pokemon15 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Próbowałeś samego suszeniaWg pierwszego wpisu Dziadka kiełbasa była zawsze wędzona... ale i tak teraz robię "szybką palcówkę" co by na zlot zabrać, druga sprawa, żeby zrobić stricte dojrzewającą, trzeba czasu ale przede wszystkim warunków !!! Może na jesieni zrobię... teraz nawet w mojej piwnicy bez zadymiania, jest za ciepło co by wędlinki dojrzewały. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-232555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zdążyłem... to był chyba mój rekord w robieniu kiełbasy na czas... w pojedynkę... ale zdążyłem , turoszowska juz w piwnicy osadza sie do rana, chociaż tak na szybko nadziewana... trochę powietrza było.... jutro wędzenie i parzenie, lecę do pracy... http://i50.tinypic.com/21evw1z.jpg Muszę w końcu zainwestować w lejek z odpowietrznikami... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-232981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Kolego, rób wolniej i dokładniej. Nie bedziemy na zlocie próbowali niedoróbek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-232983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Nie bedziemy na zlocie próbowali niedoróbek.Aż tak źle to nie jest Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-232985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Nie bedziemy na zlocie próbowali niedoróbek.Nie wszystkie wyroby doczekają do konkursu, czymś trzeba przewracać kartki w czytanych tomikach Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-232994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Szybka palcówka, po tygodniu podsuszania i dzisiejszej wizycie w beczce (30 min)... http://i48.tinypic.com/2mebebm.jpg Tydzień temu na FB w jednym z komentarzy przeczytałem, że jak, taka palcówka a taka "równa"... http://i46.tinypic.com/246pgjk.jpg http://i48.tinypic.com/120nfhz.jpg Jak na "szybką palcówkę" to ładnie się pomarszczyła A smak... pętko na zlot zabiorę... A to dzisiejsza turoszowska, po zadymieniu i już po parzeniu. Będzie czym zakąszać we wtorek w Napoleonowie :wink: http://i50.tinypic.com/1f920z.jpg http://i45.tinypic.com/20uwj2h.jpg http://i46.tinypic.com/s67j49.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-233208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Nie normalnie ślina cieknie jak patrzę na palcówkę :thumbsup: muszę się zabrać za jej zrobienie . Tylko gdzie ją teraz suszyć jak mamy takie temperatury , nie mam warunków bo chyba lodówka ze względu na brak ruchu powietrza odpada :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-233216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 2 Września 2012 Adek mi przypomniał "kiełbasą kaszubki", że ja jeszcze mam pętko Szybkiej palcówki na truskawce... Tak wygląda po trzech tygodniach podsuszania i dojrzewania... szkoda, że straciła prawie 50% na objętości... taka dobra, że normalnie... ech http://i48.tinypic.com/xdtpvk.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-235249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 2 Września 2012 taka dobra, że normalnie... ech No... I sam ZEZRE,,,, :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-235250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 3 Września 2012 Pokemon 15 - Wyrobów gratuluję ,Nadziewanie - powietrza co nie miara . Nie myśl że od tego przybędzie kiełbasy. ale za to bardziej dietetyczna bo mniej kalorii zawiera w sobie :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-235273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 3 Września 2012 to ta "szybka" co to 4 x wędzona?Ta akurat była tylko trzy razy w beczce... ale te dwa ostatnie, to bardziej celem efektywniejszego podsuszenia (zlot się