Skocz do zawartości

* B O C Z U N I O & P O L E D W I C A * ~ z worka:-) ~


Rekomendowane odpowiedzi

Peklowanie polędwicy jeszcze ekstremalnie inaczej, fotka z archiwum. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-163671
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pekluje w woreczkach foliowych – strunowych od lat, jakoś żadna wymiana gazowa mi nigdy nie zaszkodziła. Moim zdaniem więcej wydumanej teorii, a jeżeli praktyki. Pekluje tak drób, wieprzowinę, wołowiną jak również czasami mielone mięso na kiełbasę do bezpośredniego spożycia. Peklowałem również z odsysaniem powietrza w woreczkach i też jakoś nic mi się „nie wykluło” jak widać żyje i pisze dalej.

Na pytanie o zaletach tego sposobu odpowiem tak, kulinarnej różnicy nie zauważyłem, za to szybkość schładzania w lodówce większa, ilość miejsca zaoszczędzona (można w tej samej lodówce schładzać więcej mięsa) – po prostu łatwiej się układa takie paczki.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-163675
Udostępnij na innych stronach

Również czasami pekluję w takich workach. :wink: Zamknięcie "strunowe" nie jest szczelne i jest wygodne w użyciu. Niczym materiał z których jest zrobiony worek nie różni się od tych do celów spożywczych, chyba że do pieczenia. Pekluje się oczywiście na sucho, a mięsko bez obawy o skażenie można codziennie masować. Dużą zaletą jest dodatek przypraw i uzyskane aromaty przy takiej metodzie, a przy peklowaniu mokrym można zapomnieć. O ile bardzo często podczas peklowania mokrego solanka ulega zakażeniu i robi się mętna to peklowane na sucho w woreczkach zachowuje się normalnie i stabilnie nawet przez 20 dni. W sklepach produkty peklowane z dodatkiem marynaty leżą po trzy tygodnie i czekają na grilla. Pakowane jedne próżniowo drugie normalnie i funkcjonują w handlu. Żadna wymiana gazowa w handlu nie przeszkadza i SANEPID z tego tytułu nie szaleje. Marek jest dobrym fachowcem z dużym doświadczeniem w swoim zawodzie co widać na fotkach i dalszy komentarz jest zbędny. Wszystkim krytykującym tą metodę proponuje, żeby wstawili swoje fotki dla porównania i jak będą mieli lepsze wyroby to znaczy, że są partnerami do wymiany doświadczeń i dalszej rozmowy. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-164162
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam

tym razem padło na dwie polędwiczki krótkie i dwa kawałki mięśnia biodrowego z szynki.

wdrożony został do wędzarni nowy dymnik,efekty poniżej.wędzenie generalnie inne.

produkt wędzony,bez parzenia,jak wystygnie wrzucę fotke z przekroju

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/48aeae60500c.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/865a833f0aee.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/48f68aff8faa.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5b4e541a8b49.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165706
Udostępnij na innych stronach

produkt wędzony,bez parzenia,jak wystygnie wrzucę fotke z przekroju

Proszą o zdjęcia po parzeniu o ile takie będzie. Pozdrawiam.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165709
Udostępnij na innych stronach

Proszą o zdjęcia po parzeniu o ile takie będzie

Obawiam się DZIADKU, że nie będzie ... ;) ..... przecież napisał :

 

produkt wędzony,bez parzenia

Marek b.ładny kolorek tych wyrobów ..... klasycznie czy generator ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165712
Udostępnij na innych stronach

Marek b.ładny kolorek tych wyrobów ..... klasycznie czy generator ?

tym razem wędziłem dymnikiem pierwszy raz.

Proszą o zdjęcia po parzeniu o ile takie będzie. Pozdrawiam.

parzył nie będę ,przekrój będzie jak się wystudzi w lodówce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165716
Udostępnij na innych stronach

Panie i Panowie zamieszczanie zdjęć z naszych wyrobów to prawie filozofia i zachwyt . Pod warunkiem gdy wiemy po jakim procesie obróbki je zamieścić na forum . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165718
Udostępnij na innych stronach

Pod warunkiem gdy wiemy po jakim procesie obróbki je zamieścić na forum

Ale piszesz Dziadku o procesie obróbki wyrobu czy zdjęć .... ?

Bo akurat Marka nie podejrzewam o "koloryzowanie" .... :( ani dosłownie ani w przenośni ....

