miro Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 18 Września 2012 Andyandy może zamiast, a raczej razem z podaniem jakie mięso użyłeś wklej również fotki mięsa.Dziadek tak robi i jest to bardziej obrazowe dla nowych niż wpis wp. kl I Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 18 Września 2012 szynka 16 kg Krojona nożem na kawałki i mielona - sito szarpak łopatka 5,5 kg mielona sito - szarpak karkówka 4 kg mielona - sito 10 boczek 4,5 kg mielony - sito 6 podgardle 3 kg mielone - sito 4Czyli każdy z tych elementów już nie "obrabiasz", nic nie wycinasz, ani nie usuwasz tylko mielisz całe mięso z łopatki na szarpaku , mięso z karkówki na 10 itd. Ja wtedy wygląda problem ścięgnistych fragmentów ,w gotowy wyrobie , które niewątpliwie są w tych kawałkach ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 18 Września 2012 EAnna, Tak i jest to podyktowane tym, że mam tylko jedna rękę sprawną częściowo więc jak swoją technologię dopasowuję do własnych możliwości manualnych. Może spróbujesz kiedyś zamiast ucierania, zmiksować czosnek z wodą lub rosołkiem który dodajesz. Dodaj też przyprawy do peklosoli wymieszaj, a sprawdzisz, że rozprowadzenie w masie mięsnej jest bez problemu szczególnie w tłuściejszych wyrobach. Przy ilości 30 kg to istotny problem z mieszaniem składników w moim przypadku. A może czas na małe zmiany. W każdym bądź razie moja obecność przewróciła toksyczne "pomniki ogrodowe" i zapachniało dobrą wędzonką, zmieniając oblicze strony. Chudziak wygląda to tak: [ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 22:22 ]chudziak, wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 18 Września 2012 Zdjęcia widziałam- wygląda :thumbsup: chciałam się tylko upewnić czy dobrze rozumiem jak postępujesz z użytymi elementami mięsa . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 18 Września 2012 W każdym bądź razie moja obecność przewróciła toksyczne "pomniki ogrodowe" Nie przechwalaj się kolego . Zaręczam że moje wyroby wędzone w wędzarni klinkierowej nie mniej pachną niż Twoje . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 18 Września 2012 Witam Witam ja w moich wyrobach wzoruje sie na recepturach z ksiazek amerykanskich takich slaw wedliniarskich jak np Rytek Kutas , czy Adam Marianski (to akurat czysty polak ale mieszka w usa od 79 roku) co ciekawe wlasnie tak jak Andy pisze wszystkie przyprawy wraz z peklosola miksuje sie z woda w blenderze i dodaje do mielonego miesa dlatego ze polaczone z woda o wiele lepiej wchlaniaja sie w mieso . Ponadto nic nie ma o klasach miesa , jest napisane np mieso z karkowki tyle i tyle , mieso z szynki tyle i tyle , boczek , slonina tyle a tyle , mieso chude mielimy tak a tluste tak Rowniez dodatki beztluszczowego mleka w proszku czy koncentratu sojowego sa jak najbardziej normalne i nie maja nic wspolnego z wielofosforanami i inna chemia.Kielbaski wg takich rzepisow sa bardzo smaczne i powtarzalne bo gdyby nie byly ,Kutas nie sprzedal by tylu tysiecy ksiazek. Oczywiscie za nim ktos dojdzie do przepisu w ksiazce musi przeczytac pierwszych pare stron gdzie jak byk jest napisane , dlaczego miesza sie przyprawy z woda , dlaczego dodaje sie koncentrat sojowy , i musi rowniez przeczytac ze jesli autor podaje w przepisie szynke ,karkowke to chodzi mu o mieso bez skor ,kosci ,blon , czy krwawych kawalkow .Podobnie jest na waszej stronce gdzie w dziale akademia dziadka , Dizadek wyjasnia dokladnie zasady masarstwa , a malo tego tego sa nawet fotki . Tak wiec w czym klopot , jesli Andy napisze szynka to ktos kto ma minimum oleju w glowie i czytal choc troche akedemie dziadka ( a jak nie to niech mieli kosci i sciegna do kiElbasy )wie ze chodzi mu o mieso z szynki bez blon skor i kosci . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-238404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 27 Września 2012 szynka 16 kg Krojona nożem na kawałki i mielona - sito szarpak łopatka 5,5 kg mielona sito - szarpak karkówka 4 kg mielona - sito 10 boczek 4,5 kg mielony - sito 6 podgardle 3 kg mielone - sito 4Czyli każdy z tych elementów już nie "obrabiasz", nic nie wycinasz, ani nie usuwasz tylko mielisz całe mięso z łopatki na szarpaku , mięso z karkówki na 10 itd. Ja wtedy wygląda problem ścięgnistych fragmentów ,w gotowy wyrobie , które niewątpliwie są w tych kawałkach ? u mnie np takie rzeczy obkręcają się dookoła ślimaka przy nożyku przed sitkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 27 Września 2012 u mnie np takie rzeczy obkręcają się dookoła ślimaka przy nożyku przed sitkiemCzas naostrzyć nóż i sitko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 30 Września 2012 I kolejna partia mojej kiełbasy z "połcia" - antybranżowej, produkcji na "oko" http://imageshack.us/a/img560/2196/78087196.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img820/6246/33365516.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img560/8789/99380498.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img703/5748/64962799.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img337/823/98569160.jpg Uploaded with ImageShack.us A na koniec rybka sielawa http://imageshack.us/a/img687/1600/18633038.