Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andyandy może zamiast, a raczej razem z podaniem jakie mięso użyłeś wklej również fotki mięsa.

Dziadek tak robi i jest to bardziej obrazowe dla nowych niż wpis wp. kl I

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238361
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

szynka 16 kg Krojona nożem na kawałki i mielona - sito szarpak

łopatka 5,5 kg mielona sito - szarpak

karkówka 4 kg mielona - sito 10

boczek 4,5 kg mielony - sito 6

podgardle 3 kg mielone - sito 4

Czyli każdy z tych elementów już nie "obrabiasz", nic nie wycinasz, ani nie usuwasz tylko mielisz całe mięso z łopatki na szarpaku , mięso z karkówki na 10 itd. Ja wtedy wygląda problem ścięgnistych fragmentów ,w gotowy wyrobie , które niewątpliwie są w tych kawałkach ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238366
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Tak i jest to podyktowane tym, że mam tylko jedna rękę sprawną częściowo więc jak swoją technologię dopasowuję do własnych możliwości manualnych. Może spróbujesz kiedyś zamiast ucierania, zmiksować czosnek z wodą lub rosołkiem który dodajesz. Dodaj też przyprawy do peklosoli wymieszaj, a sprawdzisz, że rozprowadzenie w masie mięsnej jest bez problemu szczególnie w tłuściejszych wyrobach. Przy ilości 30 kg to istotny problem z mieszaniem składników w moim przypadku. A może czas na małe zmiany. W każdym bądź razie moja obecność przewróciła toksyczne "pomniki ogrodowe" i zapachniało dobrą wędzonką, zmieniając oblicze strony.

Chudziak wygląda to tak:

 

[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 22:22 ]

chudziak, wygląda tak:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238372
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia widziałam- wygląda :thumbsup: chciałam się tylko upewnić czy dobrze rozumiem jak postępujesz z użytymi elementami mięsa .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238380
Udostępnij na innych stronach

W każdym bądź razie moja obecność przewróciła toksyczne "pomniki ogrodowe"

 

Nie przechwalaj się kolego . Zaręczam że moje wyroby wędzone w wędzarni klinkierowej nie mniej pachną niż Twoje .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238383
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Witam ja w moich wyrobach wzoruje sie na recepturach z ksiazek amerykanskich takich slaw wedliniarskich jak np Rytek Kutas , czy Adam Marianski (to akurat czysty polak ale mieszka w usa od 79 roku) co ciekawe wlasnie tak jak Andy pisze wszystkie przyprawy wraz z peklosola miksuje sie z woda w blenderze i dodaje do mielonego miesa dlatego ze polaczone z woda o wiele lepiej wchlaniaja sie w mieso . Ponadto nic nie ma o klasach miesa , jest napisane np mieso z karkowki tyle i tyle , mieso z szynki tyle i tyle , boczek , slonina tyle a tyle , mieso chude mielimy tak a tluste tak Rowniez dodatki beztluszczowego mleka w proszku czy koncentratu sojowego sa jak najbardziej normalne i nie maja nic wspolnego z wielofosforanami i inna chemia.Kielbaski wg takich rzepisow sa bardzo smaczne i powtarzalne bo gdyby nie byly ,Kutas nie sprzedal by tylu tysiecy ksiazek.

 

Oczywiscie za nim ktos dojdzie do przepisu w ksiazce musi przeczytac pierwszych pare stron gdzie jak byk jest napisane , dlaczego miesza sie przyprawy z woda , dlaczego dodaje sie koncentrat sojowy , i musi rowniez przeczytac ze jesli autor podaje w przepisie szynke ,karkowke to chodzi mu o mieso bez skor ,kosci ,blon , czy krwawych kawalkow .

Podobnie jest na waszej stronce gdzie w dziale akademia dziadka , Dizadek wyjasnia dokladnie zasady masarstwa , a malo tego tego sa nawet fotki .

Tak wiec w czym klopot , jesli Andy napisze szynka to ktos kto ma minimum oleju w glowie i czytal choc troche akedemie dziadka ( a jak nie to niech mieli kosci i sciegna do kiElbasy )wie ze chodzi mu o mieso z szynki bez blon skor i kosci .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238404
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

szynka 16 kg Krojona nożem na kawałki i mielona - sito szarpak

łopatka 5,5 kg mielona sito - szarpak

karkówka 4 kg mielona - sito 10

boczek 4,5 kg mielony - sito 6

podgardle 3 kg mielone - sito 4

Czyli każdy z tych elementów już nie "obrabiasz", nic nie wycinasz, ani nie usuwasz tylko mielisz całe mięso z łopatki na szarpaku , mięso z karkówki na 10 itd. Ja wtedy wygląda problem ścięgnistych fragmentów ,w gotowy wyrobie , które niewątpliwie są w tych kawałkach ?

