Skocz do zawartości

Wędzonki bartnika z "elektrycznej beczki"


Rekomendowane odpowiedzi

acha ona nie była peklowana, tylko samą solą zasolona (tak było w przepisie)

Musisz pamiętać o tym że peklowanie słoniny nic nie daje .

 

Ładne te kiełbaski :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-179895
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie bardzo rozumie, „peklowanie słoniny nic nie daje”. Ja po świniobiciu pekluję co się da i słoninę, później ją wędzę, jest super (nie takie jak w sklepie). Więc jak nic nie daję to tylko niepotrzebnie „truciznę” w nią wsypuję ? czy tak. (tylko za solić) ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-179934
Udostępnij na innych stronach

witam

 

 

To jest wszystko wołowe, peklowane w solance zgodnie z tabelą (saletra), w lodówce temp. +6C*, czas trochę dłuższy, bo peklosól, a saletra z solą to nie to samo. osuszone doba, i jeszcze 3 godz. pod wentylatorem.

 

 

Po wędzeniu (beczka elektryczna z szufladą), - nie miało być okopcone.

 

 

 

Ja tak żeberka dzielę i wędzę, (na zupę grochową, grzybową), golonka też.

 

 

Szynki po wędzeniu (sam całość wykrawam, jak mięśnie „lecą”).

 

 

Szynka po parzeniu (duże kawałki, „ciągnęły” w dużym garncu tzw. „dynfer”).

 

 

Temp. w środku norma do 72C*, (trochę przeholowane).

 

 

Natychmiast schłodzone w zimnej wodzie.

 

 

nie twarda, dobrze po-solona, soczysta, po przekrojeniu ma kolor złotawy (jak lin – ryba).

 

 

Pozostałe studzą się na stojaku (jak zauważyłem, po parzeniu są trochę ciemniejsze).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-180030
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

witam, co tu pisać, ...

 

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 23:07 ]

dalej

http://images50.fotosik.pl/1218/f6fff1d2bb86a06dmed.jpg http://images41.fotosik.pl/1176/6fafd32e266f19c2med.jpg http://images39.fotosik.pl/1176/adfeb5bbb8acc67fmed.jpg http://images50.fotosik.pl/1218/26f986ef34c9b0c3med.jpg http://images47.fotosik.pl/1209/36b8beed68627f4emed.jpg http://images50.fotosik.pl/1218/5f7ab2af49f0d70cmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1171/362cb2121556c35fmed.jpg http://images46.fotosik.pl/1166/b00a8784d437794fmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1171/c32654a78d977b52med.jpg http://images39.fotosik.pl/1176/b8b666bfb08279d3med.jpg

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 23:15 ]

dalej,

http://images41.fotosik.pl/1176/cb780d44dd731879med.jpg http://images46.fotosik.pl/1166/fbbaeefd0dd4e8e2med.jpg http://images45.fotosik.pl/1210/3ac776e209d0c7cdmed.jpg http://images41.fotosik.pl/1176/23480a95f8a8c904med.jpg http://images39.fotosik.pl/1176/ceb9b21b133e011bmed.jpg

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 23:23 ]

Golonka, żeberka, boczek, 2szynki – zapeklowane na mokro (woda, sól, saletra).

Na dużej stolnicy, 3 kupki mięsa, po selekcji – na kiełbasę, około 23kg, zapeklowane na sucho (sól, saletra).

Wyroby to: zymlok, krupniok, pasztet, salceson, wszystko bardzo mocno przyprawione.

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 23:28 ]

Słonina, sadło zmielone, będzie topione w brytwanie na smalec (do placków ziemniaczanych).

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 23:50 ]

dalej,

http://images38.fotosik.pl/1199/93958aeeab52c743med.jpg http://images41.fotosik.pl/1176/24ea70d539958ed7med.jpg http://images50.fotosik.pl/1218/76936372635fb3admed.jpg http://images37.fotosik.pl/1171/aaa7035fedd9e4bfmed.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-185057
Udostępnij na innych stronach

na kiełbasę, około 23kg, zapeklowane na sucho (sól, saletra).

Bartnik Jak zamierzasz długo peklować mięsko na kiełbaski mieszanką soli z saletrą .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-185075
Udostępnij na innych stronach

co tu pisać, ...

