Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio rozmawiałem z szefową produkcji w dużych zakładach mięsnych. na moje pytanie ile mięsa jest w kiełbasach pani odpowiedziała: jakie mięso??? jak Tesco zamawia u nas 2 tony kiełbasy po 4zł za 1kg to jak ja mam to zrobić z mięsa??? nie da się...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-235629
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andyandy - trochę nam bajdużysz o tych kiełbasach . Jest tendencja do wstawiania receptur byle jak bez klasyfikacji mięsa a więc z połcia . A więc trochę mięsa z tego trochę z tego ,trochę przypraw soli , pociapiemy to trochę , trochę zmielimy , nadziejemy i już mamy kiełbasę do wędzenia. Wcale nie piszę że takie kiełbasy są złe . Są nieraz jeszcze smaczniejsze . Problem jest w tym że nie można przekazać powtarzalności jej składu innym . Przy takim przekazywaniu receptur to jak będzie nasz 20-tu to każdemu wyjdzie ta kiełbasa inna. Klasyfikacja mięs to podstawa do robienia powtarzalnych kiełbas -składem. Wędliny z lat 70-tych to wędliny z dodatkiem upostaciowionego białka od 5% do 15 %.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-235632
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Dlatego ja nie przekazuję receptur i nie podaję szczegółów. Jak trafię na coś co będzie przebojem, to powielę, sprawdzę i odpowiednio opracuję z wszelkimi zasadami recepturę wg przyjętych norm. Jesteś Zawodowcem w 100% i patrzysz pod tym katem. Ja wykonuję kiełbasy na własne potrzeby i tu nie muszę powielać bo powtarzalność nie jest mi potrzebna, a mam urozmaicenie i dalsze doświadczenie. Tak dodawano białko już pod koniec lat 70 tych prawie we wszystkich masarniach, ale dużo było jeszcze małych masarni w których tego nie stosowano. Więc nie wszędzie można tą "łatkę" przyczepić. Tak jak dzisiaj kiełbasa krakowska z każdej masarni smakuje i wygląda inaczej. Nawet jeżeli było białko 5% do 15% to w porównaniu z dzisiejszymi wypełniaczami i normami to pikuś! Jednak ja twierdzę, że od przekazywania receptur i szkolenia w dziedzinie masarstwa jest niestety SUPER VIP DZIADEK !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-235636
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ja nie przekazuję receptur i nie podaję szczegółów. Jak trafię na coś co będzie przebojem, to powielę

A to ciekawe - Można to rozumieć- Robię i pokazuję ale nie podam jak - jak mi się uda dobra to powiem jak . Więcej takich na forum to będzie forum z tajemnicami .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-235660
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostanie piątkowe wędzenie:

 

Skład: 33 kg

szynka 16 kg Krojona nożem na kawałki i mielona - sito szarpak

łopatka 5,5 kg mielona sito - szarpak

karkówka 4 kg mielona - sito 10

boczek 4,5 kg mielony - sito 6

podgardle 3 kg mielone - sito 4

 

Przyprawy:

peklosól 16,6 gr / 1 kg ( 548 gr )

pieprz czarny grubo mielony 132 gr

pieprz Cayenne 10 gr

czosnek 6 główek ( średnia wielkość polski )

przyprawa kebab - gyros 10 gr

ziele angielskie 3 gr sproszkowane

woda mineralna 300 gr

 

Przyprawy mieszam z peklosolą - łatwiej jest rozprowadzić.

Odmierzam około 250 gr soli z przyprawami i dodaje do grubo krojonej szynki w osobnej misce i mieszam do wchłonięcia się soli.

Pozostałą mieszankę dodaje do drobniejszego mielonego mięsa i mieszam do uzyskania odpowiedniej kleistości.

Następnie czosnek miksuję z wodą dojadając 150 gr do do krojonej szynki, a resztę do mielonego mięsa Całość mieszam dalej osobno bo jest lżej.

Czosnek zostanie z woda wchłonięty wtedy łącze razem mięska i mieszam do uzyskania odpowiedniej kleistości. Zostawiam w chłodnym miejscu na 16 godzin

Następnie nabijam osłonki białkowe i do wędzarni.

