Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM!!! Po wielu udanych próbach peklowania wczoraj pierwszy raz przydarzyło mi się, że na zalewie w której peklowałam mięso pojawiła się pleśń. Dodam że mięso było w zalewie 2 tygodnie. Mięso było ładnie upeklowane nie było zepsute. Proszę o radę czy można takie mięso poddać dalszej obróbce tzn. wędzeniu i parzeniu?
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/
Udostępnij na innych stronach

Duduś czy była to pleśń czy tylko taki tłusty korzuch. Jeżeli mięso nie pachniało i ma odpowiednią barwę i słoność to możesz śmiało przygotowywać je do wędzenia. Jeżeli nie to możesz zrobnić nową zalewę peklującą o takim stężeniu jak poprzednio i potrzymać jeszcze kilka dni, ale to już sam musisz określić organoleptycznie.Nie znam szczegółów, Ile waży tem kawałek mięsa itp.

Słoność najlepiej sprawdzić wewnątrz kawałka mięsa,(zrobić głęboki otwór wąskim nożem i ze środka wykroić kawałek) bo na zewnątrz przeważnie jest w porządku. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-7672
Udostępnij na innych stronach

Możesz śmiało wędzić pleśń wyszła, bo nie zmieniłeś zalewy przynajmniej po 7 dniach przy obecnych temperaturach.Ja nie polecam dodatkowego peklowania tylko szybko wędzić
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-7674
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie! Już jestem po wędzeniu i parzeniu moich wyrobów i mimo tej nieszczęsnej pleśni na zalewie wyszły w smaku super. Dzięki za rady dzięki którym poczyniłam próby dalszej obróbki moich wyrobów.
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-7698
Udostępnij na innych stronach

DUDUŚ tak trzymaj. :lol: :lol: :lol:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-7699
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Witam!!! I znowu pleśń a na dodatek woda taka zmętniała ale nie śmierdzi. Mięso ma dobry kolor i nie śmierdzi. Trzymałam je w zalewie około 10 dni razem z przyprawami które zagotowałam w wodzie. I co teraz bo święta? Wędzić czy nie? Pomóżcie!!!
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11021
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz zamiar jeszcze peklować, zrób nowa zalewę, umyj dokładnie naczynie i mięso. Możesz zrobić więcej zalewy i mięso umyć w nadwyżce. Zalej nnowa zalewą.

Jesli chcesz wędzić - umyj mięso w zimnej, bieżacej wodzie, zostaw na kratce do ocieknięcia i dalej postepuj jak powinnas - sznurowanie, osuszanie, wędzenie, parzenie.

Dobra rada - po umyciu miesa, wytnij mały kawałek ze środka i rzuć na patelnię lub sparz. Zobaczysz, czy nie trzeba mięsa moczyć.

Pleśń i metnienie solanki było najprawdopodobniej spowodowane zbyt wysoka temp. peklowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11022
Udostępnij na innych stronach

Mięso jest różowe bez obcego zapachu. Mam zamiar wędzić więc jest już osznurowane i się osusza. Było peklowane w piwnicy w około 4 stopniach.
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11023
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie dziwne że masz kłopoty z tą pleśnią.

Jakiej wody używasz do peklowania ?.

Z kranu, studni ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11024
Udostępnij na innych stronach

Witajcie. Bardzo dziwne jest przede wszystkim występowanie pleśnii w takiej temperaturze. Prawdopodobnie miejsce miały zbyt gwałtowne wahania temperatury i to spowodowało powstanie kożuca, ja do wczoraj przechowywałem swoje wędzonkiw 11 st.C i wszystko gra.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11031
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem, najprawdopodobniej przyczyna takie stanu rzeczy była zbyt wysoka temp. Mogło byc to okresowe. Pamietajmy także o tym, iz zarodniki plesni moga znajdowac sie w powietrzu i jesli nasze peklujace sie mięsko nie jest zabezpieczone od góry jakąś szmatką (tkaniną), dostaja sie swobodnie do solanki. Dodatek cukru przyspiesza ich rozwój.

Pocieszające jest to, że trafiłas na pleśń białą, a nie zieloną, o czym swiadczy brak zmian zapachowych mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11040
Udostępnij na innych stronach

Dobrze byłoby gdyby Duduś zrobiła zdjęcie tej pleśni.