Rzeźnik, który Ci pomagał chyba nie był młody? Po salcesonie i po sposobie wykrawania tak przypuszczam. :cool:

 

(temp. wody 75-77*C, czas koło 1 godz

Odnośnie krakowskiej, to temperatura parzenia za wysoka, a termometrów lepiej w wyrób nie wbijać, bo najlepsze (smak) uleci z kiełbasy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-185084
Udostępnij na innych stronach

Bartnik

podoba mi się wołowinka wędzona,porządek na stole,no i ten zapas kotletów :arrow: mógłbym je dziennie jeść :thumbsup: super foto relacja,napisz która część wołowinki

najbardziej smakowała

Odnośnie krakowskiej, to temperatura parzenia za wysoka, a termometrów lepiej w wyrób nie wbijać, bo najlepsze (smak) uleci z kiełbasy.

temp.ok,a termometr trzeba wiedzieć kiedy wbić :cool:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-185090
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

 

Andrzej K; jak wiadomo saletra jest dużo tańsza od peklosoli kupowanej w sklepie np. w kauflandzie 0,6kg kosztuje 3zł. (teraz dokładnie nie powiem). Lecz jest wolniejsza i czas należy wydłużyć x2, więc będzie się peklować równo 4 dni, zwłaszcza teraz nie ma z tym problemu, temp. jest dobra. Ostatnio co robiłem to też 4 dni, było dobrze. zamierzam wykorzystać knif Szczepana, tj. później rozdrobnić, przyprawy, wymieszać i zostawić na dobę. Bardzo fajnie się po wiąże w środku – równomiernie, nie ma cieni, jednolita masa (tak samo jak do grubej kiełbasy wyżej).

 

 

Pis67, wszystko sam zrobiłem, staram się.

 

jeśli termometru nie wbija się do kiełbasy, to w jaki sposób zmierzyć ?

mam doświadczenie takie że bardzo wolno w środku temp. rośnie może 1 stopień na 10 min, więc utrzymuję temp. parzenia max jaka się da, aby nie siedzieć przy-tym za-długo (mam garnek 50L i piec węglowy).

 

[ Dodano: Wto 15 Lis, 2011 09:58 ]

Marek z Bielska; wołowinka dobra, potrzeba szukać nowych smaków, urozmaicić jedzenie. Właśnie to swojskie jest super i zjesz trochę i jesteś syty. Zaś to z dużych sklepów to jesz i nie można się na-jeść do syta (w każdym razie ja tak mam). Zapas kotletów, hmmm … mnie (nam) to musi starczyć aż do marca – kwietnia, więc nie ma tego aż tak wiele. O tym czasie będzie kolejna …

 

[ Dodano: Wto 15 Lis, 2011 10:04 ]

Już jest:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-185093
Udostępnij na innych stronach

Witam, od dłuższego czasu aparat foto, baterie rozładowywał (coś z zasilaniem), baterie to AA 4szt. ciągle komunikat –wymień baterie-. dziś pojechał do serwisu w Warszawie. Na jakiś czas wrócę do robienia zdjęć starą „komórką”.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-185196
Udostępnij na innych stronach

Witam, z uboju mięsko bardziej przyciąłem, aby mieć więcej na kiełbasę. Mięso jak wyżej po-klasyfikacji, peklowane saletrą, po-mielone (każdy zna to) FI 2,5mm, FI10mm, FI16mm.

Przedstawiam fotografie zrobione starym Tel. gsm, ponieważ aparat foto pojechał do serwisu.

 

 

Duże ilości przypraw, a gdy robie według przepisu jeszcze zabraknie np. papryka słodka…

 

 

mięso pomielone 23kg, zostało rozdrobnione, wymieszane razem i podzielone po 6kg na 4 miski. Każda z nich to inny smak – przyprawy. Wymieszane wstępnie i zostawione w chłodnym na dobę „knif” Szczepana. Jak i przy peklowaniu, tak i teraz przykryte ściśle folią (z woreczków do mrożenia).

 

 

To jest „knif” dziadka, 3x przez gruby lejek + max 5 min. mieszania = farsz gotowy.

 

 

Napychanie, akurat to jest parówka według dziadka. mięso rozdrobnione jak wyżej, a dopiero później, po podzieleniu = 3x mielone na oczku FI2,5mm. I tu maszynka 32’’ miała co robić, silnik 1,1KW a dość ciepły.

