Einshell Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Stycznia 2012 ile to jest "dużo" wywaru Po czterech próbach , obliczeniach itp. wyszło na to ,że na 6 kg farszu dodałam (stopniowo) 5 litrów wywaru... :blush: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Hmm nie za dużo tego wywaru ??? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Stycznia 2012 na 6 kg farszu dodałam (stopniowo) 5 litrów wywaru...45% :question: :question: :question: Jak to możliwe Aniu? Do parówek daje się 20-25%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Stycznia 2012 ile to jest "dużo" wywaru Po czterech próbach , obliczeniach itp. wyszło na to ,że na 6 kg farszu dodałam (stopniowo) 5 litrów wywaru... :blush: Pozdrawiam! No to nie miałem żadnych szans na galaretkę.... Ja do 5kg farszu dałem max. 1,7l płynu. Muszę być bardziej zdecydowany inaczej obejdę się smakiem. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Do parówek daje się 20-25%. Ale Twoje parówki nie miały być z galaretką w środku :grin: .Prawda?. A tu miał być czarny sen masarza i się udało. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Stycznia 2012 A czy tą kiełbasę przy takiej ilości wywaru parzysz cz podpiekasz w wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witam ! Jak to możliwe Aniu? Właśnie dlatego napisałam ,że dodawałam stopniowo, ponieważ mieszając widziałam jak mięsko wchłania spore ilości wywaru .Też był w postaci płynnej Mogę powiedzieć ,że raczej przypominało to bardzo gęstą zupę... :wink: :grin: Muszę być bardziej zdecydowany inaczej obejdę się smakiem. Ładuj ile wlezie :grin: Ja następnym razem dam jeszcze więcej ( myślę o litrze na kg ) zobaczymy jak wyjdzie :rolleyes: Kiełbaska była tylko wędzona ( na palenisku bezpośrednim) 6-7 godzin przy skokach temp. od 45 - 80*C. Pozdrawiam :smile: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ładuj ile wlezie :grin: Ja następnym razem dam jeszcze więcej ( myślę o litrze na kg ) zobaczymy jak wyjdzie :rolleyes: Kiełbaska była tylko wędzona ( na palenisku bezpośrednim) 6-7 godzin przy skokach temp. od 45 - 80*C. Pozdrawiam :smile: To to już chyba jest nieporozumienie jakieś . U mnie na wsi jak biją świniaka , to robią według nie wiem czego , ale wszystko , no prawie jest robione w ten sam dzień , kiełbasa na samej soli , wyroby podrobowe , też w ten sam dzień są gotowe . Kiełbasę to już jemy wieczorem Pierwsze słyszę o takiej ilości dodawanego płynu do kiełbas . Żeby uzyskać galaretkę , wcale nie potrzeba aż tyle wywaru dawać . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Stycznia 2012 następnym razem dam jeszcze więcej ( myślę o litrze na kg )To taki salceson wędzony :shock: :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Stycznia 2012 EAniu Galaretka zebrała się tylko w miejscach zawinięcia (tych zwisających :wink: ) Wiem ,że troszkę tłustawa jest , ale poza tym wszystko ok. :grin: Ps. Jak mi się uda przybyć na zlot , to zabiorę z pewnością na poczęstunek... [ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 12:16 ]Kiełbasę to już jemy wieczorem A przeca ja nic nie pisałam ,że wędziłam 2 dni... :rolleyes: :wink: :grin: Jak poszła do wędzarni o 9 rano , to też wieczorem degustacja była ... :thumbsup: Żeby uzyskać galaretkę , wcale nie potrzeba aż tyle wywaru dawać . To z czego ''ona'' by się miała wziąć ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Stycznia 2012 To to już chyba jest nieporozumienie jakieś .U mnie na wsi jak biją świniaka.... ale wszystko , no prawie jest robione w ten sam dzieńnieporozumieniem jest Twój atak.... :rolleyes: - uzupełnij wiadomości i poczytaj sobie o wyrobach z mięsa "ciepłego" oraz o zmianach poubojowych... dopiero wtedy weź się za krytykę :devil: [ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 23:30 ]Żeby uzyskać galaretkę , wcale nie potrzeba aż tyle wywaru dawać . To z czego ''ona'' by się miała wziąć ?no... trzeba spaprać nieco .. tak po "wiejsku" i wtedy podciek się zrobi :grin: ale faktycznie prawie 1:1 to imponujący wynik :rolleyes: - ja przy mielonkach to i owszem ale w kiełbasie maksymalnie "upchałem" 20%... z tym że bez galaretki :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-195980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Stycznia 2012 abratku , źle mnie zrozumiałeś , mi chodziło o to , że w moich stronach robi się trochę inaczej . Masorze w większości przypadków są pracownikami zakładów mięsnych , bądź też małych masarni . Schodziło mi również o to , że kiełbasę robią na samej soli , ale o dodawaniu takiej ilości wywaru do farszu , to pierwsze słyszę. Nie miałem zamiaru nikogo ostro krytykować . no... trzeba spaprać nieco .. tak po "wiejsku" i wtedy podciek się zrobi :grin: Często zdarza mi się kupić wiejską kiełbasę z małymi ilościami galaretki , wtedy schodzi w sklepie jak ciepłe bułeczki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-196002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Stycznia 2012 źle mnie zrozumiałeśNo cóż... zrozumiałem tak jak było napisane.... wyroby z "ciepłego" to jedna z technologi... ale trzeba się "sprężać" - stężenie uniemożliwia wykonanie poprawnych wyrobów... a że robią fachowcy to dobrze o tym wiedzą i byłoby nieetyczne z ich strony "wciskanie kitu" Takie "jednodniowe" wyroby występują nie tylko u Ciebie Często zdarza mi się kupić wiejską kiełbasę z małymi ilościami galaretki , wtedy schodzi w sklepie jak ciepłe bułeczki o tym właśnie mówię - z punktu widzenia poprawności technologicznej taka kiełbasa jest bublem :tongue: - "masorz" spaprze robotę a ludzie myślą że tak miało być ... chyba że jest to od początku do końca precyzyjnie zaplanowany efekt końcowy co nie znaczy że taka kiełbasa nie może mieć nabywców A czy na soli czy peklosoli... cóż sprawa gustu i przyzwyczajeń zawsze są jakieś za i przeciw :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-196007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Stycznia 2012 3 stycznia robiłam kiełbasę(23kg),chciałam właśnie takiego"bubla",czyli coś jak nasza"Markowska"albo "z Górna"- krucha z galaretką, wyszła krucha ale galaretki brak :sad: ,ja dałam ok.litra wody na całość.Kiełbasa w smaku była dobra i z tym swoim "trzaskiem" przy przełamywaniu.Coś zrobiłam nie tak ,może za długo farsz mieszałam?,albo rzeczywiście trzeba dodać więcej wody,będę dalej próbować, może w końcu uda mi się odpowiednio"zepsuć". :grin: Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-196042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Marca 2012 Witajcie ! Kiełbaskę będę robić przed świętami :grin: Jak na razie , to w weekend była super pogoda , więc musiałam coś uwędzić... :wink: Peklowało się od 14.03. z delikatnym nastrzykiem...Wędzenie ciepłym dymem na palenisku bezpośrednim ok. 6 h ... a wyszło tak Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-209935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Sobotnie porcjowanie połówki tylko 37 kg :tongue: W garnku się pekluje :grin: We czwartek ''zadymka'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ŁOJ ŁOJ... :tongue: Ale się nadreptałam przed tymi świętami...Ale czego się nie robi z miłości do pyszności... :grin: Życzę Wam Bracia i Siostry - smacznych, zdrowych i wesołych świąt !!! :grin: :grin: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Taka baba-chłop mnie by się przydała :grin: Fajnie Ci to wyszło i odpoczywaj i żeby te kalorie poszły w cycki , a nie biodra :grin: Wesołych i :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ŁOJ ŁOJ... :tongue: Ale się nadreptałam przed tymi świętami...Ale czego się nie robi z miłości do pyszności.. Milosc te widac w kazdym detalu. BRAWO. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Taka baba-chłop mnie by się przydała :grin: Heniu ... :devil: :wink: :grin: No to pakuj manatki :grin: ale długo byś ze mną nie wytrzymał... :lol: :wink: Milosc te widac w kazdym detalu. :blush: Dziękuję :blush: Wiesz...Jedni dodają szczyptę majeranku ,a ja do wszystkiego -szczyptę ''serducha''... :grin: Pozdrawiam gorąco!!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Henio napisał/a: Taka baba-chłop mnie by się przydała Heniu ... No to pakuj manatki ale długo byś ze mną nie wytrzymał... Zawiało grozą Z drugiej strony Henio mógłby nie podołać temu wyzwaniu Piękne wyroby, Wesołych Świąt Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ŁOJ ŁOJ... :tongue: Ale się nadreptałam przed tymi świętami...Ale czego się nie robi z miłości do pyszności... :grin: Łoj łoj... nie ma to jak przez żołądek do serca.. :grin: Aniu piękne wyroby... :clap: Wesołych Świąt ! Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 :grin: Obiecuję wędlinki w ''przekroju'' przez czas świąteczny zapodać :grin: Słowo harcerza... :grin: Jeszcze dziś 5 kg ''swojskiej'' wędzę, bo mi tamtą rodzinka ''zajumali''... :wink: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-211905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 :grin: :grin: :grin: I JUŻ POŚWIĘCONE... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-212190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 ...JUŻ POŚWIĘCONE...Teraz to już są bardziej wartościowe! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/4/#findComment-212191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.