fentel Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 dosypać cukru ?chyba ,że karbidu :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Wcześniej podałem b.dobrą wskazówkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Jednak plusem jest tej strony że wpoiła w nas prawdziwe podstawy produkcji wędlin .i prawidłowe cykle produkcji. Jak powiedziałem swojemu koledze z 40-sto letnią praktyką śmiał się i potwierdził że na ten karkołomny pomysł by w życiu nie wpadł.A tak to mało jest na forum zwolenników kruchej kiełbasy. Zgadujmy dalej.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Dziadku, czyżby dolać gorącej wody? :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 JA NIC NIE POWIEDZIAłEM TEMAT UWAżAM ZA ZAKOńCZONY Szkoda że osoby korzystające z tego forum nie chciały zdradzić pewnych nowinek zaprzeczającym ogólnie przyjętym zasadom produkcji wędlin . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Szkoda Dziadku, że zakończyłeś. Teraz byłyby bardzo ciekawe dyskusje. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Temat nie jest zakończony bo nie wiadomo ile tej wody i jaka temperatura jej powinna być. uważam Ty nasz wódz będziesz musiał to wytłumaczyć logicznie ale może poczekajmy na opinie innych. POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 DZIADEK, to może chociaż przepis na kruchą wiejską kiełbasę? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Wszystko zostało powiedziane Po dyskusji Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 A teraz DZIADKU, wszystko od początku, co, ile, jak i dlaczego? Toż to bedzię przebój tego roku. Pozdrawiam. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Powoli- powiedz skąd ten pomysł u Ciebie się wziął Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Dziadek napisał: JA NIC NIE POWIEDZIAłEM TEMAT UWAżAM ZA ZAKOńCZONY Szkoda że osoby korzystające z tego forum nie chciały zdradzić pewnych nowinek zaprzeczającym ogólnie przyjętym zasadom produkcji wędlin . Pozdrawiam Temat nie jest zakończony bo nie wiadomo ile tej wody i jaka temperatura jej powinna być. uważam Ty nasz wódz będziesz musiał to wytłumaczyć logicznie ale może poczekajmy na opinie innych. POZDRAWIAM Wszystko zostało powiedziane Po dyskusji Pozdrawiam O co tu chodzi ? Dziadku wypiłeś za dużo :question: czy co, bo piszesz bez sensu albo ktoś podszywa się pod Ciebie ?? Najpierw zadajesz zagadkę po czym sie wycofujesz i kończysz temat ?? To po co to całe zamiaszanie. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Tajemnica została rozszyfrowana więc temat dobiegł końca .Z niczego się nie wycofuję zostały tylko małe szczegóły. Ostrzegałem że sposób nie mieści sie w dotychczasowej praktyce produkcji wędlin. A na tej zasadzie produkuje się kiełbasy na biało i z procesem wędzenia jako super kruche i smaczne Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 WitamKochani sposób na zrobienie kruchej kiełbasy jest bardzo prosty1 sposób taka kiełbasa wychodzi z ciepłego mięsa tz. Zabicie świniaka i przerobienie w tym samym dniu nie dodając żadnej hemi tylko zwykła sól i przyprawy 2 sposób Nie robimy masy kleistej mięso mielimy na sitku 8mn i dolewamy 10-15%wodyMieszamy do wymieszania wszystkich przyprawFarsz nabijamy mocno w osłonki, bo nie ma to znaczenia na kruchość kiełbasyPozdrawiam Szczepan Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Witam Kochani sposób na zrobienie kruchej kiełbasy jest bardzo prosty 1 sposób taka kiełbasa wychodzi z ciepłego mięsa tz. Zabicie świniaka i przerobienie w tym samym dniu nie dodając żadnej hemi tylko zwykła sól i przyprawy 2 sposób Nie robimy masy kleistej mięso mielimy na sitku 8mn i dolewamy 10-15%wody Mieszamy do wymieszania wszystkich przypraw Farsz nabijamy mocno w osłonki, bo nie ma to znaczenia na kruchość kiełbasy Pozdrawiam Szczepan I gdzie tu mowa o ciepłej wodzie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Nie przedstawiłem tego tematu jako jedynego, ale z jednego ze sposobów praktykowanego i chyba bardzo prostego i skrywanego. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Ciepła woda?Jest taki stary sposób, ale dodaje się rosół nagotowany na skórkach w trakcie gotowanego mięsa ze świniaka Rosół, dlatego że ma w sobie żelatynę i kiełbaska na ciepło jest krucha i soczysta a na zimno da się kroićPozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Dziadek jest tradycjonalistą i nie za bardzo chce sie rozpisywać na temat procesów technologicznych lub ich fragmentów, odbiegających od ustalonych technologii, doskonale przez Niego tutaj wykładanych. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Szczepan tutaj chodzi o cos troszke innego. Dodanie gorącej wody (prawie wrzątku) podczas końcowego etapu mieszania mięsa. tak po krótce: poduje to częściowe scięcie kalogenu (kleju) co ma wpływ na wiązanie cząstek mięsa w późniejszych obróbkach technologicznych z termicznymi włącznie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Maxell doskonale wiem, o co chodzi w tym sposobie na kruchość kiełbaskiTylko jest jeden problem kiełbasa wychodzi krucha i po 2-3 dniach bardzo sucha (trociny)Dolewając rosół nagotowany na skórkach ma żelatynę i wędlina nie wysycha w tak szybkim tempie Zaznaczam, że to są bardzo stare przepisy gdzie nie było chłodni i musieli radzić sobie z bakteriami i zachować trwałość wędlin. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 :shock: Szczepan, co Ty??? Która kiełbaska, domowa, dobra i krucha, "przeżyje" w domku dłużej niż 3 dni??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Która kiełbaska, domowa, dobra i krucha, "przeżyje" w domku dłużej niż 3 dni???to zależy ile się jej zrobi :lol: :grin: A wracając na chwilę do Dziadkowej zagadki - skoro powiedziało się A to trzeba rzec B takie niedomówienia szkodzą :???: zaraz zaczną się eksperymenty i i jeszcze co złego z tego wyjdzie :mellow: Należy temat opisać szczegółowo bez względu na poglądy, ważne aby wyjaśnić wszystkie "za" i "przeciw" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Abratku, własnie dwa posty wyżej podałem odpowiedź na zagadkę, czując sie upowaznionym przez Dziadka.Pozdrówka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Temat nie jest zakończony bo nie wiadomo ile tej wody i jaka temperatura jej powinna być...Maxellu - o takie szczegóły oraz osobiste przemyślenia odnośnie tej metody mi chodziło Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Szczepan - wiem że trudno pogodzić stare przyjęte tradycje produkcji od form przewracających dotychczasowy tok myślenia Przykładem może być kurczak wpierw parzony później wędzony czy nie naruszał on proces produkcyjny ogólnie przyjęty na forum a jednak przyjął się i jest wspaniałym produktem dla tych co mają wędzarnie na działkach i do konsumcji mogą go wstępnie przygotować w domu ,dalszy proces zakończyć na lonie natury i zajadać sie nim gorącym i pachnącym dymem. Mamy podobny przykład, nie mieszczący się w kanonie sztuki masarskiej.Sprawdżmy to w praktyce a ja z pokorą przyjmę na siebie wszystkie ewentualne niepowodzenia w tym sposobie .Wybadam trwałość jaką proponuje firma produkująca kiełbasę tą metodą. Nie wiem dlaczego zarzucasz tej kiełbasie że musi być trocinowata .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-11768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.