyż ze dwa razy zdarzyło mi się pomagać w jego pracach.

Wyroby trafiły na stół weselny a po paru dniach, cześć gości weselnych trafiła do szpitala z objawami zakażenia włośniem.

Efekt. Masarz pokrył koszty leczenia szpitalnego, zapłacił podatek i domiar do urzędu skarbowego i... zaprzestał wykonywania ulubionego zawodu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51228
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

.Drugi bije świnie sam i tam nigdy nie widziałem pieczątek weterynarza.Czy mam przez to rozumieć że mięso nie było badane?Czy istnieje jakieś inne oznakowanie?

Jeżeli samemu zabijesz świnie i mięso dasz do przebadania powiedzmy takiemu człowiekowi co ma mikroskop i się tym trudni to żadnej pieczątki i zaświadczenia nie dostaniesz . Jeżeli się nie mylę to takie badanie powinien wykonać powiatowy weterynarz względnie osoba przez niego wytypowana . Pod koniec zeszłego roku była dyskusja w tej sprawie na forum .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51242
Udostępnij na innych stronach

Temat poruszany

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2284&highlight=badanie

Nie ma kłopotów z otrzymaniem zaświadczenia .Włośnie giną w temp.powyżej 90 st C.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51266
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Włośnie giną w temp.powyżej 90 st C.

Rozmawiałem z lekarzem weterynarii (na początku grudnia b.r., przy okazji badania mięsa po uboju), że włośnie giną również w temp. minusowej (ale nie wiem jakiej). Podobno amerykanie nie badają mięsa tylko poddają mrożeniu i nie ma problemu z włośniami.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51297
Udostępnij na innych stronach

włośnie giną również w temp. minusowej

http://www.gronkowiec.pl/wlosnica.html

 

Cytat z powyższego linku:

"W celu zabicia ewentualnych larw włośni przy stosowaniu niskich temperatur wymagane jest mrożenie kawałków mięsa do temperatury – 35 stopni C,

przez co najmniej 5 godzin i przechowywanie nawet do 2 tygodni w temperaturze zamrażarki. "

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-51301
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-59935
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Widzę Andrzeju, że o piłce nie zapomniałeś :grin:

 

Bo dobry fachowiec ma zawsze wszystko ze sobą , po wsi szukać nie musi . :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-59965
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

świnka przecięta równiutko jak piłą na uboju,ile zajęło Ci przecięcie piłą płatnicą

całej świnki?

Cześć Mareczku :!: To idzie bardzo szybko może z piętnaście minut :smile: Precyzyjnie nie podam :!:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60284
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A jak wyszła kaszanka na kaszy gryczanej? Zgodnie z recepturą SDM?

Odnoszę wrażenie że szkolna lepiej mi smakowała ,moim zdaniem powinno na te tłustości być kilogram kaszy więcej .Ja dałem 2,4 kg . Na razie to jestem objedzony , jutro z rana pewnie będą inne smaki :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60291
Udostępnij na innych stronach

Cześć Mareczku To idzie bardzo szybko może z piętnaście minut Precyzyjnie nie podam

warto poświęcić te 15 min. dla tak ładnie przeciętej półtuszy,jak się nie myle

nie miałeś Ty piły od Tomka Fecko?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60344
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

jak się nie myle

nie miałeś Ty piły od Tomka Fecko?

Nie mylisz się , miałem i mam . Zakup nie trafiony :sad:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60349
Udostępnij na innych stronach

Nie mylisz się , miałem i mam . Zakup nie trafiony

A co było w nim nietrafionego? Też miałem zamiar ją kupić.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60350
Udostępnij na innych stronach

A ja tam przecinam siekierą , tasakiem aż wióry lecą, krzywo, liwo, prosto aby było ostro. kilkanaście sekund i i przepołowiona tusza. Pochwalam takie zacięcie do piły ręcznej .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60371
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Nie mylisz się , miałem i mam . Zakup nie trafiony

 

Myślę że cały problem jest w brzeszczocie , jest cienki i ma bardzo na ostro naostrzone ząbki . Gdy go odwróciłem przeciąłem parę kości i praktycznie już się z tępił . I jeszcze jedno , jak chcesz ciąć żeberka lub kręgosłup wzdłuż to ramka piłki przeszkadza . To są tylko moje spostrzeżenia . Może komuś innemu będzie lepiej służyć :smile:

Zresztą na III Zlocie była próbowana z marnym skutkiem :sad:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/5/#findComment-60390
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.