miro Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Wpadnij kiedyś do mojej firmy a pokaże Ci co potrafią beztlenowce. Bardzo dobitnie widać to na jelitach zwłaszcza baranich.Po otwarciu źle przechowywanej i zakonserwowanej beczki smród jest taki, że wstyd wyjść obsłużyć klienta, który myśli, że wszedł nie do sklepu, ale do oczyszczalni ścieków.Nawet smród ścieków to przy tym zapachu miła woń.Te france potrafią nawet wejść w reakcję z beczką, ale co ciekawe nie każdą.Jelita w miejscu styku z beczką są zgniłe i czarne, a ich zapachu nie da się opisać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-163282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Czerwca 2011 miro, :clap: :clap: :clap: Ale to nie tylko woreczki. Takie świństwo z bakteriami może spotkać każdego przy różnym peklowaniu. Zakazić można i kupić zakażone. Wpływ również posiada woda, higiena, temperatura i otoczenie - środowisko. Zdarza się nawet najlepszym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-163285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Czerwca 2011 miro, :clap: :brawo: :clap:Uff. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-163288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Lipca 2011 Ja osobiście uznaję tylko i wyłącznie peklowanie na sucho ... tak jest u mnie w rodzinie od dziada, pradziada ... Ja zaraz po natarciu peklosolą i przyprawami układam jak najściślej w kamionce , przykrywam talerzem i wkładam do plastikowwego worka, zamykam plastikowym zaciskiem i do chłodnego miejsca .... po 3 dniach przekładanie miecha z góry na spód i do końca peklowania nadal w zamknięcu .... nigdy nie było popsute ,,, Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Lipca 2011 Ja osobiście uznaję tylko i wyłącznie peklowanie na sucho ...ja od pewnego czasu też takie preferuje,nierozumie dajesz do kamionki-przykrywasz i dajesz do plastykowego worka :shock: albo źle zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Lipca 2011 ... tak jest u mnie w rodzinie od dziada, pradziada ... Ja zaraz po natarciu peklosolą i przyprawami układam jak najściślej w kamionce , przykrywam talerzem i wkładam do plastikowwego worka, Dziadek jeszcze mógł uzywać plastikowego worka, ale pradziad to chyba juz nie... :devil: więc ktoś się tradycji sprzeniewierzył... Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Lipca 2011 Może workiem owija kamionke ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Lipca 2011 Pradziad nie używał worka plastikowego, ale ja owszem .... od dziada, pradziada peklujemy na sucho ... reszta to " nowinki", że tak powiem. Sorry, za wprowadzenie w lekki błąd, nieświadomie, aczkolwiek koledzy lubią za słówka łapać [ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 23:25 ]Ja osobiście używam worka, to tak abym.in. nic niepożądanego nie zbliżało się do miecha Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Lipca 2011 Możecie peklować jak chcecie, tylko po co to forum i ta strona wedlininydomowe i zwarte w niej informacje.Wymiana gazowa przy peklowaniu była, jest i będzie i nikt tego procesu nie zmieni.Ale róbta jak chceta ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Lipca 2011 Miro, przecież nikt nie mówi o zamykaniu w plastik przy użyciu metody próżniowej?! Tak? Więc jeśli mam worek(ja używam worka typu do kontenera na śmieci) cirka 250 litrów, to jaki jest problem z tlenem? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lipca 2011 Worek do kontenera na śmieci + żywność.Bosko !Miłego trucia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lipca 2011 chyba trochę Cię ponosi .... chodzi o plastikowy worek, czysty, z rolki, nie miał kontaktu ze śmieciami!!! , okalający garnek miskę etc. nie mający jakiegokolwiek kontaktu z ŻYWNOŚCIĄ!!! W czym problem????????????????? