antek-28 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witam uczestników forum.Pozwólcie koledzy że przedstawię wam swoje pierwsze kabanosy,kiełbasę oraz pasztet z dzika.Robiąc te wyroby korzystałem ze skarbnicy wiedzy jaką jest nasze forum. Teraz przedstawię kilka zdjęć: http://img64.imageshack.us/img64/6665/dsc01750yw.jpg http://img222.imageshack.us/img222/5023/dsc01752fr.jpg http://img715.imageshack.us/img715/9981/dsc01757m.jpg http://img218.imageshack.us/img218/3149/dsc01763m.jpg http://img695.imageshack.us/img695/1897/dsc01764ad.jpg Teraz będę chciał zrobić kiełbasę z dzika polędwiczki i szynkę z dzika -może się uda. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 :clap: :clap: :thumbsup: Wspaniale wyglądają Twoje wyroby, a kabanosy jak malowane. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 pierwsze kabanosy,kiełbasę oraz pasztet z dzika Hoho, jaki nowicjusz... kabanosy całkiem ładne,jeszcze jak troche podeschną to beda "klasowe" :0 i ten pasztet , super, ja w weekend zaczynam dreptatanie, to będe robił pasztet z królika.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Całkiem apetycznie wyglądają Twoje wyroby :thumbsup: :clap: pokaż jeszcze wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek-28 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 dzięki koledzy za pochwałę fotki wyrobów świątecznych też postaram się zamieścić oto moja wędzarnia http://img718.imageshack.us/img718/4617/dsc01135o.jpg http://img863.imageshack.us/img863/8115/dsc01407f.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zarówno wyroby jak i wędzarnia robią wrażenie. :clap: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Bardzo ładna zabawka. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 antek-28, Wędzenie masz jak widać przećwiczone. :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witaj! Kabanosy eleganckie :clap: Czy to pierwsze? A ta wędzarnia.... :clap: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Do modów strony!! Zmienić antek-28 - wi temat bo wyroby piereyj sort :grin: :grin: Jak to pierwsze wyroby to ciekawy jestem na przykład 20 wędzenia :wink: :thumbsup: :clap: antek-28 taki żarcik wszystkie wyroby I klasa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 to ciekawy jestem na przykład 20 wędzenia Jak na pierwszy raz wyroby poprawne, oby i za 20-tym razem takie były. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Piękne wyroby, :clap: Wspaniała wędzarka, mam nadzieję, że przejdę w tym roku ewolucję czyli zamienię beczkę na wędzarkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam antek-28, Wyroby pierwsza klasa :thumbsup: ,wędzarnia też :clap: Nie jestem pewien ,czy masz dwa paleniska :question: ,jeżeli tak to powiedz z którego korzystasz więcej,i z którego jesteś bardziej zadowolony. Jak będziesz mógł ,to w staw jeszcze kilka fotek np.wnętrza komory,z pewnością będzie to niezła lekcja poglądowa. Pozdrawiam Bogdan Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek-28 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 witam gorąco wszystkich EAnna zanim poznałem swoją wędzarnie trochę ćwiczyłem ale najwięcej to pomógł mi tegoroczny lutowy kurs w SDM którego byłem uczestnikiem przy okazji pozdrawiam kol. Andrzeja i Wojtka od Was można się dużo nauczyć dzięki wam za to. einshel przed kursem próbowałem robić tylko wędzonki wychodziły rożnie ale kabanosy robiłem po raz pierwszy. Robiłem je w/g przepisu Halusi wyszły smaczne Halusia dzięki. spec202 i pis 67 koledzy jeśli chodzi o 20 wędzenie to chciał bym aby wyszło dobrze ale sami wiecie że nie wszystko się zawsze udaje. Madej widzę że tak jak ja jesteś początkujący jeśli dymienie zakręci cie tak jak mnie to ta ewolucja cię czeka [ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 21:43 ] bogdan b wędzarnię swoją budowałem w/g WOJTAK MINORA na stronie głównej w temacie budowa wędzarni w punkcie 31 jest post "Jak Wojtek Minor budował wędzarnie' jest tam wszystko dokładnie opisane. Ja dołożyłem drugie palenisko to z prawej strony myśląc o łatwiejszy uzyskaniu zimnego dymu ale na razie zawiesiłem temat i wykorzystuję palenisko główne tzn. to z lewej strony. komora mam o wym. 65x55x95 u góry w stropie jest zamocowany szybry fi 200 u dołu wlot dymu rurą fi 200 przykryty blachą która rozprasza dym zdjęci mam tylko takie http://img688.imageshack.us/img688/3686/zdjcia0063s.jpg http://img688.imageshack.us/img688/3686/zdjcia0063s.jpg pozdrawiam antek-28 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 antek-28, dzięki za fotki i wypowiedź ,która całkowicie mnie zadowala. Pozdrawiam i powodzenia w wędzeniu . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek-28 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam wszystkich tak jak wspomniałem wcześniej zmierzyłem się z produkcją kiełbasy z dzika oto mały reportaż Moja kiełbasa z dzika Mięso użyte do jej produkcji kl. I dzik 1,25kg kl. II dzik 1,54 kl.II wp 1,0kg http://img842.imageshack.us/img842/6179/dsc01771up.jpg http://img811.imageshack.us/img811/8800/dsc01770z.jpg http://img541.imageshack.us/img541/7983/dsc01769u.jpg boczek z dzika i chude mięso z podgardla wieprz. jako IIB 1,45kg http://img822.imageshack.us/img822/3876/dsc01775s.jpg podgardle z dzika i wieprzowe jako tłuszcz 2,15kg http://img25.imageshack.us/img25/9902/dsc01777fg.jpg kl.III dzik 1,95kg http://img703.imageshack.us/img703/4622/dsc01774xn.jpg Ogólnie wyszło mi mięsa chudego 41%tłustego38% i kl. III21%.Martwię się trochę że mam za mało mięsa kl.I ale trudno robię z tego co mam. Kol. Bagno gdzieś na forum pisał że do kiełbasy z dzika dodaje się do 30%tłuszczu ja mam trochę więcej.Zamiast wody dodam bulion z gotowania kości z dzika w ilości 0,5lz dodatkiem przetartego z solą czosnku. Rozdrabnianie: KL.I-dzik- SZARPAK KL.II-dzik fi 10 KL.II WP-FI 10 KL.IIB WP+dzik fi8 tłuszcz fi 5 KL.III- fi2,5 http://img546.imageshack.us/img546/5972/dsc01778.jpg http://img651.imageshack.us/img651/5226/dsc01779c.jpg http://img855.imageshack.us/img855/1880/dsc01780.jpg http://img855.imageshack.us/img855/1880/dsc01780.jpg przyprawy użyte do kiełbasy: peklosól 17g/kg (następnym razem dam 18-19g/kg), pieprz czary 2g/kg, gałka 1g/kg jałowiec 1g/kg, czosnek 1,5g/kg ( mogło być 2g/kg), cukier 1g/kg , kolendra 0,5g/kg Bulion dodawałem: 250ml do mieszania KL I z KL. II a drugie 250ml do KL.III Napełnione jelita 28-30 http://img856.imageshack.us/img856/6721/dsc01784q.jpg http://img856.imageshack.us/img856/6721/dsc01784q.jpg osadzanie trwało ok.20godz w temp.do 10*C Wędzenie: Jak wiadomo trochę to potrwa więc przyniosłem coś do czytania i zacząłem wędzenie http://img703.imageshack.us/img703/2189/dsc01791n.jpg[/url po 1godz, wędzenia temp.40-45*C http://img703.imageshack.us/img703/2189/dsc01791n.jpg PO3,5godz.wędzenia http://img703.imageshack.us/img703/2189/dsc01791n.jpg http://img560.imageshack.us/img560/4153/dsc01798l.jpg na drugi dzień wędziłem dwukrotnie po 2godz z odstępem 4 godz. a oto efekt końcowy http://img197.imageshack.us/img197/3107/dsc01808ye.jpg http://img717.imageshack.us/img717/5231/dsc01806wm.jpg teraz mam prośbę do bardziej doświadczonych kolegów wypowiedzcie się co zrobiłem żle bo na niektórych batonach pojawiły się podcieki wody proszę o konstruktywną krytykę mojej kiełbasy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Jak na kiełbasę zrobioną przez nowicjusza to tylko pogratulować,a podciekami nie należy się martwić ,bo wędlina nie idze na wystawę.Najważniejszy jest smak.Wędzarnia b. ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1409&highlight=podcieki+wody Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek-28 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 jak wcześniej pisałem oprócz kiełbasy z dzika zrobiłem również szyneczki i polędwiczki z dzika obtoczone w ziołach prowansalskich i zawinięte w folię celulozową oto one: http://img824.imageshack.us/img824/8606/dsc01812j.jpg http://img822.imageshack.us/img822/8981/dsc01813rg.jpg http://img714.imageshack.us/img714/4150/dsc01818q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Na nowicjusza to ty nie wyglądasz robiąc takie wyroby. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Kolego kiełbaska wygląda super :thumbsup: :clap: Chciałbym żeby mi za pierwszym razem taka wyszła ;-) fajna wędzarnia Cytuj zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 antek-28,, czy naprawde jesteś nowicjuszem, wyroby takie jak przynajmniej u weterana ( tylko pogratulować i życzyć następnych sukcesów. :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Nie dobijaj, jak Ty jesteś nowicjuszem, to jak mnie nazwać? :blush: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek-28 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 koledzy wędzeniem tak naprawdę zająłem się jesienią ubiegłego roku popełniałem oczywiście błędy ( np.nie osuszałem wyrobów, nie mogłem prawidłowo sparzyć wędzonek wychodziły raz twarde raz nie)ale po długim studiowaniu naszego forum i długich rozmowachz Wojtkiem i Andrzejem na lutowym kursie w SDM zaczęła moja robota wychodzić tak jak na zdjęciach z czego nie ukrywam się bardzo cieszę. Receptury swoich wyrobów biorę tylko z forum i staram się to tak robić jak wy piszecie (receptura na polędwiczki i szynki w ziołach jest na stronie głównej) to tylko dzięki Wam i waszej chęci podzielenia się swoją wiedzą mogłem zrobić swoje wyroby-to nie jest kitowanie taka jest prawda dzięki i pozdrawiam antek-28 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 antek-28, :clap: Odnośnie tej kiełbaski z dzika to ja dałbym z wieprzowiny tylko boczek jeśli mało było z dzika. Kl III możesz zemleć na sitku 2,5mm z dwa razy, a jak masz blender to zmiksować dodając lodu lub zimnej wody tylko do tej masy tyle aby uzyskać klej oraz dodać do tego przyprawy. Ważne jest aby dokładnie wymieszać z pozostałym farszem, tak aby farsz od łapki się nie odklejał. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.