Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czekamy na fotorelację :)

Też bym chętnie zobaczył jako ,że wyroby PIS-a to klasyka

Drugiego dnia zbieram tłuszcz z galarety, nie cierpię tłustej kaszany.

:shock: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-282559
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

w tym przepisie są takie same przyprawy jak u Dziadka

tylko tu surowca jest powyżej 10 kg

http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem

 

A tu przepis dziadka gdzie surowca jest równo 10 kg z rosołem

i ilość przypraw taka sama

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1189-czesc-x-podrobowe-kaszanka-pasztetowa-salceson-i-smarowka-ze-skwarkow

 

Której wersji lepiej się trzymać ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285136
Udostępnij na innych stronach

W przepisie poznańskim są "niespodzianki" czyli pokrojona w kostkę wątroba i taką kaszankę lubię , przepis DZIADKA tego nie uwzględnia ( wątroby) .

Daj przyprawy na 10 kg i dodaj wątrobę - ja jeszcze lubię dwa rodzaje kasz w kaszance - gryczana i jęczmienna .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285139
Udostępnij na innych stronach

dałem wg. przepisu dziadka przyprawy. czyli na 10 kg łącznej masy z rosołem

Kaszę używam tylko gryczaną białą niepaloną

Jutro będzie fotka.

Sładniki według Maxella bez płucek bo nie dostałem,

zamiast płucek dałem boczek , podgardle , troszkę łopatki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285162
Udostępnij na innych stronach

Soli dałem trochę mniej czyli 16g na kg gotowego farszu ( nie próbawałem na ciepło jeszcze)

Kasza gryczana, biała nie palona

Rosół 1,85 x ilość kaszy

 

Muszę powiedzieć że w smaku rewelka

 

Tak to wyszło

 

http://img6.imageshack.us/img6/9331/20130520085257.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285331
Udostępnij na innych stronach

Pięknie.

Ja również stosuję tylko kaszę gryczaną białą - gdyż najbardziej mi ona smakuje.

Ale kaszaneczka bez płucek :p . Ja zawsze podwójną dawkę tego "odpadowego" surowca do kaszanki daję.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285332
Udostępnij na innych stronach

Nooo, bez płucek.

Problem był z kupieniem.

Jeżdziłem po pruszkowie, brak

Byłem w Macro w wawie, wszystko było z podrobów ale nie płucka.

Od dłuższego czasu nie mają bo im nie szły.

Kupiłbym w mięsnym na miejscu gdzie często jeżdże, ale mają tylko pod zamówienie.

A decyzja o zrobieniu kiszki padła rano w sobotę :) wieczorkiem była gotowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285342
Udostępnij na innych stronach

Zawsze najlepiej podjechać do najbliższej ubojni. Środek tj. płuca, ozor, serce i wątrobę zakupisz za 10-12 zł za całość.

W sklepach tego kupować nie warto, bo więcej ciebie to będzie kosztowało. No chyba, że ubojnie masz spory kawałek od siebie.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285344
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy, czy sparzyć i pokroić sparzoną, czy pokroić na kawałki i sparzyć, bo dotychczas nie dodawałem jej w kawałkach do kaszanki. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288298
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej pokroić surową i dodać do masy,wtedy przy parzeniu wyrobu nie robi się twarda w gotowym wyrobie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288299
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy, czy sparzyć i pokroić sparzoną, czy pokroić na kawałki i sparzyć, bo dotychczas nie dodawałem jej w kawałkach do kaszanki. :cool:

Ja parzyłem i dopiero dawałem do masy surowa moze sie nie uparzyc , efekty mozesz zobaczyc na fotkach. pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288306
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy

Ale jajcarz :grin: A Wy jak dzieci. :cool:

 

Ja parzyłem i dopiero dawałem do masy surowa moze sie nie uparzyc

 

To więcej tego nie rób bo pokrojona w kostkę 1x1 spokojnie się sparzy a tak parzysz ja dwa razy i masz wiórowatą i twardą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288309
Udostępnij na innych stronach

Moja mama i ja parzę , a następnie kroję i mieszam z resztą .

i masz wiórowatą i twardą.

i o to chodzi - kaszana też musi być twarda , by można ją było w krążki kroić .

Ps. Ja oprócz wątroby dodaję serca i też tak samo , krew też jest gotowana i parzenie to faktycznie tylko osłonki , bo reszta jest jadalna przed nadzianiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288310
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy

Ale jajcarz :grin: A Wy jak dzieci. :cool:

 

Ja parzyłem i dopiero dawałem do masy surowa moze sie nie uparzyc

 

To więcej tego nie rób bo pokrojona w kostkę 1x1 spokojnie się sparzy a tak parzysz ja dwa razy i masz wiórowatą i twardą.

O widzisz no to nastepnym razem tak zrobie dzięki człowiek uczy sie całe zycie - i umiera głupi :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288311
Udostępnij na innych stronach

Wątróbkę lekko parzę, potem kroję i w cale nie jest sucha... poza tym preferuję kostkę różnej wielkości ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288322
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem z wątrobą nie parzoną, krojenie takiej surowej w kostkę to syzyfowa praca, a efektu końcowego brak. Nieparzona wątroba nie ma tej charakterystycznej twardości i namacalnej ową twardością niepodważalnie wyczuwalnej obecności. Nikt z dzisiejszych degustatorów nie zauważył obecności wątroby w kaszance - dodałem prawie 1kg. By osiągnąć charakterystyczny efekt smakowy należy wątrobę pociąć na paski, następnie lekko sparzyć i taką dodać do wyrobu, co uczynię przy następnej okazji. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288450
Udostępnij na innych stronach

Ja wątróbkę moczę około 3 godzin w zimnej wodzie, po czym wrzucam na gotującą wodę. Dosłownie kilka minut do zmiany koloru i wyjmuję. Z wątróbki po takiej obróbce cieplnej wypływa jeszcze krew, ale daje się z łatwością kroić.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288452
Udostępnij na innych stronach

należy wątrobę pociąć na paski, następnie lekko sparzyć i taką dodać do wyrobu,

 

Tak Pis należy robić , z tym że ja kroję po sparzeniu w kostkę i taką dodaję do farszu Sprawdzone przeze mnie . Próbującym , moja kaszanka zawsze smakuje . :blush: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288457
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Tak i ja robię, z resztą zapożyczyłem to od Ciebie :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288466
Udostępnij na innych stronach

A ja dodaje surową tylko w odpowiedniej ilości i wszyscy są zadowoleni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.