Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dosypać cukru ?

chyba ,że karbidu :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11703
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wcześniej podałem b.dobrą wskazówkę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11704
Udostępnij na innych stronach

Jednak plusem jest tej strony że wpoiła w nas prawdziwe podstawy produkcji wędlin .i prawidłowe cykle produkcji. Jak powiedziałem swojemu koledze z 40-sto letnią praktyką śmiał się i potwierdził że na ten karkołomny pomysł by w życiu nie wpadł.A tak to mało jest na forum zwolenników kruchej kiełbasy. Zgadujmy dalej.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11705
Udostępnij na innych stronach

JA NIC NIE POWIEDZIAłEM TEMAT UWAżAM ZA ZAKOńCZONY Szkoda że osoby korzystające z tego forum nie chciały zdradzić pewnych nowinek zaprzeczającym ogólnie przyjętym zasadom produkcji wędlin . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11712
Udostępnij na innych stronach

Szkoda Dziadku, że zakończyłeś. Teraz byłyby bardzo ciekawe dyskusje. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11713
Udostępnij na innych stronach

Temat nie jest zakończony bo nie wiadomo ile tej wody i jaka temperatura jej powinna być. uważam Ty nasz wódz będziesz musiał to wytłumaczyć logicznie ale może poczekajmy na opinie innych. POZDRAWIAM
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11716
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zostało powiedziane Po dyskusji Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11718
Udostępnij na innych stronach

Powoli- powiedz skąd ten pomysł u Ciebie się wziął Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11724
Udostępnij na innych stronach

Dziadek napisał:

 

JA NIC NIE POWIEDZIAłEM TEMAT UWAżAM ZA ZAKOńCZONY Szkoda że osoby korzystające z tego forum nie chciały zdradzić pewnych nowinek zaprzeczającym ogólnie przyjętym zasadom produkcji wędlin . Pozdrawiam

Temat nie jest zakończony bo nie wiadomo ile tej wody i jaka temperatura jej powinna być. uważam Ty nasz wódz będziesz musiał to wytłumaczyć logicznie ale może poczekajmy na opinie innych. POZDRAWIAM

Wszystko zostało powiedziane Po dyskusji Pozdrawiam

O co tu chodzi ? Dziadku wypiłeś za dużo :question: czy co, bo piszesz bez sensu albo ktoś podszywa się pod Ciebie ??

 

Najpierw zadajesz zagadkę po czym sie wycofujesz i kończysz temat ?? To po co to całe zamiaszanie.

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11729
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica została rozszyfrowana więc temat dobiegł końca .Z niczego się nie wycofuję zostały tylko małe szczegóły. Ostrzegałem że sposób nie mieści sie w dotychczasowej praktyce produkcji wędlin. A na tej zasadzie produkuje się kiełbasy na biało i z procesem wędzenia jako super kruche i smaczne Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11736
Udostępnij na innych stronach

Witam

Kochani sposób na zrobienie kruchej kiełbasy jest bardzo prosty

1 sposób taka kiełbasa wychodzi z ciepłego mięsa tz. Zabicie świniaka i przerobienie w tym samym dniu nie dodając żadnej hemi tylko zwykła sól i przyprawy

2 sposób Nie robimy masy kleistej mięso mielimy na sitku 8mn i dolewamy 10-15%wody

Mieszamy do wymieszania wszystkich przypraw

Farsz nabijamy mocno w osłonki, bo nie ma to znaczenia na kruchość kiełbasy

Pozdrawiam Szczepan

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11739
Udostępnij na innych stronach

Witam

Kochani sposób na zrobienie kruchej kiełbasy jest bardzo prosty

1 sposób taka kiełbasa wychodzi z ciepłego mięsa tz. Zabicie świniaka i przerobienie w tym samym dniu nie dodając żadnej hemi tylko zwykła sól i przyprawy

2 sposób Nie robimy masy kleistej mięso mielimy na sitku 8mn i dolewamy 10-15%wody

Mieszamy do wymieszania wszystkich przypraw

Farsz nabijamy mocno w osłonki, bo nie ma to znaczenia na kruchość kiełbasy

Pozdrawiam Szczepan

I gdzie tu mowa o ciepłej wodzie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11740
Udostępnij na innych stronach

Nie przedstawiłem tego tematu jako jedynego, ale z jednego ze sposobów praktykowanego i chyba bardzo prostego i skrywanego. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11741
Udostępnij na innych stronach

Ciepła woda?

