pokemon15 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2011 Tutaj będę opisywał swoje "wariacje" mięsne, czyli wyroby "piekarnikowe", wędliny "chodzące" i pasztety i wszystko inne mięsne nie wędzone Ponieważ niektóre osoby na forum stwierdziły, że za dużo "babram" się w biszkoptach i innych ciastolinach... no to dzisiaj postanowiłem zrobić coś mięsnego... :tongue: A tak poważnie, to dzisiaj Matki Boskiej Pieniężnej było, więc w końcu mogłem wybrać się na zakupy:) W lodówce też już pustki były ... a jakoś ostatnio mam chyba wstręt do kupnych wędlin... Na początek postanowiłem spróbować się z Polędwicą Parmeńską, która ostatnio jest na topie naszego forum... Chciałem od razu "nastawić" więcej mięska... ale, że to mój pierwszy raz... to zakupiłem do tego celu 1,6 kg polędwicy wp... Po usunięciu mizdry i warkocza (tutaj może w końcu mnie Dziadek chociaż raz pochwali za nazewnictwo :wink: ) uzyskałem niedużą ale ładną polędwicę 1,2 kg. Oczywiście przez cały czas pomagał mi mały "pokemonik" Bartłomiej i goldenka Luna :wink: Polędwicę obsypałem/natarłem w 40g soli grubej morskiej naturalnie jodowanej (nie miałem innej) i w przyprawach, czosnek mielony, zmielona kolendra i pieprz kolorowy... no i poszło do lodówki - faza ONE I tutaj nie wiem czy tych przypraw nie za mało jest, czy po 7 dniach w lodówce a przed ubieraniem w skarpetę jeszcze nie obtoczyć poledwicy w przyprawach... może ktoś doradzi.. Idąc za ciosem... żeby zrobić "coś" mięsnego do chleba... postanowiłem wymodzić Dziadkowe chlebki mięsne... I tak, wp IIa -1,8 kg, wp IIb - 1,2 kg, wpIII(golonka) - 0,5kg Surowiec ze względu na moje takie a nie inne możliwości sprzętowe zmieliłem na sitku 3, przy czym wp IIb i wp III dwa razy i jeszcze później potraktowane blenderem z dodatkiem ok 150 wody... Surowiec podzieliłem na dwie części. Co ja sie namęczyłem z tym mieleniem... masakra... zwłaszcza drugi raz... blender mi sie zagrzał ale dał rade... nie wiem jak ja parówki zrobie... bo "chodzą mi po głowie" ostatnio No i oczywiście na wariata wieczorem chlebki robiłem... przecież w trakcie procesu trzeba było Bartka kąpać i usypiać... i tak mięso pocięte na kawałki zapeklowałem w ilości 18g mieszanki soli i peklosoli 80/20 na ok 30 minut w temp pokojowej, następnie mielenie i znowu przerwa na kąpanie... ale udało mi sie przed usypianiem a kolacją brzdąca, wyrobić surowiec,czyli dodać przyprawy, jajko do części pierwszej i do kutrowanej drugiej, mąkę ziemniaczaną no i przyprawy. Niestety ze względu na "napiety" harmonogram obowiązków wieczornych "farsz" poszedł do foremek w najprostrzy sposób, czyli "grubsze" na dół, blenderowane na wierzch... http://images37.fotosik.pl/572/54333c0e597816d4m.jpg http://images43.fotosik.pl/617/545268e85041f3d0m.jpg http://images46.fotosik.pl/579/a6996a3b94181e75m.jpg http://images41.fotosik.pl/611/a0e8aecc5805a60cm.jpg No i obecnie w piekarniku Chlebki Dziadkowe siedzą W temp 150 stopni, już prawie 3 godziny... zaraz pomiar temp wewnątrz zrobię i myślę, że do 1.00 będzie dosyć... Troszkę jak obserwuję to "zbiegły" się w foremkach... Ech, żeby mi wyszły takie jak Dziadkowi... :mellow: http://images35.fotosik.pl/433/1c32dd4016a89bb4m.jpg http://images45.fotosik.pl/619/8f802d55372c3a7am.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2011 Wiedziałem, że coś nie tak będzie... 3 godziny w 150 stopniach... i zamiast zrobić pomiar temperatury wewnątrz, to ja widząc, że z wierzchu chlebki nie są podpieczone zwiększyłem temperaturę do 180 stopni i trzymałem tak jeszcze 20 minut... i chyba przedobrzyłem... Temp. wewnątrz...97 stopni... cóż, chlebki się skurczyły i trochę podeszły płynem/sosem... Mimo wszystko źle nie wyglądają... niech się wystudzą do rana i zobaczymy... na śniadanko będą akurat :mellow: Z góry wybaczcie za zafajdaną kuchenkę ale tyle się wieczorem i w nocy działo,że umyje dopiero rano... :blush: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2011 I tutaj nie wiem czy tych przypraw nie za mało jestNic już nie kombinuj, jak będzie Ci mało przypraw po zrobieniu to na chlebie doprawisz, a jak teraz dasz dużo przypraw to później możesz nie zjeść, a z kolendrą to trzeba uważać, jak dasz za dużo to będzie mięso waniało starą skarpetą Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2011 No to jeszcze przez jakiś czas na kupnych No właśnie dlatego chlebki Dziadkowe zrobiłem http://img194.imageshack.us/img194/7384/chlebek1.jpg http://img842.imageshack.us/img842/9954/clebek2.jpg No i rano mile sie zaskoczyłem, bo chlebki wyszły fajnie i smacznie Było co na śniadanko zjeść Małemu też smakowało Poprzecinałem na pół i w folie i do lodówki, będzie na jakiś czas. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2011 pokemon15, szalejesz z domową produkcją pyszności :tongue: i zastanawiam się, kto to wszystko zje :grin: A co zrobisz jak syn w wieku trzech lat będzie mieć dwa metry ??? po takiej wyżerce :grin: Same wspaniałości, gratulacje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2011 zakupiłem do tego celu 1,6 kg polędwicy wp... Po usunięciu mizdry i warkocza...pokemon15, Patrzę na zdjęcie nr 2. i zastanawiam się, czy za bardzo obciachałeś tę polędwicę. Z uzyskanego kształtu wynika, że wyciąłeś z polędwicy część mięśnia, który pojawia się przy części karkowej i również do polędwicy przynależy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2011 Z uzyskanego kształtu wynika, że wyciąłeś z polędwicy część mięśnia, który pojawia się przy części karkowej i również do polędwicy przynależy. Hm.. moze i masz rację... ale chciałem uzyskać pojedynczy mięsień bez grama błon i innych takich tam tłuszczyków... W sumie nic się nie zmarnowało, po obrobieniu polędwicy wycięte części poszły do chlebka i do brzuszka Luny Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2011 Ładny chlebuś i bardzo mnie cieszy że ładniejszy od mojego - zdolny jesteś. Gratuluję i pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2011 Ładny chlebuśPochwały od Dziadka, rozwiajsz sie w błyskawicznym tępie :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2011 Dzisiaj rano wstałem z mocnym postanowieniem "upichcenia" pasztetu pieczonego Wczoraj zakupiłem na ten cel 1,8kg łopatki wp, 0,8kg pachwiny wp i 0,4kg wp wątróbki... Do tego marchewki, pół selera, pietruszka. Jeszcze kawałek szynki mi sie zachował 0,3kg to tez dałem... Pasztet "Wieprzowy Pokemon" Mięso pocięte w kawałki (nie klasowane), razem z włoszczyzna wrzuciłem do gara i gotowałem do miękkości, oczywiście kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i listki laurowe dałem. W międzyczasie 5 kajzerek powędrowało do mleka Jak mięso i warzywa były już miękkie, dorzuciłem wątróbkę pokrojona w kawałki, na ok 20 minut. Po ugotowaniu "surowca" i po ostygnięciu wszystko zmieliłem na sitku 3-4, (nie mam mniejszego...) dodając kajzerki namoczone i odsączone z mleka, 5 jajek, przyprawy: pieprz czarny mielony 3 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, czosnek mielony 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 2 łyżeczki i sól do smaku. Wszystko wymieszałem dodając około 500ml rosołu z gotowanego miesa. W miedzyczasie przeszedł przez kuchnię huragan tropikalny... Okazało się, że mi foremek zabraknie, tyle tego wyszło, więc musiałem jeszcze do sklepu skoczyć... Wyszły w sumie 3 pasztety, dwa zrobiłem normalnie, a jeden z papryka żółtą, półtorej papryki pokroiłem w kostkę i dodałem do farszu, zobaczymy co wyjdzie... Piekłem pasztety w 180 stopniach przez ok 80 minut, a ten z papryką dodatkowo 20minut w 200 st, bo wierzch nie chciał się przypiec Pasztety posypane z wierzchu kolorowym pieprzem, gorczyca białą , no i wiadomo co z trzecim http://images47.fotosik.pl/620/c76199cfe0aa5b2bm.jpg http://images40.fotosik.pl/602/df807afd534a7b43m.jpg No i już wyciągnąłem z piekarnika... ten z papryką nie chciał się ładnie przypiec z wierzchu... i troszkę sie dekoracja "przyjarała" :grin: Pachnie w całej kuchni wspaniale... :thumbsup: Później, jak ostygną moje pokemonowe pasztety to wrzucę foty z przekroju http://images47.fotosik.pl/620/bcd63edbd9424c0dm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2011 Pasztet "Wieprzowy Pokemon" :thumbsup: :thumbsup: Ja to naprawdę widzę Cię w kilku grupach na zlocie :grin: Nieźle zgrzała Cię ta "pasztetowa robota" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2011 