Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A może chodzi o taką kiełbasę kruchą aż rozpadającą się taką robiono i dalej niektórzy robią na wsiach. Produkcja bardzo prosta wszystko przekręcone przez siatkę 8-10 mm wymieszane byle jak, zawartośc tłuszczu ok 30 %. Wędzimy nie przestrzegajac zbytnio temperatur pilnujemy tylko by nie pospadała z kiji. Wartośc handlowa takiej kiełbasy żadna ,ale smak pamiętam do dziś. Chyba sobie zrobię taką. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7755
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Panowie piszecie ze podgardle jest kleiste i można użyć jako kleju to jest jakaś kompletna bzdura.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7761
Udostępnij na innych stronach

Dziadku tak trafiłeś w 10 bardzo często spotykam się z życzeniem klienta o zrobienie takiej kiełbasy. Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7762
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

SZCZEPAN Myślę że jest więcej podgardle kleiste niż czysty mięsień szynki wp .

 

Nie pisałem że można używać jako kleju.

 

 

Dziadku Ja też nie dawno jadłem taką rozpadającą się kiełbaskę ale okazało się że w niej nie ma prawie tłuszczu bo po prostu w tym domu tłuszczu się nie je.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7768
Udostępnij na innych stronach

Andrzej- k bez obrazy ale jak Ty uważasz ze mięsień z szynki jest mniej kleisty to masz dziwną teorię Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7778
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

SZCZEPAN . Ja się nie obrażam wiem że forum to służy do wymiany poglądów i zdobywania wiedzy.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7784
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcze w tym podgardle nie używamy do sporządzania masy wiążącej (kleistej) do tego służą mięsa ścięgniste. Dodatek tłuszczy w kiełbasach polepsza smak mięsa i wpływa na konsystencję gotowego wyrobu Efektem tego jest to że kiełbasy nie są ścisłe gumowate. Podgardle ma tą zaletę że tłuszcz z niego jest dość twardy i nie wytapia się po zmieleniu w naszych kiełbasach podczas obróbki cieplnej tak szybko jak inne tłuszcze Używając określenia kleistość na pewno jest bardziej kleiste jak inne tłuszcze. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7837
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dziadku, tak masz całkowitą racje w przypadku podgardla. Osobiście wykorzystuje podgardle do pasztetu.Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7846
Udostępnij na innych stronach

Drodzy bracia i siostry kruchość kiełbasy zależy głównie od tego co świnka jadła. Robiłem kumplowi kiełbasę z tucznika 200kg jadł plewy żyto i ziemniaki [dla śmiechu napiszę że handlarz dawał mu za niego 200zł] i kiełbasa wyszła tak krucha że musiałem dodać skrobi ziemniaczanej. :grin:
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-7963
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam Zadymiaczy,

zastosowałam sie do uzyskanych porad, co zaowocowalo kiełbaską zaakceptowna wreszcie przez moją lepszą połowę. Wyszała delikatna, kruchutka pod zębem mimo, że na oko była zwarta. Najwazniejsze jednak, że poprawiło sie moje wyczucie procesu produkcji kiełbasy.

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję i pozdrawiam :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8460
Udostępnij na innych stronach

Ja tam uwazam ze wszystko zalezy od miesa , czym wiecej 1-ki to napewno bedzie kruche.

Napewno ilosc wody ma tez cos do siebie . No i farsz musi miec odpowiednia konsystecje, czego napewno nie uzyskacje przez mielenie miesa 3 razy na 3mm. tylko kuter robi to co powinien i troszeczke fosforanu. Ja jak kazdy z was ucze sie na wlasnych bledach ,tylko z taka roznica ze ja zainwestowalem w zakald za oceanem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8491
Udostępnij na innych stronach

Sledzik, widzę, że mimo póżnej pory jesteś online.

Dorzucę, że ręczne krojenie "1" i "2" daje świetne efekty. Robiłam tą metodą krakowską, była odlotowa. Nawet słoninkę kroiłam ręcznie, co dało wyraźne, białe kawałki a cała kiełbasa wyglądała "retro"

Masz rację, należy zdobywac doświadczenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8492
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że jednocześnie ostatniego!

