Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Mam nadzieję zrobić kiełbasę chłopską i jest tam napisane , że potrzebuję 10-15 ząbków czosnku.

Ze względu na to , że własnej produkcji czosnku jeszcze nie mam, a ten kupny jest bardzo słabej mocy, to nabyłem, tak na próbę w jednym ze sklepów masarksich 0,5 kg opakowanie czosnku granulowanego.

Pytanie do Koleżanek i Kolegów ile g czosnku granulowanego, Waszym zdaniem może stanowić odpowiednik 1 ząbka?

Zastosować przelicznik gram na gram, czy może jakiś inny?

Boję się , że ten granulowany ma inną moc niż ten w ząbku.

Proszę o pomysły jak to ugryźć.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś spotkałem się z przelicznikiem że ząbek czosnku wielkości 5-o złotówki obrany i "gotowy do użycia" waży 5g. Wagowo wynika z tego że powinieneś dać 50-75g .....

Uśrednione normy dla farszu kiełbasianego mówią o dodatku 2dkg świeżego czosnku na 10kg farszu .....

 

a smakowo Bóg jeden raczy wiedzieć ... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156293
Udostępnij na innych stronach

To by się zgadzało. Przed chwilą zważyłem dość pokażny czosnek made in China i ważył 53g. Powiedzmy , że czosnku w czosnku, odliczając twardy rdzeń i łupki będzie powiedzmy 50g. Ząbków 10 , więc jak nic po 5g ząbek.

 

Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy?

 

Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156298
Udostępnij na innych stronach

Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy?

Ja to zwykle traktowałem 1:1 ....... i dla mnie było OK .... ale są gusta i guściki

 

Niech "MOC" będzie z Tobą .... ;) :grin:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156300
Udostępnij na innych stronach

Trochę sporo kupiłeś tego czochu. :wink: Uważaj, aby Ci nie wywietrzał.

Cytat ze strony głównej:

 

"PRZYPRAWY NATURALNE:

 

Przyprawy, przed użyciem do produkcji kiełbas i wędlin podrobowych, powinny być drobno zmielone i zmieszane w ilościach zgodnych z receptura dla danego asortymentu. Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, imbir, karadmon, majeranek, gałkę muszkatołową, gorczyce, kminek, kolendrę należy drobno zemleć i przesiać przez sito. Pozostałe na sicie grubsze kawałki przypraw , zemleć ponownie.

Czosnek świeży starannie obrać, drobno posiekać i zetrzeć w niewielkiej ilości soli, lub zemleć w maszynce do mięsa, na siatce o średnicy oczek 2 mm.

Susz:

W przypadku użycia suszu w miejsce cebuli lub czosnku świeżego, należy dawkę ustalić na podstawie deklaracji producenta podanej na opakowaniu. Najczęściej stosuje się 0,15 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżej cebuli i 0,33 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżego czosnku."

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156301
Udostępnij na innych stronach

Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy?

 

Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami.

Często dodaje granulowanego i moim zdaniem zawsze trzeba dodać go wiecej do farszu niż czosnku świeżego (nie ma tak intensywnego smaku i zapachu, albo ten smak i zapach szybciej zanika po wymieszaniu z farszem), a ile ? no... to już sprawa indywidualna czyli "porównania" smaku farszu z czosnkim świeżym a granulowanym...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156303
Udostępnij na innych stronach

1kg -czosnku możemy zastąpić 33dkg czosnku suszonego

1 kg- cebuli możemy zastąpić 15 dkg cebuli suszonej

Proszę przeliczyć i wszystko będzie jasne

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156304
Udostępnij na innych stronach

Alehar, cały aromat suszu czosnkowego ujawnia się dopiero po pewnym czasie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156305
Udostępnij na innych stronach

Pojadę ostrożnie 1:3. Zamiast tych 10-15 ząbków (przyjmijmy , że dałbym 12 ząbków), przyjmując 1 ząbek=5g to wychodzi ,że powinienem dać 12*5g=60g czosnku, czyli około 20g czosnku granulowanego. Dobrze wykombinonałem mam nadzieję. :wink:

Wyjdzie w smaku. :wink:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156338
Udostępnij na innych stronach

hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156355
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wykombinonałem mam nadzieję.

Kombinuj dalej.Powodzenia :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156371
Udostępnij na innych stronach

hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!!

Wyczuwam pewiem sarkazm. :wink:

Spróbuj tylko kupić teraz czosnek nie będący made in China. Ten czosnek nie ma mocy, nie mówiąc o smaku. Wielkie nadmuchane ząbki,a w środku masa przypominająca tylko nasz czosnek.

Ale rozumiem , że w Twoim poście chodziło Ci o nasz krajowy. :cool:

Wyjścia nie ma walczę z tym co mam.

O wynikach poinformuję.

Mam nadzieję że będzie :thumbsup:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156410
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj się ilości podanych przez Dziadka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156412
Udostępnij na innych stronach

pis67, mam Polski i obecnie Hiszpański, a Chińskiego nikt nie kupuje taka moda i tak mam na runku zaopatrzenia. Korzystam z niedźwiedziego ( dziki ) u lokalnych producentów. Po ostatnich wieściach w prasie strach padł na wyroby Chińskie i nikt nie kupuje, a rynek jak rynek - reaguje. :???:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156422
Udostępnij na innych stronach

Czosnek suszony mielony 1:3

Czosnek granulowany 1:4

Czosnek w płatkach 1:5

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156423
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Proporcja 1:3 okazała się ok. :thumbsup:

Właśnie zakończyłem konsumpcję.

Rodzinka też zadowolona.

Wyczuwa się w kiełbace lekki posmak czosnku i o to chodziło.

Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/#findComment-156625
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.