 

PS

Teoretycznie zdjęcie wędzonki można zrobić nie robiąc wędzonki i nie odchodząc od komputera i ktoś mający troszkę większe umiejętności informatyczno-graficzne wie o czym piszę ..... tylko po co takie rzeczy upubliczniać ...... ?

To że piszemy w tym temacie o metodzie peklowania budzącej duże kontrowersje i wywołującej całą tą polemikę, mającej zarówno zwolenników jak i przeciwników nie znaczy że jedyną zasadą tej "walki" jest to "że nie ma żadnych zasad" i zdjęcia były preparowane bo nie wyglądają na takie co widać w większym powiększeniu .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165719
Udostępnij na innych stronach

produkt wędzony,bez parzenia,jak wystygnie wrzucę fotke z przekroju

:thumbsup:

:clap: :clap: :clap:

 

Już się ciesze na fotki z przekroju...

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165720
Udostępnij na innych stronach

Brak wiedzy o fotografowaniu wędzonek na naszym forum nie może być atakiem na inne procesy w cyklu technologicznym produkcji wędzonek i dewiacjacje na temat kolorów i montażu . Dla wyjaśnienia problemu atakującym wyjaśniam .Piękne zdjęcia to zdjęcia wyrobów wędzonych . Dla niedowiarków zróbcie zdjęcia tych samych wyrobów po parzeniu . Myślę że wasz zachwyt minie i nie będziecie wnikać ze przyczyną jest tego

PS

Teoretycznie zdjęcie wędzonki można zrobić nie robiąc wędzonki i nie odchodząc od komputera i ktoś mający troszkę większe umiejętności informatyczno-graficzne wie o czym piszę ..... tylko po co takie rzeczy upubliczniać ...... ?

To że piszemy w tym temacie o metodzie peklowania budzącej duże kontrowersje i wywołującej całą tą polemikę, mającej zarówno zwolenników jak i przeciwników nie znaczy że jedyną zasadą tej "walki" jest to "że nie ma żadnych zasad" i zdjęcia były preparowane bo nie wyglądają na takie co widać w większym powiększeniu ..

 

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165722
Udostępnij na innych stronach

A jeśli ktoś pragnie zrobić sobie wędliny tylko wędzone i dojrzewające , to już nie ma prawa zamieścić zdjęć swoich wyrobów?

W tym temacie - zamieszczasz to co uważasz za stosowne . Ja napisałem tylko o różnicy wyglądu robionych zdjęć ,wyrobów wędzonych, a później parzonych .. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165725
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska, Chyba masz podpisany pakt z "diabłem" wyroby przepiękne napisz jak w smaku, czy tak jak wyglądają. :thumbsup: Jednak peklowanie w woreczkach strunowych posiada zaletę - rewelacyjne wyroby :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165757
Udostępnij na innych stronach

Widząc wyroby Marka, będę musiał przejść rejkanacje bo poprostu nie dam rady zastanawiam się nad swoją pasją czy nie za póżno. Mareczku sprowadziłeś mnie do parteru. To jest wspaniałe że po 4-ch latach taka wprawa. bardzo Ciebie pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165771
Udostępnij na innych stronach

Jednak peklowanie w woreczkach strunowych posiada zaletę

Bardzo bym prosił o dokładne wyjaśnienie tego stwierdzenia i jak się ono ma do tradycyjnego, otwartego peklowania. Wyjaśnienie możebyć niezmiernie ciekawe. Ba, nawet rewolucyjne w technologii mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165775
Udostępnij na innych stronach

Maxell, To nic trudnego. Możesz sam spróbować peklować na sucho zasypując odpowiednia ilością peklosoli mięso w odpowiednim woreczku przystosowanym do żywności z zamknięciem strunowym lub zawiązać sznurkiem czy gumką. Codzienne masowanie w woreczku i przekładanie, pozwoli na bardzo dobre przeniknięcie soli do peklowanego mięsa. Nie muszę dodawać, że przy tej metodzie nie jest wypłukiwany - ługowany "sok" i jakość smakowa i wygląd jest rewelacyjny. Nie jestem technologiem i w sposób fachowy nie mogę opisać procesu. Jednym słowem peklowane we własnym sosie. Należy przestrzegać czystości i temperatury peklowania. Ilość soli - peklosoli dobieram do mojego smaku 22 gr /1 kg. Każdy może użyć innych wartości np 28 gr / 1 kg. Sól peklującą przygotowuję mieszając 40% soli kamiennej i 60% peklosoli i całkowicie wystarczy do odpowiedniego wybarwienia. Najlepiej zapytać kol. Marka z Bielska posiada największe doświadczenie. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165825
Udostępnij na innych stronach

Kolego Andyandy. Nie odpowiedziałeś wogóle na moje pytanie.

