Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ile to jest "dużo" wywaru

Po czterech próbach , obliczeniach itp. wyszło na to ,że na 6 kg farszu dodałam (stopniowo) 5 litrów wywaru... :blush: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195719
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 275
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hmm nie za dużo tego wywaru ???

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195811
Udostępnij na innych stronach

na 6 kg farszu dodałam (stopniowo) 5 litrów wywaru...

45% :question: :question: :question:

Jak to możliwe Aniu?

Do parówek daje się 20-25%.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195817
Udostępnij na innych stronach

ile to jest "dużo" wywaru

Po czterech próbach , obliczeniach itp. wyszło na to ,że na 6 kg farszu dodałam (stopniowo) 5 litrów wywaru... :blush: Pozdrawiam!

No to nie miałem żadnych szans na galaretkę....

Ja do 5kg farszu dałem max. 1,7l płynu.

Muszę być bardziej zdecydowany inaczej obejdę się smakiem.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195818
Udostępnij na innych stronach

Do parówek daje się 20-25%.

Ale Twoje parówki nie miały być z galaretką w środku :grin: .Prawda?.

A tu miał być czarny sen masarza i się udało. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195819
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Jak to możliwe Aniu?

Właśnie dlatego napisałam ,że dodawałam stopniowo, ponieważ mieszając widziałam jak mięsko wchłania spore ilości wywaru .

Też był w postaci płynnej :)

Mogę powiedzieć ,że raczej przypominało to bardzo gęstą zupę... :wink: :grin:

Muszę być bardziej zdecydowany inaczej obejdę się smakiem.

 

Ładuj ile wlezie :grin: Ja następnym razem dam jeszcze więcej ( myślę o litrze na kg ) zobaczymy jak wyjdzie :rolleyes: Kiełbaska była tylko wędzona ( na palenisku bezpośrednim) 6-7 godzin przy skokach temp. od 45 - 80*C. Pozdrawiam :smile:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195826
Udostępnij na innych stronach

Ładuj ile wlezie :grin: Ja następnym razem dam jeszcze więcej ( myślę o litrze na kg ) zobaczymy jak wyjdzie :rolleyes: Kiełbaska była tylko wędzona ( na palenisku bezpośrednim) 6-7 godzin przy skokach temp. od 45 - 80*C. Pozdrawiam :smile:

To to już chyba jest nieporozumienie jakieś .

U mnie na wsi jak biją świniaka , to robią według nie wiem czego , ale wszystko , no prawie jest robione w ten sam dzień , kiełbasa na samej soli , wyroby podrobowe , też w ten sam dzień są gotowe . Kiełbasę to już jemy wieczorem :)

 

Pierwsze słyszę o takiej ilości dodawanego płynu do kiełbas .

Żeby uzyskać galaretkę , wcale nie potrzeba aż tyle wywaru dawać .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195828
Udostępnij na innych stronach

następnym razem dam jeszcze więcej ( myślę o litrze na kg )

To taki salceson wędzony :shock: :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195830
Udostępnij na innych stronach

EAniu Galaretka zebrała się tylko w miejscach zawinięcia (tych zwisających :wink: ) Wiem ,że troszkę tłustawa jest , ale poza tym wszystko ok. :grin: Ps. Jak mi się uda przybyć na zlot , to zabiorę z pewnością na poczęstunek... :cool:

 

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 12:16 ]

Kiełbasę to już jemy wieczorem :)

A przeca ja nic nie pisałam ,że wędziłam 2 dni... :rolleyes: :wink: :grin: Jak poszła do wędzarni o 9 rano , to też wieczorem degustacja była ... :thumbsup:

Żeby uzyskać galaretkę , wcale nie potrzeba aż tyle wywaru dawać .

To z czego ''ona'' by się miała wziąć ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195832
Udostępnij na innych stronach

To to już chyba jest nieporozumienie jakieś .

U mnie na wsi jak biją świniaka.... ale wszystko , no prawie jest robione w ten sam dzień

nieporozumieniem jest Twój atak.... :rolleyes:

- uzupełnij wiadomości i poczytaj sobie o wyrobach z mięsa "ciepłego" oraz o zmianach poubojowych... dopiero wtedy weź się za krytykę :devil:

 

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 23:30 ]

Żeby uzyskać galaretkę , wcale nie potrzeba aż tyle wywaru dawać .

To z czego ''ona'' by się miała wziąć ?
no... trzeba spaprać nieco .. tak po "wiejsku" i wtedy podciek się zrobi :grin:

 

ale faktycznie prawie 1:1 to imponujący wynik :rolleyes: - ja przy mielonkach to i owszem ale w kiełbasie maksymalnie "upchałem" 20%... z tym że bez galaretki :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195980
Udostępnij na innych stronach

abratku , źle mnie zrozumiałeś , mi chodziło o to , że w moich stronach robi się trochę inaczej . Masorze w większości przypadków są pracownikami zakładów mięsnych , bądź też małych masarni .