Wędzenie w temp 50 st do osiągnięcia odpowiedniego koloru, wyciągam do bezpośrednio do parzenia w temp 80 st przez 50 min. Schładzam i z powrotem wkładam do wędzarni na kilka godzin wędząc lekkim dymem do 30 st.

Wydajność z 33 kg wsadu otrzymałem 24 kg kiełbasy podsuszanej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238230
Udostępnij na innych stronach

Czy z całości zrobiłeś zarówno cienką jak i grubszą kiełbasę, te same przyprawy? Wyglądają smakowicie. :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238240
Udostępnij na innych stronach

zbig3133, Tak jak zabrakło grubszych kawałków szynki do osłonki 65 mm , a starałem się żeby dużo było pozostało około 5 kg wsadu na jelita 28 - 32. Boczek też przy okazji znalazł miejsce w wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238241
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Andyandy. Widzę że zagrywasz na nosie dwoma rękoma . Tak podany skład to chyba naigrywanie się .

Skład: 33 kg

szynka 16 kg Krojona nożem na kawałki i mielona - sito szarpak

łopatka 5,5 kg mielona sito - szarpak

karkówka 4 kg mielona - sito 10

boczek 4,5 kg mielony - sito 6

podgardle 3 kg mielone - sito 4

1. Cała szynka krojona i reszta przez szarpak - skóry, tłuszcz, ścięgna . mięsa ścięgniste itd.

2 . Cała łopatka przez szarpak.- gratuluję

Reszta to by przeszło jak maszynka poradzi .

Dziękujemy . Specjalista od wędzenia, a od pisania receptur to nie nazwę ...

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238245
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Bo to kiełbasa z połcia.A,la z połcia .Liczy się ,że apetycznie wygląda i każdy nawet nowy "werbunek z FB" wie jakie mięsa użyć :wink: czy jak kto woli zostały użyte :clap: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238248
Udostępnij na innych stronach

Liczy się ,że apetycznie wygląda

Tomaj.. Tylko się odrazu nie pogniewaj, ale co jest w końcu ważniejsze: smak czy wygląd..? Zobacz jak pięknie wyglądają sklepowe wędzonki ale czy tak dobrze też smaują.. :rolleyes: (już o ulepszaczach nie wspomnę)..

 

Fazit: Mają nie tylko ładnie smakować ale też ładnie wyglądać i pozostać ładnymi, zdrowymi wyrobami.. :wink:

 

[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 17:31 ]

Przepraszam za mój post.. Wygaszam.. Sorry Tomaju..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238255
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że smak też królewski. Widzę na przekroju naturalne przyprawy, a to mi się podoba. Smacznego. :thumbsup:
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238258
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, dla takich śliczności porzuciłbym dietę :lol: :thumbsup: :clap:

Wydajność z 33 kg wsadu otrzymałem 24 kg kiełbasy podsuszanej.

można sobie wyobrazić tą koncentrację smaku :) poezja.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238262
Udostępnij na innych stronach

Tak podany skład to chyba naigrywanie się .

Tak się podaje skład jeżeli nie chce się zdradzić prawdziwej receptury a tym bardziej wyprowadzić nowych zadymiaczy "na ludzi".

Piszę to z przykrością bo ocena dotyczy weterana naszego forum, którego bardzo cenię za całokształt działań.

Doświadczony zadymiacz dopasuje klasy mięsa na podstawie rozdrobnienia i dalszej obróbki. Natomiast nowicjusz pokroi całość jak leci i potem zdziwi się, skąd w zębach zostają "dziady" (za Markirm z Bielska :grin: ).

Kości i skóry to raczej nikt nie będzie dodawał, mam nadzieję :???: Chociaż, kto wie :???:

