chudziak Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 jeśli będziesz zainteresowana to mogę Ci podać na PW lub tutaj.halusiu jakie PW :rolleyes: podaj tutaj :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Mała solenizantka ... Zosia Halinko strasznie bym chciał być na miejscu Zosi ale dziadek Andrzej pewnie by się nie cieszył :grin: , torcik jest cudny :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Halinko strasznie bym chciał być na miejscu Zosi ale dziadek Andrzej pewnie by się nie cieszył :grin:No raczej nie byłby zadowolony.. ale Bodzio, życzę Ci takiej wnusi :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Halinko przepiękny tort Hubertowi bardzo się spodobał :thumbsup: i na 7 urodziny chciał zamówić "zygzak mcqueen-a " lub " spider mann-a " :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Dziękuję Bodziu .. :wink: A może sam upieczesz torcik dla syna... http://www.youtube.com/watch?v=37MxMCTbUhIhttp://www.wielkiezarcie.com/recipe31589.html Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 W takim razie czekam na przepis W tym roku idę na łatwiznę, upiękę Zuzi na urodziny zwykły okrągły tort, a na górę położę opłatek z rainbow dash czy jak to się tam piszę, mała chyba padnie, bo uwielbia te kucyki Co do Zygzaka, to trudno się go robi, widziałam już nieudolne wersje, ciężko jest uzyskać intensywną czerwień, a wiadomo róż dla chłopca to raczej odpada. Dobrze, ze mam dwie dziewczynki bo zygzak to nie na mój talent. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Halinko...Arcydzieło... :shock: :clap: :clap: :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Ciekaw jestem ile czasu zajeło wykonanie tak pięknego tortu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Halusia,cudeńko zrobiłaś :grin: Aż chce się wnuczką zostać :grin: Gratulacje dla Cudownej Babci-a dla Zosi 100 lat w zdrowiu,szczęściu i miłości Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Halusia- pozdrawiam . Przykro mi tak pisać ale Twoje najlepsze intencje i kunszt w robieniu tortów nie dorównają blasku Twojej wnuczusi. Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Halusia- pozdrawiam . Przykro mi tak pisać ale Twoje najlepsze intencje i kunszt w robieniu tortów nie dorównają blasku Twojej wnuczusi. Kochany DZIADKU dziękuję bardzo..,ale zazwyczaj wszystkie wnuki biją na łeb umiejętnościami i blaskiem swoich Dziadków :tongue: ..i Babcie :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 W takim razie czekam na przepis Podaje przepis na dużą tortownicę. Biszkopt: - 5 jaj- 1 szkl cukru- 1 szkl mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:- 6 jaj- 1 szkl cukru- 2 budynie śmietankowe- 2 szkl mleka- 2 kostki tłuszczu- ser mascarpone 250 g Wykonanie biszkoptu..Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli i dodać cukier i dalej ubijać do rozpuszczenia cukru. Do tak ubitych białek dodajemy żółtka do połączenia się tych składników. Odstawiamy robot i wsypujemy produkty sypie, delikatnie wszystko łączymy.Ciasto do tortownicy i pieczemy 30-35 min w temp 180 stopni.Upieczony biszkopt , zaraz po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy na tak 50 cm nad podłogę. Sposób wykonania kremu:Jaja , cukier i budynie łączymy razem. Te składniki wlewamy do gotującego się mleka, należy cały czas mieszać by nie powstały grudki. Najlepiej jeszcze jak potraktujemy gotujący się budyń robotem.Gotowy zostawić do wystygnięcia.W między czasie ucieramy tłuszcz i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ser mascarpone, natomiast do drugiej części można dodać kakao, sok z cytryny zabarwić kwaskowym dżemem, lub dodać alkohol , barwnik spożywczy....ale to już w/g uznania.Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części, ponczujemy , przekładamy kremem.Całość wykańczamy kremem a dekoracja to już inwencja twórcza. [ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 20:43 ]Ciekaw jestem ile czasu zajeło wykonanie tak pięknego tortu?Trudno mi powiedzieć ale po wcześniejszym upieczeniu biszkopta i przygotowania kremu to na dekorację tego tortu poświęciłam tak ze 2 godziny. