DARIOPS Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witam! Mam nadzieję zrobić kiełbasę chłopską i jest tam napisane , że potrzebuję 10-15 ząbków czosnku.Ze względu na to , że własnej produkcji czosnku jeszcze nie mam, a ten kupny jest bardzo słabej mocy, to nabyłem, tak na próbę w jednym ze sklepów masarksich 0,5 kg opakowanie czosnku granulowanego. Pytanie do Koleżanek i Kolegów ile g czosnku granulowanego, Waszym zdaniem może stanowić odpowiednik 1 ząbka?Zastosować przelicznik gram na gram, czy może jakiś inny?Boję się , że ten granulowany ma inną moc niż ten w ząbku.Proszę o pomysły jak to ugryźć. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Gdzieś spotkałem się z przelicznikiem że ząbek czosnku wielkości 5-o złotówki obrany i "gotowy do użycia" waży 5g. Wagowo wynika z tego że powinieneś dać 50-75g ..... Uśrednione normy dla farszu kiełbasianego mówią o dodatku 2dkg świeżego czosnku na 10kg farszu ..... a smakowo Bóg jeden raczy wiedzieć ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 To by się zgadzało. Przed chwilą zważyłem dość pokażny czosnek made in China i ważył 53g. Powiedzmy , że czosnku w czosnku, odliczając twardy rdzeń i łupki będzie powiedzmy 50g. Ząbków 10 , więc jak nic po 5g ząbek. Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy? Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy? Ja to zwykle traktowałem 1:1 ....... i dla mnie było OK .... ale są gusta i guściki Niech "MOC" będzie z Tobą .... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Trochę sporo kupiłeś tego czochu. :wink: Uważaj, aby Ci nie wywietrzał. Cytat ze strony głównej: "PRZYPRAWY NATURALNE: Przyprawy, przed użyciem do produkcji kiełbas i wędlin podrobowych, powinny być drobno zmielone i zmieszane w ilościach zgodnych z receptura dla danego asortymentu. Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, imbir, karadmon, majeranek, gałkę muszkatołową, gorczyce, kminek, kolendrę należy drobno zemleć i przesiać przez sito. Pozostałe na sicie grubsze kawałki przypraw , zemleć ponownie. Czosnek świeży starannie obrać, drobno posiekać i zetrzeć w niewielkiej ilości soli, lub zemleć w maszynce do mięsa, na siatce o średnicy oczek 2 mm. Susz: W przypadku użycia suszu w miejsce cebuli lub czosnku świeżego, należy dawkę ustalić na podstawie deklaracji producenta podanej na opakowaniu. Najczęściej stosuje się 0,15 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżej cebuli i 0,33 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżego czosnku." Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy? Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami. Często dodaje granulowanego i moim zdaniem zawsze trzeba dodać go wiecej do farszu niż czosnku świeżego (nie ma tak intensywnego smaku i zapachu, albo ten smak i zapach szybciej zanika po wymieszaniu z farszem), a ile ? no... to już sprawa indywidualna czyli "porównania" smaku farszu z czosnkim świeżym a granulowanym... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 1kg -czosnku możemy zastąpić 33dkg czosnku suszonego1 kg- cebuli możemy zastąpić 15 dkg cebuli suszonej Proszę przeliczyć i wszystko będzie jasne Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Alehar, cały aromat suszu czosnkowego ujawnia się dopiero po pewnym czasie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Pojadę ostrożnie 1:3. Zamiast tych 10-15 ząbków (przyjmijmy , że dałbym 12 ząbków), przyjmując 1 ząbek=5g to wychodzi ,że powinienem dać 12*5g=60g czosnku, czyli około 20g czosnku granulowanego. Dobrze wykombinonałem mam nadzieję. :wink: Wyjdzie w smaku. :wink: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dobrze wykombinonałem mam nadzieję. Kombinuj dalej.Powodzenia :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!!Wyczuwam pewiem sarkazm. :wink: Spróbuj tylko kupić teraz czosnek nie będący made in China. Ten czosnek nie ma mocy, nie mówiąc o smaku. Wielkie nadmuchane ząbki,a w środku masa przypominająca tylko nasz czosnek. Ale rozumiem , że w Twoim poście chodziło Ci o nasz krajowy. Wyjścia nie ma walczę z tym co mam. O wynikach poinformuję. Mam nadzieję że będzie :thumbsup: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Trzymaj się ilości podanych przez Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 pis67, mam Polski i obecnie Hiszpański, a Chińskiego nikt nie kupuje taka moda i tak mam na runku zaopatrzenia. Korzystam z niedźwiedziego ( dziki ) u lokalnych producentów. Po ostatnich wieściach w prasie strach padł na wyroby Chińskie i nikt nie kupuje, a rynek jak rynek - reaguje. :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Czosnek suszony mielony 1:3Czosnek granulowany 1:4Czosnek w płatkach 1:5 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam!Proporcja 1:3 okazała się ok. :thumbsup: Właśnie zakończyłem konsumpcję.Rodzinka też zadowolona. Wyczuwa się w kiełbace lekki posmak czosnku i o to chodziło.Dzięki za podpowiedzi. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.