Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dopiekanie w wędzarni

Takie smakują mi najbardziej :) :lol: :cool: :thumbsup: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-289498
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gonzo, To był mój kolejny eksperyment z dopiekaniem w wędzarni. Należy pilnować temperatury z termometrem. Dopiekać może za dużo powiedziane - ostatnie 1,5 godziny należy podnieść do 90 st już z małą ilością dymu. Nie należy zamykać paleniska i nie należy palić z płomieniem. Żar musi wystarczyć. Je żeli nie posiada się odpowiedniej wędzarni, należy parzyć w wodzie. Dogrzewanie dużym płomieniem psuje kolor i za bardzo wysusza, a zamknięcie paleniska pogorszy smak i zapach. :wink: A tunelom mówię NIE o bunkrach i pomnikach podobnie. :grin:

 

[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 08:00 ]

DZIADEK, mam błąd w nagłówku muszę dodać i pozostałe wyroby. Tym razem był baleron, szynka, polędwica, boczek i żeberka mięsne. Kiełbasa była tydzień wcześniej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-289517
Udostępnij na innych stronach

pis67, Moje NIE oznacza, że mam sezon na wędzenie cały rok i w każdej pogodzie i zawsze wyśmienite wyroby. Liczy się prostota obsługi i bezproblemowa z przekładaniem wędzonek, łapaniem skroplin , pilnowanie paleniska i utrzymanie temperatury. Wiele i wiele innych problemów jakie są przedstawiane na forum i w prywatnych mailach. Forum jest po to, żeby nie popełniać standardowych błędów i wzorować się na sprawdzonych technologiach i odpowiedniej praktyce. Niestety jest non stop Déjà vu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-289587
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Był okres wędzenia w deszczu i silnym mrozie, teraz przyszła pora na wędzenie w upale. Na początek wędziłem udka. Solone około 16 godzin w solance 5% soli. Wędzone tradycyjne 50 do 60 st i dopiekanie prze 55 minut w temperaturze 95 do 100 st

Po udkach przyszedł czas na schab i boczek. Upał w cieniu najchłodniejsze miejsce 26 st woda tylko z kranu + 10 st Nastrzyk dość obficie solanki 6% - peklosól i woda mineralna, następnie woda z kranu i również solanka 6 % biorąc pod uwagę temperaturę i nastrzyk.

Boczek już bez nastrzyku - solanka 6%. Czas peklowania cztery dni i zmiany solanki na świeżą po dwóch dniach, chociaż nie było oznak na wymianę. Temperatura jednak swoje robi a mięska troszkę było więc nie ryzykuję.

Jak na fotkach widać wyszło super i bez problemu, a w smaku rewelacyjnie. Dodam że jeszcze przyplątały się żeberka mięsne, które również wspaniale smakują.

Przebieg wędzenia klasyczne opalanie i drobna mączka drzewna. ( buk, olcha i troszkę brzozy ) Dodam, że nie ma lepszego smaku i bezproblemowego wędzenia bez stosowania mączki drzewnej. Uważam, że to jest podstawa pozyskania odpowiedniego dymu do wędzenia, a drewno w szczapach do utrzymania odpowiedniej temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294666
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, wszystko piękne jak malowane, o smaku nie ma zapewne co wspominać, ale powiedz mi jak pozyskujesz mączkę drzewną? W Szwecji kupuję ją w paczkach, ale tania nie jest.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294668
Udostępnij na innych stronach

sverige2, Proste i nie zawodne podczas cięcia drewna na opał. Staram się zbierać czyste trociny z odpowiednich gatunków drzew. Czasami zakładam koło cierne - tarcze, zamiast tarczy do cięcia, przykręcam deskę jako prowadnicę i jeden klocek wystarczy na uzyskanie całego worka mączki drzewnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294670
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Andyandy, niby proste, ale niestety nie posiadam krajzegi. Drzewo do kominka kupuję w związku z tym pocięte na szczapy, ale będzie się w takim razie trzeba udać z własnym drzewem do zaprzyjaźnionego stolarza, i to chyba będzie rozwiązanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294671
Udostępnij na innych stronach

niby proste, ale niestety nie posiadam krajzegi.