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Podaje przepis na dużą tortownicę.Haluś, mogę napisać od siebie?? Dzięki Tak dla ułatwienia podam, ja poważyłem składniki z przepisu Haluśki i wyszło tak: Waga produktów na tortownicę fi 26cm: 5 jajek - 33 dag 1 szkl. mąki - 14 dag 1 szkl. cukru - 19 dag 2 łyżki mąki ziemn. - 5 dag 2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g Wyrabianie i obróbka cieplna bez zmian. Może się komuś przyda. Ten biszkopt nie może się nie udać Po upieczeniu oczywiście na podłogę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Upieczony biszkopt , zaraz po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy na tak 50 cm nad podłogę.Po upieczeniu oczywiście na podłogębęde robil.. oj będe napewno i to niedługo ^^ więc nie moge nie zapytać.. dobrze zrozumiałem, że mam podnieść dopiero co wyjęty z piekarnika biszkopt 50 cm nad podloge i go upuścić?? ..tylko sie dopytuje :lol: ,nawet nie przeszło mi przez myśl kwestionowanie ogromnego doświadczenia i najwyższego poziomu wtajemniczenia cukierniczego jaki prezentuje Halusia ^^ @halusia@, dzięki ogromne za przepis ..dodajesz skrzydeł :!: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 dobrze zrozumiałemBardzo dobrze zrozumiałeś, Haluś wyjaśni po co :grin: A w skorupkach ważyłeś czy bez...? :lol:Tak Aniu, w skorupkach, waga to mniej więcej 33-35 dag na 5 jajek, jajka o tej wadze są nieduże :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 będe robil.. oj będe napewno i to niedługo ^^ więc nie moge nie zapytać.. dobrze zrozumiałem, że mam podnieść dopiero co wyjęty z piekarnika biszkopt 50 cm nad podloge i go upuścić?? Dokładnie tak jak napisałam P.Boczku... upuścić upieczony biszkopt w formie, zaraz po wyjęciu z piekarnika z wysokości 50 cm , Ma to zapobiegać opadaniu. Ja zawsze upuszczam i mam puszysty i równiutki biszkopt :wink: Haluś, mogę napisać od siebie?? Dzięki Dziękuję Zbójaszku.. wiem że na Ciebie zawsze mogę liczyć.. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 upuścić upieczony biszkopt w formie, zaraz po wyjęciu z piekarnika z wysokości 50 cm , Ma to zapobiegać opadaniu.Na jakiej zasadzie, jeśli można wiedzieć? Trochę mi to wygląda na hokus-pokus, czary-mary :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Na jakiej zasadzie, jeśli można wiedzieć? Trochę mi to wygląda na hokus-pokus, czary-mary :lol: Aniu chodzi o to że upieczony biszkopt po upieczeniu ma tendencję to '' przykurczenie'' się, tzn brzegi ciasta kurczą się do środka. Wtedy powierzchnia jego jest nierówna. Kiedy go upuścimy , dostaje wstrząsu...zachowuje piękny kształt . Biszkoptów w swoim życiu piekłam '' setki'' , ale od tej pory kiedy stosuje tą metodę wierzch biszkoptu zawsze jest równiutki jak '' blat''. Może to czary , czy hokus pokus .... ale taką ciekawostkę wyczytałam w necie, w przepisach na biszkopt i stosuje ją za każdym razem.. :wink: Polecam wypróbować :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 wierzch biszkoptu zawsze jest równiutki jak '' blat''.Potwierdzam Aniu, nie tam żebym się chwalił :rolleyes: :blush: no może trochę :rolleyes: , ale u mnie w temacie jest kilka fotek biszkoptów wg Haluśki, po upieczeniu i wystygnięciu i są równe :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Kiedy go upuścimy , dostaje wstrząsu...zachowuje piękny kształt .u mnie w temacie jest kilka fotek biszkoptów wg Haluśki, po upieczeniu i wystygnięciu i są równeNo to przekonaliście mnie :grin: . Jak upuszczę to zdam relację: co mi tam ... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 dziękuję bardzo za przepis Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Podpinam sie pod ten temat, ponieważ skorzystałam z pomysłów i konsultacji Halusi. Halusiu, wielkie dzięki. "Księżniczka to biszkopt z masą śmietanową, "motyl" - ciasto orzechowe bez mąki. Oboje obchodzą urodziny w tym samym czasie, dlatego dwa torty ze świeczkami: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Czerwca 2012 "Księżniczka to biszkopt z masą śmietanową, "motyl" - ciasto orzechowe bez mąki.Wykonanie tortów cudowne Aniu... brawa dla Babci :clap: :clap: A dla Wnuków wszystkiego dobrego.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Czerwca 2012 EAnna, pięknie :clap: :clap: :clap: Widać że wnuki zachwycone twoim dziełem . Uśmiech dziecka wynagradza cały nasz trud włożony w pracę . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakaPaka Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Torcik cudowny. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Brawa dla wykonawcy. :clap: :clap: :clap: Cytuj Najlepsze forum muzyczne w Polsce:www.n-stars.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.