myth Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 21 Czerwca 2013 dopiekanie w wędzarniTakie smakują mi najbardziej :lol: :thumbsup: :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-289498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Gonzo, To był mój kolejny eksperyment z dopiekaniem w wędzarni. Należy pilnować temperatury z termometrem. Dopiekać może za dużo powiedziane - ostatnie 1,5 godziny należy podnieść do 90 st już z małą ilością dymu. Nie należy zamykać paleniska i nie należy palić z płomieniem. Żar musi wystarczyć. Je żeli nie posiada się odpowiedniej wędzarni, należy parzyć w wodzie. Dogrzewanie dużym płomieniem psuje kolor i za bardzo wysusza, a zamknięcie paleniska pogorszy smak i zapach. :wink: A tunelom mówię NIE o bunkrach i pomnikach podobnie. :grin: [ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 08:00 ]DZIADEK, mam błąd w nagłówku muszę dodać i pozostałe wyroby. Tym razem był baleron, szynka, polędwica, boczek i żeberka mięsne. Kiełbasa była tydzień wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-289517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 22 Czerwca 2013 pis67, Moje NIE oznacza, że mam sezon na wędzenie cały rok i w każdej pogodzie i zawsze wyśmienite wyroby. Liczy się prostota obsługi i bezproblemowa z przekładaniem wędzonek, łapaniem skroplin , pilnowanie paleniska i utrzymanie temperatury. Wiele i wiele innych problemów jakie są przedstawiane na forum i w prywatnych mailach. Forum jest po to, żeby nie popełniać standardowych błędów i wzorować się na sprawdzonych technologiach i odpowiedniej praktyce. Niestety jest non stop Déjà vu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-289587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 30 Lipca 2013 Był okres wędzenia w deszczu i silnym mrozie, teraz przyszła pora na wędzenie w upale. Na początek wędziłem udka. Solone około 16 godzin w solance 5% soli. Wędzone tradycyjne 50 do 60 st i dopiekanie prze 55 minut w temperaturze 95 do 100 st Po udkach przyszedł czas na schab i boczek. Upał w cieniu najchłodniejsze miejsce 26 st woda tylko z kranu + 10 st Nastrzyk dość obficie solanki 6% - peklosól i woda mineralna, następnie woda z kranu i również solanka 6 % biorąc pod uwagę temperaturę i nastrzyk. Boczek już bez nastrzyku - solanka 6%. Czas peklowania cztery dni i zmiany solanki na świeżą po dwóch dniach, chociaż nie było oznak na wymianę. Temperatura jednak swoje robi a mięska troszkę było więc nie ryzykuję. Jak na fotkach widać wyszło super i bez problemu, a w smaku rewelacyjnie. Dodam że jeszcze przyplątały się żeberka mięsne, które również wspaniale smakują. Przebieg wędzenia klasyczne opalanie i drobna mączka drzewna. ( buk, olcha i troszkę brzozy ) Dodam, że nie ma lepszego smaku i bezproblemowego wędzenia bez stosowania mączki drzewnej. Uważam, że to jest podstawa pozyskania odpowiedniego dymu do wędzenia, a drewno w szczapach do utrzymania odpowiedniej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 30 Lipca 2013 Andyandy, wszystko piękne jak malowane, o smaku nie ma zapewne co wspominać, ale powiedz mi jak pozyskujesz mączkę drzewną? W Szwecji kupuję ją w paczkach, ale tania nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 30 Lipca 2013 sverige2, Proste i nie zawodne podczas cięcia drewna na opał. Staram się zbierać czyste trociny z odpowiednich gatunków drzew. Czasami zakładam koło cierne - tarcze, zamiast tarczy do cięcia, przykręcam deskę jako prowadnicę i jeden klocek wystarczy na uzyskanie całego worka mączki drzewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 30 Lipca 2013 Dzięki Andyandy, niby proste, ale niestety nie posiadam krajzegi. Drzewo do kominka kupuję w związku z tym pocięte na szczapy, ale będzie się w takim