 

Co do solanki to miałem tez przypadki u klientów, że w czasie burzy i zmian ciśnienia kisła ale było to może dwa trzy razy w przeciągu 15 lat.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11043
Udostępnij na innych stronach

Witam !!! Jestem już po wędzeniu i parzeniu tego mięska. Rano jeszcze zasięgnęłam fachowej porady brata który jest z zawodu masarzem. Stwierdził że mogę wędzić. Wędzonki wyglądają super w smaku też są super. Wczoraj na próbę uwędziłam jeden baleron w balkonowej wędzarni i też jest o.k.. A co do miejsca gdzie trzymam mięso to jest to piwnica mówimy na nią lochy bo jest bardzo głęboko pod ziemią i praktycznie nie ma tam różnicy temperatury zawsze latem i zimę jest tam tak samo. Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Smacznych Świąt
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11068
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Vater . Może byś rozwinął temat jeżeli posiadasz wiedzę bo samo hasło że w burzy nie peklujemy to mało mówi .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11084
Udostępnij na innych stronach

Od dobrych kliku lat prowadzę działania technologiczne w zakładach. Peklowanie nastrzykowe i masowanie (uplastycznienie) zamyka się w czasie 18-24 godz. W tym okresie w czasie trwania burzy następują w mięsie niewytłumaczalne dla mnie zmiany powodujące że cały proces peklowania i uplastyczenia nie zachodzi jak powinien. Solanka nie utrzymuje się w produkcie, mięso rozwarstwia się na łączeniu, itp. Na 10 cykli odbywających się w trakcie złych warunków atmosferycznych ok 4-6 właśnie źle wychodzi. Jeszcze nie sprawdzałem wpływu tej metody przy tak niskich przyrostach solanki w warunkach domowych ale jek tylko bedzie okazja na pewno to sprawdzę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11126
Udostępnij na innych stronach

W takim razie życzymy smacznego i pamiętajcie z włąsnego doświadczenia wiem - w czasie burzy nie peklujemy, wędzonki w zalewie powinny posiadać stałą temperaturę. Powodzenia.

Zgadzam się podobno w czasie burzy i mleko się skwasi,to powiedz jak przewidzieć burze.
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11135
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Nie tylko mleko ale wiele różnych potraw psuje się w oszałamiającym tempie przed i podczas burzy. Zupy kwaśnieją, mięso się psuje, nawet niektóre kobitki stawiają gromnice w oknach.

ostatnio w zeszłym roku w czasie burzy zepsuło mi się 2 kg mięsa indyczego przygotowywanego na baton w osłonce barierowej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11140
Udostępnij na innych stronach

Z tego co mi wiadomo wina leży po stronie bardzo szybkiej zmiany ciśnienia przed burzą i w jej trakcie.

Skoro niektórzy z nas "czują" zbliżającą się zmianę pogody tzw. strzykanie w kościach a jeszcze inni bardzo źle znoszą nagłe zmiany warunków atmosferycznych,to pewnie ma to także negatywny wpływ na peklujące się mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11155
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie nastrzykowe i masowanie (uplastycznienie) zamyka się w czasie 18-24 godz. W tym okresie w czasie trwania burzy następują w mięsie niewytłumaczalne dla mnie zmiany powodujące że cały proces peklowania i uplastyczenia nie zachodzi jak powinien. Solanka nie utrzymuje się w produkcie, mięso rozwarstwia się na łączeniu, itp. Na 10 cykli odbywających się w trakcie złych warunków atmosferycznych ok 4-6 właśnie źle wychodzi.

I po cóż nam nowoczesność, skoro z dawien dawna masarze nie chcieli ubijać świniaka przed burzą.

Pamiętam, kiedyś opowiadał stary masarz, że jest tak przewrażliwiony na tle burzy( aby nic się nie psuło), że nawet w normalnych warunkach zaraz po uboju wrzuca do solanki ( 2 kg soli + saletra na 10 litrów wody ) głowę wieprzową aby nie uległa zepsuciu.

Odnośnie burzy to oprócz nagłych zmian ciśnienia i podwyższonej wilgotności dochodzą wyładowania atmosferyczne, które sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów oraz przemianom enzymatycznym, może z tego powodu następuje szybkie psucie się mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11176
Udostępnij na innych stronach

No i ozon oraz elektryzowanie sie powietrza. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/#findComment-11178
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.