u mnie np takie rzeczy obkręcają się dookoła ślimaka przy nożyku przed sitkiem :cool::cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240344
Udostępnij na innych stronach

u mnie np takie rzeczy obkręcają się dookoła ślimaka przy nożyku przed sitkiem

Czas naostrzyć nóż i sitko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240349
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, :clap: :clap: :clap:

Sprawa maistra boi się (rosyjskie przysłowie) :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240734
Udostępnij na innych stronach

LOVE - szczególnie czwarty rząd

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240735
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, kupa tego robisz! i fajnie to wyglondoł, rownoł jak we woju! widzam fest żejś napieprzoł :clap: :clap: :clap:

 

Andyandy, dużo tego robisz! ładnie to wygląda, równo jak we wojsku! widzę że dużo przypraw dajesz! :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240924
Udostępnij na innych stronach

bartnik, Przyprawy dodaję w ilości:

Pieprz czarny 4 gr / 1 kg

czosnek ok 2 ząbków / 1 kg

Pieprz Cayenne płaska łyżeczka na 10 kg

ziele angielskie sproszkowane 0,5 gr / 10 kg - połowę płaskiej łyżeczki

liść laurowy sproszkowany 0,5 gr / 10 kg - połowę płaskiej łyżeczki

peklosól 16 - 16,8 gr / 1 kg

czasami dodaję przyprawę kebab - gyros 5 gr / 10 kg

glukozę 25 gr /10 kg

Wędzę 50 st. do uzyskania odpowiedniego słomkowego koloru - średnim dymem z tlącego się drewna. wieszam i na drugi dzień parzę ok 20 minut w temp 75 st i studzę pod natryskiem ( pistolet ogrodowy ) Dlaczego na drugi dzień - kiełbasy po wędzeniu nabierają głębokiego aromatu wędzenia i uzyskują wspaniały smak po kilku dniach. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240966
Udostępnij na innych stronach

Pieprz czarny 4 gr / 1 kg

Pieprz Cayenne płaska łyżeczka na 10 kg

andy... toż to gębę wykręca... u lala :) kiełbasa wspaniała !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-241131
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

zak100, Czego nie rozumiesz

Prosze o przeniesienie mojego postu i "zak100" do właściwego działu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-265456
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Spokojnie odpoczywam, a tu zbliżają się świętą więc zrobiłem małą piramidę.

Ta piramida za długo nie postoi,ale budulec :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275908
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak, to jest kiełbaska siekana szynkowa o składzie bliżej nie określonym :grin:

Fotka zrobiona zaraz po ostudzeniu z parzenia. Smak fantastyczny i będzie się pogłębiał w miarę upływu czasu, więc na święta osiągnie właściwy zapach i smaczek. Szukam wędliniarskiego "Grala" więc idę własną drogą i jestem coraz bliżej bo ile bym nie zrobił - to zawsze dużo, dużo za mało.

Skład i przyprawy są ważne, ale właściwe wędzenie wydobywa to coś, co doprowadza smakoszy do szaleństwa. Dlatego dobra prosta wędzarnia jest podstawą i chyba najważniejszym elementem!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275954
Udostępnij na innych stronach

co doprowadza smakoszy do szaleństwa

W takim razie, czy aby na pewno obrałeś dobry kierunek? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275959
Udostępnij na innych stronach

Maxell, Doprowadziłem do perfekcji wędzenie w mojej wędzarni. Jednak jestem pewny, że wędzenie przy - 10 i więcej stopni i otwartym palenisku nadaje wspaniały smak i kolor. Temperatury oscylujące w temperaturze 0 do + 10 i duża wilgotność wymaga innej techniki wędzenia z dużym przewietrzeniem - przepływem. Istotną sprawą jest dobór przypraw i nośnika smaku - tłuszczo. Efekt końcowy parzenie, studzenie i przechowywanie odgrywa również bardzo ważna role.

Właściwy smak w wędlinach nie tylko dojrzewających zaczyna się od czystości i sterylności użytego sprzętu dlatego używam wodorotlenku sodu. Odstawiłem wszelkiego rodzaju kamionki i gary emaliowane. Mięsko się pekluje, ja śpię spokojnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275968
Udostępnij na innych stronach

używam wodorotlenku sodu.

Używanie sody kaustycznej może być bardzo niebezpieczne dla osoby nie obeznanej, z jej innymi działaniami, oprócz właściwości bakteriobójczych .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275973
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, zostało Ci szkło , KO lub plastik !!!!

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275985
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.