pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 11 Marca 2013 Czas na kaszanęCzekamy na fotorelację Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-274242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Czekamy na fotorelację Też bym chętnie zobaczył jako ,że wyroby PIS-a to klasyka Drugiego dnia zbieram tłuszcz z galarety, nie cierpię tłustej kaszany. :shock: :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-282559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 baca 48, tej już na pewno nie zobaczysz zobacz na datę kiedy Piotr ją robił :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-282560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Maja 2013 w tym przepisie są takie same przyprawy jak u Dziadkatylko tu surowca jest powyżej 10 kghttp://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem A tu przepis dziadka gdzie surowca jest równo 10 kg z rosołemi ilość przypraw taka samahttp://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1189-czesc-x-podrobowe-kaszanka-pasztetowa-salceson-i-smarowka-ze-skwarkow Której wersji lepiej się trzymać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Maja 2013 W przepisie poznańskim są "niespodzianki" czyli pokrojona w kostkę wątroba i taką kaszankę lubię , przepis DZIADKA tego nie uwzględnia ( wątroby) .Daj przyprawy na 10 kg i dodaj wątrobę - ja jeszcze lubię dwa rodzaje kasz w kaszance - gryczana i jęczmienna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Maja 2013 Bardziej przyprawiona Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Maja 2013 dałem wg. przepisu dziadka przyprawy. czyli na 10 kg łącznej masy z rosołemKaszę używam tylko gryczaną białą niepalonąJutro będzie fotka.Sładniki według Maxella bez płucek bo nie dostałem,zamiast płucek dałem boczek , podgardle , troszkę łopatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 20 Maja 2013 Soli dałem trochę mniej czyli 16g na kg gotowego farszu ( nie próbawałem na ciepło jeszcze) Kasza gryczana, biała nie palona Rosół 1,85 x ilość kaszy Muszę powiedzieć że w smaku rewelka Tak to wyszło http://img6.imageshack.us/img6/9331/20130520085257.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 20 Maja 2013 Pięknie. Ja również stosuję tylko kaszę gryczaną białą - gdyż najbardziej mi ona smakuje.Ale kaszaneczka bez płucek :p . Ja zawsze podwójną dawkę tego "odpadowego" surowca do kaszanki daję. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 20 Maja 2013 Nooo, bez płucek.Problem był z kupieniem.Jeżdziłem po pruszkowie, brak Byłem w Macro w wawie, wszystko było z podrobów ale nie płucka.Od dłuższego czasu nie mają bo im nie szły.Kupiłbym w mięsnym na miejscu gdzie często jeżdże, ale mają tylko pod zamówienie.A decyzja o zrobieniu kiszki padła rano w sobotę wieczorkiem była gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 20 Maja 2013 Zawsze najlepiej podjechać do najbliższej ubojni. Środek tj. płuca, ozor, serce i wątrobę zakupisz za 10-12 zł za całość.W sklepach tego kupować nie warto, bo więcej ciebie to będzie kosztowało. No chyba, że ubojnie masz spory kawałek od siebie. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-285344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy, czy sparzyć i pokroić sparzoną, czy pokroić na kawałki i sparzyć, bo dotychczas nie dodawałem jej w kawałkach do kaszanki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Najlepiej pokroić surową i dodać do masy,wtedy przy parzeniu wyrobu nie robi się twarda w gotowym wyrobie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy, czy sparzyć i pokroić sparzoną, czy pokroić na kawałki i sparzyć, bo dotychczas nie dodawałem jej w kawałkach do kaszanki. Ja parzyłem i dopiero dawałem do masy surowa moze sie nie uparzyc , efekty mozesz zobaczyc na fotkach. pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 12 Czerwca 2013 pis67, napisz do AndrzejaK on taką robi i jest wspaniała na pewno Tobie podpowie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy Ale jajcarz :grin: A Wy jak dzieci. Ja parzyłem i dopiero dawałem do masy surowa moze sie nie uparzyc To więcej tego nie rób bo pokrojona w kostkę 1x1 spokojnie się sparzy a tak parzysz ja dwa razy i masz wiórowatą i twardą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Moja mama i ja parzę , a następnie kroję i mieszam z resztą .i masz wiórowatą i twardą. i o to chodzi - kaszana też musi być twarda , by można ją było w krążki kroić . Ps. Ja oprócz wątroby dodaję serca i też tak samo , krew też jest gotowana i parzenie to faktycznie tylko osłonki , bo reszta jest jadalna przed nadzianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie wątroby w kaszance, chcę ją pokroić i dodać, by były widoczne kawałki w wyrobie? Odnośnie techniki czy mam pokroić surową wątrobę i dodać ją do masy Ale jajcarz :grin: A Wy jak dzieci. Ja parzyłem i dopiero dawałem do masy surowa moze sie nie uparzyc To więcej tego nie rób bo pokrojona w kostkę 1x1 spokojnie się sparzy a tak parzysz ja dwa razy i masz wiórowatą i twardą.O widzisz no to nastepnym razem tak zrobie dzięki człowiek uczy sie całe zycie - i umiera głupi :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Wątróbkę lekko parzę, potem kroję i w cale nie jest sucha... poza tym preferuję kostkę różnej wielkości Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Ja tez tak robie i jest ok. Ale spróbuje nie parzyc :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zrobiłem z wątrobą nie parzoną, krojenie takiej surowej w kostkę to syzyfowa praca, a efektu końcowego brak. Nieparzona wątroba nie ma tej charakterystycznej twardości i namacalnej ową twardością niepodważalnie wyczuwalnej obecności. Nikt z dzisiejszych degustatorów nie zauważył obecności wątroby w kaszance - dodałem prawie 1kg. By osiągnąć charakterystyczny efekt smakowy należy wątrobę pociąć na paski, następnie lekko sparzyć i taką dodać do wyrobu, co uczynię przy następnej okazji. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja wątróbkę moczę około 3 godzin w zimnej wodzie, po czym wrzucam na gotującą wodę. Dosłownie kilka minut do zmiany koloru i wyjmuję. Z wątróbki po takiej obróbce cieplnej wypływa jeszcze krew, ale daje się z łatwością kroić. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 13 Czerwca 2013 należy wątrobę pociąć na paski, następnie lekko sparzyć i taką dodać do wyrobu, Tak Pis należy robić , z tym że ja kroję po sparzeniu w kostkę i taką dodaję do farszu Sprawdzone przeze mnie . Próbującym , moja kaszanka zawsze smakuje . :blush: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 13 Czerwca 2013 andrzej k, Tak i ja robię, z resztą zapożyczyłem to od Ciebie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 13 Czerwca 2013 A ja dodaje surową tylko w odpowiedniej ilości i wszyscy są zadowoleni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/5/#findComment-288470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.