Jak widać Dziadku,, edukacyjne przesłanie naszego forum przegrywa z łatwą autoprezentacją.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238279
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Z PRZYKROŚCIĄ ZAWIADAMIAM ŻE: mięsko otrzymane było już wykrojone z i z i z itd. wszelkich błon, ścięgniste itp. ALBOWIEM - i tego na forum nie powiem, bo to prywatna inicjatywa. Ale jeżeli zostaną takowe wykrojone to nie muszę opisywać - zawsze jest mielone na drobnym sicie. Jak pisałem nie powielam żadnych firmowych kiełbas i nie powtarzam żadnych standardów sklepowych, wręcz unikam. Chyba większość użytkowników tak robi - cichutko i nie pisze. Takie jest moje zdanie bo nie wszyscy mogą się zawodowo spełnić i posiadają dostęp do nie ograniczonego zasobu Kl I, KL II, KL III, Krótko mówiąc każdy orze jak morze, szczególnie w miastach i nie tylko. Liczą się też zasoby finansowe i inne możliwości z tytułu lokalizacji. MOGĘ ZAPEWNIĆ że w mojej wędzarni nawet kij smakuje dobrze, a o wędzonkach nie wspomnę. Forumowicze, którzy wędzą wg moich wskazówek chyba potwierdzą. Dziadek przykro mi, ale robię wyroby własne domowe - nie firmowe i z surowców jakie uda mi się otrzymać na moja kieszeń. Ale chętnie korzystam z Twoich porad i adoptuję je do moich wyrobów. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238307
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, W twoim przepisie zabrakło słowa lub słów: "sklasyfikowane" podzielone na odpowiednie klasy mięsa ". Głównie chodzi o ludzi, którzy raczkują w masarskim hobby.

Wówczas nie było postów wytykajacyvch niedoskonałości w przepisie.

Wyroby jak zwykle ładne. :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238318
Udostępnij na innych stronach

Bagno, Kiedy to jest jak czary, w sklepach i hurtowniach gdzie kupuję! A tak na marginesie nigdy nie poświęcałem czasu na klasyfikacji mięs. Moja wina wielka wina. Jak robię wędliny dla siebie i czasami znajomych, nie wzoruję się klasyfikacją. Co kupię wiem co mi kupią to mam. Czasami jest czyste wybrane mięsko i bez problemu, a czasami jest mięso z którego, nie wyjdzie spójna kiełbasa. wtedy dumam dum... dum... dum... i wychodzi. Mieszam jak w rządzie. Jak Rząd jest spójny po mieszaniu, to i kiełbasa wychodzi spójna. Mam ograniczone zasoby techniczne, finansowe i surowcowe przy produkcji własnych wędlin więc muszę sobie radzić. Ale moja wiedza nie nadaje się na forum do uczenia w temacie wyrobów i technologii przetwórstwa mięsa. Nie jest spójna i jednolita , bo każda kiełbasa jest inna z różnych powodów w/ wymienionych Jednak jak chcesz zrobić bombę wodorową lub ogrzewać się z energii pobliskiej sieci telefonii komórkowej to wiem jak zrobić :grin:

PS. pisałem jak robię, bo Dziadkowi obiecałem. Kto chce niech zrobi i sam się przekona.

Jak to w bajce "wolność Tomku w swoim domku" i właśnie ja robię takie kiełbasy - szukam tego niepowtarzalnego smaku, tej przygody z dymem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238324
Udostępnij na innych stronach

To już lepiej nie podawaj tych swoich receptur by nie robić ludziom sieczki w głowie. Podać tak a robić inaczej to jest podejście .

Bo tak podana receptura to jakieś nieporozumienie .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238340
Udostępnij na innych stronach

EAnna, pięknie i przepięknie napisałaś. Nie lękaj się, nie dodaję żadnych kości , skór i innych zwyczajowych dodatków znanych w masarskim rynku rozpusty. mój podstawowy sprzęt to: stół, zelmer + wyposażenie, dwa noże, wędzarnia i własna głowa. Jak pragniesz fachowego opisu możesz wytłumaczyć bez problemu

szynka była klasy S

łopatka klasy E

karkówka klasy U

boczek O

podgardle P

czyli użyłem

16 kg kl S

4 kg kl U

5,5 kg kl E

3 kg Kl P

Jesteśmy w UE więc używam takiego oznaczenia jakie mam. Czy to coś zmieni, czy może nie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238344
Udostępnij na innych stronach

Czy to coś zmieni, czy może nie.

Nie Andyandy, :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238347
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, klasyfikacje jakie podałeś, o ile mnie pamięć nie myli, dotyczą półtusz wieprzowych. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238350
Udostępnij na innych stronach

Nie lękaj się, nie dodaję żadnych kości , skór

O Ciebie ani Twoje wyroby się nie lękam.

Chodzi mi wyłącznie o nowych forowiczów.

Podsumowując, Twoje technologie to know how, coś jak coca cola :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238352
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/7/#findComment-238353
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.