_Krzysztof_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Chciałbym prosić o pomoc jak zapeklować 800g mięsa schabu b/k w 0.4litra mieszanki peklującej. No za chiny mięcho wystaje. Jak wy to robicie? Nie chodzi o skład i stężenie mieszanki. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Może mniejszy pojemnik ? :rolleyes: Albo jak już ktoś pisał , słoiczki z wodą...Na pewno się da :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Niestety mam woreczek włożony w obciętą butelkę 1,5l i wystaje. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2011 800g mięsa schabu b/k w 0.4litra mieszanki Nie jest tragicznie , powinno być 40 % solanki w stosunku do wagi mięsa... :rolleyes: Niestety mam woreczek włożony w obciętą butelkę 1,5l i wystaje To wez to przełóż gdzieś...żeby zakryło Ps. Dlaczego tak mało peklujesz ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Czerwca 2011 To wez to przełóż gdzieś...żeby zakryło No właśnie gdzie, lepszego miejsca niż butelka nie znajdę. A czy mogę zrobić zalewę z podwójnej porcji składników(136g peklosól, 0.8lwody) na ten kawałek mięsa. Czy lepiej docisnąć czymś to mięso.? Dlaczego tak mało peklujesz ? To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Czerwca 2011 A czy mogę zrobić zalewę z podwójnej porcji składników Nie zalewaj większą niż przewiduje przepis bo będzie za słone.Lepiej czymś wyprzyj solankę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Nie zawsze udaje się zachować proporcje.... wtedy można odrobinkę zmniejszyć stężenie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Czerwca 2011 To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.Czemu peklujesz na mokro ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Czerwca 2011 To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.Czemu peklujesz na mokro ? Wzoruję się na tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6997&highlight=schab+os%B3once A jeżeli peklowanie na sucho to powiedz mi Miro peklosoli powinno być 16g. Tą dawkę wetrzeć w mięso. Jak długo powinno to wtedy leżeć żeby w środku załapała. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Czerwca 2011 W przepisie który podajesz kolega zajasc miał najpierw zamiar wędzić mięso i dla tego peklował na mokro, potem z braku drewna zmienił plany i zrobił wyrób parzony.Na 0,8kg mięsa potrzebujesz od 14-16 g peklosoli.Dodaj sobie do peklosli odrobinę ulubionych przypraw i pekluj w lodówce przez 4-5 dni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2011 kolega zajasc miał najpierw zamiar wędzić mięso i dla tego peklował na mokro, potem z braku drewna zmienił plany i zrobił wyrób parzony. Niestety u mnie brak zadymiarki :sad: Czasami tylko korzystam z gościnności życzliwych. Na 0,8kg mięsa potrzebujesz od 14-16 g peklosoli. Dodaj sobie do peklosli odrobinę ulubionych przypraw i pekluj w lodówce przez 4-5 dni Ok dzięki następny kawałek zrobię dla porównania wg. twojej rady. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2011 jak zapeklować 800g mięsa schabu b/kTo tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej. Masło maślane . Wzoruje się na polędwicy próbując zrobić schab .Słabo to nasze forum uczy gdy dla niektórych . schab , schab z/k, schab b/k i polędwica to to samo. A są i cudotwórcy kupuje schab b/k a wyprodukuje z tego na próbę j.w w cytacie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2011 jak zapeklować 800g mięsa schabu b/kTo tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej. Masło maślane . Wzoruje się na polędwicy próbując zrobić schab .Słabo to nasze forum uczy gdy dla niektórych . schab , schab z/k, schab b/k i polędwica to to samo. A są i cudotwórcy kupuje schab b/k a wyprodukuje z tego na próbę j.w w cytacie. Pozdrawiam Faktycznie trzeba się pilnować. :grin: Poprawiam się : To tak na próbę ma być polędwica w osłonce barierowej Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Albo jak już ktoś pisał , słoiczki z wodą...Na pewno się da :wink:Z całym szacunkiem , ale jakoś nie widzę w tej ilości solanki " słoiczków " tzn. miejsca na nie . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Z całym szacunkiem , ale jakoś nie widzę w tej ilości solanki " słoiczków " tzn. miejsca na nie . _________________ Szacun! przeczytaj temat od początku , nie jest tego dużo...Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Po zapeklowaniu wg. tabeli Dziadka(peklowanie 3 dni 0.4l wody i 64g peklosoli nastrzyk łącznie ok 40 ml.) i sparzeniu polędwica wyszła za słona. Dlaczego tak mało peklujesz ? Właśnie dlatego żeby później nie zmuszać się do 3kg polędwicy słonej. Co zrobić następnym razem, zmniejszyć ilość peklosoli 0.8(kg)x64g=51.2g na 0.4l wody.? Czy może krócej peklować? Tylko ile.? Albo 0.32l wodi i 51.2g peklosoli. ? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Czerwca 2011 A uwzględniłeś, że dzień ociekania, to też dzień peklowania? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Czerwca 2011 A uwzględniłeś, że dzień ociekania, to też dzień peklowania? Wtorek po południu peklowana. Dzisiaj od rana ociekała-popołudniu było parzenie. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Czerwca 2011 To jest krótkie peklowanie i wymaga dość mocnej solanki.Ja bym następnym razem zmniejszył ilość peksoli do 50g/0.4l wody.Własną słoność niestety musisz sobie wypracować metodą prób i błędów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Czerwca 2011 sparzeniu polędwica wyszła za słona Chyba się nie zdziwiłeś? .Ja bym następnym razem zmniejszył ilość peksoli do 50g/0.4l wody.Kattttastrofa... :grin: Czy może krócej peklować? Tylko ile.? A może dłużej... pomyśleć dlaczego za słona i zrobić mniej słoną. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Kattttastrofa...A czemu :shock: [ Dodano: Pią 17 Cze, 2011 21:32 ] i zrobić mniej słoną.To właśnie zaproponowałem :!: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Tabelki są do wędzonek ogólnie prawdopodobnie, wprawdzie wstyd pisać o tabelkach, z których nie korzystam i nie przeglądam, ale wybacz 500g na 4l wody do polędwicy? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Czerwca 2011 ale wybacz 500g na 4l wody do polędwicy? Możesz nie korzystać i robić solankę na jajko.Twoja sprawa ,ale ja robię wg tej tabeli i dla mnie są dobre.Ponieważ kolega napisał że za słone zaproponowałem zmniejszenie stężenia solanki to nie pisz,że to katastrofa tylko że Ty robisz inaczej bo wprowadzasz kolegę w ślepą uliczkę.Każdy ma inny próg słoności i musi sam go sobie wypracować a innej metody nie ma jak próby ,próby i jeszcze raz próby. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Czerwca 2011 innej metody nie ma jak próby ,próby i jeszcze raz próby. I tu masz rację arkadiusz. :clap: A powiedzcie mi jakby zrobić taki test dwie solanki 0.4l 64g peklosoli do jednej mięso 0.5kg a do drugiej 1kg mięcha to słoność była by taka sama? Peklowanie 3 dni nastrzyki odpowiednio do wagi 6-7%. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Należy na początek zadać pytanie: peklujesz czy kombinujesz ?Ten kto przeczyta na czym polega peklowanie na mokro sam sobie odpowie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.