Gregtom Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2011 Czesc... Dostalem kilka kilo truskawek od znajomego..Dzieciaki troszke pojadly ale duzo zostalo.. Wlasnie je podgotowalem z cukrem zelujacym oraz sokiem z cytryny. Moje pytanie : Wlac ta goraca mase do sloiczkow czy przechlodzic troszke a puzniej w garnku zaparzyc sloiczki jeszcze raz ? Dzieki za odp.. :-) pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Maja 2011 Możesz wlać teraz do słoiczków jak jest gorące szkoda tylko że dałeś cukier żelujący. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Maja 2011 Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker do wszelakich dżemów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Maja 2011 Możesz wlać teraz do słoiczków jak jest gorące szkoda tylko że dałeś cukier żelujący.A jaki jest inny sposob bez cukru zelujacego ? dzieki za odp. :-) [ Dodano: Wto 31 Maj, 2011 21:35 ] Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker do wszelakich dżemów.Ja wziolem ten z Diamant 2:1 .. Jak sie nie uda to wyprobuje ten ktory podalas :-) Jesli dostane znowu truskaweczki ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Maja 2011 szkoda tylko że dałeś cukier żelującyczemu? Ja co roku robię z cukrem żelującym, inaczej przecież nie wyjdzie, jeśli ktoś ma sposób że wyjdzie, to chętnie spróbuje, ale wg mnie nie ma szans, co innego z porzeczkami, one same się żelują. Ja od kilku lat robię wg tego przepisu, dżem jest bardzo smaczny, zawsze wychodzi http://www.diamant.pl/index.php?a=przepisy&co=przepis&id=211 Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2011 Sloiczki (uprzednio sparzone) napelnilem prawie do konca i szczelnie zakrecilem..Zostawic je tak stac na stole , czy odrazu do lodowki ? Sa jeszcze mocno cieple.. pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Maja 2011 Czy to cukier żelujący czy żelfix to jeden pies :tongue: - oba produkty zawierają pektynę i vitC.... nie wszystkie owoce (jak napisała Madlinka) zawierają wystarczającą ilość pektyn aby same stworzyć ścisły dżem, mimo silnego odparowywania czy odrazu do lodowki ?znudziła Ci się lodówka? :tongue: a po co w ogóle chłodzić??? - jak ostygnie wynosisz do jakiejś piwniczki i może stać sobie i dwa lata Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Maja 2011 madlinka, Ja wszystkie słodkości zrzucam na druga połowę :grin: Ale w zamian mam super powidła bez cukrów żelujących. Truskawki lub śliwki węgierki czy wiśnia - owoce umyte zasypane cukrem. Następnie kilka dni gotowane na małym gazie do silnego odparowania wody. ( gaz mam ryczałt ) W smaku jest lekko karmelizowane i bardzo geste. Tak przygotowane powidła mogą w słoiczkach leżeć kilka lat. Moje ulubione powidła śliwkowe są z dodatkiem imbiru. Polecam. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Maja 2011 Andyandy - a Ty rozróżniasz te dwa produkty? -powidła to nie dżema używanie substancji żelującej jest takim samym "przestępstwem" jak używanie soli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Maja 2011 Czy to cukier żelujący czy żelfix to jeden pies - oba produkty zawierają pektynę i vitC.... Zgoda ale ja używam właśnie żel-fix'u 3:1 dlatego ,że do niego trzeba użyć najmniejszą ilość cukru w stosunku do owoców . A powidła oczywiście smażę z samym zwykłym cukrem :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2011 używam właśnie żel-fix'u 3:1 dlatego ,że do niego trzeba użyć najmniejszą ilość cukru w stosunku do owocówchciałbym nieśmiało zauważyć że cukier Diamatna występuje w trzech odmianach: 1:1 ; 2:1 ; 3:1... ja też używam żelfixa bo mam uprzedzenie do diamanta a poza tym również wolę "niskosłodzone" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2011 W ubiegłym roku kupiłem Dżemix 3:1 ,gdy przeczytałem na odwrocie ,że zawiera benzoesan sodu i sorbinan potasu,odłożyłem do szafki i poleży do końca ważności a potem na śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Maja 2011 Jak wolisz długo odparowywane owoce w dużej ilości cukru -Twoja wola :rolleyes: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dzemik byl rewelacyjny !!! Pierwszy raz widzialem jak ludzie podczas grillowania omijali steki oraz kielbaski z grilla , dobierajac sie do sloiczkow z moim dzemikiem :grin: :grin: Byl nakladany na chlebki tostowe lekko