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8507
Udostępnij na innych stronach

Fosforan robi swoje ,wydajnosc jest lepsza no i klejik farszu jest prima. A co do krojenia wszystkiego recznie to ja nie jestem za , sloninke wystarczy przymrozic i bedzie ten sam efekt. Wczoraj probowalem jednego z waszych przepisow , Swojska , jak na moj gust to ziele angielskie jest lekka przesada ale przecierz kazdemu nie dogodzisz! Zobaczymy co moi klijeci powiedza na ten smak , wyszla bardzo ciemna , przepis mowil o karkowce i wolowinie , szczypta papryki no i efekt jest oczywisty. No ale moze chwyci .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8536
Udostępnij na innych stronach

Sledzik - ta strona powstała by robić zdrowe wyroby dla swoich potrzeb. Odrzucamy wielofosforany. Nas wydajność mało interesuje liczy się w wyrobach prawdziwy smak mięsa Kleik potrafimy osiągnąć w mięsie bez pomocy wielofosforanów Prosimy nie chwal się swoją wydajnością i zaletami wielofosforanów bo my wiemy co to jest .Wody mamy w kranach narazie pod dostatkiem i nie pragniemy jej w wędlinach Robimy sami, bo tego badziewia mamy w sklepach pod dostatkiem Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8538
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

... hmmmm ... podejrzewam, iż się Sledzikowi azymut pop.erdzielił :blush: ... może jednak zrozumie, że jego klienci mogą polubić swojskie wyroby i nawet więcej za nie zapłacić :shock: :grin: (... wtedy Sledzik nie będzie miał uszczerbku w kasie, a klienci wychwalać go będą pod niebiosa :lol: )

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8540
Udostępnij na innych stronach

Wow !!!! Ale mi sie dostalo. Jedno pytanko , skad wy macie czas na robienie tym wspanialych wyrobow??? Chyba ze wszyscy sa bezrobotni i w ten sposob oszczedzaja. I tak jak pisalem

Swojska nic specjalnego , ale sproboje ktorys z przepisow Dziaka i zobaczymy . Ja jestem

otwarty na wszystkiego rodzaju eksperymenty. Paul widze ze jestes na Flodydzie , jezeli tak to napewno kupujesz moje produkty w swoim ulubionym Polskim Deli i napewno nie narzekaz.

Nie musicje odrazu tak ostro , czytalem jak zbesztaliscje goscja ze napisal o skorkach w kielbasie,widze ze niektorym niepodoba sie nic czygo oni nie znaja!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8583
Udostępnij na innych stronach

Eeeee... Śledzik, nie przesadzaj. To jest zadymiarska Brać i jesteś jej członkiem.

Wymieniamy sie poglądami, przepisami, recepturami itp.

Dlatego, że zyjesz za oceanem, nie znasz chyba realiów produkcji europejskich wędlin.

Nikt nie pisze że wielofosforany w ilościach minimalnych i odpoiwiedniego rodzaju sa bee.

Ale mamy juz dość tych przemysłowych podróbek, gdzie nie ma mięcha tylko MOM, emulsje, dodatki i woda.

Dlatego, jesli piszesz o wielofosforanach, to podawaj przykłady ich uzycia w swoich wyrobach, ilości, rodzaje i efekty dzieki nim uzyskane.

Sam widzisz, że strona opiera się głównie o przepisy stare, zawierające w swych recepturach znikome ilości chemii (właściwie tylko saletra, sól lub peklosól).

Po prostu podawaj także swoje, wypróbowane przepisy, a my bedziemy testować.

Rozumiem, iż handlowa produkcja wyrobów wg naszych przepisów, w obecnych czasach jest całkowicie nieopłacalna dla producenta, dlatego robimy to dla siebie, rodziny i znajomych.