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lipca 2011 ja od pewnego czasu też takie preferuje,nierozumie dajesz do kamionki-przykrywasz i dajesz do plastykowego workaTo znaczy rozumie czy nie rozumie, do kamionki czy do worka :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Suma sumaru co preferuje :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Pozdrawiam "wyrobnika" :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-168112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dawno w temacie nic nie umieszczałem, dzisiaj krótka relacja z weekendowego wędzenia :grin: Filety z piersi indyka, boczek, golonka, skrzydełka, ser typu włoskiego i pierwszy raz pstrągi. Wszystko wędzone w temperaturze 50-55°C. Przeczytawszy całe temat o wędzeniu pstrągów i na podstawie rad zawartych w min zacząłem szukać magicznej kropli niemieniającej kolor. :grin: I tak po 2h udało mi się coś takiego znaleźć: A, że wędzenie pstrąga średnio powinno trwać ok 3h a owej kropli nie potrafiłem znaleźć : poczekałem jeszcze 30min i bez podpiekania pstrągi po 3,5h były gotowe. Smak i konsystencja rewelacja :thumbsup: szkoda tylko że wydajność gotowego produktu do finalnego taka niska. :sad: :shock: A tak wyglądało po zakończeniu A że nie samym wędzeniem człowiek żyje od czasu do czasu należy coś zjeść :grin: http://images39.fotosik.pl/2017/beafe03fa96b82fdm.jpg A tak się prezentowała kiełbaska ala piwna :rolleyes: . Chociaż Piwna to ona była tylko z przypraw i z rozdrobnienia surowiec to okrawki od szynek i łopatek oraz z golonki w składzie na ok 2,5kg surowca 35-40% III-ki wieprzowej z czego 600g zmielona 2x2,5mm reszta jak II-ka wp zmielona na 8-ce. http://images49.fotosik.pl/1877/3af839087d3c50f9m.jpg I na spokojne w poniedziałek boczek w/w wędzony nadziany II-wp sprasowany i parzony ok 4h :rolleyes: Niestety problem mam z osiągnięciem odpowiedniej temperatury wewnątrz wyrobu. Będzie trzeba pomyśleć nad nowym termometrem. http://images46.fotosik.pl/2033/acd77932787c585bm.jpg Pracowity był ten weekend :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 bendetto, wszystko przepięknie wygląda :thumbsup: :clap: :clap: :clap: a moim ulubieńcem jest ten wędzony prasowany boczek z farszem w środeczku ciekaw jestem smaku i konsystencji :thumbsup: tyle różności.. na prawdę się urobiłeś po łokcie :clap: :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 bendetto, boczuś piękny, chętnie bym takie cudeńko popełnił - według jakiego przepisu robiłeś? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 bendetto, wszystko przepięknie wygląda :thumbsup: :clap: :brawo: :clap: Panie Boczku od Ciebie komplementy, nie jestem godzien :grin: tyle różności.. na prawdę się urobiłeś po łokcie :clap: :grin: Pozdrawiam była okazje że nikt się nie dokładał do wsadu i wędzarnia prawie pusta by była więc tak sobie pomyślałem .. :idea: zawsze chciałem wypróbować coś innego i tak się uzbierało serek skrzydełka, pstrąg, chorizo boczuś piękny, chętnie bym takie cudeńko popełnił - według jakiego przepisu robiłeś? Maad, inwencja własna :grin: boczek po uwędzeniu bez skóry, obkrojona "dolna" warstwa i przełożone II wp peklowaną. Prawda, że z głową lepiej wygląda :smile: prawda prawda, jak na pierwszy raz wygadają i smakują bajecznie :thumbsup: Dzięki za rady Gonzo, Arkadiusz :smile: oczy też wyjte :smile: najbardziej obwiałem się że może być posmak rybek na pozostałych wyrobach a zwłaszcza na serach i indyku ale nie ma się czego bać :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Maja 2013 Kilka zdjęć z weekendowego wędzenia: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-283184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Maja 2013 Po programie "Wiem Co Jem,Bosacka Na Tropie" i obyciu się w wiedzę co do składu pieczywa pod lupę poszedł nasz chlebek codzienny. Okazało