Jest taki stary sposób, ale dodaje się rosół nagotowany na skórkach w trakcie gotowanego mięsa ze świniaka

Rosół, dlatego że ma w sobie żelatynę i kiełbaska na ciepło jest krucha i soczysta a na zimno da się kroić

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11742
Udostępnij na innych stronach

Dziadek jest tradycjonalistą i nie za bardzo chce sie rozpisywać na temat procesów technologicznych lub ich fragmentów, odbiegających od ustalonych technologii, doskonale przez Niego tutaj wykładanych. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11743
Udostępnij na innych stronach

Szczepan tutaj chodzi o cos troszke innego. Dodanie gorącej wody (prawie wrzątku) podczas końcowego etapu mieszania mięsa. tak po krótce: poduje to częściowe scięcie kalogenu (kleju) co ma wpływ na wiązanie cząstek mięsa w późniejszych obróbkach technologicznych z termicznymi włącznie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11745
Udostępnij na innych stronach

Maxell doskonale wiem, o co chodzi w tym sposobie na kruchość kiełbaski

Tylko jest jeden problem kiełbasa wychodzi krucha i po 2-3 dniach bardzo sucha (trociny)

Dolewając rosół nagotowany na skórkach ma żelatynę i wędlina nie wysycha w tak szybkim tempie

Zaznaczam, że to są bardzo stare przepisy gdzie nie było chłodni i musieli radzić sobie z bakteriami i zachować trwałość wędlin.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11752
Udostępnij na innych stronach

:shock: Szczepan, co Ty??? Która kiełbaska, domowa, dobra i krucha, "przeżyje" w domku dłużej niż 3 dni???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11760
Udostępnij na innych stronach

Która kiełbaska, domowa, dobra i krucha, "przeżyje" w domku dłużej niż 3 dni???

to zależy ile się jej zrobi :lol: :grin:

 

A wracając na chwilę do Dziadkowej zagadki - skoro powiedziało się A to trzeba rzec B takie niedomówienia szkodzą :???: zaraz zaczną się eksperymenty i i jeszcze co złego z tego wyjdzie :mellow:

Należy temat opisać szczegółowo bez względu na poglądy, ważne aby wyjaśnić wszystkie "za" i "przeciw"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11762
Udostępnij na innych stronach

Abratku, własnie dwa posty wyżej podałem odpowiedź na zagadkę, czując sie upowaznionym przez Dziadka.

Pozdrówka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11764
Udostępnij na innych stronach

Temat nie jest zakończony bo nie wiadomo ile tej wody i jaka temperatura jej powinna być...

Maxellu - o takie szczegóły oraz osobiste przemyślenia odnośnie tej metody mi chodziło
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11766
Udostępnij na innych stronach

Szczepan - wiem że trudno pogodzić stare przyjęte tradycje produkcji od form przewracających dotychczasowy tok myślenia Przykładem może być kurczak wpierw parzony później wędzony czy nie naruszał on proces produkcyjny ogólnie przyjęty na forum a jednak przyjął się i jest wspaniałym produktem dla tych co mają wędzarnie na działkach i do konsumcji mogą go wstępnie przygotować w domu ,dalszy proces zakończyć na lonie natury i zajadać sie nim gorącym i pachnącym dymem. Mamy podobny przykład, nie mieszczący się w kanonie sztuki masarskiej.Sprawdżmy to w praktyce a ja z pokorą przyjmę na siebie wszystkie ewentualne niepowodzenia w tym sposobie .Wybadam trwałość jaką proponuje firma produkująca kiełbasę tą metodą. Nie wiem dlaczego zarzucasz tej kiełbasie że musi być trocinowata .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11768
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.