Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadnij kiedyś do mojej firmy a pokaże Ci co potrafią beztlenowce.

Bardzo dobitnie widać to na jelitach zwłaszcza baranich.

Po otwarciu źle przechowywanej i zakonserwowanej beczki smród jest taki, że wstyd wyjść obsłużyć klienta, który myśli, że wszedł nie do sklepu, ale do oczyszczalni ścieków.

Nawet smród ścieków to przy tym zapachu miła woń.

Te france potrafią nawet wejść w reakcję z beczką, ale co ciekawe nie każdą.

Jelita w miejscu styku z beczką są zgniłe i czarne, a ich zapachu nie da się opisać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-163282
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

miro, :clap: :clap: :clap:

Ale to nie tylko woreczki. Takie świństwo z bakteriami może spotkać każdego przy różnym peklowaniu. Zakazić można i kupić zakażone.

Wpływ również posiada woda, higiena, temperatura i otoczenie - środowisko.

Zdarza się nawet najlepszym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-163285
Udostępnij na innych stronach

miro, :clap: :brawo: :clap:

Uff. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-163288
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Ja osobiście uznaję tylko i wyłącznie peklowanie na sucho ... tak jest u mnie w rodzinie od dziada, pradziada ... Ja zaraz po natarciu peklosolą i przyprawami układam jak najściślej w kamionce , przykrywam talerzem i wkładam do plastikowwego worka, zamykam plastikowym zaciskiem i do chłodnego miejsca .... po 3 dniach przekładanie miecha z góry na spód i do końca peklowania nadal w zamknięcu .... nigdy nie było popsute ,,, :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167211
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście uznaję tylko i wyłącznie peklowanie na sucho ...

ja od pewnego czasu też takie preferuje,nierozumie dajesz do kamionki-przykrywasz i dajesz do plastykowego worka :shock: albo źle zrozumiałem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167221
Udostępnij na innych stronach

... tak jest u mnie w rodzinie od dziada, pradziada ... Ja zaraz po natarciu peklosolą i przyprawami układam jak najściślej w kamionce , przykrywam talerzem i wkładam do plastikowwego worka,

Dziadek jeszcze mógł uzywać plastikowego worka, ale pradziad to chyba juz nie... :devil:

więc ktoś się tradycji sprzeniewierzył...

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167224
Udostępnij na innych stronach

Pradziad nie używał worka plastikowego, ale ja owszem .... od dziada, pradziada peklujemy na sucho ... reszta to " nowinki", że tak powiem. Sorry, za wprowadzenie w lekki błąd, nieświadomie, aczkolwiek koledzy lubią za słówka łapać :D

 

[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 23:25 ]

Ja osobiście używam worka, to tak abym.in. nic niepożądanego nie zbliżało się do miecha :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167261
Udostępnij na innych stronach

Możecie peklować jak chcecie, tylko po co to forum i ta strona wedlininydomowe i zwarte w niej informacje.

Wymiana gazowa przy peklowaniu była, jest i będzie i nikt tego procesu nie zmieni.

Ale róbta jak chceta !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167273
Udostępnij na innych stronach

Miro, przecież nikt nie mówi o zamykaniu w plastik przy użyciu metody próżniowej?! Tak? Więc jeśli mam worek(ja używam worka typu do kontenera na śmieci) cirka 250 litrów, to jaki jest problem z tlenem? :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167274
Udostępnij na innych stronach

Worek do kontenera na śmieci + żywność.

Bosko !

Miłego trucia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167275
Udostępnij na innych stronach

chyba trochę Cię ponosi .... chodzi o plastikowy worek, czysty, z rolki, nie miał kontaktu ze śmieciami!!! , okalający garnek miskę etc. nie mający jakiegokolwiek kontaktu z ŻYWNOŚCIĄ!!! W czym problem?????????????????

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-167277
Udostępnij na innych stronach

ja od pewnego czasu też takie preferuje,nierozumie dajesz do kamionki-przykrywasz i dajesz do plastykowego worka

To znaczy rozumie czy nie rozumie, do kamionki czy do worka :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Suma sumaru co preferuje :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Pozdrawiam "wyrobnika" :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-168112
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dawno w temacie nic nie umieszczałem, dzisiaj krótka relacja z weekendowego wędzenia :grin:

 

Filety z piersi indyka, boczek, golonka, skrzydełka, ser typu włoskiego i pierwszy raz pstrągi.