zbliżał) :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-235292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 26 Września 2012 Dzisiaj zrobiłem trochę białej kiełbasy wg swojego pomysłu, ot coś z niczego... byłem kilka dni temu na zakupach i tak jakoś przy okazji "wpadła mi w oko" biała... Tak sobie dumam, że piękną rzeczą jest ta nasza pasja do własnych wyrobów... trochę czasu, trochę chęci i nie ma to jak gorąca kiełbasa wyjęta prosto z gara, zrobiona własnymi rękoma... http://i45.tinypic.com/21zcih.jpg http://i47.tinypic.com/2iavsow.jpg Kiełbasa, jak to mówi nasz Tomek-abratek (bardzo mi się ten zwrot podoba ) : pełna prostota... IIwp -boczek- 1,15kg -pachwina- 0,515kg -łopatka- 1,575kg IIIwp -golonka tylna- 0,573kg Surowiec pokrojony w kawałki i zasolony solą kamienną niejodowaną w ilości 18g/kg, 24h w temp 6 st. IIwp zmielona na sitku fi8, IIIwp na sitku 3-4, Przyprawy dodane w czasie produkcji ,licząc na kg: -pieprz czarny mielony- 2g -czosnek suszony mielony- 2g -majeranek- 3g Woda ok 120ml Najpierw wyrabiana III z przyprawami i odrobiną wody następnie dodana II i reszta wody. Nadziewanie w jelita wp cienkie. Odkręcana w ok 18cm batony... Parzona w temp 65st ok 40 minut. http://images39.fotosik.pl/1764/1b4f13b74d84ee9bm.jpg http://images41.fotosik.pl/1768/cf47b5c2fa357d5em.jpg Połowę wyrobionego farszu przeznaczyłem na kiełbasę wędzoną... Beczkową. Skład taki jak na białą z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej - 0,3g/kg. http://images46.fotosik.pl/1780/be0ea907cf32a8bdm.jpg kiełbasa osadza się na kiju w piwnicy w temp 14st, jutro będzie zadymiana... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 27 Września 2012 Bardzo dobra proporcja przypraw. Stosuję identycznie. Doskonała smakowo zarówno w wersji białej jak też wędzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 27 Września 2012 Artur, widać jaki zadowolony Jesteś przy nabijaniu tych pyszności we flak :grin: mi się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, żebym z uśmiechem wykonywał tą czynność :lol: pewnie też z tego powodu kiełbaska jest o niebo smaczniejsza :wink: Fajne są też te długie pętka beczkowej na kiju.. chyba jak będę robił kiełbaskę za jakieś 2 tygodnie to skopiuję Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 27 Września 2012 Bardzo dobra proporcja przypraw. też tak uważam od pewnego czasu zrezygnowałem z dodawania innych przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 27 Września 2012 Jak to zawijasz (zawiązujesz) żeby za jednym razem wyjąć wszystko? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 27 Września 2012 Jak to zawijasz (zawiązujesz) żeby za jednym razem wyjąć wszystko?witam zbierasz ze stołu pookręcane batony tak jak na kij tylko zamiast kija przewlekasz sznurek,łapiesz całość sznurkiem zawiązujesz lekko ,pozostawiając więcej sznurka tak aby był poza garnkiem (łatwo się wyciąga tak po 3-4 parki związane) kiedyś na zlocie wiązałem tak kaszanke,jest to na płytce technologicznej z 2-go zlotu,acha łapiąc tak kaszanke nie szpilkujemy flokami tylko wiążemy jelito z zakładką w celu wyeliminowania niepożądanej zupy pero...lonki :wink:,pamiętaj pierwsze i ostatnie parki batonów okręcamy dwa razy pozostałe raz powodzenia dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 27 Września 2012 zbierasz ze stołu pookręcane batony tak jak na kij tylko zamiast kija przewlekasz sznurek,łapiesz całość sznurkiem zawiązujesz lekko ,pozostawiając więcej sznurka tak aby był poza garnkiemDokładnie Marku, piksiak, ja też podpatrzyłem to na zlocie w zeszłym roku Bardzo ułatwia to "operowanie" kiełbasami w garnku Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 27 Września 2012 No tak, cza jeździć na zloty !! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 1 Października 2012 Jak się chwalić to się chwalić... nawet jak się spie... coś popsuje... Ostatnie wędzenie beczkowej i... podcieki, wycieki... wg mnie albo dałem ciała przy osadzaniu (za długo, bo ok 16h w temp 14st) albo po prostu temperatura podczas osuszania albo później zadymiania skoczyła mi do jakiś kosmicznych stopni... (tak to jest jak się beczki nie pilnuje...) Skład surowcowy , wyrabianie i nadziewanie raczej chyba OK, bo to ta sama kiełbasa (z lekko zmienionymi przyprawami), która jest powyżej - biała parzona... http://i47.tinypic.com/339n9sw.jpg W dwóch pętkach, to normalnie połowa kiełbasy wypłynęła... musiała dostać temperatury, nie ma co... Jednak w smaku bardzo dobra, nie wiórowata, nie sucha, normalnie się kroi... w sumie to juz zjedzona... :rolleyes: ale ku przestrodze, trzeba zawsze pilnować beczki, nie ma to, ze obiad, że do sklepu po podpaski jedź... ech... pierwszy raz tak "ciała" dałem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 1 Października 2012 Przy kosmicznych temperaturach to by strzelała w wędzarni i by były batony popękane wzdłuż. Taką lubię Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 1 Października 2012 Przy kosmicznych temperaturach to by strzelała w wędzarni i by były batony popękane wzdłuż. Taką lubię Miałem nie dawno taką sytuację , gdzie stary rzeźnik od którego się uczyłem wielu trików. Robił kiełbasy z mięs kupionych(promocja głównie szynka po 11,99 obr. duńska + łopatka 10,99 obr. duńska+udziec z indyka - to było zamarznięte mimo włożenia w tym samym czasie do zamrażarki , czyli dzień wcześniej. Chłop zrobił w swoim życiu setki ton kiełbas i w tym przypadku po osuszeniu i zamknięciu wędzarni zaczęło się strzelanie :rolleyes: -. Stary wyjadacz obwiniał mięso zamrożone ,że niby po rozmarznięciu zwiększyło objętość :thumbsup: i z tego wszystko wystrzeliło , a ja mu zadałem pytanie dlaczego wieprzowe nie zamarzło a indyk na kość? pierwsza odp bo wieprzowe zawiera tłuszcz. Po długich dyskusjach w końcu zrozumiał , że w dzisiejszej dobie ciężko jest kupić nawet mięso nie oszukiwane.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 1 Października 2012 w dzisiejszej dobie ciężko jest kupić nawet mięso nie oszukiwane....specu, ja mięso kupuję od bardzo dawna w jednym miejscu, z małej masarni, nigdy nie miałem żadnych "przebojów"... to musi być moja wina... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 2 Października 2012 No a mieso tluste na ta kielbaske miales porzdnie wychlodzone i czy wyrabianie bylo nie za dlugie . Mialem tez takie przypadki i moim zdaniem nigdy nie bedzie to wina takiego osadzania o ktorym piszesz , jak juz to mieso tluste malo schlodzone i temp wyrabiania podskoczyla ,ciepla reka mieszanie dlugie i tluszcz sie rozmazuje , wiazania brak , robia sie wycieki i z 10 kg miesa wychodzilo mi 8 kg pomarszczonej kielbasy i tym sie nie martwilem ale braku soczystosci to juz sobie nie darowalem i dlatego dorzcam teraz koncentrat sojowy lub z braku laku odtluszczone mleko w proszku , i kielbaski wychodza soczyste , takie jakie lubie nawet przy moich amatorskich bledach jakie popelniam przy wyrobie . Oczywiscie pisze o swoich doswiadczeniach gdy robilem kielbaski o podobnym do twoich skladzie , z tym ze twoje to mistrzostwo pomimo bledow ktore jak piszesz popelniles :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 2 Października 2012 mięso kupuję od bardzo dawna w jednym miejscu, z małej masarni, nigdy nie miałem żadnych "przebojów"... to musi być moja wina...Mogli coś trefnego (nawet bez wiedzy) dokupić. W przekroju widać dziury jak w serze ..... coś jakby miejsce po "zżelowanym dodatku". Ale mimo tego bardzo smakowicie wygląda. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/18/#findComment-240990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.