Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić o pomoc jak zapeklować 800g mięsa schabu b/k w 0.4litra mieszanki peklującej. No za chiny mięcho wystaje. Jak wy to robicie? Nie chodzi o skład i stężenie mieszanki.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Może mniejszy pojemnik ? :rolleyes: Albo jak już ktoś pisał , słoiczki z wodą...Na pewno się da :wink:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163248
Udostępnij na innych stronach

800g mięsa schabu b/k w 0.4litra mieszanki

Nie jest tragicznie , powinno być 40 % solanki w stosunku do wagi mięsa... :rolleyes:

Niestety mam woreczek włożony w obciętą butelkę 1,5l i wystaje

To wez to przełóż gdzieś...żeby zakryło Ps. Dlaczego tak mało peklujesz ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163253
Udostępnij na innych stronach

To wez to przełóż gdzieś...żeby zakryło

No właśnie gdzie, lepszego miejsca niż butelka nie znajdę.

A czy mogę zrobić zalewę z podwójnej porcji składników(136g peklosól, 0.8lwody) na ten kawałek mięsa. Czy lepiej docisnąć czymś to mięso.?

 

Dlaczego tak mało peklujesz ?

To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163254
Udostępnij na innych stronach

A czy mogę zrobić zalewę z podwójnej porcji składników

Nie zalewaj większą niż przewiduje przepis bo będzie za słone.Lepiej czymś wyprzyj solankę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163255
Udostępnij na innych stronach

Nie zawsze udaje się zachować proporcje.... wtedy można odrobinkę zmniejszyć stężenie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163260
Udostępnij na innych stronach

To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.

Czemu peklujesz na mokro ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163269
Udostępnij na innych stronach

To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.

Czemu peklujesz na mokro ?

Wzoruję się na tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6997&highlight=schab+os%B3once

 

A jeżeli peklowanie na sucho to powiedz mi Miro peklosoli powinno być 16g. Tą dawkę wetrzeć w mięso. Jak długo powinno to wtedy leżeć żeby w środku załapała.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163272
Udostępnij na innych stronach

W przepisie który podajesz kolega zajasc miał najpierw zamiar wędzić mięso i dla tego peklował na mokro, potem z braku drewna zmienił plany i zrobił wyrób parzony.

Na 0,8kg mięsa potrzebujesz od 14-16 g peklosoli.

Dodaj sobie do peklosli odrobinę ulubionych przypraw i pekluj w lodówce przez 4-5 dni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163276
Udostępnij na innych stronach

kolega zajasc miał najpierw zamiar wędzić mięso i dla tego peklował na mokro, potem z braku drewna zmienił plany i zrobił wyrób parzony.

Niestety u mnie brak zadymiarki :sad: Czasami tylko korzystam z gościnności życzliwych.

 

Na 0,8kg mięsa potrzebujesz od 14-16 g peklosoli.

Dodaj sobie do peklosli odrobinę ulubionych przypraw i pekluj w lodówce przez 4-5 dni

Ok dzięki następny kawałek zrobię dla porównania wg. twojej rady.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163277
Udostępnij na innych stronach

jak zapeklować 800g mięsa schabu b/k

To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.

Masło maślane . Wzoruje się na polędwicy próbując zrobić schab .Słabo to nasze forum uczy gdy dla niektórych . schab , schab z/k, schab b/k i polędwica to to samo. A są i cudotwórcy kupuje schab b/k a wyprodukuje z tego na próbę j.w w cytacie. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163278
Udostępnij na innych stronach

jak zapeklować 800g mięsa schabu b/k

To tak na próbę ma być schab w osłonce barierowej.