 

 

Wszystko wędzone w temperaturze 50-55°C.

 

Przeczytawszy całe temat o wędzeniu pstrągów i na podstawie rad zawartych w min zacząłem szukać magicznej kropli niemieniającej kolor. :grin:

I tak po 2h udało mi się coś takiego znaleźć:

 

A, że wędzenie pstrąga średnio powinno trwać ok 3h a owej kropli nie potrafiłem znaleźć :

 

poczekałem jeszcze 30min i bez podpiekania pstrągi po 3,5h były gotowe. Smak i konsystencja rewelacja :thumbsup: szkoda tylko że wydajność gotowego produktu do finalnego taka niska. :sad: :shock:

 

A tak wyglądało po zakończeniu

 

A że nie samym wędzeniem człowiek żyje od czasu do czasu należy coś zjeść :grin: :cool:

http://images39.fotosik.pl/2017/beafe03fa96b82fdm.jpg

 

A tak się prezentowała kiełbaska ala piwna :rolleyes: . Chociaż Piwna to ona była tylko z przypraw i z rozdrobnienia surowiec to okrawki od szynek i łopatek oraz z golonki w składzie na ok 2,5kg surowca 35-40% III-ki wieprzowej z czego 600g zmielona 2x2,5mm reszta jak II-ka wp zmielona na 8-ce.

http://images49.fotosik.pl/1877/3af839087d3c50f9m.jpg

 

I na spokojne w poniedziałek boczek w/w wędzony nadziany II-wp sprasowany i parzony ok 4h :rolleyes: Niestety problem mam z osiągnięciem odpowiedniej temperatury wewnątrz wyrobu. Będzie trzeba pomyśleć nad nowym termometrem.

http://images46.fotosik.pl/2033/acd77932787c585bm.jpg

 

Pracowity był ten weekend :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281908
Udostępnij na innych stronach

bendetto, wszystko przepięknie wygląda :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

a moim ulubieńcem jest ten wędzony prasowany boczek z farszem w środeczku :) ciekaw jestem smaku i konsystencji :thumbsup:

tyle różności.. na prawdę się urobiłeś po łokcie :clap: :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281913
Udostępnij na innych stronach

bendetto, boczuś piękny, chętnie bym takie cudeńko popełnił - według jakiego przepisu robiłeś?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281928
Udostępnij na innych stronach

bendetto, wszystko przepięknie wygląda :thumbsup: :clap: :brawo: :clap:

Panie Boczku od Ciebie komplementy, nie jestem godzien :grin:

 

tyle różności.. na prawdę się urobiłeś po łokcie :clap: :grin: Pozdrawiam

była okazje że nikt się nie dokładał do wsadu i wędzarnia prawie pusta by była więc tak sobie pomyślałem .. :idea: zawsze chciałem wypróbować coś innego i tak się uzbierało :cool:

serek skrzydełka, pstrąg, chorizo

 

boczuś piękny, chętnie bym takie cudeńko popełnił - według jakiego przepisu robiłeś?

Maad, inwencja własna :grin: boczek po uwędzeniu bez skóry, obkrojona "dolna" warstwa i przełożone II wp peklowaną.

 

Prawda, że z głową lepiej wygląda :smile:

prawda prawda, jak na pierwszy raz wygadają i smakują bajecznie :thumbsup:

 

Dzięki za rady Gonzo, Arkadiusz :smile: oczy też wyjte :smile:

 

najbardziej obwiałem się że może być posmak rybek na pozostałych wyrobach a zwłaszcza na serach i indyku ale nie ma się czego bać :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-281989
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po programie "Wiem Co Jem,Bosacka Na Tropie" i obyciu się w wiedzę co do składu pieczywa pod lupę poszedł nasz chlebek codzienny. Okazało się że nie jest najlepszy :mad: a skład dłuższy niż lista zakupów :grin:

LP stwierdziła że koniec z jedzeniem kupnego i sobie zażyczyła :grin: domowy wypiek. (Swoją drogą ciekawe jak długo uda się wytrwać w postanowieniu :roll:)

 

Moja przygoda z pieczenie chleba zakończyła się jak zacząłem robić wędliny a będzie to już ze 2 lata :blush:

 

Przygotowanie zakwasu poniedziałek wieczorem:

 

150g maki żytniej 720

0.7l wody

2 łyżki maślanki

 

