Skocz do zawartości

nowicjusz -moje pierwsze wyroby


Rekomendowane odpowiedzi

Witam uczestników forum.Pozwólcie koledzy że przedstawię wam swoje pierwsze kabanosy,kiełbasę oraz pasztet z dzika.Robiąc te wyroby korzystałem ze skarbnicy wiedzy jaką jest nasze forum. Teraz przedstawię kilka zdjęć:

 

http://img64.imageshack.us/img64/6665/dsc01750yw.jpg

 

http://img222.imageshack.us/img222/5023/dsc01752fr.jpg

 

http://img715.imageshack.us/img715/9981/dsc01757m.jpg

 

http://img218.imageshack.us/img218/3149/dsc01763m.jpg

 

http://img695.imageshack.us/img695/1897/dsc01764ad.jpg

 

Teraz będę chciał zrobić kiełbasę z dzika polędwiczki i szynkę z dzika -może się uda.

 

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :thumbsup: Wspaniale wyglądają Twoje wyroby, a kabanosy jak malowane.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156104
Udostępnij na innych stronach

pierwsze kabanosy,kiełbasę oraz pasztet z dzika

Hoho, jaki nowicjusz... kabanosy całkiem ładne,jeszcze jak troche podeschną to beda "klasowe" :0 i ten pasztet , super, ja w weekend zaczynam dreptatanie, to będe robił pasztet z królika....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156105
Udostępnij na innych stronach

dzięki koledzy za pochwałę fotki wyrobów świątecznych też postaram się zamieścić oto moja wędzarnia

 

http://img718.imageshack.us/img718/4617/dsc01135o.jpg

 

http://img863.imageshack.us/img863/8115/dsc01407f.jpg

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156118
Udostępnij na innych stronach

antek-28,

Wędzenie masz jak widać przećwiczone. :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156430
Udostępnij na innych stronach

Do modów strony!!

Zmienić antek-28 - wi temat bo wyroby piereyj sort :grin: :grin:

Jak to pierwsze wyroby to ciekawy jestem na przykład 20 wędzenia :wink: :thumbsup: :clap:

antek-28 taki żarcik wszystkie wyroby I klasa

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156449
Udostępnij na innych stronach

to ciekawy jestem na przykład 20 wędzenia

Jak na pierwszy raz wyroby poprawne, oby i za 20-tym razem takie były. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156466
Udostępnij na innych stronach

Witam antek-28, Wyroby pierwsza klasa :thumbsup: ,wędzarnia też :clap:

Nie jestem pewien ,czy masz dwa paleniska :question: ,jeżeli tak to powiedz z którego korzystasz więcej,i z którego jesteś bardziej zadowolony.

Jak będziesz mógł ,to w staw jeszcze kilka fotek np.wnętrza komory,z pewnością będzie to niezła lekcja poglądowa.

Pozdrawiam Bogdan

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156488
Udostępnij na innych stronach

witam gorąco wszystkich

EAnna zanim poznałem swoją wędzarnie trochę ćwiczyłem ale najwięcej to pomógł mi tegoroczny lutowy kurs w SDM którego byłem uczestnikiem przy okazji pozdrawiam kol. Andrzeja i Wojtka od Was można się dużo nauczyć dzięki wam za to.

 

einshel przed kursem próbowałem robić tylko wędzonki wychodziły rożnie ale kabanosy robiłem po raz pierwszy. Robiłem je w/g przepisu Halusi wyszły smaczne Halusia dzięki.

 

spec202 i pis 67 koledzy jeśli chodzi o 20 wędzenie to chciał bym aby wyszło dobrze ale sami wiecie że nie wszystko się zawsze udaje.

 

Madej widzę że tak jak ja jesteś początkujący jeśli dymienie zakręci cie tak jak mnie to ta ewolucja cię czeka

 

[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 21:43 ]

bogdan b wędzarnię swoją budowałem w/g WOJTAK MINORA na stronie głównej w temacie budowa wędzarni w punkcie 31 jest post "Jak Wojtek Minor budował wędzarnie' jest tam wszystko dokładnie opisane. Ja dołożyłem drugie palenisko to z prawej strony myśląc o łatwiejszy uzyskaniu zimnego dymu ale na razie zawiesiłem temat i wykorzystuję palenisko główne tzn. to z lewej strony. komora mam o wym. 65x55x95 u góry w stropie jest zamocowany szybry fi 200 u dołu wlot dymu rurą fi 200 przykryty blachą która rozprasza dym zdjęci mam tylko takie

 

 

http://img688.imageshack.us/img688/3686/zdjcia0063s.jpg

 

http://img688.imageshack.us/img688/3686/zdjcia0063s.jpg

 

pozdrawiam antek-28

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156753
Udostępnij na innych stronach

antek-28, dzięki za fotki i wypowiedź ,która całkowicie mnie zadowala.

