Henio Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 17 Marca 2011 proszę bez głupich docinków :tongue: bo warunki typowo domowe - łazienkowe :grin: Ja bym nie dawał rodzince tak spartaczonych wyrobów - dawaj je do Gdańska i je "zmarnujemy" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 17 Marca 2011 A tak się prezentuje na koniec całego procesu:I bardzo ładna kiełbaska :thumbsup: , nadziewarki Ci jeszcze brak i zadowolenie będzie pełne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 18 Marca 2011 Wszystko wygląda smacznie :tongue: :clap: :brawo: tylko to :devil: Chlebek oczywiście tez własnej produkcji - drożdżowyale myśle, że pracujesz nad tym :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Marca 2011 nie ma podcieków. (to już zasługa producenta i jego "złotych" rączek :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Mieszał będe aż uzyskam zadawalające mnie efektyWidać, że wytrwałość przynosi efekty :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Marca 2011 niebo w gębie wziąłem petko do pracy... wcieło w minutę,,, :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Marca 2011 Wygląda super.http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Marca 2011 Pętko ? tylko Odchudzasz się :lol: :lol: :grin: :grin: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-152978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 No i niestety... ostatnie pętko mojej chudej... jeszcze ciepła, przed chwila sparzona... kawałek pójdzie do bigosu... Dobrze, że za tydzień jakieś zadymianie będzie świąteczne, bo już się wszystko skończyło... pustki w lodówce... http://img3.imageshack.us/img3/8582/dscf8828wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Qrcze Bardzo ładna kiełbaska, czuję jej zapach z ekranu.A ja jeszcze nic w tym roku nie uwędziłem :sad: Za tydzień kurs, a po Świętach ruszam z zadymianiem z kopyta :grin: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 No i niestety... ostatnie pętko mojej chudej..Wszystko ładnie , pięknie ale gdzie się podziały te Twoje fotorelacje Pokemonku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Pokemonie Kielbaska wyglada super :clap: :clap: - ales mi bracie smaku narobil :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 A ja jeszcze nic w tym roku nie uwędziłemTo jakie wedlinki jecie jesli mozna zapytac ? Pokemonie jak ty to robisz ze wystarcza Wam 5 kg kielbasy wedzonej na trzy tygodnie??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Pokemonie jak ty to robisz ze wystarcza Wam 5 kg kielbasy wedzonej na trzy tygodnie???He, he, zamykam lodówkę na kłódkę i wydzielam po kawałku raz na kilka dni... :tongue: gdzie się podziały te Twoje fotorelacjehalusia, juz niedługo... przy okazji jakiejś grubszej roboty... w przyszłym tygodniu.... :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Kiełbaska wygląda doskonale :clap: . Ja mam plany zrobić tzw. "chłopską" z forum. Zobaczymy co wyjdzie! Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-155884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 pokemon15, rewelacja , a tak naprawdę to bardzo brakuje tutaj tych fajnych Twoich fotorelacji :lol: :grin: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-156185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 brakuje tutaj tych fajnych Twoich fotorelacjiNa razie cisza przed burzą... przed swietami mam tydzień wolnego na dreptanie, wedzenie, pieczenie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-156188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 No i "przyjszła wiekopomna chwila" na zrobienie mojej pierwszej "Wielkanocnej Białej Kiełbasy" http://img190.imageshack.us/img190/9044/dscf9149wm.jpg Dzisiaj nadszedł ten dzień, czyli robienie białej kiełbasy własnego pomysłu na Wielkanoc... Ponieważ obiecałem bratu i mamie, że zrobię im białą na święta... i jeszcze na śniadanie jedziemy z rodzinką do mojej teściowej... to zakupiłem trochę więcej surowca... Przeglądając nasze forum bardzo spodobała mi się kiełbasa kolegi andyandy... :wink: Wczoraj z samego rana poleciałem do sklepu i zakupiłem łopatkę wp, boczek, karkówkę i szynkę wp a i kawałek wołowiny, taką jakąś roladę mieli.... Po klasyfikacji wyszło mi tego... sporo... jak na mnie... bo do tej pory to więcej jak 5kg kiełbasy nie robiłem... teraz wyszło ponad 10 i pół kg surowca... Wp kl I - 4140g Wp kl II - 3948g Wp kl III/wołowina - 2530g Wszystko pokrojone w kawałki peklowało się na sucho 30 godzin w temp. 5 st. Ponieważ część kiełbasy miało iść do wędzenia, to zapeklowałem mieszanką peklosoli i soli morskiej w stosunku 40/60. Dzisiaj od rana nie mogłem sie wyrobić... do południa zwoziłem "zamówione" dachówki z rozbiórki, stare dobre... poniemieckie... 