Ustosunkowując sie do tego co napisałeś, takie peklowanie niczym nie rózni się od peklowania suchego (we własnym "sosie") w małym naczyniu i z wymaganą ilością "obrotów" mięsa.

Długotrwałe peklowanie ta metodą nie wchodzi w rachubę - brak wymiany gazowej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165841
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, gdyż chodzi tutaj o bezpieczeństwo osób, które próbowałyby w ten sposób peklować, iż:

1. Pomysł stary - Kolega TOSHIBA solił w ten sposób rybki (krótko).

2. Przemysł także z niego korzysta przygotowując gotowe do pieczenia lub wędzenia produkty. Jednak odbywa się to wszystko w podciśnieniu. Powietrze z opakowań jest ewakuowane.

3. No i proste pytanie: dlaczego przed sterylizacją lub pasteryzacją konserw usuwa się z nich powietrze?

Radzę poobserwować technologię mięsa w przemyśle. Nie wnikam co dają do farszu czy solanek; to akurat nie jest w tej chwili ważne. Ważne jest, iż muszą dbać o bezpieczeństwo konsumentów.

Reasumując, i tak każdy będzie robił jak uważa. mamy demokrację.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165846
Udostępnij na innych stronach

Jednak odbywa się to wszystko w podciśnieniu.

I nawet w podciśnieniu można sobie wychodować zimnolubiące

Clostridium estertheticum :sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165848
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się. :wink: Dlatego termin przydatności do spożycia nie jest długi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165849
Udostępnij na innych stronach

Maxell, Peklowanie w woreczkach jest bardzo sterylne i lepsze niż brudnych naczyniach z codziennym przewracaniem palcami, nie zawsze domytymi. ( patrz na fotki przy produkcji ) Co tu pisać o wymianie gazowej drobnych ilości mięsa i codziennym przewracaniu w woreczkach, które nie są szczelne, a nawet gdybym miał otwierać za każdym razem to i tak jest 10000% bezpieczniejsze niż pojemniki wykorzystywane wielokrotnie. Grzyby zarodniki i wiele innych świństw jest bardzo dużo w powietrzu, a każda rozmowa nad pojemnikiem z peklowanym mięsem dostarcza miliony bakterii. Nie sprowadzajmy problemów przetwórstwa mięsnego w tonach do kilograma czy kilku kilo. Wymiana gazowa przy tej ilości i w takim opakowaniu to pikuś w porównaniu z peklowaniem w kamionkach, które mają własne życie. Każdy woreczek bez otwierania wytrzyma ponad trzy tygodnie, a czy każda kamionka czy inny pojemnik wytrzyma peklowanie mokre lub suche, odpowiedź jest prosta = NIE. :grin: Należy też zapomnieć o podciśnieniu i innych przemysłowych technologiach oraz terminach przydatności do spożycia bo dodatek konserwantów to ułatwia. Należy zostać z czystością, temperaturą i czasem peklowania. :rolleyes: Dla opornych w zrozumieniu problemu i odróżnieniu teorii, a domowej praktyki zalecam spróbować peklowania z użyciem odpowiedniego woreczka i szukać wymiany gazowej :wink: może będzie lepszy zysk niż gaz łupkowy. :grin:

PS. Gdyby duże ilości gazu można było uzyskać - to proszę pamiętać, że mam w tym udział.!!! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165884
Udostępnij na innych stronach

Dobry Człowieku, ależ ja nie mam najmniejszego zamiaru narzucać Ci czegokolwiek. Rób jak uważasz, mnie jednakże nie staraj się na siłę uszczęśliwiać. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165899
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie w woreczkach jest bardzo sterylne i lepsze niż brudnych naczyniach z codziennym przewracaniem palcami, nie zawsze domytymi.

Tak czytam i czytam... Kolego Andyandy skoro Twój sposób jest najlepszy to proszę Cię nie zarzucaj nam że robimy to w brudnych '' garach'' i niedomytymi '' paluchami'', Twój post jest niesmaczny... :devil:

Może będę złośliwa ale to może Ty zamiast zachować higienę wolisz peklować w woreczkach :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/page/2/#findComment-165905
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.