Temperatura w kuchni 26,5-27,5st. :grin:

 

We wtorek wieczorem dosypałem 50g maki żytniej 720

 

Środa wieczorem odebrałem 200g zakwasu a do pozostałego dosypałem kolejne ok 50g mąki żytniej 720g

 

Przygotowanie zaczynu środa wieczorem:

 

zakwas 200g (młody)

200g mąki żytniej 720

300ml wody

 

I tak sobie rósł od godz 19-tej gdzie po 2h już ładnie wyglądał

 

o 7-ej rano okazało się że "zdechł" :sad:

 

Przystąpiłem do zarobienia ciasta:

 

zaczyn wcześniej przygotowany było go ok 700g

1kg mąki pszennej 650

50g pszennej razowej 2000

100g żytniej 720g

2 łyżeczki soli

400ml wody

i pełen obaw że może nie urosnąć 25g drożdży(jak się okazało po 30 min był to błąd)

 

ciasto podzieliłem na 2 części i odstawiłem do wyrośnięcia po 40 minutach złożyłem w kopertę :cool: i do foremek

 

 

długo w nich nie poleżało ok 1,5g i trzeba było do piekarnika wrzucać :grin:

 

 

Po 70 minutach było gotowe

 

 

Wnioski:

-smak i skórka zadowalająca :thumbsup:

-wnętrze trocha za bardzo miękkie znaczy wyrośnięte(wina drożdży) następnym razem -próba bez drożdży albo w mniejszej ilości.

-wyszły 2 bochenki o wadze 1kg każdy :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-284855
Udostępnij na innych stronach

Sobotni chlebek pszenny na zakwasie wykonany z poniedziałkowego zakwasu. Między czasie zakwas 30h spędził w lodówce.

Zakwas wyciągnięty w piątek w południe. Po paru godzinkach dokarmiony i wieczorem zrobiony zaczyn.

 

Tym razem wykonany bez dodatku drożdży :grin:

 

Ciasto wyrobione, odstawione na godzinkę a następnie odgazowane i do foremki.

W foremce wytrzymało 2h i do piekarnika.

A tak się prezentuje:

 

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285228
Udostępnij na innych stronach

A przepisik to gdzie :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285233
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Wygląda jak mojej mamy ... :shock: Ile czasu piekłeś i w jakiej temperaturze ? Pozdrawiam gorąco ! :cool: Ps. wyroby super :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285244
Udostępnij na innych stronach

A przepisik to gdzie :devil:

Arku proszę bardzo oto przepisik:

Dzień wcześniej zrobiłem zaczyn:

150g zakwasu

200g mąki żytniej żurkowej

300ml wody

 

Następnego dnia rano dodałem do zaczynu:

 

1kg mąki pszennej 650

100g żytniej żurkowej

400ml wody

2 łyżeczki soli

 

Wyrobione, odłożone na godzinkę, następnie odgazowane, zostawione na 2h do wyrośnięcia i do pieca

 

Ile czasu piekłeś i w jakiej temperaturze ?

einshel, Całość siedziała :smile: w piecu 70 minut z czego pierwsze 15 w 220st reszta w 180 (program górna+dolna grzałka). Na ostatnie 5-10min jak mi zależy na bardziej chrupiącej skórce włączam wentylator(wiatrak) w piekarniku.

Tu niestety zapomniałem :mad: .

 

:thumbsup: Wygląda jak mojej mamy

Niezłe twoje mama chlebki piekła/piecze :grin:

 

Pozdrawiam :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285352
Udostępnij na innych stronach

Jeść coś trzeba a jak do wędzarni daleko to szynkowar pracuje :grin:

 

Łopatka z szynkowaru z majerankiem.

Z łopatki wykrojone grubsze ścięgna, "krwiaki" i inne mankamenty. Mięso pokrojone na kawałki ok 5x5cm i zapeklowane 19g/kg.

Na dnie i na wierzchu majeranek.

Parzone 4h.

 

Koszt gotowego produktu ok 12zł\kg :cool:

 

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285861
Udostępnij na innych stronach

No i klasa :clap: Jest tylko jedno ale - brak klasyfikacji.

Gdybyś przeprowadził klasyfikację to IIb zmielił byś na drobnym sitku i wtedy ta dwójka wypełniła by puste przestrzenie między dużymi kawałkami jedynki.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/2/#findComment-285865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.