540szt. na razie... biedny ten mój golfik :mellow: Później "łatałem" betonową balustradę na tarasie, co by mi mój Bartek nie wypadł... Tak ciepło na dworze, że trzeba było w końcu to zrobic... Pomysł z Bartkiem na tarasie, niestety nie był jednym z lepszych... smoczki, zabawki, karma dla Luny i co tam mu wpadło pod rękę... lądowało 4m niżej w ogrodzie... koty miały uciechę... my mniej... No i tak koło 16 wziąłem sie za mielenie... i "kutrowanie" III. Wszystko ładnie, pięknie... zelmerek dał radę... ale jak przyszło do wyrabiania... jednak ręcznie wyrobić dobrze ponad 10kg... ręka to mi na koniec spuchła... :tongue: Przyprawy jakie dałem na te ponad 10 kg... Pieprz czarny mielony - 20g, majeranek 35g, czosnek suszony granulowany - 15g i woda ok 300ml... najpierw wyrobiłem III z przyprawami i połową wody, dodałem II i wodę i na koniec I. ponieważ trochę kiełbasy przeznaczyłem na wędzenie, to ok 3 kg farszu "wzmocniłem" dodając 5g pieprzu ziołowego i 2g mielonej gałki. I tutaj w końcu muszę powiedzieć coś o mojej sponsorowanej nadziewarce Normalnie szok... jaka jest różnica w nadziewaniu z zastosowaniem maszynki a nadziewarki... :shock: Normalnie szok, jak szybko idzie nadziewarką... Pomagała mi córa. Niestety (ale wiedziałem, że tak będzie juz wcześniej, a nie miałem czasu żeby coś wymyślić), szczelność tłoka jest do poprawienia. Część farszu wydostawała się na zewnątrz ale za te pieniądze jestem zadowolony z działania nadziewarki Jest ogromna różnica a cha, i faktycznie zostaje w niej na koniec trochę farszu... ale to nie problem wymodziłem z tych ostatków... mały projekt na śniadanie biała parzona w osłonce barierowej :wink: teraz już w lodówce jutro wkleję fotkę. http://images39.fotosik.pl/812/86a3915948f92e83m.jpg http://images38.fotosik.pl/799/9d772e83a595bb5am.jpghttp://images50.fotosik.pl/820/c3538862bd5c401dm.jpg W sumie wyszło mi ok 7kg "białej wielkanocnej" i 3,5 kg "niebiałej wędzonej", tzn wedzona bedzie rano... jak wstanę... Sąsiada spotkałem wieczorem i tez ma zamiar zadymiać... musze wstać o 5, 6 rano i wedzić zanim z pracy wróci... cóż... mamy wspólną wędzarnię... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 faktycznie zostaje w niej na koniec trochę farszu... ale to nie problem Faktycznie trochę :lol: ,ale za to biała wygląda rewelacyjnie :clap: do południa zwoziłem "zamówione" dachówki z rozbiórki, stare dobre... poniemieckie... 540szt. na razie... biedny ten mój golfik :mellow: Golfiki takie są ,mój też pracuje za ciężarówkę,a w przyszłym roku osiągnie pełnoletność :lol: Córka się śmieje że przestanie mnie w tedy słuchać :grin: Powodzenia w wędzeniu nie białej :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Pokemonie drogi ,pierwszy raz widzę "białą" z peklowanego mięsa :tongue: Śliczności. [ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 07:46 ] Ty Bracie leć do sklepu kup trochę łopatki i podgardla i zrób "KIEŁBASĘ BIAŁĄ" - coby teściowa miała Cię w poważaniu :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Pokemon15 nie przejmuj się ja (i z tego co wiem nie tylko ja na tym forum) też robię .......... ......... "różową" kiełbaskę :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A ja jestem "za " PePe.. biała to biała ..bez peklosoli :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A ja jestem "za " PePe.. biała to biała ..bez peklosoli :grin:I ja się tego tutaj nauczyłem, i nieźle w domu się musiałem nagadać, że biała jest na soli, a ta ze sklepu... tablica Mandelejewa i nie ma jak to biała z 16-ki :grin: W sumie wyszło mi ok 7kg "białej wielkanocnej" i 3,5 kg "niebiałej wędzonej"Kłaniam się nisko za pracowitość :clap: , no i oczywiście miałem co czytać :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A ja jestem "za " PePe.. biała to biała ..bez peklosoli Ja też.Biała to biała a nie różowa :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 szczelność tłoka jest do poprawienia Ja między tłokiem i farszem podkładam krążek z cienkiej słoninki, taki o średnicy nieco za dużej, i problemu nie mam. Czasami tylko podczas uzupełniania farszu zapomnę go wyjjąc i wtedy :devil: . Potem słoninkę zamrażaam i na następny raz jak znalazł. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Bardzo ładnie, ale.... :tongue: gdyby chcieć się przyczepić :lol: to można powiedzieć że "biała" rządzi się swoimi, innymi prawami niż inne kiełbaski Bardzo często początkujący robią błąd "zbyt bogatej" w chudsze mięso :tongue: ... no i to peklowanie.... (jestem tradycjonalista :blush: ) ale nic to następnym razem spróbuj zrobić ściśle wg receptury z "16" a ocenisz różnicę :wink: DZIADEK napisałby w tym miejscu ładna kiełbasa "na biało" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/4/#findComment-157865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.