 

 

Aż niemożliwe że to 23kg jest. U góry na każdym przewinięciu znaczone wełną kolorową, jaki to smak / gatunek kiełbasy jest. (foto starym aparatem w Tel. gsm wykonane, przy oświetleniu żarówka / świetlówka energooszczędna).

 

Jutro wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-186057
Udostępnij na innych stronach

witam

 

 

Ku końcu wędzenia 2fafy. Temp. na dworze +5*C.

 

 

Przed wyciąganiem. Po 3 fazie podpieczenie.

 

 

Na stojaku, po wędzeniu. Dalej było parzenie i studzenie.

 

Parówka wg. Dziadka (przyprawy bardzo łagodne, delikatne). Myśliwska jak zawsze super (dużo jałowca), domowa według dzadka (specyficzny smak kolendry), domowa tu z śląska wg. "Przepis na kiełbasę znaleziony u mojej mamy." (gorczyca pochłonęła smak pieprzu, a dałem 2 łyżki duże czubate – za dużo).

 

Warto zostawić 1 kawałek po wędzeniu, a pozostałe parzyć i porównać twardość osłonki, po parzeniu jest miękka osłonka i można na zimno do chleba jeść kiełbasę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-186286
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam, kolejne wyroby z tego samego „bicia”, peklowane na mokro z saletrą przez 16dni (miało być 21 dni, jak kiedyś, lecz temp. trochę wyższa, u góry zaczęła się robić powoli pleśń. dłużej już nie mogło być). To były 2 wędzenia (żeberka wszystkie, golona 4, boczki 6, szynki 2)

 

http://images47.fotosik.pl/1244/aee023def9f5e5b1med.jpg http://images47.fotosik.pl/1244/3325fb0c874ddfd0med.jpg

 

4 boczki (cieńsze) po wędzeniu zostały zwinięte, parzone „ciągnąć”, tyle ile waży, tyle minut. Szynki też parzone, do osiągnięcie wewnątrz temp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-188223
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

witam

 

Dopiero dziś kilka zdjęć kiełbasy chudej wieprzowej (tę którą niedawno robiłem) aparat foto już działa, ps. ktoś pytał jak w przekroju. Jest wyjęta z zamrażalki, podgrzana w wodzie.

 

 

Przyprawy według miejscowego masarza, a przepis ten jest prawie ten sam co tu:

 

(Przepis na kiełbasę znaleziony u mojej mamy)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7903&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=f4352120a81acd0f4027897d5a061c7f

 

Cały proces technologiczny dość długi, całkowity około tygodnia, nie standardowy (trochę zmodyfikowany), zaś efekt w przekroju jak szynkowa, (a surowiec daleki od szynki).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-190554
Udostępnij na innych stronach

przepis ten jest prawie ten sam co tu

Widzę jakby śladowe oczko.

Rozumiem jednak, z powyższego wpisu, ze kiełbasa jest na peklosoli.

Myślę, że dodatek wołowiny wpłynął na "szynkowy" przekrój.

Ponieważ zastosowałeś przyprawy inne, niż w linku, na który się powołałeś, kiełbasa jest cudna to dobrze byłoby, gdybyś zamieścił szczegółowy przepis. Skład i wykonanie, w przeliczeniu na 10kg surowca. Jeżeli nie masz czasu to przyślij dane rzeczywiste a ja to przerobię na recepturę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-190594
Udostępnij na innych stronach

Aniu Bartnik wstawił go w innym wątku :

 

Witam, tu nie chodzi o to jajko, tylko dyskusja poszła w tym kierunku. Ja nie dałem. Jeśli ktoś będzie robić, to podpowiedz: peklowanie 2dag soli +1g saletry na 1kg mięsa, przez 4 dni, rozdrobnienie: wołowe lub 3gatunek Fi 2,5mm, boczek FI8mm, łopatka FI 10mm. Przyprawy na 5kg farszu: gałka muszkatołowa duża 5g, pieprz 4małe łyżeczki CZUBATE =23g, czosnek 7ząbków dużych, 1 łyżeczka cukru, 3łyżki magii, 2duże łyżki PLASKIE gorczycy, woda 0,2L. nadziewać, zostawić w chłodnym na dobę, wędzić, parzyć. Przepis ten jak wcześniej pisałem jest bardzo, bardzo, bardzo podobny do tego co u mnie się robi w okolicy od długich lat.