zarumienione na ruszcie grilla..Poprostu przeboj wieczoru , ale bylo naprawde cieplo na dworze i moze dlatego woleli lekka przekaske ? Dziekuje za pomocne podpowiedzi i uwagi :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Nestorze drogi, trzeba było poczytać w sklepie co na opakowaniu było....Np. w takim żelfixie w skład wchodzi pektyna kwas cytrynowy i kwas sorbowy uważany za nieszkodliwy (ze względu na szybki rozkład metaboliczny) co ciekawe podobno cukry zelujące stosowane 1:1 ze względu na wysoką zawartość słodyczy nie potrzebują konserwantów :wink: a teraz pytanie: jakie szanse mają witaminy w tak zachwalanych długogotowanych konfiturach ? :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Czerwca 2011 jakie szanse mają witaminy w tak zachwalanych długogotowanych konfiturach Marne :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Nestor... Do moich dzemikow uzylem Diamant 2:1...W skladzie nie ma "benzoesan sodu" , sa jednak te skladniki ktore Abratek opisal..W paczuszce ktora mam przed soba jest jeszcze na skladnikach dopisane "Olej roslinny".. Jestem b.zadowolony z produktu.. Witaminki moze sa dlatego jeszcze w tym cukrze dodane bo te w owocach beda podczas gotowania tracily na wartosci ??..;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-161996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Czerwca 2011 W paczuszce ktora mam przed soba jest jeszcze na skladnikach dopisane "Olej roslinny"..tez mnie to troszkę początkowo zdziwiło ale tu chyba chodzi o to że po napełnieniu słoika tworzy się na wierzchu cienka powłoka tłuszczu uniemożliwiająca dostęp resztkom powietrza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-162006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. OetkerTak samo i ja znaczy się moja mama, ja za leniwy do takich wyrobów :lol: Przy okazji robienia nalewek "zrobiło się" kilka dżemików, wezmę ze dwa może trzy słoiczki na zlot. Może Marek z Bielska będzie robił jakieś naleśniki jak na filmie ze zlotu nr 3, taki dżemik jest akuratni do naleśniczków :thumbsup: :thumbsup: Mam chyba jeszcze jakieś z zeszłego roku :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-163955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Czerwca 2011 U nas truskawki jeszcze drogie, nie wiem kiedy zrobię demy :rolleyes: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-164038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Moja Mama do robienia dżemów (truskawki, wiśnie, maliny, borówki, brzoskwinie) używała pektyny i cukru. Pektynę kupowała w torebkach ok. 100 g. Pamiętam, ze produkowana była przez Pektowin z Jasła.A dawniej to dżemy smażyło się tylko na cukrze (owoce, cukier i czas aż owoce staną się takie szkliste-przeźroczyste). Technologia zbliżona do wyrobu powideł śliwkowych, tylko trochę krócej. Bardzo dobre są też truskawki zasypane cukrem w słoikach i zapasteryzowane. Można używać do deserów lub jogurtu czy twarożku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-164045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Albacora podaj szczegóły dotyczące tych truskaweczek zasypanych cukrem i pasteryzowanych , proporcje ,czasy itd. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-164061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Czerwca 2011 W niemczach truskawki za dalej drogie..Cena wacha sie od 3 - 5 Euro za Kg..Prawie tyle co kilogram schabu b/K .. Wlasciwie , jak dlugo (do kiedy) trwa sezon na truskawki ?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-164068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Albacora podaj szczegóły dotyczące tych truskaweczek zasypanych cukrem i pasteryzowanych , proporcje ,czasy itd. pozdrawiam. Umyte truskawki wkładamy do słoika (Mama robi w 330 ml), dodajemy 3-4 łyżki cukru, zakręcamy i pasteryzujemy 40-50 min. Nie dodajemy wody do truskawek, owoce same puszczą sok. Gotowy słoik jest wypełniony w trochę więcej niż 1/2, ale przechowuje się w spiżarce czy piwnicy bdb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-164069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dzięki bardzo.W tym sezonie postaram sie tak zrobić.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5667-d%C5%BCem-truskawkowy/#findComment-164074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.