O rany,wy to jesteście... po prostu w kuchni gorąco było... :grin: Jak żona to zobaczy to w kożuchu będę pichcił A znowu jakiś owłosiony za bardzo nie jestem :wink: to pasztety raczej bezpieczne są :grin: Nastepnym razem założę fartuszek :tongue: Jeszcze chwila i próba organoleptyczna pasztetów bedzie :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lutego 2011 Te porteczki, to masz jakieś takie.... niefotogeniczne cholera, do wszystkiego sie przyczepią porteczki "podomowe" luzackie :grin: teraz to zacznę najlepsze dżingsy zakładać albo w gajer sie wbije... No a to tak na szybkiego fotka pasztetu Jeszcze ciepły i ciężko się kroi ale jutro będzie OKi W smaku rewelacja, wspaniały, taki lekki i puszysty. Udał się jak nic :grin: http://img834.imageshack.us/img834/6362/dscf7642v.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Lutego 2011 Nie chciałem wnikać w sposób gotowania ,ale przypomnę -do stanu pół miękkiego . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lutego 2011 ale przypomnę -do stanu pół miękkiego . Dziadku, mięso nie było ugotowane, takie akurat, przy mieleniu było nawet lekko twardawe (po ostygnięciu) , tak samo wątroba... to gotowanie na miękko, to tak, żeby widelec wbić Efekt jest jak najbardziej pozytywny Odpukać w niemalowane chyba w lodówce do rana nic sie nie stanie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lutego 2011 było nawet lekko twardawe (po ostygnięciu) , tak samo wątroba... Sposobem parzenia wątroby lub jej nie parzenia w dużym stopnie nadajemy naszym pasztetom miekkość a przy pasztetowych smarowność . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lutego 2011 Sposobem parzenia wątroby lub jej nie parzenia w dużym stopnie nadajemy naszym pasztetom miekkość a przy pasztetowych smarowność . I to sobie zapamiętam, bo nie wiedziałem... dziękuję bardzo , a chlebki Dziadku rewelacja, mój mały zajada sie jak nigdy dotąd A swoją drogą... to Ty musisz z zawodu jakimś masarzem być z wieloletnią praktyką albo sam nie wiem... normalnie jestem w szoku bo Ty masz tyle wiadomości , tyle szczegółów znasz, normalnie niepojęte... Gdyby był teleturniej "Wyrób domowy wedlin za milion" to nie miałbyś sobie równych... Pozdrawiam i dziękuje za rzeczowe opinie. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lutego 2011 Pokemon -nie fantazjuj bo to,,Wirtualny Dziadek ,,Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lutego 2011 teraz to zacznę najlepsze dżingsy zakładać albo w gajer sie wbije...Co byś nie ubierał to i tak zawsze może być powód do rozmów na forum :lol: Nie przyczepiają a podziwiają,Tak zachęcają, namawiają, kibicują,Tak, tak, tak. zazdraszczają :lol:Tylko Ci, którzy nie mają takich fantazji jak Pokemon, rdzenny Bogatyńczyk A swoją drogą... to Ty musisz z zawodu jakimś masarzem być z wieloletnią praktyką"Nasz" Dziadek to taki Adam Słodowy masarstwa Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lutego 2011 i to jest piękne określenie na wspaniałego kolegę Dziadka Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lutego 2011 Wklejam kilka fotek pasztetów, naprawdę wyszły wspaniale, są puszyste, zwięzłe, dobrze się kroją, a smak... Zwłaszcza ten z papryką smakuje nam najbardziej http://img823.imageshack.us/img823/4323/dscf7644wm.jpg http://img831.imageshack.us/img831/7136/dscf7645wm.jpg http://img835.imageshack.us/img835/8603/dscf7646wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lutego 2011 I jak tu odpocząć od '' dreptania '' :grin: Piękne pasztety :thumbsup: pokemonie . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lutego 2011 Produced by Pokemon15----to mi podoba się najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lutego 2011 Chciałbym przy okazji serdecznie podziękować koledze Robertowi vel beiot-owi za pomoc i opracowanie mojego nowego znaku graficznego. Pozdrawiam. :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Lutego 2011 Produced by Pokemon15----to mi podoba się najbardziej Popieram, mi też, a pasztet to tajemnica wykonawcy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/#findComment-146431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.