się że nie jest najlepszy a skład dłuższy niż lista zakupów :grin: LP stwierdziła że koniec z jedzeniem kupnego i sobie zażyczyła :grin: domowy wypiek. (Swoją drogą ciekawe jak długo uda się wytrwać w postanowieniu :roll:) Moja przygoda z pieczenie chleba zakończyła się jak zacząłem robić wędliny a będzie to już ze 2 lata :blush: Przygotowanie zakwasu poniedziałek wieczorem: 150g maki żytniej 720 0.7l wody 2 łyżki maślanki Temperatura w kuchni 26,5-27,5st. :grin: We wtorek wieczorem dosypałem 50g maki żytniej 720 Środa wieczorem odebrałem 200g zakwasu a do pozostałego dosypałem kolejne ok 50g mąki żytniej 720g Przygotowanie zaczynu środa wieczorem: zakwas 200g (młody) 200g mąki żytniej 720 300ml wody I tak sobie rósł od godz 19-tej gdzie po 2h już ładnie wyglądał o 7-ej rano okazało się że "zdechł" :sad: Przystąpiłem do zarobienia ciasta: zaczyn wcześniej przygotowany było go ok 700g 1kg mąki pszennej 650 50g pszennej razowej 2000 100g żytniej 720g 2 łyżeczki soli 400ml wody i pełen obaw że może nie urosnąć 25g drożdży(jak się okazało po 30 min był to błąd) ciasto podzieliłem na 2 części i odstawiłem do wyrośnięcia po 40 minutach złożyłem w kopertę i do foremek długo w nich nie poleżało ok 1,5g i trzeba było do piekarnika wrzucać :grin: Po 70 minutach było gotowe Wnioski: -smak i skórka zadowalająca :thumbsup: -wnętrze trocha za bardzo miękkie znaczy wyrośnięte(wina drożdży) następnym razem -próba bez drożdży albo w mniejszej ilości. -wyszły 2 bochenki o wadze 1kg każdy :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-284855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Maja 2013 Sobotni chlebek pszenny na zakwasie wykonany z poniedziałkowego zakwasu. Między czasie zakwas 30h spędził w lodówce. Zakwas wyciągnięty w piątek w południe. Po paru godzinkach dokarmiony i wieczorem zrobiony zaczyn. Tym razem wykonany bez dodatku drożdży :grin: Ciasto wyrobione, odstawione na godzinkę a następnie odgazowane i do foremki. W foremce wytrzymało 2h i do piekarnika. A tak się prezentuje: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Maja 2013 A przepisik to gdzie :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Maja 2013 :thumbsup: Wygląda jak mojej mamy ... :shock: Ile czasu piekłeś i w jakiej temperaturze ? Pozdrawiam gorąco ! Ps. wyroby super :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Maja 2013 A przepisik to gdzie :devil: Arku proszę bardzo oto przepisik: Dzień wcześniej zrobiłem zaczyn: 150g zakwasu 200g mąki żytniej żurkowej 300ml wody Następnego dnia rano dodałem do zaczynu: 1kg mąki pszennej 650 100g żytniej żurkowej 400ml wody 2 łyżeczki soli Wyrobione, odłożone na godzinkę, następnie odgazowane, zostawione na 2h do wyrośnięcia i do pieca Ile czasu piekłeś i w jakiej temperaturze ? einshel, Całość siedziała :smile: w piecu 70 minut z czego pierwsze 15 w 220st reszta w 180 (program górna+dolna grzałka). Na ostatnie 5-10min jak mi zależy na bardziej chrupiącej skórce włączam wentylator(wiatrak) w piekarniku. Tu niestety zapomniałem . :thumbsup: Wygląda jak mojej mamy Niezłe twoje mama chlebki piekła/piecze :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Maja 2013 Jeść coś trzeba a jak do wędzarni daleko to szynkowar pracuje :grin: Łopatka z szynkowaru z majerankiem. Z łopatki wykrojone grubsze ścięgna, "krwiaki" i inne mankamenty. Mięso pokrojone na kawałki ok 5x5cm i zapeklowane 19g/kg. Na dnie i na wierzchu majeranek. Parzone 4h. Koszt gotowego produktu ok 12zł\kg Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Maja 2013 No i klasa :clap: Jest tylko jedno ale - brak klasyfikacji.Gdybyś przeprowadził klasyfikację to IIb zmielił byś na drobnym sitku i wtedy ta dwójka wypełniła by puste przestrzenie między dużymi kawałkami jedynki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.