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-190602
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

witam

 

Widzę jakby śladowe oczko.

Dobrze widzisz, ja też tak widzę, lecz tak samo przygotowana była parówka - brak oczka, ja podejrzewam że przyczyniła się do tego temp. peklowania, była zbyt niska, mięso peklowało się w komórce z otwartym oknem. Wszystko robione z dodatkiem saletry, same wieprzowe teraz (ja robię z tego co mam, specjalnie nie do-kupuję mięsa).

 

 

Roger; wkleił przyprawy. One są na 5kg. Tutaj może pojawić się głos że ile tego pieprzu??? Dane zostało UWAGA 4,6g/kg, powtarzam kolejny raz: kuchnia śląska jest dość „ostra”, kup krupniok pod Opolem i gdzieś w Polsce, różnica w ilości przypraw znaczna jest.

 

Rozdrobnienie podane jest standardowe dla tej kiełbasy (tak jak koło mnie masorz robi w okolicy). Zaś ja rozdrabniam bardzo grubo (dla mnie standardowo to jest za drobno), wklejam: "Mięso jak wyżej po-klasyfikacji, peklowane saletrą, po-mielone (każdy zna to) FI 2,5mm, FI10mm, FI16mm."

 

tak samo było tutaj

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179435#179435

coś to zrobił za kadzidło..... >>>tu się tak przyprawia<<<.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-190784
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Gość Anonymous

Zimą nie ma co robić, ale trzeba coś robić

 

 

Suche, nie impregnowane drewno – odpadki dąb, pocięte na 50mm, rozdrobnione. To jest duży kosz gospodarski. Na górze pieca CO, suszy się buk i olcha, za 3 tyg. potnę i wymieszam. To jest do wędzarni – beczka z szufladą u dołu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-201744
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Dzisiaj ciąg dalszy drewna / kostka.

 

 

Drewno wysuszone na piecu CO, pocięte na długość około 50mm, a następnie małą siekierką porąbane tak aby grubość nie przekraczała 10mm. To są 3 gatunki: dąb, buk, olcha, jak widać nie potrzeba jakiś grubych specjalnie kupionych „kuloków” drzewa, tylko gałęzie, które można samemu przynieść np. z nad rzeki … Wymieszane razem i do worków, mam nadzieję że na cały rok wędzenia, na moje potrzeby wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-206019
Udostępnij na innych stronach

Toś się Chłopie przygotował, jak na długą zimę.

A tak przy okazji, to jeszcze raz dziękuję za pomoc w teście gliniaka. Wosk się b.przydał.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-206034
Udostępnij na innych stronach

Bartnik

i to jest to z niczego zrobić , znaleźć - tak gospodarzą ludzie z wiejskim pochodzeniem.

 

Super to przedstawiasz , co osiągnąłeś , zrobiłeś itd...

 

Nie żebym był wzięty za propagandę na forum, ja też ze wsi pochodzę :grin:

 

Mieszczuchów też nie chcę tym urazić - przecie rzeki też przez miasta płyną :grin:

Pozdro)

Bartnik szacuneczek- chłop z Ciebie robotny(nie usiedzi na du.ie)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-206038
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

witam, dowiedziałem się że koledze to przydatne urządzenie paluszki skróciło (ładnie powiedziane) :cry::cry::cry: , więc bez zwłocznie (bez ociągania się) dałem zrobić to:

 

 

popychacz pełny pod wymiar, nie za duży, materiał kosztuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-210439
Udostępnij na innych stronach

opychacz pełny pod wymiar, nie za duży, materiał kosztuje.

Dobry pomysł Bartniku, ale lepiej wydać na materiał niż pozbyć się '' paluszków'' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-210448
Udostępnij na innych stronach

więc bez zwłocznie (bez ociągania się) dałem zrobić to:

 

I słusznie , mógł być ten popychacz trochę dłuższy , jednak lepsze to jak nic . :smile:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-210450
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Zgadza się, lepiej wydać (myślałem drewno dąb sklejać). że taki mały, to jest to minimum wymagane, jest na wymiar bez luzów i tyle wejdzie. A wyglądem przypomina odważnik do wagi, albo izolator porcelanowy z słupów energetycznych :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/5/#findComment-210459
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.