razie trzeba udać z własnym drzewem do zaprzyjaźnionego stolarza, i to chyba będzie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 30 Lipca 2013 niby proste, ale niestety nie posiadam krajzegi.a szlifierkę kątową masz? :tongue: zakłądasz tarczę cierna i jazda Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 30 Lipca 2013 No mam, ale małą , i tarczę cierną fi 125 mm. to chyba ciut przy krótko? Ale spróbować można, dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 30 Lipca 2013 Polecam tarczę do małej szlifierki kontowej, do ciecia drzewa. Na obwodzie tarczy zamontowany jest taki sam łańcuch tnący jak w pile spalinowej. Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Wczorajsze wędzenie - burze, deszcz i grad. A wędzonki jak wędzonki zawsze super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-296310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Gonzo, tak zgadłeś dla sąsiadki. Była jeszcze kiełbasa i udka z kurczaków, tylko fotek nie zrobiłem. :thumbsup: PS: muszę wybudować większą wędzarnię bo już się nie mieszczę w starej, albo ograniczyć ilość sąsiadów chętnych na wędzonki. Przez nich zawsze potem głowa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-296313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Przez nich zawsze potem głowa boli.Za dużo książek Ci przynoszą, musisz ograniczyć wspólne czytanie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-296360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 3 Września 2013 Jest pływanie na "byle czym" i są wyroby z byle czego. Dałem się namówić na zrobienie 11 kg kiełbasy kupując mięsko w lokalnym sklepie masarskim. Ponieważ było już południe nie było dużego wyboru. Kupiłem: 3 kg mielonego ( ścinki na zrazy ) 2 kg ścinków, 4 kg łopatki, 2 kg podgardla. p-sól 182 gr ( 17 gra/ 1 kg ) pieprz 55 gr pieprz Cayenne 5 gr czosnek 3 główki przyprawa kebab - gyros 10 gr woda 300 mml Wszystko zmielone na sicie nr 10 przyprawy przed dodaniem zmieszane z p-solą , czosnek zmiksowany z wodą. Po dokładnym wymieszaniu odstawiłem na kilka godzin, nabiłem jelita i odstawiłem do osadzania. Wędzenie ciepłe 6 godzin i parzenie przez 20 min w temp. 80 st. Kiełbasa z "byle czego" okazała się rewelacyjna i szkoda, że tak mało zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 3 Września 2013 pieprz 55 gr pieprz Cayenne 5 gr no dopieprzyłeś tej kiełbasie :tongue: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 3 Września 2013 Maad, dlaczego dopieprzyłem! :grin: 5 gr na 1 kg normalna dawka przy lekko tłustej kiełbasie raczej smak pieprzu na średnim poziomie. Pieprz mielony średnio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 3 Września 2013 :shock: Toż to ''PLAGIAT'' jest ...!!! :devil: Prawie jak ''mój'' przepis ( z którego robiłam na zlot ) -----Pstt...tylko solenie ''przepieprzyłam'' :lol: Ps. Ale przyznasz..., że jest dobra... :thumbsup: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 3 Września 2013 einshel, Jak robiłem kiełbasy ostre pieprzowe do piwka, dawałem 6 do 8 gr na kilogram grubo mielone i połówki pieprzu. Wnuczka się zbuntowała i robię teraz normalnie. Normalnie to 3 do 4 gr pieprzu na 1 kg wsadu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 3 Września 2013 ...dopieprzyłeś tej kiełbasie :tongue: ...Z przyprawami to DOPIERO jest "jazda". Nie jest łatwo zadowolić wybrednych o DELIKATNYM PODNIEBIENIU. :wink: :tongue: Powszechnych "bywalcówh" tanich "markietów" nie ma sensu rozpatrywać, bo dla nich liczy się "taniość" jak i "WYGLĄD na LADZIE" no i wdrukowane w otępione główki "chemiczne smaki". :tongue: :lol: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 3 Września 2013 Andyandy, Zajefajna ta twoja "dopieprzona' jak nasz kolega Maad , Twoje wyroby są takie powiedziałbym przykładne -książkowe pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 9 Września 2013 Wykorzystałem przepis - skład mięsa troszkę inny - noga indycza 0,9 kg kutrowana z przyprawami i wodą, podgardla 1,7 kg, łopatka i ścinki od szynki - 3,9 kg. Przyprawy wg. przepisu bez kebabu - super smak, pikantność idealna - wszystkim smakuje - dzięki Andyandy, za przepisik. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-300023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 9 Września 2013 Jest pływanie na "byle czym" i są wyroby z byle czego. Dałem się namówić na zrobienie 11 kg kiełbasy kupując mięsko w lokalnym sklepie masarskim. Ponieważ było już południe nie było dużego wyboru. Kupiłem: 3 kg mielonego ( ścinki na zrazy ) 2 kg ścinków, 4 kg łopatki, 2 kg podgardla.Mam pytanie w związku z tym 3 kg mielonego ( ścinki na zrazy ) Czy to inaczej mówiąc mielone wołowe ??? I co to te 2 kg ścinków ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-300025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Kiełbasa jakich wiele, a może nie. Moje ostatnie wyroby powstały na doświadczeniach z produkcji własnych kiełbas.Kiełbasa w osłonce białkowej 65 mm: ( nazwa nie ma pojęcia jak nazwać )Skład na 4 batony: ponad 5 kgSzynka 4 kgŁopatka 1 kgBoczek 0,5 kgPrzyprawy peklosól 16,5 gram / 1 kgPieprz czarny grubo mielony 2,5 gr/1 kgPieprz Cayenne 2 grCzosnek 2 do 3 ząbków /1 kg( Opcja: zmiksowane 2 do 4 ziaren ziela angielskiego i dwa trzy listki liścia laurowego )Woda 150 grSzynka, łopatka i boczek grubo krojone, peklowane 24 h.Łopatkę i boczek po peklowaniu mielę sitem 3 lub 4 szynkę zostawiam w całości po peklowaniu. Farsz mieszam do uzyskania początku kleistości bez dodatków, mieszam wszystkie sypkie przyprawy i powoli dodając zmieszane przyprawy mieszam dalej farsz do rozprowadzenia przypraw.Miksuję czosnek z wodą i dodaję na koniec do farszu mieszając do odpowiedniej kleistości.Nabijam osłonki i osadzam 4 godziny. Wędzę w temp 55 do 60 st st do uzyskania odpowiedniego koloru.Parzenie przez 55 min w temp 72 st.Opcjonalne: podwędzenie przez 2 godz po parzeniu w zimnym dymie.Kiełbasy pozostawiam na 48 godziny w chłodnymi przewiewnym miejscu do podsuszenia i uzyskania odpowiedniego smaku. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-326764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Kiełbasa jakich wiele, a może nie. Moje ostatnie wyroby powstały na doświadczeniach z produkcji własnych kiełbas.Kiełbasa w osłonce białkowej 65 mm: ( nazwa nie ma pojęcia jak nazwać ) A where ist snimka...? inaczej nie biorę.. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-326814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 10 Lutego 2014 Postanowiłem opracować najprostszą kiełbasę szynkową dla niejadków. Skład: ( 6 do 8 batonów )szynka 10 kgżeberka extra mięsne 2 kg ( bez żeberek )łopatka 2 kgPrzyprawy:peklosól 17 gr/1 kgpieprz czarny 2 gr / 1 kggałka muszkatelowa 0,5 gr / 1 kg Czosnek 1 gr /1 kg ( opcja dla smakoszy )Mięso przed mieleniem i krojeniem peklujemy.Szynkę kroimy na duże kawałki - uzależnione od wielkości osłonki.Żeberka i łopatkę mielimy sito 4 dwukrotnie. Całość wstępnie mieszamy.Przyprawy i peklosól rozpuszczamy w wodzie 0,5 litra i wlewamy do farszu cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej kleistości.Pozostawiamy na 12 godzin następnie nabijamy ciasno osłonki 65 mm lub 100 mm.Dwie godziny osadzania i wędzimy ciepłym dymem 6 godzin.Parzenie do uzyskania 72 st wewnątrz, hartowanie - studzenie i powtórne podwędzenie zimnym dymem 2 godziny. Już jest zaplanowana produkcja na najbliższy wyjazd, a pełną fotorelację przedstawię. CDN. ; Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-332883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.