a szlifierkę kątową masz? :tongue:

zakłądasz tarczę cierna i jazda

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294677
Udostępnij na innych stronach

Polecam tarczę do małej szlifierki kontowej, do ciecia drzewa. Na obwodzie tarczy zamontowany jest taki sam łańcuch tnący jak w pile spalinowej.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-294682
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Gonzo, tak zgadłeś dla sąsiadki. Była jeszcze kiełbasa i udka z kurczaków, tylko fotek nie zrobiłem. :thumbsup:

PS: muszę wybudować większą wędzarnię bo już się nie mieszczę w starej, albo ograniczyć ilość sąsiadów chętnych na wędzonki. Przez nich zawsze potem głowa boli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-296313
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jest pływanie na "byle czym" i są wyroby z byle czego. Dałem się namówić na zrobienie 11 kg kiełbasy kupując mięsko w lokalnym sklepie masarskim. Ponieważ było już południe nie było dużego wyboru.

Kupiłem:

3 kg mielonego ( ścinki na zrazy )

2 kg ścinków,

4 kg łopatki,

2 kg podgardla.

p-sól 182 gr ( 17 gra/ 1 kg )

pieprz 55 gr

pieprz Cayenne 5 gr

czosnek 3 główki

przyprawa kebab - gyros 10 gr

woda 300 mml

Wszystko zmielone na sicie nr 10 przyprawy przed dodaniem zmieszane z p-solą , czosnek zmiksowany z wodą.

Po dokładnym wymieszaniu odstawiłem na kilka godzin, nabiłem jelita i odstawiłem do osadzania.

Wędzenie ciepłe 6 godzin i parzenie przez 20 min w temp. 80 st.

Kiełbasa z "byle czego" okazała się rewelacyjna i szkoda, że tak mało zrobiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298935
Udostępnij na innych stronach

pieprz 55 gr

pieprz Cayenne 5 gr

no dopieprzyłeś tej kiełbasie :tongue: ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298937
Udostępnij na innych stronach

:shock: Toż to ''PLAGIAT'' jest ...!!! :devil: Prawie jak ''mój'' przepis ( z którego robiłam na zlot ) -----Pstt...tylko solenie ''przepieprzyłam'' :lol: Ps. Ale przyznasz..., że jest dobra... :cool: :thumbsup: :cool: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298939
Udostępnij na innych stronach

einshel, Jak robiłem kiełbasy ostre pieprzowe do piwka, dawałem 6 do 8 gr na kilogram grubo mielone i połówki pieprzu. Wnuczka się zbuntowała i robię teraz normalnie. Normalnie to 3 do 4 gr pieprzu na 1 kg wsadu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298940
Udostępnij na innych stronach

...dopieprzyłeś tej kiełbasie :tongue: ;)...

Z przyprawami to DOPIERO jest "jazda". :cool:

 

Nie jest łatwo zadowolić wybrednych

o DELIKATNYM PODNIEBIENIU. :wink: :tongue:

 

Powszechnych "bywalcówh" tanich "markietów" nie ma sensu rozpatrywać,

bo dla nich liczy się "taniość" jak i "WYGLĄD na LADZIE"

no i wdrukowane w otępione główki "chemiczne smaki". :tongue: :lol: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-298944
Udostępnij na innych stronach

Wykorzystałem przepis - skład mięsa troszkę inny - noga indycza 0,9 kg kutrowana z przyprawami i wodą, podgardla 1,7 kg, łopatka i ścinki od szynki - 3,9 kg. Przyprawy wg. przepisu bez kebabu - super smak, pikantność idealna - wszystkim smakuje - dzięki Andyandy, za przepisik.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-300023
Udostępnij na innych stronach

Jest pływanie na "byle czym" i są wyroby z byle czego. Dałem się namówić na zrobienie 11 kg kiełbasy kupując mięsko w lokalnym sklepie masarskim. Ponieważ było już południe nie było dużego wyboru.