Witam Cie Kolego w naszych szeregach i dziel się z nami swymi doświadczeniami, tak jak my robimy to na codzień.

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8584
Udostępnij na innych stronach

skad wy macie czas na robienie tym wspanialych wyrobow??? Chyba ze wszyscy sa bezrobotni i w ten sposob oszczedzaja

mylisz sie kolego zza wody :!:

chcemy jeść dobre i zdrowe wędliny,

po dniu pracy za biurkiem z wielką przyjemnością oddaję sie domowemu masarstwu :!:

aaa:

moja żona twierdzi że jest to bardzo dobre i - smaczne hobby

( bo jestem w domu) :grin:

gorzej z nurkowaniem :cry:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8616
Udostępnij na innych stronach

Maxwell , zwracam honor , moze faktycznie przesadzilem , nie moge tylko zrozumiec dlaczego Dziadek odrazu tak negatywnie do kazdego kto cos nowego napisze ? W poniedzialek napisze wam przepis na paroweczki (Prima) musze tylko przeliczyc z Lb. na Kg. Jezeli ktos jest zainteresowany to polecam firme Trumf z Czech maja bardzo dobre przyprawy ( wszystko naturalne ) na wszystkie produkty z calej Europy. A tak apropo tych fosforanow to ja naprawde uwazam ze calkowicie nie zmieniaja smaku wedlin ( TYLKO MOJA OPINJA).

Znam mnustwo roznych prochow ktore uzywane sa w Europie a u nas niestety nie mozna .

Np. Aprored -barwnik do kabanosow,ekstrakt z jakiegos owada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8628
Udostępnij na innych stronach

Własnie o tym Śledziku Ci pisałem. :wink:

"Zapodaj" pare przepisów, to będziemy nad nimi główkowali, albo od razu wskoczą na strone główną.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8629
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

................

Paul widze ze jestes na Flodydzie , jezeli tak to napewno kupujesz moje produkty w swoim ulubionym Polskim Deli i napewno nie narzekaz.

....................

 

... na Florydzie jestem kilka miesięcy w roku :) ... nie wiem gdzie są jakieś "Polish Deli" :( ... wędlin nie kupuję (kupuję tylko mięso, ... czasami, aż w Pennsylvania od Amish People :) )

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8630
Udostępnij na innych stronach

Witaj Sledzik - Temat wielofosforanów na tym forum nie powinien być w ogóle poruszany ponieważ stworzono tą stronę by powrócić do tradycyjnych metod produkcji wędlin Zachwalasz wielofosforany i wcale się nie dziwię Tobie, bo wiadomo wymyślono je po to by zwiększyć wydajność a tym samym kasę. Piszesz że jestem przeciwny nowościom , wcale nie ,tylko jaka to nowość i do czego prowadzi .Pomyśl co nam proponujesz, wydajność. np 150% w szynce lub wyrobach szynko podobnych Ja robiąc szynkę tradycyjnie mogę uzyskać 80-88% wydajności w gotowym produkcie i to jest czyste smaczne mięsko .W Twojej szynce co jest -od tych moich średnio 85% odpowiedz prosta - Woda i chemia i to chcesz nam proponować .Dziadek niczemu się nie dziwi Ty jesteś producentem na skalę jakby przemysłową i u Ciebie będzie pogoń za zyskiem bo za darmo robić lub dopłacać nie będziesz. To jest ta różnica między nami My na pierwszym miejscu mamy zdrowie Ty zysk a wielofosforany są po drodze do tego.Musisz jedno zrozumieć że my to wszystko znamy. i chcemy by ten temat na tej stronie przy produkcji własnych wyrobów nie pojawiał się Chyba że zmienimy stronę tytułową na,, Wyrób wędlin sposobem domowym z użyciem wielofosforanów ''Zostanie wtedy pytanie- po co to wszystko , gdy to mamy w sklepach wyroby tak napompowane że mało nie pękną i póżniej płaczą wydzielając nieokreśloną substancję . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/555-krucho%C5%9B%C4%87-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-8632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.