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img193/1188/36349368.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img850/4352/71917852.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 30 Września 2012 Andyandy, :clap: :clap: :clap: Sprawa maistra boi się (rosyjskie przysłowie) :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 30 Września 2012 LOVE - szczególnie czwarty rząd Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 1 Października 2012 Andyandy, kupa tego robisz! i fajnie to wyglondoł, rownoł jak we woju! widzam fest żejś napieprzoł :clap: :clap: :clap: Andyandy, dużo tego robisz! ładnie to wygląda, równo jak we wojsku! widzę że dużo przypraw dajesz! :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 2 Października 2012 bartnik, Przyprawy dodaję w ilości: Pieprz czarny 4 gr / 1 kg czosnek ok 2 ząbków / 1 kg Pieprz Cayenne płaska łyżeczka na 10 kg ziele angielskie sproszkowane 0,5 gr / 10 kg - połowę płaskiej łyżeczki liść laurowy sproszkowany 0,5 gr / 10 kg - połowę płaskiej łyżeczki peklosól 16 - 16,8 gr / 1 kg czasami dodaję przyprawę kebab - gyros 5 gr / 10 kg glukozę 25 gr /10 kg Wędzę 50 st. do uzyskania odpowiedniego słomkowego koloru - średnim dymem z tlącego się drewna. wieszam i na drugi dzień parzę ok 20 minut w temp 75 st i studzę pod natryskiem ( pistolet ogrodowy ) Dlaczego na drugi dzień - kiełbasy po wędzeniu nabierają głębokiego aromatu wędzenia i uzyskują wspaniały smak po kilku dniach. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-240966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 2 Października 2012 witam, pieprzu dajesz już tyle ile ja na śląsku (my tu też pieprzymy - przyprawa)! ja daję więcej soli jeszcze. zaś przyprawy pozostałe, to zależnie od gustu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-241130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 2 Października 2012 Pieprz czarny 4 gr / 1 kgPieprz Cayenne płaska łyżeczka na 10 kgandy... toż to gębę wykręca... u lala kiełbasa wspaniała !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-241131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 15 Listopada 2012 Kolejne wyroby wtorkowe. Wędzonka, jak wędzonka teraz się parzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-250058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 31 Stycznia 2013 zak100, Czego nie rozumiesz Prosze o przeniesienie mojego postu i "zak100" do właściwego działu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-265456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 20 Marca 2013 Spokojnie odpoczywam, a tu zbliżają się świętą więc zrobiłem małą piramidę. W sobotę wędzenie następne: schabik, szynka i boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 20 Marca 2013 Spokojnie odpoczywam, a tu zbliżają się świętą więc zrobiłem małą piramidę.Ta piramida za długo nie postoi,ale budulec :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Marca 2013 Andyandy, jakiś obszerny musisz mieć koszyk do święconki ale piramidka fajna Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Marca 2013 karolszymczak, to jest kiełbaska siekana szynkowa o składzie bliżej nie określonym :grin: Fotka zrobiona zaraz po ostudzeniu z parzenia. Smak fantastyczny i będzie się pogłębiał w miarę upływu czasu, więc na święta osiągnie właściwy zapach i smaczek. Szukam wędliniarskiego "Grala" więc idę własną drogą i jestem coraz bliżej bo ile bym nie zrobił - to zawsze dużo, dużo za mało. Skład i przyprawy są ważne, ale właściwe wędzenie wydobywa to coś, co doprowadza smakoszy do szaleństwa. Dlatego dobra prosta wędzarnia jest podstawą i chyba najważniejszym elementem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Marca 2013 co doprowadza smakoszy do szaleństwaW takim razie, czy aby na pewno obrałeś dobry kierunek? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Marca 2013 Maxell, Doprowadziłem do perfekcji wędzenie w mojej wędzarni. Jednak jestem pewny, że wędzenie przy - 10 i więcej stopni i otwartym palenisku nadaje wspaniały smak i kolor. Temperatury oscylujące w temperaturze 0 do + 10 i duża wilgotność wymaga innej techniki wędzenia z dużym przewietrzeniem - przepływem. Istotną sprawą jest dobór przypraw i nośnika smaku - tłuszczo. Efekt końcowy parzenie, studzenie i przechowywanie odgrywa również bardzo ważna role. Właściwy smak w wędlinach nie tylko dojrzewających zaczyna się od czystości i sterylności użytego sprzętu dlatego używam wodorotlenku sodu. Odstawiłem wszelkiego rodzaju kamionki i gary emaliowane. Mięsko się pekluje, ja śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 20 Marca 2013 używam wodorotlenku sodu. Używanie sody kaustycznej może być bardzo niebezpieczne dla osoby nie obeznanej, z jej innymi działaniami, oprócz właściwości bakteriobójczych . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 20 Marca 2013 Andyandy, zostało Ci szkło , KO lub plastik !!!! Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/8/#findComment-275985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.