Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Trochę inne drożdżóweczki.

Ciasto drożdżowe parzone, farsz - kapusta kiszona z grzybami i boczek wędzony parzony.

 

 

Na kolację jak w sam raz :thumbsup:

Halusia wybaczysz?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279774
Udostępnij na innych stronach

Na kolację jak w sam raz :thumbsup:

Halusia wybaczysz?

Piotrku , ależ oczywiście że wybaczam :smile:

Bardzo ciekawa wersja na drożdżóweczki w Twoim wydaniu.. jeszcze do tego kubek czerwonego barszczu :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279778
Udostępnij na innych stronach

Na kolację jak w sam raz :thumbsup:

PePe, podeślij mi parę sztuk podam nr konta :)

 

Ciasto drożdżowe parzone

 

a to co to jest, jak się to robi i po co.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279779
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ zastanawiam się jakby zrobić te drożdżóweczki ze szpinakiem i białym serem

jak myślisz dobry pomysł czy taki " od czapy" :wink: :wink:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279782
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ zastanawiam się jakby zrobić te drożdżóweczki ze szpinakiem i białym serem

jak myślisz dobry pomysł czy taki " od czapy" :wink: :wink:

Aniu, jak najbardziej ciekawy pomysł. Ale obawiam się że farsz będzie za luzny i może wyciekać z ciasta.

Osobiście biały ser zastąpiłabym żółtym, startym na tarce.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279785
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ podsunęłaś mi niezły pomysł, tylko do szpinaku dodaję zawsze sporo czosnku i gałki nie wiem czy to współgra z serem żółtym, ale spróbuje a co tam najwyżej kury koleżanki zjedzą farsz :tongue: :tongue: :tongue:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279788
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ podsunęłaś mi niezły pomysł, tylko do szpinaku dodaję zawsze sporo czosnku i gałki nie wiem czy to współgra z serem żółtym,

Ja jeszcze do tego dodaję boczek wędzony.

Będzie dobrze... jak nie wypróbujesz to się nie dowiesz. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279789
Udostępnij na innych stronach

Ciasto drożdżowe parzone robi się dla smaku :tongue: jest delikatniejsze od zwykłego.

Robimy zaczyn drożdżowy - trochę ciepłego mleka, łyżka cukru,drożdże.

W między czasie gotujemy mleko z masłem lub margaryną i wrzątkiem zaparzamy mąkę tortową, dodajemy ożywione drożdże,jajka - wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279791
Udostępnij na innych stronach

kurcze PePe takiego przepisu na ciasto drożdżowe jeszcze nie widziałam :cool:

jak zaparzymy mąkę gorącym mlekiem to nie zrobi się '' klucha'' ? :shock:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279796
Udostępnij na innych stronach

PePe, dziękuje. Kiedyś trzeba będzie wypróbować, a czy na bułki maślane z przepisu Bułki starej daty też tak można by zrobić? Dzisiaj je piekłem tradycyjnie, następnym razem może spróbuje.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279797
Udostępnij na innych stronach

Cytat: Ciasto drożdżowe parzone

 

 

 

a to co to jest, jak się to robi i po co.?

Jak się robi już autor wyjaśnił. Część mąki się zaparza i ona wiąże wodę.

Jest to technologia wykonania ciasta drożdżowego tak, aby zatrzymało większą ilość płynu niż normalne, a równocześnie trzymało formę i nie było zakalca.

Daje delikatniejszą strukturę. Wymaga dłuższego wyrastania i wyższej temteratury pieczenia niż ciasto tradycyjne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279798
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, zrobi się klucha (bo ma się zrobić)ale po wyrobieniu,ze wszystkimi składnikami ciasto jest gładkie.Moja żona z takiego ciasta robi różne różności.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279799
Udostępnij na innych stronach

kurcze PePe takiego przepisu na ciasto drożdżowe jeszcze nie widziałam :cool:

jak zaparzymy mąkę gorącym mlekiem to nie zrobi się '' klucha'' ? :shock:

Aniu nic się nie będzie działo.. Robiąc ciasto na pierogi, do mąki leje wrzątek.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279800
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ jak tak mówisz to znaczy, że będzie dobrze :wink:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5190-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3weczki/page/5/#findComment-279803
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.