Masło maślane . Wzoruje się na polędwicy próbując zrobić schab .Słabo to nasze forum uczy gdy dla niektórych . schab , schab z/k, schab b/k i polędwica to to samo. A są i cudotwórcy kupuje schab b/k a wyprodukuje z tego na próbę j.w w cytacie. Pozdrawiam

Faktycznie trzeba się pilnować. :grin:

 

Poprawiam się :

To tak na próbę ma być polędwica w osłonce barierowej

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163281
Udostępnij na innych stronach

Albo jak już ktoś pisał , słoiczki z wodą...Na pewno się da :wink:

Z całym szacunkiem , ale jakoś nie widzę w tej ilości solanki " słoiczków " tzn. miejsca na nie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163291
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem , ale jakoś nie widzę w tej ilości solanki " słoiczków " tzn. miejsca na nie .

_________________

Szacun! przeczytaj temat od początku , nie jest tego dużo...Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163295
Udostępnij na innych stronach

Po zapeklowaniu wg. tabeli Dziadka(peklowanie 3 dni 0.4l wody i 64g peklosoli nastrzyk łącznie ok 40 ml.) i sparzeniu polędwica wyszła za słona.

 

Dlaczego tak mało peklujesz ?

Właśnie dlatego żeby później nie zmuszać się do 3kg polędwicy słonej.

 

Co zrobić następnym razem, zmniejszyć ilość peklosoli 0.8(kg)x64g=51.2g na 0.4l wody.?

Czy może krócej peklować? Tylko ile.?

Albo 0.32l wodi i 51.2g peklosoli. ?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163511
Udostępnij na innych stronach

A uwzględniłeś, że dzień ociekania, to też dzień peklowania?

Wtorek po południu peklowana. Dzisiaj od rana ociekała-popołudniu było parzenie.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163516
Udostępnij na innych stronach

To jest krótkie peklowanie i wymaga dość mocnej solanki.Ja bym następnym razem zmniejszył ilość peksoli do 50g/0.4l wody.Własną słoność niestety musisz sobie wypracować metodą prób i błędów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163519
Udostępnij na innych stronach

sparzeniu polędwica wyszła za słona

Chyba się nie zdziwiłeś? :cool:

.Ja bym następnym razem zmniejszył ilość peksoli do 50g/0.4l wody.

Kattttastrofa... :grin:

Czy może krócej peklować? Tylko ile.?

A może dłużej... pomyśleć dlaczego za słona i zrobić mniej słoną. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163523
Udostępnij na innych stronach

Kattttastrofa...

A czemu :shock:

 

[ Dodano: Pią 17 Cze, 2011 21:32 ]

i zrobić mniej słoną.

To właśnie zaproponowałem :!:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163524
Udostępnij na innych stronach

Tabelki są do wędzonek ogólnie prawdopodobnie, wprawdzie wstyd pisać o tabelkach, z których nie korzystam i nie przeglądam, ale wybacz 500g na 4l wody do polędwicy? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163525
Udostępnij na innych stronach

ale wybacz 500g na 4l wody do polędwicy?

Możesz nie korzystać i robić solankę na jajko.Twoja sprawa ,ale ja robię wg tej tabeli i dla mnie są dobre.Ponieważ kolega napisał że za słone zaproponowałem zmniejszenie stężenia solanki to nie pisz,że to katastrofa tylko że Ty robisz inaczej bo wprowadzasz kolegę w ślepą uliczkę.Każdy ma inny próg słoności i musi sam go sobie wypracować a innej metody nie ma jak próby ,próby i jeszcze raz próby. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163528
Udostępnij na innych stronach

innej metody nie ma jak próby ,próby i jeszcze raz próby. :cool:

I tu masz rację arkadiusz. :clap:

A powiedzcie mi jakby zrobić taki test dwie solanki 0.4l 64g peklosoli do jednej mięso 0.5kg a do drugiej 1kg mięcha to słoność była by taka sama? Peklowanie 3 dni nastrzyki odpowiednio do wagi 6-7%.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163530
Udostępnij na innych stronach

Należy na początek zadać pytanie: peklujesz czy kombinujesz ?

Ten kto przeczyta na czym polega peklowanie na mokro sam sobie odpowie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5711-jak-zapeklowa%C4%87/#findComment-163532
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.