salvado Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Maja 2009 kusy, a duży będziesz mieć wsad do wędzarni? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-67517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 9 Maja 2009 Salvado!Komora wędzarki jest dość spora,dwupoziomowa.Gości będzie,z nami 7-8 osób.Myślę o 4-5 kurczakach i jakieś 3-4 kilo boczku ,część (jak się nie zbłaźnię) chcę dać jako prezent.Będę wdzięczny za każdą pomoc i poradę.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-67673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Maja 2009 Myślę o 4-5 kurczakach i jakieś 3-4 kilo boczkuEeeee ... to żadna ilość :-) Proponuję więc jednak mokre peklowanie boczku. Te 5 kg to mniej więcej 7 średnich kawałków, więc spokojnie zmieścisz się w jakimś prostokątnym (malarskim?) wiaderku. Skoro masz przyzwolenie żonki na wprowadzenie się do lodówki, to masz 100% komfort. Pamiętaj tylko o codziennym zamieszaniu zalewy, żeby wszystko równo się zapeklowało. Jeśli boczki w miarę chude, to delikatnie możesz je strzyknąć, wykorzystując nawet zwykłą strzykawkę + igłę lekarska, jeśli nie masz sprzętu do nastrzykiwania. Strzykaj raczej w mięso, niż tłuszcz :-) . No i kontrola temperatury! Wiesz, okres przedinprezowy to częste otwieranie lodówki, czyli wpuszczanie ciepła. Jest to często pomijany aspekt, a jednak ważny. Jak masz czym, to monitoruj temp zalewy. Powodzenia i daj znać jak wyszło. No i oczywiście gdybyś miał pytania, to wal śmiało :-) P.S. O kurczakach nic nie podpowiem, bo nigdy nie robiłem. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-67701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Maja 2009 kusy, i co? Robiłeś boczek i kurczaki? Pochwal się jak wyszły :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-69553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Maja 2009 Salvado!Zrobiłem na próbę (pierwsze wędzenie w życiu,pierwsze wędzenie wędzarki) dwa kurczaki zagrodowe wg.przepisu Dziadka.Wyszły trocę suchawe.Wydaje mi się że temperatura w mięśniu piersiowym,w trakcie parzenia wynoszaca 83 stopnie to chyba za dużo.Następnym razem dam ok.70 stopni.Tylko czy mięso nie będzie surowe.Nawiasem mówiąc na rozgrzanie wędzarki i wedzenie poszła mi b. mała ilość drewna.Wędzarka się sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-69913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Maja 2009 Czy kurczaka dawałeś do wrzątku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-69916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Maja 2009 Kurczaki zagrodowe bardzo są dobre na rosołek i tu ich bardzo polecam . Miałem nie odpowiadać na temat nie w temacie ale co zrobić gruby boczek to może prawie jak kurczak . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-69918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Lipca 2009 Uwędziłem kiełbasę (kupioną),boczek,żeberka,kurczaki i ryby (karp i łosoś).Wędziłem drewnem dębowym niekorowanym,orzechem laskowym i drewnem owocowym.Wyroby wyszły ciemne,o dziwnym aromacie i lekko gorzkawe.Jeśli ktoś mi wyjaśni przyczynę takiego stanu,to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Lipca 2009 orzechem laskowymJeśli proces ususzenia był prawidłowy, to ja bym winił drewno orzecha Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Lipca 2009 Osuszałem zgodnie z radami z forum.Wadę aromatu trudno mi opisać.Nie był to taki prawdziwy aromat wędzonki.Czy zrębki wędzarnicze,dajmy na to od Mira,dałyby lepszy efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Lipca 2009 Osuszałem zgodnie z radami z forum.Wadę aromatu trudno mi opisać.Nie był to taki prawdziwy aromat wędzonki.Czy zrębki wędzarnicze,dajmy na to od Mira,dałyby lepszy efekt?Winą obarczam drewno i Ciebie :lol: Drewno - orzech nie proponuję, owocowe zależy jakie. Ciebie za to, że kiełbasa była kupna i pewnie nie miała 'ducha' w sobie :lol: Kupiłeś białą ? Ryby też tak smakowały ? Zrębki olchowe lub drewno i zapach, smak tradycyjny :lol: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Lipca 2009 Wędziłem drewnem dębowym niekorowanym,orzechem laskowym i drewnem owocowym Wyroby wyszły ciemne,o dziwnym aromacie i lekko gorzkawe Nie bój się zaraz drewna .Ja też wędziłem i czasami wędzę drewnem dębowym . Ciemna wędzonka jest zapewne od drewna dębowego i gorzkawy smak może być również jak wędziłeś długo gęstym dymem . Ja jednak drewno koruję choć różne są opinie . Zakładamy że prawidłowo wędzonki były osuszone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Lipca 2009 Pytanie?Czy kora na dębinie była gruba? Czy drewno do wędzenia było suche?Jeśli dębina była wilgotna i miała grubą korę to masz odpowiedź na swoje pytanie.Ja okorowuję wszystkie rodzaje drzewa jeśli maja grubszą korę. Nieokorowane drewno (wisnie , jabłonie , śliwy, gruszki itp.) używam tylko do rozgrzania wędzarki i otrzymania odpowiedniej ilości żaru. Okorowuję nawet szlachetną olchę.Orzecha laskowego bym nie podejrzewał, pod warunkiem że nie był suchy. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Lipca 2009 Chyba kupię zrębki u Miro.Nie będzie kłopotu z korą.Poza tym są łatwiej dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-74366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Boczuś jutro wędzę, od samego rana, oczywiście jeśli zdołam się do wędzarni dokopać. :idea: :grin: Może buk, albo dąb? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-97208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Stycznia 2010 - dopiekanie w temp. 110-120*C przez niecałą godzinę Wykonałem już kilkanaście razy boczek wg receptury salvado. Przy czym pekluję zwykle 7 dni, a dopiekam w różnej temperaturze - w zależności pogody. Zwykle dopiekam boczki w temperaturze 80-90*C przez 1,5 godziny. Taką stosuję temperaturę by mniej się wytopiło. Przed świętami BN(przy -12*C) uzyskałem tylko 60*C przy dopiekaniu boczku więc trzymałem go w wędzarce przez ponad 2 godziny. Za każdym razem boczek jest super. I tu mam pytanie. Czy jest jakiś współczynnik dopiekania boczku(temperatura x czas)? Co mam na myśli? Salvado piecze w temp. 110-120*C przez godzinę - 1,2(temperatura) x 1(godzina) = 1,1/1,2. U mnie zwykle: 80-90*C przez 1,5 godziny = 1,2/1,35, a przy mrozie: 60*C przez 2,25 godziny = 1,35. Wychodzi mi, że współczynnik dopiekania boczku wynosi ok 1,2 - 1,35. Czy coś w tym jest, jakieś zasady, zależności: czas, a temperatura? :question: Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-97248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Czy jest jakiś współczynnik dopiekania boczku(temperatura x czas)?Najlepiej podawać współczynnik( ustalenie jednostki) przy grubości boczku i temperaturze pieczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-97270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Stycznia 2010 I uczyniłem, jako wczoraj rzekłem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/3/#findComment-97286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.