Kupiłem:

3 kg mielonego ( ścinki na zrazy )

2 kg ścinków,

4 kg łopatki,

2 kg podgardla.

Mam pytanie w związku z tym 3 kg mielonego ( ścinki na zrazy ) Czy to inaczej mówiąc mielone wołowe ??? I co to te 2 kg ścinków ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-300025
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Kiełbasa jakich wiele, a może nie. 

Moje ostatnie wyroby powstały na doświadczeniach z produkcji własnych kiełbas.

Kiełbasa w osłonce białkowej 65 mm: ( nazwa nie ma pojęcia jak nazwać )

Skład na 4 batony: ponad 5 kg

Szynka 4 kg

Łopatka 1 kg

Boczek 0,5 kg

Przyprawy peklosól 16,5 gram / 1 kg

Pieprz czarny grubo mielony 2,5 gr/1 kg

Pieprz Cayenne 2 gr

Czosnek 2 do 3 ząbków /1 kg

( Opcja: zmiksowane 2 do 4 ziaren ziela angielskiego i dwa trzy listki liścia laurowego )

Woda 150 gr

Szynka, łopatka i boczek grubo krojone, peklowane 24 h.

Łopatkę i boczek po peklowaniu mielę sitem 3 lub 4 szynkę zostawiam w całości po peklowaniu. 

Farsz mieszam do uzyskania początku kleistości bez dodatków,   

mieszam wszystkie sypkie przyprawy i powoli dodając zmieszane przyprawy mieszam dalej farsz do rozprowadzenia przypraw.

Miksuję czosnek z wodą i dodaję na koniec do farszu mieszając do odpowiedniej kleistości.

Nabijam osłonki i osadzam 4 godziny. Wędzę w temp 55 do 60 st st do uzyskania odpowiedniego koloru.

Parzenie przez 55 min w temp 72 st.

Opcjonalne: podwędzenie przez 2 godz po parzeniu w zimnym dymie.

Kiełbasy pozostawiam na 48 godziny w chłodnymi przewiewnym  miejscu do  podsuszenia i uzyskania odpowiedniego smaku.

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-326764
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jakich wiele, a może nie. 

Moje ostatnie wyroby powstały na doświadczeniach z produkcji własnych kiełbas.

Kiełbasa w osłonce białkowej 65 mm: ( nazwa nie ma pojęcia jak nazwać )

 

 

A where  ist  snimka...? inaczej nie biorę.. :tongue:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-326814
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Postanowiłem opracować najprostszą kiełbasę szynkową dla niejadków. 

Skład: ( 6 do 8 batonów )

szynka 10 kg

żeberka extra mięsne 2 kg ( bez żeberek )

łopatka 2 kg

Przyprawy:

peklosól 17 gr/1 kg

pieprz czarny 2 gr / 1 kg

gałka muszkatelowa 0,5 gr / 1 kg 

Czosnek 1 gr /1 kg ( opcja dla smakoszy )

Mięso przed mieleniem i krojeniem peklujemy.

Szynkę  kroimy na duże kawałki - uzależnione od wielkości osłonki.

Żeberka i łopatkę mielimy sito 4 dwukrotnie. Całość wstępnie mieszamy.

Przyprawy i peklosól rozpuszczamy w wodzie 0,5 litra i wlewamy do farszu cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej kleistości.

Pozostawiamy na 12 godzin następnie nabijamy ciasno osłonki 65 mm lub 100 mm.

Dwie godziny osadzania i wędzimy ciepłym dymem 6 godzin.

Parzenie do uzyskania 72 st wewnątrz, hartowanie - studzenie i powtórne podwędzenie zimnym dymem 2 godziny.

 

Już jest zaplanowana produkcja na najbliższy wyjazd, a pełną fotorelację przedstawię. CDN.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/11/#findComment-332883
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.