DZIADEK Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Pomijając proces osuszania .Barwa wędzonek zależy również od jakości -koloru mięsa .Mięso posiadające właściwe wybarwienie inaczej się wędzi -samo się wędzi . W sklepach mięso jest różnej jakości często blado różowe jakby sine i z takiego mięsa nie uwędzimy ładnych wędzonek. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Yogi masz racje to się ładnie kruszy ale czy mógłbyś rozwinąć ten temat tzn, dlaczego tak się dzieje i jak k tego uniknąć ?co tu duzo pisac, miales wysoka temperature przy wygrzewaniu wedzarni, i to jest dobrze. A ze powstaly bable, to tak samo jak spalona farba czyli nic strasznego, chyba ze ta temperatura panowala podczas wedzenia, wtedy wedzonki moga sie przypalic. Ale w Twoim przypadku uwazam ze wedzonki mogly byc niewystarczajaco wysuszone, lub przy wedzeniu komin byl przymkniety albo przekroj komina jest za maly, za gesty dym i maly ruch powietrza tez wplywa niekorzystnie na jakosc wedzonek. Sprobuj nastepnym razem zamknac doplyw powietrza do paleniska a otworzyc komin na calosc, i powinno byc dobrze, temperature trzymaj 30-40°C. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Sprobuj nastepnym razem zamknac doplyw powietrza do paleniska a otworzyc komin na calosc, i powinno byc dobrze, temperature trzymaj 30-40°C. Rozważam teoretycznie, nie znam tej wędzarki :blush: zamknięty dopływ powietrza przy tym kominku nawet całkowicie odkrytym - mały ruch powietrza - duży dym - okopcone wędzonki - niebezpieczeństwo pirolizy :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 koledzy otwór na górze ma średnicę 100 mm i jest przymykany zasuwą z blachy myślę że wystarczy do ruchu powietrza , jeśli natomiast chodzi o post "gonzo" to trochę nie rozumiem "gonzo" piszesz ; "zamknięty dopływ powietrza przy tym kominku nawet całkowicie odkrytym ", to znaczy że nie mogę otwierać choćby minimalnego dopływu powietrza przy palenisku , "gonzo proszę sprecyzuj to dokładnie , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 100 mm i jest przymykany zasuwą z blachy myślę że wystarczy do ruchu powietrza , Nie wystarczy i tak jak radzi Gonzo - Zrób otwierany dach a nie baw się w Trzy Kominy - tak to się nazywa Dom "Schadzek" w Duisburgu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 trochę nie rozumiem "gonzo" piszesz ; "zamknięty dopływ powietrza przy tym kominku nawet całkowicie odkrytym " Odniosłem się do wypowiedzi Yogiego zamknac doplyw powietrza do paleniska a otworzyc komin na calosc że to chyba błąd i wymieniłem co może się stać przy calkowicie zamkniętym palenisku.A fi100 na kominek przy tej szafie to trochę za mało.Przy takiej szafie ja bym nigdy nie zamykał paleniska. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Trzy Kominy - tak to się nazywa Dom "Schadzek" w Duisburgu Henio to już pomarzyć nie wolno :rolleyes: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 no nie wiem koledzy, nie chce sie sprzeczac bo tak po prawdzie powiedziec mozna tylko cos na miejscu kiedy sie jest przy wedzeniu :rolleyes:. Metoda z zamknietym doplywem powietrza do paleniska i otwartym calkowicie ujsciu do komina daje u mnie i moich znajomych bardzo dobre wyniki. Ogien tli sie lekko, a dym jest sredniej do slabej gestosci.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 tak po prawdzie powiedziec mozna tylko cos na miejscu kiedy sie jest przy wedzeniuO i to jest to.Każda wędzarka rządzi się własnymi prawami.I można przez klawiaturę sobie gdybać, możemy tylko naprowadzać. Onion1 musi wypróbować różne warianty i sam dojdzie do perfekcji Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-157499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 wszystkie sugestie i rady zebrałem w całość no i proszę popatrzcie na efekt , kolorek , smak no i satysfakcja , jeszcze raz wszystkim dzięki ( chcieć to móc ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Kiełbasa kolorek ma dobry ,ale wędzonki niestety nie.Są za blade. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Koledzy mam podobny problem, okopcone wędzonki. Mam wędzarnię wg projektu http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1557-konkursowa-wedzarnia-jackoszaNa nim się wzorowałem tylko palenisko man ustawione prostopadle do kanału dymnego.O wygrzaniu wędzeni nie będę pisał bo była na pewno dobrze wygrzana gdyż uwędziłem pstrągi i wyszły wyśmienicie.Po wyjęciu z zalewy obsuszałem szynki i boczki przez całą noc, następnie zawiozłem je na działkę, powiesiłem na kiju, przykryłem prześcieradłem i wziąłem sie za wędzenie pstrąga, po ok. 4 godz,( wygrzanie i wędzenie rybki) wziąłem sie za wędzenie szynek. Obsuszałem przy otwartych drzwiczkach, wyschły pięknie, następnie zamknąłem drzwiczki i zacząłem wędzić, temp. 35-55 stopni, ( ale starałem się trzymać 35stopni) po około 20-30 min, zajrzałem do wędzarni i okazało się że szynki są mokre. Ponownie otworzyłem drzwiczki i osuszyłem je. Wędząc kilka razy zaglądałem do wewnątrz i było wszystko ok. Po ok. 4 godz. wędzenia w w/w temp. szynki i boczek miały ładny złocisty kolor ale były surowawe. W ostatniej fazie podniosłem temp do 90-100stopni na ok 20-30 min. Po wyjęciu szynek były okopcone, zdjęć nie zrobiłem ale jak u kolegów. Następnie sparzyłem je wg. zaleceń Dziadka. Szynki w smaku są wyśmienite, zajada się cała rodzinka,dlatego nie pytam zalecenia odnośnie peklowania itp. Martwi mnie to okopcenie i to w końcowej fazie. Jak tego uniknąć.Nieestetyczny wygląd i problem z zabrudzonymi rękoma podczas krojenia. Co robię nie tak. Jak uniknąć tego okopcenia. Znajomy wędzi w szafie i od początku utrzymuje temp 90-120 stopni i wędzi w 2 godz. jego szynki są złociste mimo że ma palenisko pod szynkami. Moim zdaniem joja wędzarnia jest lepsza ale mi wędzenie estetycznie tak nie wychodzi. Dlaczego?Bedę bardzo wdzięczny za rady. Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 W ostatniej fazie podniosłem temp do 90-100stopni na ok 20-30 min. Po wyjęciu szynek były okopcone,Jak masz parzyć to po co podpiekasz do takiej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 W ostatniej fazie podniosłem temp do 90-100stopni na ok 20-30 min. Po wyjęciu szynek były okopcone,Jak masz parzyć to po co podpiekasz do takiej temp.Ale czy to jest powodem okopconych wędzonek? Nic poza temp. się nie zmienia, dlaczego są okopcone? [ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 00:09 ] A może inaczej, czy jest jakiś sposób w mojej wędzarni wędzenia bez parzenia? Znajomy o którym wspominałem nie parzy szynek czy boczków. Jak jeszcze szynki przeszły by bez parzenia tak boczki są " luźne" surowawe weięc tylko parzenie ratuje sytuację. Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Trochę pomogło im też to że dostały wilgoci po tym jak je osuszałeś bo w środku były zimne i jeszcze się pociły . Ten problem występuje często gdy wędzimy w zimie i podczas wygrzewania zmarzną , albo jak są trzymane w lodówce przed wędzeniem w takich temperaturach jak teraz .Okopcenie to zawsze wilgoć , może być też z drewna nie całkiem wysuszonego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Drewno suchutkie, sezonowane, wędzarnia wygrzana, wędzenie w temp. 20 stopni, wędziłem 16.04.2011r chyba najcieplejszy kwiecień jaki pamiętam. [ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 00:33 ] wędziłem olchą i kilkoma kawałkami wiśni dla smaku bo wiśni mam mało ale to było w początkowej fazie wędzenia raczej nie miało wpływu na okopcenie Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Arkadius małe sprostowanie , zdjęcie zrobione było z lampą i tak doświetliła te wędzonki , zapewniam cię że kolorek super , pełna satysfakcja , pozdrawiam [ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 07:35 ] wszystkie porady są bardzo cenne ale Gonzo chyba trafił w dychę , każdy sam ze sobą i swoją wędzarnią , metodą prób i błędów , powinien zdobywać doświadczenie , bo każda wędzarnia jest inna nawet identycznie zbudowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Henio, Okopcenie występuje tylko w przypadku zbyt wysokiej temperatury spalania drewna i mokrych wędzonek. Przy mokrym drewnie uzyskamy kolor ciemnego brązu i będzie wędzonka cały czas reagować, stale ciemniejąc, aż do czarnego z możliwością posmaku kwaśnego. Pozdrawiam Świątecznie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Drewno suchutkie, sezonowane, wędzarnia wygrzana, wędzenie w temp. 20 stopni, wędziłem 16.04.2011r chyba najcieplejszy kwiecień jaki pamiętam. Z Twojego opisu wynika , że wszystko jest dobrze , a jednak wędzonki są okopcone . :sad: . Sprawa zasadniczo jest prosta , wsad w wędzarni , przed zasadniczym wędzeniem musi być jak najprędzej osuszony tylko ciepłym powietrzem z paleniska przy otwartych drzwiczkach . Jeżeli mięso będzie całkowicie suche rozpoczynasz zasadnicze wędzenie . W trakcie wędzenia musisz kontrolować , mięso - wędzonki cały czas muszą być suche nie wilgotne . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 . Po ok. 4 godz. wędzenia w w/w temp. szynki i boczek miały ładny złocisty kolor ale były surowawe. W ostatniej fazie podniosłem temp do 90-100stopni na ok 20-30 min. Po wyjęciu szynek były okopcone, zdjęć nie zrobiłem ale jak u kolegów. Następnie sparzyłem je wg. zaleceń Dziadka. To musisz się zdecydować ,albo podpiekasz ,albo parzysz.Jak szynki miały ładny kolor to trzeba je było wyjąć z wędzarni i dać do parzenia.Samo wędzeni nie zapewni takiej miękkości mięsa jak wędzenie i parzenie.Twój kolega nie wędzi tylko piecze te swoje wyroby.Temperarura wędzenia to 45-55C a nie 90-120C.Polecam na święta lekturę obowiązkową: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1267-czesc-xi-poszczegolne-fazy-wedzenia-wedzonek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Cz@rnY, Poczytaj spokojnie jeszcze raz o wędzeniu w akademii Dziadka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 zamknąłem drzwiczki i zacząłem wędzić, temp. 35-55 stopni, ( ale starałem się trzymać 35stopni) ... Po ok. 4 godz. wędzenia w w/w temp. ...podniosłem temp do 90-100stopni na ok 20-30 min. IMHO zbyt gwałtownie wysoko podniosłeś temperaturę i szynki się spociły bo w środku były jednak zimne. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 zamknąłem drzwiczki i zacząłem wędzić, temp. 35-55 stopni, ( ale starałem się trzymać 35stopni) ... Po ok. 4 godz. wędzenia w w/w temp. ...podniosłem temp do 90-100stopni na ok 20-30 min. IMHO zbyt gwałtownie wysoko podniosłeś temperaturę i szynki się spociły bo w środku były jednak zimne. Normalnie szok, gościu po 4 h podnosi tempraturę i okazuje się ,że to jest zbyt gwałtownie :rolleyes: :lol: Pozdrawiam :wink: P.S. Frapio, czy wierzysz w to co napisałeś :rolleyes: :lol: :lol: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Cz@rnY, jesteś od 19 Lis 2008 i nie wyciągnąłeś żadnych wniosków. Twój przepis czy Twoje wędzenie to jakieś "czary początkującego" :grin: Akademia Dziadka wykuć do powtórkowego egzaminu - wędzenie następnych wędzonek. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Frapio, czy wierzysz w to co napisałeś Tak. Nawet po 4 godz. w 35 stopniach to w środku nie było napewno więcej niż jakieś 30 stopni. Wierzchnia warwstwa wędzonki przy tej temp. też nie była skoagulowana tylko podsuszona bo kolorek "łapała". Wilgoci w środku było sporo, która gwałtownie się rozszerzając "wyszła na wierzch" i wskutek małego "cugu" nie miała możliwości natychmiastowego odparowania, dlatego ja temperaturę zawsze podnoszę powoli i takiego problemu nie miałem. Jeżeli jest inaczej, to chętnie przeczytam inne uzasadnienie. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 jestem nowicjuszem w tej dziedzinie , ale z lektury akademii Dziadka i już kilku swoich wędzeniach , czy nie warto się zastanowić - jak wygląda osuszanie :czas i temperatura ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/2/#findComment-158220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.