 

Schodziło mi również o to , że kiełbasę robią na samej soli , ale o dodawaniu takiej ilości wywaru do farszu , to pierwsze słyszę.

 

Nie miałem zamiaru nikogo ostro krytykować .

 

no... trzeba spaprać nieco .. tak po "wiejsku" i wtedy podciek się zrobi :grin:

Często zdarza mi się kupić wiejską kiełbasę z małymi ilościami galaretki , wtedy schodzi w sklepie jak ciepłe bułeczki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-196002
Udostępnij na innych stronach

źle mnie zrozumiałeś

No cóż... zrozumiałem tak jak było napisane.... :cool:

wyroby z "ciepłego" to jedna z technologi... ale trzeba się "sprężać" - stężenie uniemożliwia wykonanie poprawnych wyrobów... a że robią fachowcy to dobrze o tym wiedzą i byłoby nieetyczne z ich strony "wciskanie kitu"

Takie "jednodniowe" wyroby występują nie tylko u Ciebie :cool:

 

Często zdarza mi się kupić wiejską kiełbasę z małymi ilościami galaretki , wtedy schodzi w sklepie jak ciepłe bułeczki :)

o tym właśnie mówię - z punktu widzenia poprawności technologicznej taka kiełbasa jest bublem :tongue: - "masorz" spaprze robotę a ludzie myślą że tak miało być ... chyba że jest to od początku do końca precyzyjnie zaplanowany efekt końcowy

co nie znaczy że taka kiełbasa nie może mieć nabywców :cool:

 

A czy na soli czy peklosoli... cóż sprawa gustu i przyzwyczajeń zawsze są jakieś za i przeciw :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-196007
Udostępnij na innych stronach

3 stycznia robiłam kiełbasę(23kg),chciałam właśnie takiego"bubla",czyli coś jak nasza"Markowska"albo "z Górna"- krucha z galaretką, wyszła krucha ale galaretki brak :sad: ,ja dałam ok.litra wody na całość.Kiełbasa w smaku była dobra i z tym swoim "trzaskiem" przy przełamywaniu.

Coś zrobiłam nie tak ,może za długo farsz mieszałam?,albo rzeczywiście trzeba dodać więcej wody,będę dalej próbować, może w końcu uda mi się odpowiednio

"zepsuć". :grin:

Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-196042
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Witajcie ! Kiełbaskę będę robić przed świętami :grin: Jak na razie , to w weekend była super pogoda , więc musiałam coś uwędzić... :wink: Peklowało się od 14.03. z delikatnym nastrzykiem...Wędzenie ciepłym dymem na palenisku bezpośrednim ok. 6 h ... a wyszło tak
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-209935
Udostępnij na innych stronach

Sobotnie porcjowanie połówki tylko 37 kg :tongue: W garnku się pekluje :grin: We czwartek ''zadymka''
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211108
Udostępnij na innych stronach

ŁOJ ŁOJ... :tongue: Ale się nadreptałam przed tymi świętami...Ale czego się nie robi z miłości do pyszności... :grin: Życzę Wam Bracia i Siostry - smacznych, zdrowych i wesołych świąt !!! :grin: :grin: :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211893
Udostępnij na innych stronach

ŁOJ ŁOJ... :tongue: Ale się nadreptałam przed tymi świętami...Ale czego się nie robi z miłości do pyszności..

Milosc te widac w kazdym detalu.

BRAWO.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211895
Udostępnij na innych stronach

Taka baba-chłop mnie by się przydała :grin:

Heniu ... :devil: :wink: :grin: No to pakuj manatki :grin: ale długo byś ze mną nie wytrzymał... :lol: :wink:

Milosc te widac w kazdym detalu.

:blush: Dziękuję :blush: Wiesz...Jedni dodają szczyptę majeranku ,a ja do wszystkiego -szczyptę ''serducha''... :grin: Pozdrawiam gorąco!!!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211898
Udostępnij na innych stronach

Henio napisał/a:

Taka baba-chłop mnie by się przydała

Heniu ... No to pakuj manatki ale długo byś ze mną nie wytrzymał...

Zawiało grozą :)

 

Z drugiej strony Henio mógłby nie podołać temu wyzwaniu :D

Piękne wyroby, Wesołych Świąt :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211899
Udostępnij na innych stronach

ŁOJ ŁOJ... :tongue: Ale się nadreptałam przed tymi świętami...Ale czego się nie robi z miłości do pyszności... :grin:

Łoj łoj... nie ma to jak przez żołądek do serca.. :grin:

Aniu piękne wyroby... :clap:

Wesołych Świąt !

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211901
Udostępnij na innych stronach

:grin: Obiecuję wędlinki w ''przekroju'' przez czas świąteczny zapodać :grin: Słowo harcerza... :grin: :cool: Jeszcze dziś 5 kg ''swojskiej'' wędzę, bo mi tamtą rodzinka ''zajumali''... :wink: :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211905
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.