 

Pozdrawiam i powodzenia w wędzeniu .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-156785
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

tak jak wspomniałem wcześniej zmierzyłem się z produkcją kiełbasy z dzika oto mały reportaż

 

Moja kiełbasa z dzika

 

Mięso użyte do jej produkcji

kl. I dzik 1,25kg kl. II dzik 1,54 kl.II wp 1,0kg

 

http://img842.imageshack.us/img842/6179/dsc01771up.jpg

 

http://img811.imageshack.us/img811/8800/dsc01770z.jpg

 

http://img541.imageshack.us/img541/7983/dsc01769u.jpg

 

boczek z dzika i chude mięso z podgardla wieprz. jako IIB 1,45kg

 

http://img822.imageshack.us/img822/3876/dsc01775s.jpg

 

podgardle z dzika i wieprzowe jako tłuszcz 2,15kg

 

http://img25.imageshack.us/img25/9902/dsc01777fg.jpg

 

kl.III dzik 1,95kg

 

http://img703.imageshack.us/img703/4622/dsc01774xn.jpg

Ogólnie wyszło mi mięsa chudego 41%tłustego38% i kl. III21%.Martwię się trochę że mam za mało mięsa kl.I ale trudno robię z tego co mam. Kol. Bagno gdzieś na forum pisał że do kiełbasy z dzika dodaje się do 30%tłuszczu ja mam trochę więcej.Zamiast wody dodam bulion z gotowania kości z dzika w ilości 0,5lz dodatkiem przetartego z solą czosnku.

Rozdrabnianie: KL.I-dzik- SZARPAK KL.II-dzik fi 10 KL.II WP-FI 10 KL.IIB WP+dzik fi8

tłuszcz fi 5 KL.III- fi2,5

 

http://img546.imageshack.us/img546/5972/dsc01778.jpg

 

http://img651.imageshack.us/img651/5226/dsc01779c.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/1880/dsc01780.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/1880/dsc01780.jpg

 

przyprawy użyte do kiełbasy: peklosól 17g/kg (następnym razem dam 18-19g/kg), pieprz czary 2g/kg, gałka 1g/kg jałowiec 1g/kg, czosnek 1,5g/kg ( mogło być 2g/kg), cukier 1g/kg , kolendra 0,5g/kg

Bulion dodawałem: 250ml do mieszania KL I z KL. II a drugie 250ml do KL.III

 

Napełnione jelita 28-30

 

http://img856.imageshack.us/img856/6721/dsc01784q.jpg

 

http://img856.imageshack.us/img856/6721/dsc01784q.jpg

 

osadzanie trwało ok.20godz w temp.do 10*C

Wędzenie:

Jak wiadomo trochę to potrwa więc przyniosłem coś do czytania i zacząłem wędzenie

 

http://img703.imageshack.us/img703/2189/dsc01791n.jpg[/url

po 1godz, wędzenia temp.40-45*C

 

http://img703.imageshack.us/img703/2189/dsc01791n.jpg

 

PO3,5godz.wędzenia

 

http://img703.imageshack.us/img703/2189/dsc01791n.jpg

 

http://img560.imageshack.us/img560/4153/dsc01798l.jpg

 

na drugi dzień wędziłem dwukrotnie po 2godz z odstępem 4 godz. a oto efekt końcowy

 

http://img197.imageshack.us/img197/3107/dsc01808ye.jpg

 

http://img717.imageshack.us/img717/5231/dsc01806wm.jpg

teraz mam prośbę do bardziej doświadczonych kolegów wypowiedzcie się co zrobiłem żle

bo na niektórych batonach pojawiły się podcieki wody proszę o konstruktywną krytykę mojej kiełbasy.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157102
Udostępnij na innych stronach

Jak na kiełbasę zrobioną przez nowicjusza to tylko pogratulować,a podciekami nie należy się martwić ,bo wędlina nie idze na wystawę.Najważniejszy jest smak.Wędzarnia b. ładna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157109
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157113
Udostępnij na innych stronach

jak wcześniej pisałem oprócz kiełbasy z dzika zrobiłem również szyneczki i polędwiczki z dzika obtoczone w ziołach prowansalskich i zawinięte w folię celulozową oto one:

 

http://img824.imageshack.us/img824/8606/dsc01812j.jpg

 

http://img822.imageshack.us/img822/8981/dsc01813rg.jpg

 

http://img714.imageshack.us/img714/4150/dsc01818q.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157417
Udostępnij na innych stronach

antek-28,, czy naprawde jesteś nowicjuszem, wyroby takie jak przynajmniej u weterana (:) tylko pogratulować i życzyć następnych sukcesów. :clap: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157438
Udostępnij na innych stronach

koledzy wędzeniem tak naprawdę zająłem się jesienią ubiegłego roku popełniałem oczywiście błędy ( np.nie osuszałem wyrobów, nie mogłem prawidłowo sparzyć wędzonek wychodziły raz twarde raz nie)ale po długim studiowaniu naszego forum i długich rozmowach

z Wojtkiem i Andrzejem na lutowym kursie w SDM zaczęła moja robota wychodzić tak jak na zdjęciach z czego nie ukrywam się bardzo cieszę. Receptury swoich wyrobów biorę tylko z forum i staram się to tak robić jak wy piszecie (receptura na polędwiczki i szynki w ziołach jest na stronie głównej) to tylko dzięki Wam i waszej chęci podzielenia się swoją wiedzą mogłem zrobić swoje wyroby-to nie jest kitowanie taka jest prawda

 

dzięki i pozdrawiam antek-28

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157445
Udostępnij na innych stronach

antek-28, :clap:

Odnośnie tej kiełbaski z dzika to ja dałbym z wieprzowiny tylko boczek jeśli mało było z dzika.

Kl III możesz zemleć na sitku 2,5mm z dwa razy, a jak masz blender to zmiksować dodając lodu lub zimnej wody tylko do tej masy tyle aby uzyskać klej oraz dodać do tego przyprawy.

Ważne jest aby dokładnie wymieszać z pozostałym farszem, tak aby farsz od łapki się nie odklejał.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5490-nowicjusz-moje-pierwsze-wyroby/#findComment-157485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.